Šta je to klasični liberalizam?

Јесте, као и комунизам, фашизам и расизам, и зато се толико допада скученим умовима.
Није ни чудо што се највише Амери примају на ту идиотију; они пате од тих "дајџести" концепата, у којима ментално лење особе могу да се осете комотно и самосвесно...:lol:
Ви, као бивши Срби, који су упецани на ту удицу псеудоелитизма, пак, треба да пустите неки примални инстиктивни крик савести, да се изборите са тим вирусом и одбраните од даље контаминације, пре него што буде прекасно.
Гени вас могу спасти, али- ви треба да желите оздрављење!:roll:

Шта? Да се концентришемо на изучавање национализма и социјализма??? То је најузвишенији савет који имаш на понуди?

Сачувај и саклони. У шта си упрдио 50 година.

Шта? Да се концентришемо на изучавање национализма и социјализма???
Не, Боже сачувај!:eek:
Није то за вас.
Карактер, порекло и вредносни систем који сте усвојили никако вас не препоручује за те идеологије.
Само треба да се манете туђих догми, које су нечасне, расистичке и неоварварске, јер вас неће добро усмерити.
Англосаксонци никад не кооптирају Словене у свој тим, осим за прљаве послове.
А то је увек опасно и неисплативо.

Лако ћеш са људима на државној сиси након експресне пореске реформе и неминовног прилива инвестиција. Што домаћих малих предузетника, што великих страних.

Незапосленост ће ти бити на неприродном нивоу, радна снага потребна на све стране, тад им уручиш Решење о Приватизацији Телекома, па нек се сналазе.

У вези са кључним питањем, доласком на власт, ја се у данашњој Србији никад не бих кандидовао на изборима. Не зато што сам ружан или реторички слаб, већ зато што знам да са чињеницама и конкретном десничарском политиком немам никакве шансе међу самоуправљачима. То је као да Американцима нудиш Закон о удруженом раду.

Србију само домаћи Пиноче може да ишчупа из блата и ништа више. Избори су сасвим излишни са садашњом популацијом. Неће то што му је потребно и нема капацитета да схвати шта му је потребно.

To je odavde daleko 30 do 50 godina.

Radna mesta u Infostanu, Dunav Osiguranju i Komercijalnoj banci su nasledna ili kako tašta kaže.

Privatizacija Telekoma koji služi kao izborni plen a kasnije nagrada za stranačke bubaruse u postizbornom orgijanju deluje kao kratka SF priča.

To je odavde daleko 30 do 50 godina.

Radna mesta u Infostanu, Dunav Osiguranju i Komercijalnoj banci su nasledna ili kako tašta kaže.

Privatizacija Telekoma koji služi kao izborni plen a kasnije nagrada za stranačke bubaruse u postizbornom orgijanju deluje kao kratka SF priča.

Пиночецилин то решава у једном мандату, веруј.

Изборним процесом потрајаће најмање 50 година.

Није то за вас.
Карактер, порекло и вредносни систем који сте усвојили никако вас не препоручује за те идеологије.
Само треба да се манете туђих догми, које су нечасне, расистичке и неоварварске, јер вас неће добро усмерити.

Ааа то. Па што не кажеш одмах, што ме давиш овде цео дан на 7 страница?!

Србину не доличи да заступа идеје класичног либерализма јер су оне њему инхерентно стране и неприродне? Плус, доживљаваће га Амери као будалу?

Ех, мој Рољо, кад би ти само знао како једно слободно друштво функционише, без залуђивања тим вашим мрачним хипотезама о идентитету, пореклу, вери.

Меритум, Рољо, меритум. Све што Амера интересује је твој резиме и криминални досије. Остало је секундарно.

- - - - - - - - - -

Ima li Vučić snage za taj neprijatni Rez :sad2: :per:

Нема Смучић снаге за било шта релевантно осим Косова, НАТО и ЕУ.

Мада и то виси о концу.

Није то за вас.

Једна од нарасистичкијих и најварварскијих идеологија је национал-социјалчизам, комбинација расистичког национализма и социјализма. Та је идеологија отерала у смрт милионе људи. А доста је слична ономењ што ти пропагираш на форуму. Само што Србија и Срби немају те капшацитете да направе дар-мар по свету какав су ономад направили Немци.

Али, у суштини оно што ти пропагираш је управо то. Идеологија смрти, расизма и варварства. И то што се заснива на чистој кукњави, како ти сада кукаш о ,,злим капиталистима и либералима", нацисти су кукали о ,,злим Јеврејима" који су, гле чуда, повезивани са капитализмом и либерализмом. Ко највише кука, тај највише има потенцијал за зло и злочине. Јер, ко себе убеди да је највећа жртва, тај себе убеди и да има морално право да чини злочине и убија оне који су предмет његове кукњаве тј. оне за које сматра да су његови злотвори. То су идејне претпоставке холокауста.

Тако да, ти пропагираш управо ово што си горенавео. Либерализам пропагира нешто сасвим друго и кад погледаш (теоријски) либерализам и све облике социјализма, схватиш да је либерализам заиста истинска слободарска идеја, једина која се залаже за слободу, док све остале (нарочито социјализам( теже да укину људску слободу.
Е сад, пракса је нешто сасвим друго а и није све што долази са Запада и из Америке једнако са либерализмом. На пример, до доласка Трампа, Америком су владали чисти левичари и социјалисти, мењшевици. Тек их је Трамп уклонио, а да је тако видело се по томе колико су се бунили због његове победе. То је најбољи показатељ да су они левичари, јер левичари никада не трпе пораз.

Хајде да будемо цивилизовани и да се сложимо да смо стасали у различитм галаксијама.
Није то цивилизованост; то је једна од будалаштина са запада.
Ја те изгладњујем, бомбардујем, кињим, пљачкам, малтретирам на све могуће начине, док те не натерам да у интересу пуког опстанка прихватиш све моје неправедне и непоштене услове, па онда такав "мир" назовемо "цивилизованим договором".
Док год не схватиш да нису сва средства легитимна и оправдана у сукобима интереса- немој да ми "предлажеш" овакве "помирљиве" консензусе. То вређа интелигенцију...
Нисам ти ја просечна балканска сировина, заљубљена у новац. :lol:
Моји приоритети су толико далеко од твојих, да ту не може да буде проблем различитих галаксија.
Камо среће да нисмо у истим галаксијама- никаквих проблема не би имали.
Делимо исту планету, која је данас глобално село, и у којем од вас нико више није сигуран.
Агресивни сте, незасити и волите да отимате туђе.
Е, још би и да вас третирамо као људе?:lol:
не иде то тако...

dulesrbenda
Једна од нарасистичкијих и најварварскијих идеологија је национал-социјалчизам, комбинација расистичког национализма и социјализма.
Тачно.

Али, у суштини оно што ти пропагираш је управо то.
Ниси ти то добро схватио, али знам и зашто, а немам снаге да опет објашњавам; мисли шта год хоћеш.:lol:
То су идејне претпоставке холокауста.
Ух, сав сам се најежио...:lol:

Либерализам пропагира нешто сасвим друго и кад погледаш (теоријски) либерализам и све облике социјализма, схватиш да је либерализам заиста истинска слободарска идеја, једина која се залаже за слободу, док све остале (нарочито социјализам( теже да укину људску слободу.
Свака идеја пропагира слободу, општи прогрес и Рајско насеље.
Пракса је мало заебанија- подразумева да то раде часни и поштени људи, који чак и верују у ту идеологију, а нису звери и осветољубиви скотови.
А ти сад настави са сердаре- војводо порукицама са браћом либералима, одох да гледам филм...

Није то цивилизованост; то је једна од будалаштина са запада.
Ја те изгладњујем, бомбардујем, кињим, пљачкам, малтретирам на све могуће начине, док те не натерам да у интересу пуког опстанка прихватиш све моје неправедне и непоштене услове, па онда такав "мир" назовемо "цивилизованим договором".
Док год не схватиш да нису сва средства легитимна и оправдана у сукобима интереса- немој да ми "предлажеш" овакве "помирљиве" консензусе. То вређа интелигенцију...
Нисам ти ја просечна балканска сировина, заљубљена у новац. :lol:
Моји приоритети су толико далеко од твојих, да ту не може да буде проблем различитих галаксија.
Камо среће да нисмо у истим галаксијама- никаквих проблема не би имали.
Делимо исту планету, која је данас глобално село, и у којем од вас нико више није сигуран.
Агресивни сте, незасити и волите да отимате туђе.
Е, још би и да вас третирамо као људе?:lol:
не иде то тако...

Морам да реагујем на најтежу од изговорених неистина.

Окачи ово негде да имаш при руци.

Нису сви угрожени, само једна врло специфична сорта човека.

Комуниста и националсоцијалиста.

329736_1.jpg

@ Tema

"Zvanična statistika pokazuje da je u Srbiji većina odraslog stanovništva funkcionalno nepismena,to jest,ne znaju da protumače napisanu reč čak i ako znaju da je pročitaju
Dok skoro 95 % stanovništva ume da raspozna većinu slova,čak 95 % njih ne ume da razume rečenicu dužu od tri reči.
Zbog toga smo.Odlučili da skratimo.Rečenice.

Odnosi se na ozbiljan broj komentara ovde,a i na samog postavljača teme.

dulesrbenda

Тачно.

Ето, добро је да се ту сложисмо. И његов идеолошки близанац интернационал социјализам ништа бољи није. Сад се лицитира који је гори, али и једни и други су крајње погубни.

Ниси ти то добро схватио, али знам и зашто, а немам снаге да опет објашњавам; мисли шта год хоћеш.
Ма дај, молим те, то што ти овде пропагираш је слично томе. Мани да се фолираш, кад погледа човек шта ти пропагираш, то је мешавина социјализма и национализма. Додуше, можда нема расизма, али не мора ни да га има, то је ипак то.
Нема ту шта да се тумачи,то је јасно. Само ти то мораш да увијаш у обланде разне, јер немаш смелости да отворено ствари назовеш својим именом и да кажеш ,,да, ја пропагирам ту идеју коју пропагирам", него се кријеш иза флоскула и фраза.
Свака идеја пропагира слободу, општи прогрес и Рајско насеље.
Не баш. Социјализам пропагира принуду, државну пре свега, колективизам и укидања људскиух права, уништавање читавих класа, лоповлук и пљачку, а све под маском хуманизма и солидарности. И уопште, добар део социјалиста (наравно, не сви) нису никакви хуманисти, они заправо мрзе људе, никад не би сиромашном дали динар јер мисле да то држава треба да ради, а не они. Да нису хуманистзи показали су својим логорима, казаматима и милионима људи које су побили.

Либерализам пропагира људску слободу и у теорији, а и у пракси. Јер, погледај ти све државе у којима је либерална идеја бар мало заживела- све те државе јесу, по свом унутрашњем уређењу, слободне. Јер ти данас у државама где има либерализма можеш да критикујеш и либерализам и да имаш своје мишљење и да те нико због тога не убије или стрпа у неки логор. Можеш да пљујеш и Амере, и Енглезе и сам либерализам до миле воље, чак шта више можеш да са групом истомишљеника оснујеш политичку партију са таквом идејом и програмом која је до краја антилиберална.
Дакле, ти све то можеш у либералнопм политичком уређењу и нико те не би због тога прогонио, чак шта више, можеш на изборима да се бориш да твоје идеје постану владајуће.

Док би у социјалистичким ,,рајевима" и сличним деспотијама, кад би се усудио да критикујеш друштвени систем био узхапшен, послан у логор или убијен. О партији и политичком такмичењу да не говорим. Све политичке слободе и право на сопствено мишљење би ти било укинуто.

Зато се, на крају на основу свих чињеница, може закључити да је либерална идеја, за разлику од свих других, остварила највеће степене личне и политичке слободе. И ако би смо оставили по страну спољну политику САД (Ккоју ја у великопј мери не одобравам, и која се ништа не разликује од политика било које друге империјалне силе, па и Русије, сем што су САД тренутно војно најачи на терену па им се може, што би се рекло), ипак унутрашње уређење Америке има највећи степен личне и политичке слободе. Ноам Чомски може слкободно да критикује америчку унутрашњу и спољну политику, док би кад би то радио рецимо у Кини, он био убијен или затворен у логор.

То су факти, свиђало ти се то или не. ;)

Poslednja izmena:
То су факти, свиђало ти се то или не. ;)
Јок, море, него су то "факти" који се свиђају теби, јер тако не мораш да размишљаш о својим табуима.:lol:
Није мени неопходно да то сви разумеју, а још мање примене.
И то је утопијска варијанта, у доба моралне катастрофе која је у току.
Подразумева да се људи руководе разумом, моралом и уважавањем других.
Чиста утопија, дакле...

Пиночецилин то решава у једном мандату, веруј.

Изборним процесом потрајаће најмање 50 година.

Либерал и то класични а заговара диктатуру војне хунте :klap:

Иначе, наводни економски успех Пиночеове диктатуре је обичан мит.

Чиле је доживео велику економску кризу 1982 године, а управо због Пиночеове економске политике.Лоша екомонска ситуације је потрајала све до 1989 године, када је Пиноче изгубио власт.

Уважена господо, време је за један кратак али поучан час из домена политичке науке. Мислим да је ово Крсти потребно више него иком. Текст је одломак из стручне литературе двојице респектабилних али анонимних аутора и професора. По мом суду, далеко најупечатљивији на српском језику по питању класичног либерализма.

--------------------

Šta je to klasični liberalizam - Manifest Borislava Ristića i Ivana Jankovića

Šta je to klasični liberalizam i ko su to klasični liberali? Uobičajeno shvatanje je da je klasični liberalizam samo politička doktrina koja definiše granice upotrebe sile protiv slobodnih akcija pojedinaca. Te granice su veoma rigidne i obeležavaju razdaljinu između vaše pesnice i tuđeg nosa. Funkcija države, koja ima monopol na legitimnu upotrebu sile, definisana je istim načelom – zabranjena je upotreba nasilja protiv nenasilnih akcija individua. To je funkcija države „noćnog čuvara“ i na tome se priča obično završava. To bi bila jedna sasvim pitka doktrina, ali i umnogome naivna.

Prema ovom shvatanju, klasični liberalizam ostaje naprosto „negativna“ politička teorija....

Najpre, metafora o pesnici i nosu je zanimljiva, ali treba imati u vidu ko je njen autor i u kom kontekstu je formulisana i izrečena. Autor je J.S. Mil, „liberal“ – precizno bi bilo reći social-liberal ili social-demokrata – koji je svoju filozofiju....

Nozikovo shvatanje o državi kao „okviru za različite utopije“, samo je modernizovana verzija i derivat milovskog libertenizma, prilagođena posthipijevskom weltanschauungu.....

Ali, klasični liberalizam nije isto što i libertarijanski socijalizam po Milovom modelu, niti čak liberalna utopija nozikovskog tipa....

Sloboda klasičnog liberalizma nema nikakve veze sa tinejdžerskim, romantičarskim, velferističkim, ili komunističkim fantazijama o ospoljenju i ostvarenju ljudskog sopstva u zlom svetu. Ona nije povlađivanje infantilnim predstavama o oslobođenju kao o svemoći pojedinca koji ima sve što želi, i ne odgovara nikakvom višem zakonu i poretku, osim sopstvene naduvene „individualnosti“...

Kako su samo stari klasični liberali to dobro znali! Spinoza je podržavao slobodu govora, ali „ne iz besa i mržnje, ili želje da se nametne neka promena samo na osnovu autoriteta govora“. Lok je zagovarao slobodu, ali ne i za „gledišta protivna ljudskom društvu, ili onim moralnim pravilima koja su neophodna za osptanak slobodnog društva.“....

Od svega što si napisao, u dobrom slučaju, ovo je prosečan korisnik internet foruma pročitao. :hahaha:

A meni je najupečatljivija ova reč napisana svetim ćiriličnim pismom - респектабилних.

A jel možeš da mi pojasniš tu reč. Šta znači респектабилних? Mora da je srpska reč čim je napisana ćiriličnim pismom.

Pravoverni i pravi Srbi pušu samo ćirilicom, a izdajnici i strani plaćenici pišu latinicom.

Čoveče, da ti kažem, ovo je forum za budale. A budale ne umeju ni da čitaju ni da pišu. Ozbiljno ti kažem. Ovde ako nađeš čoveka da ume da sastavi dve složene povezane rečenice, ti si srećnik. To su uglavnom do dve proste rečenice, i najčešće nepovezane. A to često bude, tako ćirilicom pisano, ali potpuno gramatički neispravno. Fale zapete, fale tačke, znakovi interpunkcije. Katastrofa.

Sve veliki Srbi, a ne znaju ni srpski jezik.

Da si nešto napisao protiv Amerike i zapada, pa da te razumem. Trebo si samo na kraju da podbljaš slova i da napišeš "Smrt NATO zlikovcima" i svi bi te razumeli. Neki bi te duboko zavoleli.

Ја о социјализму могу да износим поприлично квалитетан став - јер сам и живео у њему.
Моји закључци о социјализму могу ( и морају ) бити кратки
јер их износим људима који су такође живели тај систем.

Овде људи причају о либерализму,
а не видим да имају таленат једног Карл Маја
који је писао интересантна дела о пределима која никада није видео !

Преостаје вређање и самохвалисање без основа,
и у томе предњачи Роло Томази.

Истиче своју изузетност,
а ја ћу му рећи :

Роло, можеш бити изузетан једино ако немаш једну ногу,
или си слеп,
или си хомосексуалац
или нешто што те заиста издваја.

Ако ниси ништа од побројаног
ти си обичан, нормалан
и треба да имаш сличне ставове и закључке као и околина.

Размисли о овоме
и нађи себи право место у друштву.

Уважена господо, време је за један кратак али поучан час из домена политичке науке. Мислим да је ово Крсти потребно више него иком. Текст је одломак из стручне литературе двојице респектабилних али анонимних аутора и професора. По мом суду, далеко најупечатљивији на српском језику по питању класичног либерализма.

Sve sto je receno u tom predavanju je ideologija koja se nikada nije ostvarila opovrgavajuci sami sebe u realnom zivotu.
Ustvari liberalni kapitalizam danas promovise robovlasnicki sistem mafijevelikih korporacija koji unistava inicijativu pojedinca.

Sve sto je receno u tom predavanju je ideologija koja se nikada nije ostvarila opovrgavajuci sami sebe u realnom zivotu.
Ustvari liberalni kapitalizam danas promovise robovlasnicki sistem mafijevelikih korporacija koji unistava inicijativu pojedinca.

Ma jok... Vi prvo morate sa uočavate razlike i da razumete sta je to legitimne sila na jednom prostoru i koji je njen zadatak . Legitimna sila koja ulazi u dil sa krupnim kapitalom ili bilo kim drugom nije zastupnik liberalizama.. Kod liberala je sloboda pod 1 kako prostora tako i pojedinca.. Monopoli su mogući samo ukoliko legitimna sila odluci da poremeti taj balans i stvori ne prirodno stanje favorizujuci jednu stranu tj određenu grupi ljudi radi nekih svojih sebičnih interesa... KORUPCIJA vlasti .. interesi pojedincasu uvek različiti od interesa društva.. Prevelika ovlaštenja legitimne sile tj pojedinca koji njome upravljaju će uvek dolaziti na ispitu morala od strane vlasnika krupnog kapitala.. .

Преостаје вређање и самохвалисање без основа,
и у томе предњачи Роло Томази.

Истиче своју изузетност,
а ја ћу му рећи :

Роло, можеш бити изузетан једино ако немаш једну ногу,
или си слеп,
или си хомосексуалац
или нешто што те заиста издваја.

Ако ниси ништа од побројаног
ти си обичан, нормалан
и треба да имаш сличне ставове и закључке као и околина.

Размисли о овоме
и нађи себи право место у друштву.
:lol:
Негде сам те "нагазио", очито...

- - - - - - - - - -

Ма, иста прича као и са комунизмом, демократијом- у теорији, врло лепо; у пракси- катастрофа.
При том- све мане које су уочљиве -приписују неком другом, као и комунисти и демократе.:lol:

...Smedley Butler...

Excerpt from a speech delivered in 1933, by Major General Smedley Butler, USMC:

War is just a racket. A racket is best described, I believe, as something that is not what it seems to the majority of people. Only a small inside group knows what it is about. It is conducted for the benefit of the very few at the expense of the masses.

I believe in adequate defense at the coastline and nothing else. If a nation comes over here to fight, then we'll fight. The trouble with America is that when the dollar only earns 6 percent over here, then it gets restless and goes overseas to get 100 percent. Then the flag follows the dollar and the soldiers follow the flag.

I wouldn't go to war again as I have done to protect some lousy investment of the bankers. There are only two things we should fight for. One is the defense of our homes and the other is the Bill of Rights. War for any other reason is simply a racket.

--------------------

What if I tld you да се не слажем с изреченим?

Back