Šta je to stvarnost?

Kojice, paz' ovako...
Danas, noir filmovima se nazivaju oni stari crno beli filmovi... Npr. Kazablanka...
E sada, Matrix spada u Neo-Noir...

Sustina je u kontrastu... Kako u bojama... tako i u stvarima... Npr. Starinski telefoni i super tehnika... Ako si gledala Sin City, razumes sta hocu da kazem...

renaissance17.jpg

read-my-lips_420.jpg

img_thefilm.jpg

Odnosno moze se reci buducnost u proslosti... :D

Tesko je to objasniti... ali u najkracim crtama to je to... :D

CRNI FILM – FILM NOIR

Pojam francuske kritike za vrstu filma karakterističnog mračnog tona, ciničnog i

pesimističkog raspoloženja. Potiče od pojma “crni roman” (roman noir, black novel), koji je

koristila francuska književna kritika u XVIII i XIX veku, za britanski Gotski roman. Pojam

crni film prvi put je upotrebljen za holivudske filmove tokom 40-ih i početkom 50-ih godina,

koji su prikazivali mračno podzemlje kriminala i korupcije sa junacima koji su bez razlike

bili cinični i bez iluzija. Često nesigurni usamljenici, sputani prošlošću i neodlučni pred

neizvesnom budućnošću. Crni film se karakteriše obiljem noćnih scena, podjednako u

enterijeru i eksterijeru, sa ambijentima koji sugerišu “prljavu” stvarnost. Osvetljenje ističe

tamne senke i akcentuje fatalno raspoloženje. Mračni tonovi i nervna razdražljivost

naglašeni su dinamičnom koreografijom akcije opterećene oštrim kompozicijama i

rakursima kamere. Na primer: John Huston, “Malteški soko” (1941), “Ki Largo” (1948

), “Džingla na asfaltu” (1950); Howard Havks, “Duboki san” (1946); Michael

Curtiz, “Kazablanka” (1942); Billy Wilder, “Propali vikend” (1945), “Bulevar sumraka” (

1950); Orson Weles, “Dama iz Šangaja” (1948 ); Fritz Lang “plava gardenija” (1953) itd.

Crni film prilično je bio pod uticajem reditelja koji su došli iz centralne Evrope uoči i tokom

Drugog svetskog rata. Sporadično se pojavljuje tokom 50-ih godina: Orson Weles, “Seme

zla” (1950); Don Siegel, “Zločin na ulicama” (1956), “Prljavi Hari” (1971); Roger

Corman, “Masakr na dan Svetog Valentina” (1967); John Boorman, “ Point Blank” (1967);

Peter Yates, “Bullit” (1968 ); Roman Polanski, “Kineska četvrt” (1974) itd.

Ponovno iteresovanje za ovu vrstu filma javlja se 80-ih godina: Lawrence Kasdan, “Telesna

vrelina” (1981); Ridley Scott, “Blade Runner” (1982); Wim Wenders, “Hammett” (1983);

Kenneth Branagh, “Ponovo mrtav”(1991) itd. Pojam crni film koristio se za neke francuske

filmove u toku i posle Drugog svetskog rata, kao i za kasnije filmove Novog talasa koji su

bili pod uticajem holivudskog crnog filma. U širem smislu, pojam se retroaktivno koristio

za nemačke ekspresionističke filmove 20-ih godina.

Da li možete da odgovorite šta je to stvarnost?
Hvala...

hm,za*ebano...mislim da svako ima neku svoju realnost (stvarnost). kad kazesh 'neko zivi u svom svetu' (ne mora da bude lud,samo...) tebi,nama je to nerealno ali ta osoba ne zna za drugo. to je stvarnost u kojoj se on/a svaki dan budi i koju zivi. uvek mi je bio chudan izraz 'sudar svetova'. e sad,pitanje je ako svako ima svoj svet shta je izmedju?dal postoji neshto ili' to mi kreiramo sami... inache nisam zadovoljna ovim objashenjenjem. i ako neko ima bolje nek predlozi. a nisam ni struchna da ovo komentarishem ali:roll:

Da li možete da odgovorite šta je to stvarnost?
Hvala...
...he he....
tesko pitanje...ali svi ce te jednoga dana saznati odgovor.....ako ne pre,onda prilikom umiranja....stvarnost je saznanje o vlastitom nistavilu i bezvrednosti...!..saznanje o svrsi postojanja,i mogucnostima koje imamo a nismo svesni istih....
...i oni koji zive "stvarnost" shvatice je jednog dana...:lol:

mracno,depresivno. po ovome postoji li ta svrha uopshte?
a da svratish ti do psihijatrije? :lol:
ozbiljno,ovo objashnjenje me jezi ali se, nazalost, slazem s istim...
ok,bolje od mog.
...mislis da cike-psihijatri mogu da pomognu?
...hm...onda bi oni morali da znaju mnoogo toga....smatram da je njihov posao uzaludan...mogu damo da prepisu tablete za umerenje zivaca i centralnog nevnog sistema....a da nesto ili nekoga izlece....hm ne verujem..

Колико стварности... а шта је то плава пилула...

Plava pilula je simbol saznanja, spoznanja.

Nekad se ta pilula guta tako sto samo pogledas oko sebe, i progledas.
Niko nije svestan sveta oko sebe manje nego onaj ko ne zeli da gleda i pored savrsenog vida... ali treba skinuti 'ruzicaste' naocare ili/i, jos gore, amove, koje smo sami stavili!

Plava pilula je simbol saznanja, spoznanja.

Nekad se ta pilula guta tako sto samo pogledas oko sebe, i progledas.
Niko nije svestan sveta oko sebe manje nego onaj ko ne zeli da gleda i pored savrsenog vida... ali treba skinuti 'ruzicaste' naocare ili/i, jos gore, amove, koje smo sami stavili!

8-) Или треба чешће мењати наочаре?

Данас враћам ружичасте. :D

stvarnost je situacija, zivot, cinjenicno stanje koju mi pokusavamo ulepsati nasom mastom, imaginacijom, "lazima", "ruzicastim naocarima" da bi smo kako tako uzivali u njoj, ili u krajnjem slucaju da nas ona ne bi unistila

...mislis da cike-psihijatri mogu da pomognu?
...hm...onda bi oni morali da znaju mnoogo toga....smatram da je njihov posao uzaludan...mogu damo da prepisu tablete za umerenje zivaca i centralnog nevnog sistema....a da nesto ili nekoga izlece....hm ne verujem..

kako znash da ne znaju mnogo toga?a shta mislish,kako su nastali ti poremetjaji nego nepravilnim radom cns-a?znam shta pricham...
mislila sam na podforum zdravlje,tema:'psihijatrija' i zezala sam se.:roll:
a teorija je ok,to sam vetj rekla.

stvarnost je situacija, zivot, cinjenicno stanje koju mi pokusavamo ulepsati nasom mastom, imaginacijom, "lazima", "ruzicastim naocarima" da bi smo kako tako uzivali u njoj, ili u krajnjem slucaju da nas ona ne bi unistila

Управо је супротно. Гледање света кроз ''ружичасте наочаре'' само привремено ствара задовољство... али и сто тако скидање тих наочара проузрокује патњу...
Реалан поглед на свет има различита значења за свакога од нас.
Из тог разлога сматрам да је потребно повремено променити наочаре...

Управо је супротно. Гледање света кроз ''ружичасте наочаре'' само привремено ствара задовољство... али и сто тако скидање тих наочара проузрокује патњу...
Реалан поглед на свет има различита значења за свакога од нас.
Из тог разлога сматрам да је потребно повремено променити наочаре...

... i proveriti dioptriju.
Ono što mi vidimo, ne vide drugi, i obrnuto.
Ili možda ne vidimo dobro.
"Ružičaste naočari" omogućavaju nam da uzletimo tamo, gde nije moguće bez njih.
Za nazovi-stvarnost uopšte nam i nisu potrebne naočari - samo oštar vid.
I sebe, kao deo stvarnosti, možemo videti u tuđim očima.

... i proveriti dioptriju.
Ono što mi vidimo, ne vide drugi, i obrnuto.
Ili možda ne vidimo dobro.
"Ružičaste naočari" omogućavaju nam da uzletimo tamo, gde nije moguće bez njih.
Za nazovi-stvarnost uopšte nam i nisu potrebne naočari - samo oštar vid.
I sebe, kao deo stvarnosti, možemo videti u tuđim očima.

Управо тако... потребно је редовно проверавати диоптрију...

dzaba dioptrija... meni konstantno +2 i ja srecu vidim kao duplo vecu srecu... ali i tugu vidim duplo tuzniju... jbg... intenzitet me uvek privlacio. Pogotovo kontorlisani intenzitet.

Baz krajnosti nemoguce je oceniti 'zlatnu sredinu' (koje se uzasavam).
Bez krajnosti kao cvrsto definisanih krajeva, ruzicasto i realno deluju samo kao nijanse.

dzaba dioptrija... meni konstantno +2 i ja srecu vidim kao duplo vecu srecu... ali i tugu vidim duplo tuzniju... jbg... intenzitet me uvek privlacio. Pogotovo kontorlisani intenzitet.

Bez krajnosti kao cvrsto definisanih krajeva, ruzicasto i realno deluju samo kao nijanse.

Где је ту ''плава пилула''?

Hm... "Zlatnu sredinu" izmislili su ravnodušni ljudi.
Uživanje u intenzitetu odlika je strastvenih.
Definisanje bilo čega vodi u opasnost da se nešto pogrešno definiše. A kad nešto pogrešno definišemo, ne umemo da uživamo ni u nijansama, a kamoli u krajnostima.

Где је ту ''плава пилула''?
Plava pilula ti pokaze ceo spektar... od jednog kraja do drugog... mozda cak i do treceg ili nekog jos nama nepoznatog kraja.
Ti posle sebe smestis tamo gde zelis da budes... ili vidis savrseno jasno sebe tamo gde jesi.

Hm... "Zlatnu sredinu" izmislili su ravnodušni ljudi.
Uživanje u intenzitetu odlika je strastvenih.
Definisanje bilo čega vodi u opasnost da se nešto pogrešno definiše. A kad nešto pogrešno definišemo, ne umemo da uživamo ni u nijansama, a kamoli u krajnostima.

Ovo prethodno 100% se slazem.
Podebljano... mozda i nadjemo uzitak ali to je kao uzitak koji ima covek koji nosi 2 broja tesnju kosulju Gucci koja mu se mnogo svidja.-. Ali dzaba kad je tesnja 2 broja. Pogresna definicija skupi tu kosulju na par brojeva taman da bude tesna. Barem meni tako. Zato tezim da sam otvoren za ama bas sve i nista ne diskvalifikujem samo na osnovu predrasuda.

Plava pilula ti pokaze ceo spektar... od jednog kraja do drugog... mozda cak i do treceg ili nekog jos nama nepoznatog kraja.
Ti posle sebe smestis tamo gde zelis da budes... ili vidis savrseno jasno sebe tamo gde jesi.

По чему се онда ''плава пилула'' разликује од промене ''диоптрије'', ''боје наочара'' ?

Ovo prethodno 100% se slazem.
Podebljano... mozda i nadjemo uzitak ali to je kao uzitak koji ima covek koji nosi 2 broja tesnju kosulju Gucci koja mu se mnogo svidja.-. Ali dzaba kad je tesnja 2 broja. Pogresna definicija skupi tu kosulju na par brojeva taman da bude tesna. Barem meni tako. Zato tezim da sam otvoren za ama bas sve i nista ne diskvalifikujem samo na osnovu predrasuda.

Čovek koji nosi "2 broja tešnju košulju Gucci koja mu se mnogo sviđa" uživa u samoj činjenici da je ima, makar mu loše stajala ili se on u njoj neudobno osećao. NJEGOVA je. Može da bira: ili da je odbaci, ili da je nosi - bez obzira na to koliko mu se drugi rugali.
Predrasude su takođe izmislili neki ljudi - oni "neelastični", večiti nezadovoljnici samim sobom. Oni ne umeju da nose tesne košulje.

Čovek koji nosi "2 broja tešnju košulju Gucci koja mu se mnogo sviđa" uživa u samoj činjenici da je ima, makar mu loše stajala ili se on u njoj neudobno osećao. NJEGOVA je. Može da bira: ili da je odbaci, ili da je nosi - bez obzira na to koliko mu se drugi rugali.
Predrasude su takođe izmislili neki ljudi - oni "neelastični", večiti nezadovoljnici samim sobom. Oni ne umeju da nose tesne košulje.

Mislio sam na uzitak koji nije kompletan. Opet, ako on nikada nije ni nosio kosulju koja je njegov broj... onda on pomisli da ima maksimalan uzitak. Spoznanje krajnosti (tj maksimuma) donosi prosirenju vidika i povecanju uzitka u skoro pa svemu.

Mislio sam na uzitak koji nije kompletan. Opet, ako on nikada nije ni nosio kosulju koja je njegov broj... onda on pomisli da ima maksimalan uzitak. Spoznanje krajnosti (tj maksimuma) donosi prosirenju vidika i povecanju uzitka u skoro pa svemu.

He, he... Ali mediokriteti (emotivni) nikad ne spoznaju kompletan užitak. Žive u zabludi. Oni su delimični invalidi.

Rekla bih da za strastvene ljude ne postoji granica; nema maksimuma - već stalno širenje vidika i uživanje u njima.
Tako ja vidim stvari, bez naočara. A kad stavim one "ružičaste", mogućnosti su beskonačne.

He, he... Ali mediokriteti (emotivni) nikad ne spoznaju kompletan užitak. Žive u zabludi. Oni su delimični invalidi.

Rekla bih da za strastvene ljude ne postoji granica; nema maksimuma - već stalno širenje vidika i uživanje u njima.
Tako ja vidim stvari, bez naočara. A kad stavim one "ružičaste", mogućnosti su beskonačne.

Jeste tacno. Iz tvog, mog ili nekog nama slicnog ugla. Zabluda kao negativna stvar strefi samo nekog ko zeli saznanje. oni koje to ne interesuje (takvih mnogo ima) ne zive u zabludi, oni zive u svom svetu koji je velik onoliko koliko oni zele daje velik (sve i da kazu drugacije)... ako razumes sta hocu reci.

Mozda ja to vidim malo drugacije. Ako vidis maksimume tj krajnosti... ti mozes lepo da sagledas sta su mogucnosti pa da izaberes sta ti godi. Ne moras samim time hteti da iskusis sve sta je na meniju. Na primer: u seksualnosti sam spreman da cujem svako novo iskustvo o putu do uzitka ali necu i svaki taj put i da istrazujem. (malo ekstraman primer, cini mi se da je najlakse tako razumeti na sta mislim.)

Back