Sta kupiti-Gripen ili Mig-35

Tex707:
--------------------------------------------------------------------
@Svrljig

Mislim da je krajnje vreme da prestanes sa tim pricama kako su Rusi ispred sveta u bilo cemu (a narocito u stvarima koje pominjes). Nemoj da zaboravis da nas ovde ima koji ponesto i znamo o nauci i tehnici.
...
Е мој пријатељу, ово твоје писмо показује да си лукав (врло лоша особина), млад и
да са војном авијацијом имаш везе преко филмова рамбо, исл... Прочитао сам и неке
твоје раније постове, веруј ми "немам коментара". Где год си зуцнуо даље од
филмова (са свим филмским глупостима) причао си неке ствари из неког света који
није виђен на земљи. Све заједно мислим да немаш директне везе ни са цивилном
авијацијом.
Са друге стране "дивим" се твојим лекторским способностима и лукавости, погледајте
само ово писмо горе и поготову овај део:
"...kako su Rusi ispred sveta u bilo cemu (a narocito u stvarima koje pominjes)."
Када будем продавац сира и кајмака, наставићемо разговор...

Dachapbg:
Ima li danas onog sto se na engleskom kaze "dogfight" ? ? ?
Ko pravi bolje avionske radare,Rusi ili zapad?

Блиска борба у ваздуху данас је екстремно ретка, ако је уопште и има. Али добре
маневарске особине авиона требаће док је авијације. Пре свега због потребе да се
избегну противнички напади свих врста.
Саме авионе за превласт у ваздуху грубо можемо поделити на нападне и
одбрамбене (као принцип мача и штита).
Миг21, на пример и данас је солидан у улози напада (кадар је стићи и утећи), али
је.е га што није више кадар (у поређењу са савременим авионима) на страшном
месту опстајати.
Ајде да поменем и орла, он је рецимо способан на страшном месту опстајати, али
стићи и утећи, то је већ проблем (у ствари његов највећи проблем је истерати га из
хангара, ту су доста криви и војни пилоти отпали у селекцији и курсовани за инг.).
Што се тиче радара, иако са електротехником имам врло површне контакте, ствари
стоје отприлике овако:
Да би ми лакше продавали нашим пријатељима углавном "одсољено па пошећерено"
руско оружје, прихваћена је фама о бољим уса радарима исл... Девиза руска
механика, уса струја, ју памет, а арапи рокају паре ко луди...
Иначе од када је пао неки зид, рује редовно демонстрирају да су им радари моћнији
од истих из уса. То и нису неке тајне и можеш то погледати и сам. На пример миг31,
су27, мш5, итд. Симптом је да уса нема ни разрађене тактике које иду уз ту руску
"премоћ", обрнути случајеви углавном испадну на крају промашаји.
Са друге стране, електротехника је карактеристична по томе, што ако је нека потреба
у оквиру општих (свима познатих лимита, Тесла итд...), само је питање добре воље
и евентуално времена и средстава да се то нешто развије. Ретки су ту екстремни
продори, као рецимо у технологији и области материјала, хемије исл.
Има око тога још наравно море "приче": односи, потреба-остале могућности,
сврсисходности, исл. али за авио радаре то је отприлике по мени то.
Поздрав!

Tex707:
@Svrljig

Mislim da je krajnje vreme da prestanes sa tim pricama kako su Rusi ispred sveta u bilo cemu (a narocito u stvarima koje pominjes). Nemoj da zaboravis da nas ovde ima koji ponesto i znamo o nauci i tehnici.
...
Е мој пријатељу, ово твоје писмо показује да си лукав (врло лоша особина), млад и
да са војном авијацијом имаш везе преко филмова рамбо, исл... Прочитао сам и неке
твоје раније постове, веруј ми "немам коментара". Где год си зуцнуо даље од
филмова (са свим филмским глупостима) причао си неке ствари из неког света који
није виђен на земљи. Све заједно мислим да немаш директне везе ни са цивилном
авијацијом.
Са друге стране "дивим" се твојим лекторским способностима и лукавости, погледајте
само ово писмо горе и поготову овај део:
"...kako su Rusi ispred sveta u bilo cemu (a narocito u stvarima koje pominjes)."
Када будем продавац сира и кајмака, наставићемо разговор...

<snip>

Do sada nisam nikome napisao ovakav komentar (uvek sam ignorisao budalastine kojih je kvantitativno bilo u zavidnim kolicinama), ali nekada veme dodje i za to...nemas, mali, pojma sa kime pokusavas da polemises i koga na gorepokazani nacin nameravas da diskreditujes. Necemo nastaviti razgovor, sir i kajmak nastavi da prodajes onima sa foruma koji ce popiti surutku i reci da je feta i liznuti brasno i reci da je "mlad kajmak".

Mlad kajmak,nikad ga nisam nesto voleo a i ovo oko migova i gripena je cista fantazija,mislim ko ce to da kupi,jedva su 29-u remontovali,kud nisu kupili novu,mislim da ovo pada polako u zaborav,odakle ovoj sirotinji da kupi avione,delove,da opremi remontne zavode,majstore,a ko od nas govori svedski ili ruski,cist promasaj,a novinari pustaju lazne vesti u sluzbi rezima ne bi li digli nacionalna osecanja,za ne daj Boze.ako treba neki rat da im se sacuvaju fotelje,ovog puta po grupama mobilisemo i saljemo mamine i tatine sinova,koji su posteno i na osnovu svog znanja zaradili kola i dzipova po par kom. itd.itd,ko oce da se uclani u tu jedinicu nek se javi plata je solidna a pomazemo drzavi punimo kasarne s vojnicima pa nek ih prevaspitaju,iovako divljaju ko da je ceo grad njihov.

sloboda: "Ja imam drugu dilemu:
F-35 ili Su-30/35.
Pre Su-30. "

Држава која има Мбутуа и гомилу лопова на власти може само да сања да има
војску, односно авијацију. Ипак, ако би маштали шта би нам "село" то би био Миг29.
Зашто? Из милион разлога:
- Имали смо већ такву летелицу
- Најбољи маневри
- Могућност да има изузетно ефикасно наоружање
- Није прегломазан, јер сада треба у овој искенираној земљи мислити и на базирање.
итд...
(Укратко, имали смо га и то је братко РУС! Са свиме што уз то иде...)

Грипен не бих коментарисао, јер то је "смешно" и за коментарисати.
Су-27 добро би дошао сваком, али то је само машта, нема услова ни за 29-ку.

Поздрав!

Back