Sta je to sramota?

Meklaud

Iskusan
Poruka
5.837
Jel to zavisi od civilizacije do civilizacije ili je univerzalno? Zasto je nesto sramota? Zasto nesto sto je u ranijem dobu sramota,posle tokom zivota postaje normalno i gotovo neophodno.Da li dete moze da generise nesto kao sramotu,recimo mama cerkici govorila ko maloj da treba da krije grudi,da je sramota ovo-ono,i ona se pojavi kad malo poraste vidi da svet funkcionise drugacije i da joj ni mama nije bila tako slatka kad je imala snosaj i nju rodila.
Neko se promeni,mislim vecina,ali ona manjina ostaje `operisana iliti nesposobna za zivot`.

Sramota je kad se krade
kad se na bilo koji način povređuju i oštećuju drugi ljudi.
kad se manipuliše drugim ljudima (izbacivanje sisa da bi se dobio posao, npr spada u manipulaciju...)

Sramota je instinkt koji sluzi da nas spreci da radimo stvari zbog kojih bi bili kaznjeni. Sramota je univerzalna, a jedino se razlikuju stvari koje se kaznjavaju.

:confused:
stavrno misliš da je sramota instinkt?
od činjenja tih stvari koje se kažnjavaju nas deli strah
sramota eventualno ako si indoktriniran idejom da je nešto sramno
a i sramota je više lokalna

- - - - - - - - - -

Sramota je kad se krade
kad se manipuliše drugim ljudima (izbacivanje sisa da bi se dobio posao, npr spada u manipulaciju...)

pa sad to je relativno
kradja je kažnjiva za sve
a ne stide je se svi

:confused:
stavrno misliš da je sramota instinkt?
od činjenja tih stvari koje se kažnjavaju nas deli strah
sramota eventualno ako si indoktriniran idejom da je nešto sramno
a i sramota je više lokalna

- - - - - - - - - -

pa sad to je relativno
kradja je kažnjiva za sve
a ne stide je se svi

Da stvarno mislim da je sramota instinkt. Naravno da coveku nije usadjeno da ga bude sramota ako ga drugi vide golog, ali instiktivno covek ce teziti da izbegava sukobe sa zajednicom i da izbegava stvari zbog kojih bi zajednica u kojoj zivi mogla da ga osudi. Zenu u Saudijskoj Arabiji je recimo sramota da joj neko vidi lice, zenu u Spaniji je recimo sramota da se ponasa kao zena iz Saudijske Arabije. Bila je neka anketa i 60 procenata tinejdzera u Srbiji je izjavila da bi ih bilo sramota da ih neko vidi da citaju knjigu. Naravno time nisu indoktrinirani kada su bili mali, vec je to nesto sto su logicki zakljucili, ako to rade izdvajace se iz tupave mase koja to ne radi i mogu biti izopsteni iz svog drustva.

Poslednja izmena:
Sramota je kad se krade

Da i ako to sve ljudi vide i ako se dokaže kao takvo.
Inače, manipulacija, povređivanje i oštećivanje povređenih i oštećenih ljudi je vrlo rasprostranjena pojava.:kafa:

Nemojte se brukati psiholozi...Osećaj stida ili sramote je strah od smrti (u ovom slučaju društvene...)
Inače kao reč se odnosi na društveno neprikladno ponašanje."Sramota je prditi na pozornici" je rečenica
koja je loše sročena-pravilno je "Neprikladno je prditi na pozornici"! Malo našem jeziku nedostaje
ozbiljno jezičko obogaćenje...Toliko...Leksićko objašnjenje je daleko obimnije...

Sramota je jedan vid nacina usadjivanja moralnih normi, a ima i ono kada se neko srami, ili izblamira, mada mislim da nije tema o tome.
Na kraju krajeva, svaki pojedinac rusi moralne norme koje su izgradili njegovi roditelji, i na temelju tih normni gradi svoje, koje mogu da se potpuno razlikuju.

Osjećaj koji se pojavljuje kod odstupanja od opšte prihvatljivih društvenih normi...e sad, te norme ovise o vremenu, društvu u kojem živimo...pa se postavlja pitanje zašto je nešto dobro samo zato što je netko to rekao a ostali prihvatili...
Sramota, koliko je god mi prihvaćali i smatrali pozitivnom, može biti i vrlo negativna ako ima temelje u kompleksima, jer će kod takvog pojedinca biti velika kočnica.
S druge strane, ako se stidimo radi drugih, koliko je to uopšte pozitivno za svakog od nas? Ne bi li svatko od nas trebao biti odgovoran isključivo sebi i svojoj savjesti?

Da stvarno mislim da je sramota instinkt. Naravno da coveku nije usadjeno da ga bude sramota ako ga drugi vide golog, ali instiktivno covek ce teziti da izbegava sukobe sa zajednicom i da izbegava stvari zbog kojih bi zajednica u kojoj zivi mogla da ga osudi. Zenu u Saudijskoj Arabiji je recimo sramota da joj neko vidi lice, zenu u Spaniji je recimo sramota da se ponasa kao zena iz Saudijske Arabije. Bila je neka anketa i 60 procenata tinejdzera u Srbiji je izjavila da bi ih bilo sramota da ih neko vidi da citaju knjigu. Naravno time nisu indoktrinirani kada su bili mali, vec je to nesto sto su logicki zakljucili, ako to rade izdvajace se iz tupave mase koja to ne radi i mogu biti izopsteni iz svog drustva.

Instinkti su nesto sto nam spasava glavu,gura napred kad treba,prirodni su i spontani i da ljudi postupaju iskljucivo po svojim instinktima bili bi zestoko odbaceni i neprihvaceni od drustva.Nase drustvo sve manje gubi vezu sa prirodom pa tako i sa instinktima,kod nas ti je domonantna namazanost i uslovljenost.A stid je bas taj deo te drustvene lukavosti.Sad ovi namazani lukavo iskoristavaju tako stanje u drustvu da kontrolisu druge putem stida,dok kod drugih potlacenih to prelazi u patologiju i neku vrstu bolesti i ogranicenja.Sigurno da im taj stid nece puno pomoci u zivotu,iako mozda donosi privremeno primirje izmedju njega i drustva,al na duge staze ga gusi.
Dakle stid nije instinkt. :aha2:

pa sramota me je sto sam pojela previse ...

sramota je ... kakiti na ulici ili pisati javno, ....

Kad prdneš u prepunom liftu ...

Sramota je kad se krade ...

Da generalizujem :
Sramotu osećamo kad zadovoljavamo svoje najintimnije porive !
( ponekad i kad nas drugi ne vide )

Ima ih pa ne kriju svoje prljave gaće !
Njih ako smo normalni,
smatramo za stoku ...

Na primer kada bi ljudi imali stid i sram oni bi sami sebi govorili :

Sram me bilo sto lazem, sram me bilo sto kradem, sram me bilo sto varam, ...... etc. :lol:

Zato se stid pokusava ugusiti da ne postoji i onda mozes sve najgore da radis :mrgreen:

Back