Ето, добро је да се ту сложисмо. И његов идеолошки близанац интернационал социјализам ништа бољи није. Сад се лицитира који је гори, али и једни и други су крајње погубни.
Ниси ти то добро схватио, али знам и зашто, а немам снаге да опет објашњавам; мисли шта год хоћеш.
Ма дај, молим те, то што ти овде пропагираш је слично томе. Мани да се фолираш, кад погледа човек шта ти пропагираш, то је мешавина социјализма и национализма. Додуше, можда нема расизма, али не мора ни да га има, то је ипак то.
Нема ту шта да се тумачи,то је јасно. Само ти то мораш да увијаш у обланде разне, јер немаш смелости да отворено ствари назовеш својим именом и да кажеш ,,да, ја пропагирам ту идеју коју пропагирам", него се кријеш иза флоскула и фраза.
Свака идеја пропагира слободу, општи прогрес и Рајско насеље.
Не баш. Социјализам пропагира принуду, државну пре свега, колективизам и укидања људскиух права, уништавање читавих класа, лоповлук и пљачку, а све под маском хуманизма и солидарности. И уопште, добар део социјалиста (наравно, не сви) нису никакви хуманисти, они заправо мрзе људе, никад не би сиромашном дали динар јер мисле да то држава треба да ради, а не они. Да нису хуманистзи показали су својим логорима, казаматима и милионима људи које су побили.
Либерализам пропагира људску слободу и у теорији, а и у пракси. Јер, погледај ти све државе у којима је либерална идеја бар мало заживела- све те државе јесу, по свом унутрашњем уређењу, слободне. Јер ти данас у државама где има либерализма можеш да критикујеш и либерализам и да имаш своје мишљење и да те нико због тога не убије или стрпа у неки логор. Можеш да пљујеш и Амере, и Енглезе и сам либерализам до миле воље, чак шта више можеш да са групом истомишљеника оснујеш политичку партију са таквом идејом и програмом која је до краја антилиберална.
Дакле, ти све то можеш у либералнопм политичком уређењу и нико те не би због тога прогонио, чак шта више, можеш на изборима да се бориш да твоје идеје постану владајуће.
Док би у социјалистичким ,,рајевима" и сличним деспотијама, кад би се усудио да критикујеш друштвени систем био узхапшен, послан у логор или убијен. О партији и политичком такмичењу да не говорим. Све политичке слободе и право на сопствено мишљење би ти било укинуто.
Зато се, на крају на основу свих чињеница, може закључити да је либерална идеја, за разлику од свих других, остварила највеће степене личне и политичке слободе. И ако би смо оставили по страну спољну политику САД (Ккоју ја у великопј мери не одобравам, и која се ништа не разликује од политика било које друге империјалне силе, па и Русије, сем што су САД тренутно војно најачи на терену па им се може, што би се рекло), ипак унутрашње уређење Америке има највећи степен личне и политичке слободе. Ноам Чомски може слкободно да критикује америчку унутрашњу и спољну политику, док би кад би то радио рецимо у Кини, он био убијен или затворен у логор.
То су факти, свиђало ти се то или не.