Šta je to klasični liberalizam?

Aman covece, Milosevica isporucili na Vidovdan - specificno su bili naostreni na Male Ruse ciji je ambiciozni vodja zeleo da restaurira Varsavski pakt po nekim ipak realnim teorijama zavera.
"Realne teorije zavere" - Oksimoron.

Sloba (po meni) nije znao gde udara, tj. udarao je kako vetar duva. Izuzetno loš strateg. Što smo svi platili, uključujući i njega.

A to da "sile mraka" stvarno vole da se drže nekih datuma - jeste; E sad, ili to ima neko ritualno značenje, ili prosto neko ima uvrnut smisao za humor.

Ne znam šta hoćeš da kažeš: da zato što su naoštreni na nas (a mi ne možemo da se odupremo) treba da im se pridružimo?

Kao u vicu: idem ja ulicom i vidim kako petorica tabadžija biju nekog jadnika. E onda ti ja uskočim; i ubismo boga u njemu.

Неки момчић живи у САД, хоће да овде држи предавања а не зна елементарне ствари .

Теорија класичног либерализма је историјска категорија, то је данас немогуће имплементирати, као што је данас немогуће обновити феудални поредак.

Теорију о држави као "ноћном чувару" су напустиле капиталистичке елите у САД и Европи пре скоро 100 година , баш због својих интереса.Више нису могли успешно пословати и одржавати капиталистички поредак без помоћи државе."Ноћни чувар" им више није био довољан већ им је била потребна држава која доста троши и која омогућава повећање потражње за робама и услугама.

Данас је немогуће претворити државу у "ноћног чувара".То би водило тренутном слому привреде, јер би нестао највећи потрошач на тржишту.

Неки момчић живи у САД, хоће да овде држи предавања а не зна елементарне ствари .

Теорија класичног либерализма је историјска категорија, то је данас немогуће имплементирати, као што је данас немогуће обновити феудални поредак.

Теорију о држави као "ноћном чувару" су напустиле капиталистичке елите у САД и Европи пре скоро 100 година , баш због својих интереса.Више нису могли успешно пословати и одржавати капиталистички поредак без помоћи државе."Ноћни чувар" им више није био довољан већ им је била потребна држава која доста троши и која омогућава повећање потражње за робама и услугама.

Данас је немогуће претворити државу у "ноћног чувара".То би водило тренутном слому привреде, јер би нестао највећи потрошач на тржишту.

Све и да је немогуће, није згорег имати противтежу помахниталим левичарима који су увек за још државе. Уосталом, ево мене баш заболе да ли је могуће успоставити минималну државу. Увек ћу бити против тога да се овлашћења и моћ бирократа и планера шире. Ако већ треба јести гомна онда је кашика боља од кутлаче.

То је зато што људи увек иду линијом мањег отпора. Лакше је држави дати не мали део властите слободе (личне и економске), на име издржавања од стране државе.

Све и да је немогуће, није згорег имати противтежу помахниталим левичарима који су увек за још државе.
:lol:
Тај ваш фантомски страх од левичара гура вас полако у политичку шизофренију, која постаје трагикомична.
Да те подсетим- почетком '90-их су демонтиране последње левичарске државе, од стране запада и НАТО.
То, на шта ви пиштите- долази баш са запада, који је те државе и размонтирао, и то су "ваши" режими. Ако вам се нешто не допада- хајде да видимо шта је то, из чијег дворишта долази, да то лепо именујемо и препознамо, и непобитно утврдимо- ко то злоупотребљава државу, до те мере да вам се тако огадила, и чиме.
ОК?

Тај ваш фантомски страх од левичара гура вас полако у политичку шизофренију, која постаје трагикомична.
Да те подсетим- почетком '90-их су демонтиране последње левичарске државе, од стране запада и НАТО.
То, на шта ви пиштите- долази баш са запада, који је те државе и размонтирао, и то су "ваши" режими. Ако вам се нешто не допада- хајде да видимо шта је то, из чијег дворишта долази, да то лепо именујемо и препознамо, и непобитно утврдимо- ко то злоупотребљава државу, до те мере да вам се тако огадила, и чиме.
ОК?

Не баш сасвим тачно. Многе левичарске рупетине и данас, нажалост, постоје. Рецимо, Венцуела где левичарски скотови тероришу народ. Куба и још многе сатрапије. Али, и они ће се сами од себе урушити.

Мени је много више жао што левичарски талог и даље господари у српској земљи. Ми нисмо имали нашег Пиночеа, нажалост, да багру потамани на време. Сада трпимо последице.

Али, све се може кад се хоће.

Не баш сасвим тачно. Многе левичарске рупетине и данас, нажалост, постоје. Рецимо, Венцуела где левичарски скотови тероришу народ. Куба и још многе сатрапије. Али, и они ће се сами од себе урушити.

Мени је много више жао што левичарски талог и даље господари у српској земљи. Ми нисмо имали нашег Пиночеа, нажалост, да багру потамани на време. Сада трпимо последице.

Али, све се може кад се хоће.
I u tebe je usao neoliberalni sistem ... prosto ti je u krvi, tako deluje zarazno.

I u tebe je usao neoliberalni sistem ... prosto ti je u krvi, tako deluje zarazno.

Само треба да умеш да сабереш 2 и 2. Да упоредиш капиталистичке и ,,неолибералнбе" земље са социјалистичким и комунистичким. Рецимо, било коју западну капиталистичку земљу са рецимо социјалистичком Венецуелом. Па да видиш да су западне земље сртеђене и богате, а социјалистичке су рупетине.

Јасно ко један и два. Ако уистину волиш народ у који се кунеш, учинићеш све да спречиш да комунисти дођу на власт. Зато је Дража био истински српски родољуб, јер сама чињеница да се борио против комуниста, то показује.

Ми смо овде где јесмо због комунизма и ,,транзиције" која је последица катастрофалне комунистичке економије. А на политичком нивоу смо затупљени у једноумље и мрзимо све напредне и богате државе а изједначавамо се са рупетинама у којима народ гладује.

Само треба да умеш да сабереш 2 и 2. Да упоредиш капиталистичке и ,,неолибералнбе" земље са социјалистичким и комунистичким. Рецимо, било коју западну капиталистичку земљу са рецимо социјалистичком Венецуелом. Па да видиш да су западне земље сртеђене и богате, а социјалистичке су рупетине.

Јасно ко један и два. Ако уистину волиш народ у који се кунеш, учинићеш све да спречиш да комунисти дођу на власт. Зато је Дража био истински српски родољуб, јер сама чињеница да се борио против комуниста, то показује.

Ми смо овде где јесмо због комунизма и ,,транзиције" која је последица катастрофалне комунистичке економије. А на политичком нивоу смо затупљени у једноумље и мрзимо све напредне и богате државе а изједначавамо се са рупетинама у којима народ гладује.

Nisi nesto skarao upravo vas kapitalizam potresa i proizvodi krize ... potreba za komunizmom i socializmom je prosto sudbina.

Kako taj vas kapitalizam unistava coveka i pravi od njega roba tog sistema , koji misli samo na novac i na pohlepu.

Treba se zapitati kakvi ste to hriscani i da li verujete u Boga ili u Novac...

Komunizam ima daleko jace i humanije korene , to sto je morao biti brutalan je samo mehanizam odbrane od kapitalisticke bande koja je ubijala radnicku klasu i ponizavala radi zabave..

Najvecu fobiju imate upravo od toga, da se ne vrati komunizam, anarhija , socializam ... to vas muci i stvara vam paranoje.

Kina opstaje i nikada to drustvo nece odbaciti komunizam ... toliko im ide dobro da ce uskoro biti no1 u ekonomiji.

Poslednja izmena:
Nisi nesto skarao upravo vas kapitalizam potresa i proizvodi krize ... potreba za komunizmom i socializmom je prosto sudbina.

Kako taj vas kapitalizam unistava coveka i pravi od njega roba tog sistema , koji misli samo na novac i na pohlepu.

Komunizam ima daleko jace i humanije korene , to sto je morao biti brutalan je samo mehanizam odbrane od kapitalisticke bande koja je ubijala radnicku klasu i ponizavala radi zabave..

Najvecu fobiju imate upravo od toga, da se ne vrati komunizam, anarhija , socializam ... to vas muci i stvara vam paranoje.

Kina opstaje i nikada to drustvo nece odbaciti komunizam ... toliko im ide dobro da ce uskoro biti no1 u ekonomiji.

Ja samo strahujem da deca mojih drugara koji ostanu u SRB nece za 30 godina loviti pacove po ulici ko u Karakasu, a sva je prilika da ce biti nesto slicno tome.

Koji ti prelom imas kad ovako razmisljas - pa ta radnicka klasa je najvise i stradala upravo od komunista

dulesrbenda
Не баш сасвим тачно.
Биће да је сасвим тачно, само што ви десничари никако не можете да се помирите да су девијације о којима се овде често расправљамо, међу којима и ова спрдња у КЛ, да севе то долази са запада, који вас убеђује како су то рецидиви левичарских идеја, које су- уништене!?:lol:
Просто, немате елементарног поштења, политичког, ако не и људског- да то лепо признате и наставимо дискусију у неком конструктивном тону.
А што је најсмешније- чим вас неко на то упозори- он је комуниста, комуњара, левичар, шта год.
Нисте ви ништа бољи од леве стране стола; заправо, гори сте, јер сте тренутно ви у бољој позицији, коју не користите да смирите страсти, већ за неки детињасти реваншизам, само не знам- према коме...:lol:
Многе левичарске рупетине и данас, нажалост, постоје.
И свака је под санкцијама, бојкотом, претњом напада на њу, изложена сатанизацији "гебелсовског" типа.
И даље се десница панично плаши сваког левог режима, и оним мудријима је јасно зашто.

Мени је много више жао што левичарски талог и даље господари у српској земљи.
Талог није ни левичарски, ни десничарски.
Талог нема идеологију, него му је приписујете како коме треба, у нади да ћете облатити ону другу страну, потпуно занети самољубљем према себи и мржњом према другима.

Значи ти ипак не умешп да сабереш 2 и 2? Ало, друже, све комунистичке земље су се распале или су у распаду и у тешкој беди. Чак је и оваква Србија боља од Венецуеле где се људи бију око једног хлеба.

Јад и беда.

Не, ми данас трпимо последице накарадне комунистичке политике и економије. И комунисте на власти.

И да, рече ти Смориша, комунисти су највише ојадили саму радничку класу.

Субјективан си и уско гледаш на ствари које ти не одговарају. Пошто-пото покушаваш да угураш амерички интервенционизам у оквир КЛ, и тиме само чиниш велику анти-услугу либерализму и одбијаш људе од истог. Империјализам/интервенционизам је у супротности са вредностима КЛ. Америка је сложена земља и КЛ је само један део свих утицаја, а и то не у потпуности већ по потреби. Америка напада тамо где њој то одговара из разноразних, сложених разлога. Заштита капиталистичког поретка је само један део тога. Друго су нпр. импреријалистички разлози, економски, корпоративни, гео-стратешки, војни, ционистички, Монико-Левинистички итд.

Улога светског полицајца је упитна по много питања. Ко је тај који га бира; које су вредности које штити (интегритет држава - осим ако није "специјалан случај" тј. Косово, а никако Крим); које се мере требају предузети; превентивне интервенције (false flag); контрола-злоупотребе ... Тренутно светским полицајцем управљају корпорације, тачније њихови власници. Видимо да ни Трамп није у стању да то исконтролише, а и он је корпоративац.

Видиш ли да брањењем свих америчких "политика" и њиховим поистовећивањем са КЛ (што није тачно) само штетиш КЛ-у?
Светски полицајац би као и државни апарат/порези био "нужно зло" и требало би га држати што мањим и на краткој узици, а најважјије питање је како и ко ће га контролисати.

Не разумемо се.

НА УНУТРАШЊЕМ ПЛАНУ - Англосфера, Хонг Конг, Сингапур, Ирска, Швајцарска спроводе КЛ у размери од 70-90%.

СПОЉНА ПОЛИТИКА САД - Нема додирних тачака са било којом политичком филозофијом. Ослања се само на гушење антикапиталистичких система.

Надам се да у следећем посту не морам да цртам скицу.

dulesrbenda

Биће да је сасвим тачно, само што ви десничари никако не можете да се помирите да су девијације о којима се овде често расправљамо, међу којима и ова спрдња у КЛ, да севе то долази са запада, који вас убеђује како су то рецидиви левичарских идеја, које су- уништене!?:lol:
Просто, немате елементарног поштења, политичког, ако не и људског- да то лепо признате и наставимо дискусију у неком конструктивном тону.
А што је најсмешније- чим вас неко на то упозори- он је комуниста, комуњара, левичар, шта год.
Нисте ви ништа бољи од леве стране стола; заправо, гори сте, јер сте тренутно ви у бољој позицији, коју не користите да смирите страсти, већ за неки детињасти реваншизам, само не знам- према коме...:lol:

Не знам, дружењ, о чему причаш. Нисам те никада етикетира, увек сам са тобом и са осталим желео конструктивну расправу, али ти си тај који од њењ бежи. Ти понављаш једне те исте мантре и удараш на лични ниво. Демагогијха и мантре су саставни део твоје приче.

Ја сам навео једну просту и конкретну чињеницу- упоредите комунистичке и социјалистичке са капиталистичким државама. На економском и политичком плану. И видећете огромну разлику. Можеш да је мрзиш из дна душе, али САД су много боље место за живот од Венецуеле, Кубе, итд. Зато Срби сами више иду у САД, него у све социјалистичке земље заједно.

То је једна конкретна ствар и чињеница. Како ћеш одговорити на то? Фразама или аргументима. Ајде сад на делу да видимо ту конструктивност о којој причаш.

И свака је под санкцијама, бојкотом, претњом напада на њу, изложена сатанизацији "гебелсовског" типа.
И даље се десница панично плаши сваког левог режима, и оним мудријима је јасно зашто.
Опет изговори. Добра економија може издржати притиске ако је на добрим темељима постављена. Али ако није, она није у тој позицији. Јбг, социјалистичке земље нису у позицији да другима намећу притиске (сем силом, али и ту добију по носу редовно), јер су слабе, никакве.
То је зато што су економски неефикасне. А ово ,,санкције, сатанизација, Гебелс" и слично су само изговори.

И не боје се десничари комуниста, али желе да их спрече да шире своје зло по свету. Зашто? Па десничари су добри људи, у суштини и родољуби који не желе да њихови народи буду под комунистичким ропством. Као ђенерал Пиноче што је био.

Талог није ни левичарски, ни десничарски.
Талог нема идеологију, него му је приписујете како коме треба, у нади да ћете облатити ону другу страну, потпуно занети самољубљем према себи и мржњом према другима.
Ово су опет фразе. Не, нетачно, левичари су дно дна, највећи непријатељи слободе. То су најбоље показали кад год су имали прилике. Милионе људи су убили зарад својих експеримената. Зло које је хтело људима да отме и уништи њихову веру, поредак, имовину и све остало.

Милионе људи су убили зарад својих експеримената. Зло које је хтело људима да отме и уништи њихову веру, поредак, имовину и све остало.

И све то зарад националног или класног идентитета.

У случају друга Роља, оба.

Не знам, дружењ, о чему причаш. Нисам те никада етикетира, увек сам са тобом и са осталим желео конструктивну расправу, али ти си тај који од њењ бежи. Ти понављаш једне те исте мантре и удараш на лични ниво. Демагогијха и мантре су саставни део твоје приче.

Ја сам навео једну просту и конкретну чињеницу- упоредите комунистичке и социјалистичке са капиталистичким државама. На економском и политичком плану. И видећете огромну разлику. Можеш да је мрзиш из дна душе, али САД су много боље место за живот од Венецуеле, Кубе, итд. Зато Срби сами више иду у САД, него у све социјалистичке земље заједно.

То је једна конкретна ствар и чињеница. Како ћеш одговорити на то? Фразама или аргументима. Ајде сад на делу да видимо ту конструктивност о којој причаш.

Опет изговори. Добра економија може издржати притиске ако је на добрим темељима постављена. Али ако није, она није у тој позицији. Јбг, социјалистичке земље нису у позицији да другима намећу притиске (сем силом, али и ту добију по носу редовно), јер су слабе, никакве.
То је зато што су економски неефикасне. А ово ,,санкције, сатанизација, Гебелс" и слично су само изговори.

И не боје се десничари комуниста, али желе да их спрече да шире своје зло по свету. Зашто? Па десничари су добри људи, у суштини и родољуби који не желе да њихови народи буду под комунистичким ропством. Као ђенерал Пиноче што је био.

Ово су опет фразе. Не, нетачно, левичари су дно дна, највећи непријатељи слободе. То су најбоље показали кад год су имали прилике. Милионе људи су убили зарад својих експеримената. Зло које је хтело људима да отме и уништи њихову веру, поредак, имовину и све остало.

Dulence, nikad nisam mogao da poverujem da ces ovako pisati... :super:

ОК?

Осврни се око себе, живиш у земљи којој је левица исисала и живот и разум. Није Србија због либерализма пропала већ због социјализма. То ће бити једини закључак који ће из наше несреће извући историчари.

Mislim da je osnovni problem sa levicarima taj sto misle da je bogastvo ograniceno. I sad da bi neko imao milijarde moraju svi drugi da budu sirotinja. A ta prica je jako suplja. Pre samo par hiljada godina covek je bio srecan kad je imao dzak krompira mesecno da prezivi i to za celu porodicu. I za taj dzak morao je da radi svaki dan. danas taj dzak moze svako da obezbedi za samo jedan dana rada mesecno. I u srbiji. dok na zapadu je taj dzak sat vremena rada. I ranije su cele porodice morale da sljakaju da bi imale taj dzak krompira. danas jedan covek moze da zaradi za celu porodicu. prosecno bogastvo se dramaticno uvecalo u poslednjih nekoliko vekova. Da ne govorim da su ranije zene provodile dane na potocima peruci rucno ves. I sad coveku koji pravi ves masine ne treba skinuti glavu nego reci mu hvala

Не разумемо се.

НА УНУТРАШЊЕМ ПЛАНУ - Англосфера, Хонг Конг, Сингапур, Ирска, Швајцарска спроводе КЛ у размери од 70-90%.

СПОЉНА ПОЛИТИКА САД - Нема додирних тачака са било којом политичком филозофијом. Ослања се само на гушење антикапиталистичких система.

Надам се да у следећем посту не морам да цртам скицу.

Je li to ovo što rade u Saudijskoj Arabiji? :lol:

Америка држи леђа Саудији, Катару и Емиратима из разлога што им треба јефтина нафта и пријатељи Израелу у тој регији.

Када нафта више не буде била потребна, саудијски ноблес ће у Лондон, а држава ће се распасти у вртлогу секташких сукоба.

Сви супстрати су ту: Електрични аутомобили су све популарнији, Саудија је пуна младих, бесни, неспособних људи...

Јаој, Исусе.

Док социјалправедницима и левичарима објасниш сваки детаљ...:)

Не, Славене, СА је изузетак јер не желиш да ратујеш са милијардом муслимана одједном. Боље је СА и милијарду сунита држати на ужету него их истребити. Засад, барем.

- - - - - - - - - -

Erst kommt die Erleuchtung, danach die Katharsis.

Genau!

Back