Дон
Buduća legenda
- Poruka
- 29.456
Impresivno.... Što li su onda ovi palićki bili tako "mrtvi"? Nikada ih nisam video da se tako izbacuju.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ma ponekog pojedu stuka i som, al to nije nista. Jedino resenje su vrske koje se prave specijalno za njih, u toku jednog leta mogu dosta da se prorede.
Zasto se ova dva manica toliko razlikuju po boji tela,jesu li razlicitog pola,ne verujem da su na razlicim mestima upecani pa da su takvi zbog prilagodjavanja okolini,deluju sveze ulovljeni?
Pozdrav![]()
Prijatelju,manic i cverglan su dve razlicite ribe.Manic ti je zimski som i peca se samo od decembra do kraja marta(zavisi od zime,sto jaca to bolja).Zovu ga i recni bakalar jer je veoma ukusan.Specijalitet je dzigerica od manica.Zvuci malo morbidno ali pre ciscenja izlupa se po stomaku,dzigerica mu otekne i vrlo je ukusna kad se ispece.Ono sto njega jede je nas obicni som,tako dokle god radi manic obicni som ne radi jer jos nije aktivan.Zato su sitniji manici najbolji mamac za soma.Sto se cverglana tice zove se i americki som ili amerikanac.To je korov riba,hrani se svim i svacim pa jede i mladj plemenitih vrsta.Kod nas naraste do 600-700 gr.(retko vise) i nije mi poznato da ga neka riba ima na svom jelovniku,zato se toliko i namnozio.Moze da ide u corbu,moze i da se ispece ali nista posebno.Ima tri bodljikava peraja(jedno gore i dva sastrane) i prilicno boli ako se ubodes,mesto moze i da natekne i da se iskomplikuje.Zato moj svet svim ribolovcima:manica negujte i cuvajte a "amerikanca" vadite iz nasih voda svim sredstvima.Ja licno svakog kojeg upecam izbacim na obalu jer izgleda jedino kod ove ribe ne treba se pridrzavati one "uhvati pa pusti".Izvini ako sam bio malo opsirniji ali mozda jos neko iz ovoga nesto nauci.Pozdrav.
U pitanju je cverglan (manic) koji se prenamnozio na barama tako da je skoro nemoguce pecati bilo sta drugo. Da li njega ga uopste jede neka riba?
U pitanju je cverglan (manic) koji se prenamnozio na barama tako da je skoro nemoguce pecati bilo sta drugo. Da li njega ga uopste jede neka riba?
upotrebi ga kao keder???
Jeste ukusan, mozda ukusniji od soma....
Ima na nekim jezerima gde pozelis da ti naleti poneki...
Na jednom jezeru u Starom Selu, ima komada od preko 300gr, ja sam upecao 1 bio je oko 400gr, mada se i on slabo bori...
Vidjao sam ljude da uhvate 2-3 komada i nijedan nije manji od 400gr, ali siniji ni ne udaraju tamo. Sa tim sto saran i babuska pa cak i karas na tom jezeru su sitni , ako ti udari pola kila bilo koji od navedenih ti si upecao kapitalca za to jezero...