Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pravila sam malopre paštetu sa tunjevinom, i kuvanim prosom. Odlično je ispala uz dodatak nekih začina, ali ono što me je najviše iznenadilo je to da se dobila struktura i ukus koji sam navikla da je u carnex paštetama. Pa da li je moguće da ni njih više ne prave od mesa i otpada nego od prosa. Mislim, ne bunim se ja, to je zdravije i bolje za nas, ali, nisam očekivala.

davaj recepat...znači zabranili mi paštete da jem ove kupovne,ali kontam da je zdravo da jem one koje sama zgotovim...ovo tvoje mi se čini odlično...

btw.kopala po zamrzivaču,kad ono prrc,nema graškaaaaaaaaaaaaa...:rida:

na kraju,ipak,krčka se kupus za podvarak,...iskopala sam i neku pačetinu koja se zaturila pa je malo otkuvavam da je ujedinom kasnije s kupusom i zapečem u rerni...

e tako...

Ja se više ne smijem javiti na ovu temu..Ja nikad nisam jela proso...:lol: (I ne znam ni kako izgleda :cool:)

:hahaha: :zag:

images

Proso je ono isto sitno seme sto se papagajima daje (to si garant videla nekada :lol:) samo sto je za ljudsku upotrebu ocisceno od opne.
Ima mnogo nacina da se upotrebi (nadji na netu).
Ja ga stavim u supu, umesto testenine, a deca vole i skuvano sa mlekom. :)

Recept za paštetu mogu otprilike, a sledeći put ću meriti i napisati tačne mere.
Skuvala sam jedno 150-200 gr prosa ali sam dok se kuvalo dodala jednu kašikicu začina za riblju čorbu, kašikicu vegete, malo neke smese za ćevapčiće (ali mislim da je u toj smesi bilo samo nekog bibera) i kašikicu aleve paprike.
U to vruće sam ubacila jednu konzervu tunjevine i miksala štapnim mikserom. Dodala sam oko 3 dl kuvanog paradajza, da bi se lakše miksalo, a znam da proso od stajanja postane gušći pa računam da će se zgusnuti kada se ohladi (što se i desilo). U toplom stanju je bilo gustine kao pavlaka kada se izmeša. I to je to, dobih skoro kilogram paštete.

Ko me ter'o da citam recepte sa ove teme :( Sve je pojedeno (prozdrano), sreca pa sam pravila samo pola mere. Diiiivan je, predivan (a ja cak i nisam neki ljubitelj sutlijasa), nikada vise necu kuvati onaj klasicni. Ja sam stavila malo manje secera nego sto je navedeno u originalnom receptu, ne volim da je preslatko.
Hvala xella :)

IMG_6305.jpg

Riblja pasteta

Trudim se da u ishrani sto vise koristim skusu, a najcesce je sama "konzerviram".
Ociscene ribe posolim i napunim persunom i belim lukom. U posudu sa poklopcem, koja moze u rernu, redjam, red crnog luka, red paradajza (povrce seceno na kolutove), red ribe,... Tako dok ne potrosim sastojke, a zavrsavam gornji sloj povrcem. To se na kraju skroz zalije uljem, zato treba birati sto manju posudu. Ide u rernu 8 sati, na 100-120 stepeni. Znaci, stavis uvece, ujutru kada ustanes- gotovo. Ko ima onaj lonac na struju, jos bolje. Fora je sto tako riba moze da se jede bukvalno sa kostima, a i da dugo stoji u frizideru. To povrce se, naravno, ne jede, ali daje ukus i socnost ribi. Pre jela se samo stavi na zicu da se ocedi.
Uvek u frizideru imam i teglu domaceg sira secenog na kocke, isto tako red sira, red belog luka i presuna,... pa zaliveno maslinovim uljem. Odlicno se slaze sa tom ribom, uz salatu.

Tako pripremljenu skusu (sve sa kostima) koristim i za pastetu:
-riba (izmiksana u blenderu)
-senf
-crni i beli luk (izmiksan u blenderu)
-so
-biber
-persun
-masline/kiseli krastavci (seckano na sitne kockice)
-maslinovo ulje
(-moze kuvani krompir ili sargarepa izgnjeceni u pire)
(-moze pavlaka/majonez/sirni namaz (paziti na so jer je on slan))
-neko stavlja margarin, ali ja radije ubacim avokado

Ako probate, prijatno!

Ko me ter'o da citam recepte sa ove teme :( Sve je pojedeno (prozdrano), sreca pa sam pravila samo pola mere. Diiiivan je, predivan (a ja cak i nisam neki ljubitelj sutlijasa), nikada vise necu kuvati onaj klasicni. Ja sam stavila malo manje secera nego sto je navedeno u originalnom receptu, ne volim da je preslatko.
Hvala xella :)

Pogledajte prilog 263117

Fenomenalna slika. :klap: Bravo! :ok:

@tema: Danas boranija, najverovatnije...

ima sargarepa sa mesom od prekjuce za muza,deci cu pohovati belo meso i napraviti sos od sampinjona,a mene tuzno gleda karfiol,ako prezivim smrad od kuvanja,valjda cu uspeti nekako i da ga pojedem:sad2:
ja ga volim samo kao hladnu salatu sa maslinovim ,belim lukom i sircetom,al sad necu da stavljam luk,pa cu probati zapecen

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back