Šta je život?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
37.180
Za početak malo 'žestoke' naučne fantastike: Zamislimo da imam skener koji bi detektovao svaki atom i njegov prostorni raspored u meni. Zatim, da imam opremu sa kojom mogu da napravim IDENTIČNU kopiju sebe.
I onda jednostavno pitanje: Da li bi ta kopija imala moju svest i pamćenje na moj prošli život do trenutka skeniranja?

kiriku1

Poznat
Poruka
9.252
Mikro svet je beskrajan kao i makro svet, sitnije od atoma ide do u beskraj... Dakle, nemamo mi ni svest ni znanje da postavimo to pitanje koje ti misis da si postavio... Atom nije najmanji, beskrajno je daleko od toga, te bi samo neko licio na tebe u nasim ocima, a da bude isti, ne moze...
Medjutim ako verujes u Boga i dajes mu neogranicenu moc, onda on sve moze pa i da stvori isto...

rz brzotrz 1972

Domaćin
Poruka
3.570
Za početak malo 'žestoke' naučne fantastike: Zamislimo da imam skener koji bi detektovao svaki atom i njegov prostorni raspored u meni. Zatim, da imam opremu sa kojom mogu da napravim IDENTIČNU kopiju sebe.
I onda jednostavno pitanje: Da li bi ta kopija imala moju svest i pamćenje na moj prošli život do trenutka skeniranja?
Ne vjerujem da bi to kod tebe bilo dobro.Predsednik ima vise mogucnosti i veci budzet od tebe pa njegove kopije se ne sjecaju sta je radio i pricao original.

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
37.180
Mikro svet je beskrajan kao i makro svet, sitnije od atoma ide do u beskraj... Dakle, nemamo mi ni svest ni znanje da postavimo to pitanje koje ti misis da si postavio... Atom nije najmanji, beskrajno je daleko od toga, te bi samo neko licio na tebe u nasim ocima, a da bude isti, ne moze...
Medjutim ako verujes u Boga i dajes mu neogranicenu moc, onda on sve moze pa i da stvori isto...
I za @King of Valhalla : Uopšte nije bitno da li je atom najsitniji i od čega je sastavljen? Mislimo da su svi atomi vodnika međusobno jednaki, ili ipak nisu? Da li je to ipak bitno, ako baš i nisu? Npr. Identičnu kuću možeš da sastaviš od ciglica istog oblika, a kojima se sastav može da razlikuje...

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
37.180
Ako mi neke atome tretiramo kao potpuno iste to moze biti samo zato sto ne vidimo dalje od njih... Vremenom ce se saznanja menjati..
To i je tema: Da li je dovoljno po istom rasporedu nabacati iste atome, ili je u kombinaciji i nešto unutar tih atoma? Današnji JA se u intelektualno/mentalnom smislu razlikujem od jučerašnjeg JA! Drugi raspored atoma, ili nešto drugačije u atomima, ili?

King of Valhalla

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
133
I za @King of Valhalla : Uopšte nije bitno da li je atom najsitniji i od čega je sastavljen? Mislimo da su svi atomi vodnika međusobno jednaki, ili ipak nisu? Da li je to ipak bitno, ako baš i nisu? Npr. Identičnu kuću možeš da sastaviš od ciglica istog oblika, a kojima se sastav može da razlikuje...

sve dok čovek ne može videti atom kao osnovu gradivne materije koja čini sve što je sazdano u univerzumu,
i dalje ostaje tajna koja iziskuje preptpostavke, makar i matematičke koje su ipak samo kao teoretski 'dokaz' na papiru

atom niko nije video, a toliko se 'zna' o njemu

paradoks postojanja nevidljivog !?

markocheda

Domaćin
Moderator
Poruka
4.844
sve dok čovek ne može videti atom kao osnovu gradivne materije koja čini sve što je sazdano u univerzumu,
i dalje ostaje tajna koja iziskuje preptpostavke, makar i matematičke koje su ipak samo kao teoretski 'dokaz' na papiru

atom niko nije video, a toliko se 'zna' o njemu

paradoks postojanja nevidljivog !?
Pa šta pokazuju mikroskopi koji dokazuju atom?

Poruka
19.465
Pamcenje bi mozda imala, ali ne i tvoju svijest.

"Der erste Schluck aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch, aber auf dem Grunde des Bechers wartet Gott."
Werner Heisenberg, njemacki fizicar.

Moj slobodni prijevod:

Prvi gutljaj iz kaleza prirodnih znanosti pretvara u ateista, ali na dnu kaleza obitava bozansko.

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.758
Поставља се питање шта је свест? Да ли је то неки начин по којем молекули функционишу у телу? Или је то нешто што није материјално? Ако не знамо шта је свест, не можемо знати да материјалним клонирањем имамо или немамо исти, зар не?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
37.180
Поставља се питање шта је свест? Да ли је то неки начин по којем молекули функционишу у телу? Или је то нешто што није материјално? Ако не знамо шта је свест, не можемо знати да материјалним клонирањем имамо или немамо исти, зар не?
Da! Da li svaki oblik života ima pojam 'svest' o svom postojanju, ili je do nekoga nivoa to samo 'automatska' reakcija na dešavanja u okolini? A onda, da li je to samo radi složenije strukture 'viših' organizama, ili opet postoje nijanse?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
37.180
To je alat. Mikroskopi ne vide atom,čovek koji gleda kroz njih vidi atom.
Za diskusiju je šta vidimo? Zamisli da sporom kamerom snimaš psa koji na mestu lovi svoj rep! I onda dobiješ neku razmazanu i mutnu kuglicu nečega, što svakako ni ne liči na psa... Viditi atom znači, za početak da idemo u jezgru, trenutno uloviti i prikazati položaj svakoga elektrona....