Šta je to - normalan čovek

to je relativno sta je normalan covek, neko ko se uklapa u masu i ne strci preterano, ono sta je vecina je i on...
ali to nista ne mora da znaci.

normalan je onaj koji ima hrabrosti da bude to sta jeste, podrazumeva se da ne ugrozava druge..
ostali iako se uklapaju mogu da imaju svasta nesto u svojoj najdubljoj sustini, ako je skriveno i od njih samih ne znaci da su normalni..mozda samo naizgled

Poslednja izmena:
normalan je onaj koji ima hrabrosti da bude to sta jeste, podrazumeva se da ne ugrozava druge..

kako zna šta jeste da bi to ostvario?

šta znači ugorožavati druge?
šta ako napredak zahteva žrtve, odricanja, promene navika.."izlazak iz pećine", probavanje vatre, točka..na užas i nevericu ostalih?

ako je neko spokojan verujući da je njegov život u rukama ružičaste meduze koja pluta svemirom i kontroliše svačije bitisanje, da li sam ja zlotvor ako mu saopštim da to nije tako i otvorim mu oči? Ugrozivši njegov mir..popločao sam mu put u pakao dobrim namerama..da?

kako zna šta jeste da bi to ostvario?

šta znači ugorožavati druge?
šta ako napredak zahteva žrtve, odricanja, promene navika.."izlazak iz pećine", probavanje vatre, točka..na užas i nevericu ostalih?

ako je neko spokojan verujući da je njegov život u rukama ružičaste meduze koja pluta svemirom i kontroliše svačije bitisanje, da li sam ja zlotvor ako mu saopštim da to nije tako i otvorim mu oči? Ugrozivši njegov mir..popločao sam mu put u pakao dobrim namerama..da?

ma nije ni toliki problem kada te neko ugrozava ali kad te neko ugrozava a da ti toga nisi svestan e to je vec krajnja bahatost i usud pojedinaca..

Vec sam jednom citirala Lenga, ali evo opet. Svidja mi si njegovo svacanje normalnosti.

"LENG – Kad se razmislja o mentalnom zdravlju moze se reci da je mentalno zdrav onaj covek koji je prosao kroz ludilo, jer tek kroz njega dolazi u dodir sa svojim stvarnim Ja koji je izgubio jos u raniom detinjstvu prilagodjavajuci se zahtevima sredine. Mi svi imamo lazno Ja koje prikazujemo drugima. Tek u ludilu covek moze da ispolji svoje stvarno Ja."
Sve ono sto se smatra normalnoscu, po njemu je samo jedan kompromis, ustupak koji covek cini drustvu, pri cemu zrtvuje svoju sposobnost osecanja i njegovog izrazavanja. U ludilu covek govori prave stvari, a mi to ne razumemo zato sto smo izgubili vezu sa svojim bicem.

S obzirom da nisam bas toliko hrabra da skroz poludim, jos uvek sam nenormalna.:(
A VI?

m?

Sve vaše nervoze i neuroze, anksioze i nebuloze, tikovi i tripovi, prisilne misli, trzanja glave i motanja trave, grickanja noktiju i mirisanja prstiju, čupkanje kosa i čačkanje nosa, padanja sa kreveta, preskakanja srca, nervoze želudca, ne znam šta oću, hoću šta neću, prisilne onanije, strahovi i manije, tuge na štrafte i tuge na pruge...šta ako je sve to sasvim normalno?

Šta ako je sve to svojstveno čoveku?

Ili ipak nije.. već se zna šta je normalan čovek. Šta treba da ima i šta treba da nema?

aj sad

Iako će se svako šokirati i smatrati to nečuvenim, gotovo svi smo mi normalni i "obični".. Svi ti tripovi, kompulzivnost, sujevernosti i slične sitnice koje svi predstavljaju kao samo svoje bubice se prostim guglanjem pronađu kod još stotina hiljada ljudi, a ako baš ne računamo procentualno i sve njih proglasimo nenormalnima, to bi već bilo glupo..

Svi smo mi normalni i trebali bi da se osećmo prijatno u sopstvenoj koži a ne da preispitujemo da li smo drugačiji ili nismo, da li je pogrešno što sam asocijalan, da li grešim što slušam ovu muziku, da li je čudno ako ponovo okvasim četkicu za zube nakon što istisnem pastu i tako dalje.. Svi smo normalni :lol: Ta potreba da se bude drugačiji, poseban i da se dičiš svojom jedinstvenošću mi je nekako tinejdžerska.. Ja sam prestao da se razmišljam oko toga kada sam u tim godinama počeo da primećujem u raznim knjigama kako pisac opisuje u detalje osećaje koje ja imam, često oko nekih sitnica, a koje sam ja smatrao svojim nekim svojim čudnim malim tripovima.. Onda reko, pa ovo dakle nije samo moje :think:

I takon.. Samo bezrazložna briga oko na kraju krajeva nebitne stvari, i da si normalan i da nisi, takav si, šta da radiš..

Back