Šta je to klasični liberalizam?

Decko, Amerika i Zapad su bukvalno doneli modernu civilizaciju do nas

Mi se dicimo Teslom, a on kod nas to nikad ne bi uspeo dok je "izmisljena struja" upravo americki produkt

Sve moderno je nastalo tamo, a pre Amerike smo se lecili kod vidara i travara i vracara i jeli pitu sa gownima ako bi to vracara rekla da trebamo da uradimo

Tako da ne znam sta da ti kazem osim da shvatis da bi bez SAD danas cena jednog matorog 386 PC-a bila 100.000 evra i da bi to bila realnost

Gospodine, očigledno ne kapirate o čemu pričamo.

liberalizam nije jos dorecen. on mora da vazi za sve. evo, cigani, upraznjavaju taj liberalizam, ne placaju kartu u bus plusu, voze neka cuda kojima skupljaju sekundarne sirovine... mene bez karte u busu i da sa tim st oni voze dobio bih zatvor.. Liberalizam prosto mora biti u paru sa jednakoscu. i to nema nigde.

Какве везе има наплаћање карте са либерализмом?

Ja ne znam koji tuki uopšte raspravljate sa umno ograničenom osobom.
Opšte je poznato da je liberal najniži mogući oblik života u današnjem svemiru ... amebe su za njega viši i daleko superiorniji oblik razuma.

Koliki retard treba biti pa gnojiti o slobodnom pojedincu, a na tog pojedinca gledati kao na atomiziranu asocijalnu monadu.

Ta liberalna bagra je ličnost, koja je jedan nadasve složen strukturalni sistem, svela, na homo oeconomicus-a, na jednodimenzionalnu super racionalnu jedinku iz koje su apstrahovani svi moralni motivi i čiji je cijeli etički sistem baziran na maksimi – djeluj tako da tvoje djelovanje bude u skladu sa zahtjevima i zakonima tržišta.
I nakon toga oni sebi daju pravo da govore o slobodi!?

Krucijalna dilema današnjeg svijeta je - ili slobodno tržište ili slobodan čovjek?
Jedno drugo jednostavno potire.

Problem je naravno u shvatanju tržišta .., odnosno u apsolutizaciji tržišta.
Tržište i njegove zakonitosti su uzdignuti na metafizički nivo i oni postoje nezavisno od volje čovjeka, što drugim riječima znači da su oni objektivna datost. Pri takvom monstruoznom poimanju, odnos između tržišta i čovjeka nije čak ni odnos ravnopravnih partnera.
Čovjek, na takvo shvaćeno tržište nema apsolutno nikakav uticaj, dok na drugoj strani opet, to tržište na čovjeka vrši stalnu presiju.

Tako da je stvar krajnje jednostavna - ono na šta čovjek ne može uticati, ne može ni biti u funkciji njegove slobode.

I pitanje pronalaženja alternative toj njihovoj nakaznoj paradigmi, nije na žalost suhoparno sholastičko pitanje, nego naprotiv – ono je egzistencijalno pitanje od prvorazrednog značaja za čovjećanstvo.

али се генерацијама које имају испод 15-20 година радног стажа укида право на пензију..

А ко ће да ти уплаћује доприносе ПИО када укинеш право на пензију људима који имају испод 20 година стажа?Они више неће уплаћивати доприносе ПИО и од чега ће се исплаћивати пентије за садашњих 1.5 милион пензинера?
Једино решење је буџет, што би значило да се из буџета исплаћује 70-80% пензија, а не 50% као данас.
Шта са уплатама пар милиона корисника ПИО Фонда? Исто што и са уплатама пар милиона корисника ПИО Фонда пре доласка Слобе на власт. Ништа.

Корисници који су уплаћивали доприносе ПИО пре 1990 године, остварили су право на пензију, примали су пензије, неки их примају и данас.
На жалост, ПИО Фонд је, опет тековинама црвене револуције, тако устројен да у њему не постоји "ПИО Рачун Саве Савановића" на који лежу све твоје дознаке које си уплатио од првог дана радног стажа.

Постоји, тачно се зна колико је ко уплатио и када.

Део тог новца ће ти се вратити у виду социјалне помоћи од 100 евра месечно када одеш у пензију.

Пензија и социјална помоћ су потпуно 2 одвојене категорије.Пензија није социјална помоћ већ стечено имовинско право.

То је исто као да некоме ускратиш право право да наплаћује закупнину на свом објекту и кажеш му добићеш социјалну помоћ када напуниш 65 година.

Део ће просто пропасти као последица лоше државне политике.

У једном уређеном правном систему ништа не може пропасти тек тако.Неко је увек стицалац имовине, увек постоје поверилац и дужник.Уколико је нешто пропало због лоше државне политике, онда је држава дужник.Да ли држава има новца да то надокнади, то је потпуно друга ствар.

Овај однос између повериоца и дужника је кључна ствар за једну либералну демократију, тржишну економију, државу која поштује приватну својину.

Не може бити одговор на питање "шта је са туђом имовином" -"Ништа".То није одговор једног либерала.

Poslednja izmena:
Opšte je poznato da je liberal najniži mogući oblik života u današnjem svemiru ... amebe su za njega viši i daleko superiorniji oblik razuma.

Koliki retard treba biti pa gnojiti o slobodnom pojedincu, a na tog pojedinca gledati kao na atomiziranu asocijalnu monadu.

Ta liberalna bagra je ličnost, koja je jedan nadasve složen strukturalni sistem, svela, na homo oeconomicus-a, na jednodimenzionalnu super racionalnu jedinku iz koje su apstrahovani svi moralni motivi i čiji je cijeli etički sistem baziran na maksimi – djeluj tako da tvoje djelovanje bude u skladu sa zahtjevima i zakonima tržišta.

Krucijalna dilema današnjeg svijeta je - ili slobodno tržište ili slobodan čovjek?

Tržište i njegove zakonitosti su uzdignuti na metafizički nivo i oni postoje nezavisno od volje čovjeka, što drugim riječima znači da su oni objektivna datost. Pri takvom monstruoznom poimanju, odnos između tržišta i čovjeka nije čak ni odnos ravnopravnih partnera.
Čovjek, na takvo shvaćeno tržište nema apsolutno nikakav uticaj, dok na drugoj strani opet, to tržište na čovjeka vrši stalnu presiju.

Tako da je stvar krajnje jednostavna - ono na šta čovjek ne može uticati, ne može ni biti u funkciji njegove slobode.

I pitanje pronalaženja alternative toj njihovoj nakaznoj paradigmi, nije na žalost suhoparno sholastičko pitanje, nego naprotiv – ono je egzistencijalno pitanje od prvorazrednog značaja za čovjećanstvo.

Па сад, ја бих рекао да је најнижи облик живота онај који своју слободу условљава отимачином од другога да би се њему дало.

Изволите и нађите алтернативу, све досадашње су вам биле голо гомно.

А ко ће да ти уплаћује доприносе ПИО када укинеш право на пензију људима који имају испод 20 година стажа?Они више неће уплаћивати доприносе ПИО и од чега ће се исплаћивати пентије за садашњих 1.5 милион пензинера?
Једино решење је буџет, што би значило да се из буџета исплаћује 70-80% пензија, а не 50% као данас.

Корисници који су уплаћивали доприносе ПИО пре 1990 године, остварили су право на пензију, примали су пензије, неки их примају и данас.

Пензија и социјална помоћ су потпуно 2 одвојене категорије.Пензија није социјална помоћ већ стечено имовинско право.

То је исто као да некоме ускратиш право право да наплаћује закупнину на свом објекту и кажеш му добићеш социјалну помоћ када напуниш 65 година.

У једном уређеном правном систему ништа не може пропасти тек тако.Неко је увек стицалац имовине, увек постоје поверилац и дужник.Уколико је нешто пропало због лоше државне политике, онда је држава дужник.Да ли држава има новца да то надокнади, то је потпуно друга ствар.

Овај однос између повериоца и дужника је кључна ствар за једну либералну демократију, тржишну економију, државу која поштује приватну својину.

Не може бити одговор на питање "шта је са туђом имовином" -"Ништа".То није одговор једног либерала.

da li ti je poznato da je sfrj napravila 150 milijardi duga u 70tim i 80tim. I te pare su uglavnom zavrsili na plate danasnjih penzionera. ili drugacije

Zamisli sad moj cale digne kredit da sebi poveca primanja. I samim tim ima vecu penziju. Onda ja kasnije treba da vracam njegov dug i da mu uplacujem penziju. da li mislis da je to fer.

Zamisli sad moj cale digne kredit da sebi poveca primanja. I samim tim ima vecu penziju. Onda ja kasnije treba da vracam njegov dug i da mu uplacujem penziju. da li mislis da je to fer.

Наравно да је фер.Ти си татин наследник па мора да плаћаш и његове дугове.

Држава се обилато користила средствима Фонда ПИО, па сада треба да дотира пензије из буџета.

Држава је водила економску политику која је створила ситуацију да сада нема довољно уплатилаца доприноса ПИО, па сада мора да дотира пензије из буџета.

Све је то праведно и поштено.

da li ti je poznato da je sfrj napravila 150 milijardi duga u 70tim i 80tim. I te pare su uglavnom zavrsili na plate danasnjih penzionera. ili drugacije

Зна се колико је био дуг СФРЈ 1990 године и који део отпада на Србију.Заиста је невероватно да се и даље фрљате тим невероватним цифрама.

Дуг СФРЈ је 1990 године износио 17.5 милијарди долара.То је око 30 милијарди долара по садашњим критеријумима, а не 150 милијарди.Сада је укупна задуженост земаља бивше СФРЈ је око 145 милијарди долара.То је много више од наслеђеног дуга СФРЈ.

Poslednja izmena:

Држава се обилато користила средствима Фонда ПИО, па сада треба да дотира пензије из буџета.

Држава је водила економску политику која је створила ситуацију да сада нема довољно уплатилаца доприноса ПИО, па сада мора да дотира пензије из буџета.

Зна се колико је био дуг СФРЈ 1990 године и који део отпада на Србију.Заиста је невероватно да се и даље фрљате тим невероватним цифрама.

Дуг СФРЈ је 1990 године износио 17.5 милијарди долара.То је око 30 милијарди долара по садашњим критеријумима, а не 150 милијарди.Сада је укупна задуженост земаља бивше СФРЈ је око 145 милијарди долара.То је много више од наслеђеног дуга СФРЈ.

:lol:

Pravedno i posteno bi bilo da Srbija bankrotira i da ti penzioneri jedu gloginje i da im mi mladi koji zaradjujemo po 2000 evra nista ne dajemo i da ih gledamo kako se grcaju u sopstvenim gownima koje su izasrali.:bljak:

Pravedno i posteno bi bilo da Srbija bankrotira i da ti penzioneri jedu gloginje i da im mi mladi koji zaradjujemo po 2000 evra nista ne dajemo i da ih gledamo kako se grcaju u sopstvenim gownima koje su izasrali.:bljak:

Једино праведно решење је да свако издржава своје родитеље, деду, бабу када престану да буду способни за рад услед старости и болести.

Наравно, све то уз строг надзор центра за социјални рад, и ако они утврде да не издвајаш довољно за издржавање, онда се пошаље приватни извршитељ да наплати разлику.

С обзиром да нисмо спремни на такво праведно решење, боље да престанемо да серемо , јер је пола Србије накачено на пензије својих родитеља, баба и деда.

Да знаш да си у праву. Људи у првој групи су потлачени, ови у другој као птице на грани.

FR1.png

FR2.png

Шалим се. Спадаш међу веће дауновце које сам видео на форуму.

Нећу да ти одговарам на појединачне реченице јер ћемо онда да упаднемо у неки аутистични плес Норман Бејтса са својом мајком у подруму, а то ме не занима.

Тренутни начин функционисања ПИО фонда мора да се прекине, јер тера државу у банкрот. Да би се финансирале пензије и институције социјалне државе ("бесплатно" здаврство, школство, неефикасно судство, огромна управа, субвенције, фабрике које раде са дебелим минусом али се остављају у животу због радника), на продуктиван слој становништва морају да се ставе велики намети- огромне акцизе, порези, ПДВ, доприноси... Све то гуши економску слободу, могућност зараде (нарочито кад на то додаш лепоте корупције и рекеташтва) и гура животни стандард у подрум. Економија замире, људима је циљ да се убаце у сигурност државне службе или да беже преко гране, пензије нових пензионера и инвалидских пензионера су ионако између 100 и 200 евра, док за то време СФРЈ ЈНА пензоси имају по 400-500 евра и бесплатне лекове. Нека им, не би било фер то им сада дирати, матори су, била би гре`ота. Али то мора да се прекине у будућности. Нека је онда наредних 10-15 година притисак на буџет скупља исплата пензија, након тога би тај притисак нагло опао. А уз пореско растерећење дошло би до раста привреде, кресање других издататака доводи до пунијег буџета.

Зна то да буде забавно.:lol:

Прво, док не увидиш обим заблуде- причаш као са нормалном, свесном индивидуом, која има (о, илузије!:lol:) и неку своју мисао у глави.
Кад схватиш да је нема- можеш се и лепо забавити...:lol:

Моји радили цео живот као црнци, држави наплаћили огромне паре у виду пореза и такси, и доприноса, пензија 120 евра :lol: Плус додатно рекет. Ионако их ја издржавам. И не жалим се, тако и треба да буде.

Ако ће ионако деца да их издржавају, онда хајде да укинемо харач ПИО фонда на пример, који ће ионако да поједе инфлација.

:hahaha:

- - - - - - - - - -

Зна то да буде забавно.:lol:

Прво, док не увидиш обим заблуде- причаш као са нормалном, свесном индивидуом, која има (о, илузије!:lol:) и неку своју мисао у глави.
Кад схватиш да је нема- можеш се и лепо забавити...:lol:

Prosjacenje nedeljom :rtfm:

- - - - - - - - - -

Моји радили цео живот као црнци, држави наплаћили огромне паре у виду пореза и такси, и доприноса, пензија 120 евра :lol: Плус додатно рекет. Ионако их ја издржавам. И не жалим се, тако и треба да буде.

Ако ће ионако деца да их издржавају, онда хајде да укинемо харач ПИО фонда на пример, који ће ионако да поједе инфлација.

Srbija ce za 30 godina biti Venecuela, realno.

Tebi svaka cast.

Poslednja izmena:
Једино праведно решење је да свако издржава своје родитеље, деду, бабу када престану да буду способни за рад услед старости и болести.

Наравно, све то уз строг надзор центра за социјални рад, и ако они утврде да не издвајаш довољно за издржавање, онда се пошаље приватни извршитељ да наплати разлику.

С обзиром да нисмо спремни на такво праведно решење, боље да престанемо да серемо , јер је пола Србије накачено на пензије својих родитеља, баба и деда.

O cemu ti pricas?

To sto drzava nije u stanju da sacuva 2 nacrtane, sarene ovce treba da bude necija pojedinacna odgovornost?

Duzan da cuvas matore roditelje uz nadzor socijalnog radnika jer penzije pokradu?:lol:

Boldovano si dobro rekao.

Не видим шта сам побркао. Наведи ми пример земље социјалистичког уређења у коме је класна структура другачија. Има ли примера земље у којој су искорењене економске неједнакости?

Nema, niti ce je biti, niti treba. Ekonomske nejednakosti treba da postoje, ali u razvijenim, svesnim, socijalistickim zemljama kao sto su zemlje severne Evrope one su svedene na minimum i nebitne za zivot sam, nebitne za postojanje i opstanak srednje klase.

A u njoj je sve.

Либерал и то класични а заговара диктатуру војне хунте :klap:

Иначе, наводни економски успех Пиночеове диктатуре је обичан мит.

Чиле је доживео велику економску кризу 1982 године, а управо због Пиночеове економске политике.Лоша екомонска ситуације је потрајала све до 1989 године, када је Пиноче изгубио власт.

Пази, сасвим је логично да неко ко је либералних схватања подржава ђенерала Пиночеа, а и објаснићу ти зашто.

Јер, највећи непријатељи слободе су комунисти и левичари свих боја. Буди сигуран у то, ако неко мрзи слободу онда су то комунисти. Ђенерал Пиноче није уништавао ,,политичке противнике", маните ту левичарску мантру, као и ону мантру о ,,антифашизму" иза које се прикрива најгори стаљинистички бољшевизам. Пиноче је прогонио комунисте, левичаре. Пиночеова војна хунта је мед и млеко у поређењу са тоталитарним комунистичким деспотијама која би завлчадала и у Чилеу да Пиноче није одлучном акцијом уништио комунисте.
Друго, својим економским реформана, режим ђенерала Пиночеа је економски унапредио и обогатио Чиле, захваљујући томе он је био сређена и богата земља. Неупоредива са јадом и бедом социјалистичке Венецуеле, рецимо, где се људи туку за хлеб и где влада потпуни хаос. Чиле је сређена земља, Венецуела није.

А они који се згражавају над ,,прогоном неистомишљеника" у Чилеу и замерају либералима који подржавају Пиночеа, ти исти хвале и величају Кину и кинеско ,,мудро руководство" које је тенковима изгазило своју младост која се бунила против комунистичког једноумља тог истог ,,мудрог руководства"- све су то обични левичарски лицемери и нема разлике између стаљинистичких комуниста и ткз. ,,либералних левичара", све је то једна те иста лицемерна, левичарска багра.
Још једна чињеница- Пиноче је био у рату са левичарским екстремистима, а кинески комунисти су газили своју омладину само због једног протеста.

Један добар текст са истог сајта где се раскринкава левичарско лицемерје баш гледе ђенерала Пиночеа: http://katalaksija.com/2006/12/06/pinoce-o-poreklu-jednog-tabua/

Pinochet.jpg

Тако да, све у свему, Чиле може бити захвалан ђенералу Пиночеу и хунти који су их спасли највећег антислободарског зла- бољшевизма. Данас треба неки Пиноче да сузбије још једну нову врсту непријатеља слободе- исламофашисте.

Zamisli ti sad uzmes kredit da isplatis sebi platu, a kasnije ti toboze tvoj sin nesto duzan. A pare nisi potrosio da sinu napravis firmu ili stan, nego si pare potrosio na letovanje u makarskoj i izlete u italiji.

A sto se tice spoljnog duga. Pa imas godisnje 2 milijarde transfera u pio fond iz budzeta. Odakle te pare. Pa naravno iz pozajmica. Pa pogledas 15 godina * 2 milijarde dodjes na 30 milijardi vise od spoljnog duga. Ja nemam nikakav problem da penzioneri dobijaju pare iz pio fonda. Ali da se drzava zaduzuje da bi isplatila nerealno visoke penzije to je nefer, pre svega prema buducim generacijama.

Back