Sta jede ovu ribu?

Ево га бодљикави давеж под именом амерички сомић-терпан
americkisomic.jpg

а ово је манић
manic1.jpg

А против ове напасти, терпана, мислим да нема лека јер га не једе готово ништа због бодљи...

Poslednja izmena:
Zasto se ova dva manica toliko razlikuju po boji tela,jesu li razlicitog pola,ne verujem da su na razlicim mestima upecani pa da su takvi zbog prilagodjavanja okolini,deluju sveze ulovljeni?
Pozdrav :cool:

Е је не знам стварно, можда је пол у питању. Слику сам нашао на нету, а ја сам видео манића једном у животу и тај је личио на овог левог... Ако неко зна зашто има разлике нека не буде стипса и каже нам ;);)
Живео!!!:ok:

Prijatelju,manic i cverglan su dve razlicite ribe.Manic ti je zimski som i peca se samo od decembra do kraja marta(zavisi od zime,sto jaca to bolja).Zovu ga i recni bakalar jer je veoma ukusan.Specijalitet je dzigerica od manica.Zvuci malo morbidno ali pre ciscenja izlupa se po stomaku,dzigerica mu otekne i vrlo je ukusna kad se ispece.Ono sto njega jede je nas obicni som,tako dokle god radi manic obicni som ne radi jer jos nije aktivan.Zato su sitniji manici najbolji mamac za soma.Sto se cverglana tice zove se i americki som ili amerikanac.To je korov riba,hrani se svim i svacim pa jede i mladj plemenitih vrsta.Kod nas naraste do 600-700 gr.(retko vise) i nije mi poznato da ga neka riba ima na svom jelovniku,zato se toliko i namnozio.Moze da ide u corbu,moze i da se ispece ali nista posebno.Ima tri bodljikava peraja(jedno gore i dva sastrane) i prilicno boli ako se ubodes,mesto moze i da natekne i da se iskomplikuje.Zato moj svet svim ribolovcima:manica negujte i cuvajte a "amerikanca" vadite iz nasih voda svim sredstvima.Ja licno svakog kojeg upecam izbacim na obalu jer izgleda jedino kod ove ribe ne treba se pridrzavati one "uhvati pa pusti".Izvini ako sam bio malo opsirniji ali mozda jos neko iz ovoga nesto nauci.Pozdrav.

Izgleda da to nije vrsta u izumiranju?

Svi se trude da ga uniste, a njemu sve bolje i im a ga sve vise!

Ostale vrste svi cuvaju, a one same od sebe izumiru (recimo zlatni karas, koji je vec skoro izumro)

Kako to?

Prijatelju,manic i cverglan su dve razlicite ribe.Manic ti je zimski som i peca se samo od decembra do kraja marta(zavisi od zime,sto jaca to bolja).Zovu ga i recni bakalar jer je veoma ukusan.Specijalitet je dzigerica od manica.Zvuci malo morbidno ali pre ciscenja izlupa se po stomaku,dzigerica mu otekne i vrlo je ukusna kad se ispece.Ono sto njega jede je nas obicni som,tako dokle god radi manic obicni som ne radi jer jos nije aktivan.Zato su sitniji manici najbolji mamac za soma.Sto se cverglana tice zove se i americki som ili amerikanac.To je korov riba,hrani se svim i svacim pa jede i mladj plemenitih vrsta.Kod nas naraste do 600-700 gr.(retko vise) i nije mi poznato da ga neka riba ima na svom jelovniku,zato se toliko i namnozio.Moze da ide u corbu,moze i da se ispece ali nista posebno.Ima tri bodljikava peraja(jedno gore i dva sastrane) i prilicno boli ako se ubodes,mesto moze i da natekne i da se iskomplikuje.Zato moj svet svim ribolovcima:manica negujte i cuvajte a "amerikanca" vadite iz nasih voda svim sredstvima.Ja licno svakog kojeg upecam izbacim na obalu jer izgleda jedino kod ove ribe ne treba se pridrzavati one "uhvati pa pusti".Izvini ako sam bio malo opsirniji ali mozda jos neko iz ovoga nesto nauci.Pozdrav.

Lepo je on rekao i nije pobrkao stvari, manic jeste jedan od najboljih mamaca za soma (neki kazu ravan filetu od bucova) a nije zimski som vec vrsta bakalara, jedina slatkovodna, tako da je ispravnije reci da JE bakalar a zovu ga zimski som nego obratno!
Inace cveglana dokazano voli bass, koji je kod nas proglasen takodje za nepozeljnu ribu tako da i ono malo mesta koji ga imaju mogu da ga izgube, a onda sledi invazija cverglana i tamo!

U pitanju je cverglan (manic) koji se prenamnozio na barama tako da je skoro nemoguce pecati bilo sta drugo. Da li njega ga uopste jede neka riba?

Cverglan i manic su dve razlicite ribe... Cverglan ima 3 bodlje a manic samo 1 ledjnu i vise lici na soma i dosta je plemenitija riba od cverglana koji je inace korov jer kod nas slabo ima krupnijih.....
Jos 1 zanimljivost koju sam primetio a tice se cverglana je: sto je manja voda on veci raste... Nemoj te to bas bukvalno da shvatite pa pomislite da idete da pecate u bari metar sa metar . :)

Nije to pravilo, pecali smo i na malim jezercica pa opet hvatali minijature na desetine a nijednog preko 50-100gr, najverovatnije je ono klasicno da ako ima malo druge ribe on pribegne kanibalizmu i onda veci jedu manje i postaju jos veci i pritom smanje znatno brojnosti manjih...

Americki PATULJASTI somic da budemo precizni, jer oni imaju 3-4 vrste soma, kanalski im je mislim najveci mada i dalje smesan u odnosu na Evropskog soma, koji opet zna da bude smesan u odnosu na Azijskog... znaci patuljaski bodljikavac je najgore sto smo mogli da dobijemo od somova iz USA!

Jeste ukusan, mozda ukusniji od soma....
Ima na nekim jezerima gde pozelis da ti naleti poneki...
Na jednom jezeru u Starom Selu, ima komada od preko 300gr, ja sam upecao 1 bio je oko 400gr, mada se i on slabo bori...
Vidjao sam ljude da uhvate 2-3 komada i nijedan nije manji od 400gr, ali siniji ni ne udaraju tamo. Sa tim sto saran i babuska pa cak i karas na tom jezeru su sitni , ako ti udari pola kila bilo koji od navedenih ti si upecao kapitalca za to jezero...

Jeste ukusan, mozda ukusniji od soma....
Ima na nekim jezerima gde pozelis da ti naleti poneki...
Na jednom jezeru u Starom Selu, ima komada od preko 300gr, ja sam upecao 1 bio je oko 400gr, mada se i on slabo bori...
Vidjao sam ljude da uhvate 2-3 komada i nijedan nije manji od 400gr, ali siniji ni ne udaraju tamo. Sa tim sto saran i babuska pa cak i karas na tom jezeru su sitni , ako ti udari pola kila bilo koji od navedenih ti si upecao kapitalca za to jezero...

ne da je ukusniji od soma nego 5 puta ukusniji,,,som je previse suv.
ja ga recimo ciljano lovim u prolece,tad se hvataju veci primerci i to krenem sa lovom jos u martu cim malo otopli. i uhvatim ih oko 20_30 komada od 300gr pa navise.
steta sto ima bodlje jer bi bio idealna riba za pocetnike. posto je nebitno kakav stap treba,koje debljine najlon,velicina udice,mesto pecanja ,prihrana,vrsta mamca sve je nebitno,osim da ga ima u toj vodi,a mislim da je jako malo voda gde ga nema.

Back