Sta je vecnost?

U principu se slazem :) samo ja bih to malo obradila.
Vecnost I vreme postoje ali nisu isto. Vreme je merljivo a vecnost nije. Kao svjetlost I svjetlo ili eter I prostor.
Mi sebi malo laskamo time da vreme ne postoji. Zanemarujemo ono sto I Patrijarh kaze u ovom isjecku da se te vremenske kategorije,mjere /proslost, buducnost/ ne odnose na Boga vecnog /bezvremenog/ I da je to primjer koji treba slijediti /sto je on I ucinio. Zivjeti sada.
Sve dok smo tjelesni mi smo I 'prolazni' pa je za zemaljski zivot vrijeme bitna kategorija postojanja.

Lepo govoris.

Nakon sto sam odslusao ono sto je Patrijarh rekao, mislim da je sadasnjost najbitnija i da smo mi onakvi kakvi smo sada. Ako zivimo od stare slave mi zivimo u proslosti a ako zelimo da budemo nesto sto nismo i tezimo tome, mi zivimo u buducnosti.

Najbitnije je biti u sadasnjosti i biti zadovoljan time. Ne znam da li je hriscansko ali mislim da nas bog ne gleda onakve kakvi smo bili u proslosti ili kakvi mozemo da budemo u buducnosti, gleda nas kakvi smo SADA.

Tu mozemo i ubaciti malo filozofije, da ce nam biti u vecnosti onako kakvi smo mi u trenutku smrti bili, tj. u toj sadasnjosti. :)

Poslednja izmena:
Lepo govoris.

Nakon sto sam odslusao ono sto je Patrijarh rekao, mislim da je sadasnjost najbitnija i da smo mi onakvi kakvi smo sada. Ako zivimo od stare slave mi zivimo u proslosti a ako zelimo da budemo nesto sto nismo i tezimo tome, mi zivimo u buducnosti.

Najbitnije je biti u sadasnjosti i biti zadovoljan time. Ne znam da li je hriscansko ali mislim da nas bog ne gleda onakve kakvi smo bili u proslosti ili kakvi mozemo da budemo u buducnosti, gleda nas kakvi smo SADA.

Tu mozemo i ubaciti malo filozofije, da ce nam biti u vecnosti onako kakvi smo mi u trenutku smrti bili, tj. u toj sadasnjosti. :)

Ništa od toga kad je sve podređeno bogu..To su lažni scenariji despotizma

Sta je podredjeno bogu, proslost i buducnost? Kako kad je on izvan vremena i prostora?

Ako je Isus bio njegov sin ili ako je Isus bio i sam bog, zar on nije bio u vremenu i prostoru i objavio sve ljudima? Ne kaze se dzabe za Isusa da je on REC ( logos).

Bog se u S.Z. na razne nacine objavljivao ljudima ali je ostao i dalje skriven i nejasan. Jednom se objavio kroz Isusa i to je to.

Bog je kroz njega progovorio jednom za svagda. Sada je bog izvan vremena i prostora a svaki pojedinac je slobodan da stvara svoju sadasnjost.

Sta je podredjeno bogu, proslost i buducnost? Kako kad je on izvan vremena i prostora?
Ono što vi držite bogom da jest to je kreirano biće kao i čovjek.

Ako je Isus bio njegov sin ili ako je Isus bio i sam bog, zar on nije bio u vremenu i prostoru i objavio sve ljudima? Ne kaze se dzabe za Isusa da je on REC ( logos).
Isus je riječ kao što je i svaki drugi čovjek riječ jer svi riječi izgovaraju.

Bog se u S.Z. na razne nacine objavljivao ljudima ali je ostao i dalje skriven i nejasan. Jednom se objavio kroz Isusa i to je to.
NItko boga nije vidio niti čuo.

Bog je kroz njega progovorio jednom za svagda.
Kroz usta čovjeka?
Naravno,svaki dan ljudi govore ...

Sada je bog izvan vremena i prostora a svaki pojedinac je slobodan da stvara svoju sadasnjost.
Evo ja ga vidio prije sekund nije tamo nego je ovde.

55pb.jpg

ZIVOT je sam po sebi VECAN.

Bog je VECAN.

Vecnost je svojstvo Boga.

A VREME ne postoji, to je cinjenica....

Pojam vremena se ne vezuje za Bog jer je on vecan...

Вечност је сматра својством Бога (Рим. 1,20), који влада творевином и временом (χρονος).

Он је постојао пре творевине (Пс. 102; Јн. 17,24; Еф. 1,4) и постоји после света (Откр. 21,1).

- - - - - - - - - -

Evo to je je filozofska misao

међутим, реч је о томе да ово вечно јесте оно што је једнако са самим собом, чисто садашње

Вечност у филозофији

Централна филозофска расправа води се око тога да ли вечност треба замишљати као нарочито дуг квантитет времена или нешто што поседује извесну црту безвремености.[1] Безвремено поимање вечности је карактеристично за традиционалну филозофију. Вечност је непроменљива, непокретна и увек самој себи идентична садашњост.[2]

Питагорејци сматрају да вечни објекти, као што су бројеви, уживају безвремено постојање. Плотин и неоплатонистичка традиција инсистирају на безвременој интерпретацији Божјег постојања. Божанска безвременост је с ону страну описа, али њено поимање представља циљ мистичке контемплације.[1] Боетије прави разлику измеду трајности и вечности: »Јер наше 'сада', као да протиче, и притом ствара време и непрестаност, док Божанско 'сада' стоји не крећући се, стоји мирно, и ствара вечност« {De Trinitate 4. II).[1]
Cquote1.png
Реч вечно незгодан је израз, јер ми притом одмах мислимо на време, уплићемо у њега прошлост и будућност као у неко бесконачно дуго време; међутим, реч је о томе да ово вечно јесте оно што је једнако са самим собом, чисто садашње, да у њ не улази представа времена. Оно јесте - постајање и престајање искључени су.
Cquote2.png

— Хегел, Историја филозофије I стр. 209

http://sr.wikipedia.org/sr/Вечност

Back