Šta je to klasični liberalizam?

:ok:

Ne bih da gnjavim ali u duhu teme, reci mi šta misliš da je stav klasičnih liberala po pitanju govora mržnje?
Npr. neki Uja misli da su svi Srbi (ili crnci) niža rasa, zli, glupi i ružni i da ih treba sve pobiti. Ima li prava da to javno zastupa?

Зашто не би да гњавиш? Тема је одлична за гњаважу свега и свачега.

Не постоји нешто што би се могло окарактерисати као говор мржње. Та кованица служи за сузбијање слободе говора.

Сви треба да говоре оно што им је на уму. Како ће их околина доживљавати, која компанија ће желети да их прими, њихов је проблем и ничији више.

Na žalost liberalizam (šta god više to značilo) je evoluirao/mutirao u novu fazu - progresivni liberalizam. Znači gomila neobrazovanih, bubuljičastih, kompleksaša koji zagovaraju socijalnu pravdu, jednakost, zaštitu manjina, grupni identitet, političku korektnost, socijalizam/komunizam/marksizam, država uber ales. Ukratko postmodernističko-komunistički košmar. I to je takođe "liberalizam".

A lepo je Regan rekao: "If Fascism Ever Comes to America, It Will Come in the Name of Liberalism"

Ово је тек бисер, кроз средњу и у првој години студирања сам био (као дете политичких избеглица) надахнут причама које КЛ овде ваља.
Отишао сам у војску 76-е и огорчено гледао номинацију “комунисте” Картера (на рачун патриоте и антикомунисте регана) па “издају” око панамског канала да бих већ у војсци почео да разумем системску корупцију а регановом инвазијом Гренаде и његов неофашизам и тако најзад и историјски амерички прото фашизам.

Мусолини је измислио само кићасту и бомбастичну симболику док је методика иста без обзира на скупштину и броја поткупљених странака.

Poslednja izmena:
Ово је тек бисер, кроз средњу и у првој години студирања сам био (као дете политичких избеглица) надахнут причама које КЛ овде ваља.
Отишао сам у војску 76-е и огорчено гледао номинацију “комунисте” Картера (на рачун патриоте и антикомунисте регана) па “издају” око панамског канала да бих већ у војсци почео да разумем системску корупцију а регановом инвазијом Гренаде и његов неофашизам и тако најзад и историјски амерички прото фашизам.

Мусолини је измислио само кићасту и бомбастичну симболику док је методика иста без обзира на скупштину и броја поткупљених странака.

Ја сам овде само чуо - Реган.

:heart2:

ronald-regan-quotes-good-ronald-reagan-quote-quote-number-of-ronald-regan-quotes.jpg

Нормално, докопао си се те наркозе од елдорадо хилса и запињеш мимикријом да будеш “американац” и ако то није услов успеха него израз комплекса које овде изливаш у место да их лечиш.

Да си тај којим се претстављаш неби трошио време на форуму

Класични либерализам је нешто што нам је колега Класични напредњак свима огадио на форуму.

Сматрам да треба да учини услугу идеологији класичног либерализма и да престане да промовише исти јер му велику штету наноси.

Нормално, докопао си се те наркозе од елдорадо хилса и запињеш мимикријом да будеш “американац” и ако то није услов успеха него израз комплекса које овде изливаш у место да их лечиш.

Да си тај којим се претстављаш неби трошио време на форуму

Зашто не бих учествовао у дискусијама на Крсти или Редиту?

- - - - - - - - - -

Класични либерализам је нешто што нам је колега Класични напредњак свима огадио на форуму.

Сматрам да треба да учини услугу идеологији класичног либерализма и да престане да промовише исти јер му велику штету наноси.

Нисам ја крив што вам је Вучић преузео и препородио ђинђићизам. Ја сам то само констатовао.

Делом ти је одговорио Мијак, делом Алтер его, а и ја ћу да допуним, да би схватио до краја: ти веома слабо разумеш шта, заправо, заступаш.:lol:
Јер, тај твој класични либерализам, и у теорији, а нарочито у пракси- невероватна је мешавина фашизма, комунизма и расизма, коју западна коалиција на челу са САД спроводи неких 30 година свуда по свету, који је због тога мрзи из дна душе.
То је врло непоштен и неправедан "систем вредности", заснован на сили, пљачкању туђе имовине и рада, што је немогуће не видети, макар и са грамом личног морала и етике.
Ипак, многи који оду да живе и раде тамо, преузимају тај селективни приступ чињеницама, рационализују своје политичко слепило на најневероватније начине, из истог страха којег има свуда у свету- страха од искључености.:lol:
А у суштини, само не треба бити- укључен.
Све што овде говориш је неуважавање истих оних правила понашања, које твој фамозни КЛ декларативно (али, само декларативно!) заступа.
Ниси ти овде ради размене мишљења и ставова, већ пропаганде и релаксирања сопствене савести; осећаш да то што радиш није у реду, али немаш кохонес да то себи признаш, па нама продајеш овде своје "повленске магле", као ономад онај бркати Ваљевац Михајловић...:lol:
Ноу хард филингс...

- - - - - - - - - -

Нисам ја крив што вам је Вучић преузео и препородио ђинђићизам. Ја сам то само констатовао.

Зато што накарадно сипаш со на ране “крезубима и грбавима” до чије судбине ти није стало него само до њиховом дивљењу твојем иберменштву а џинђић и вучић су марионете фашизма којег промовишеш комплексашком мимикријом американца.

Овде смо једини американци ја и она несрећница Невена која је одрасла у пупуљку и мантра лекције грађанства из основне школе док ти трабуњаш нешто из вечерње.

Опустите се већ једном, америка вам “даје хлеб” према способностима и доприносу без потребе мајмунисања у њено име.
Значи да вас, тако успешне и афирмисане, нешто друго мотивише да ке.ате по форуму.

Делом ти је одговорио Мијак, делом Алтер его, а и ја ћу да допуним, да би схватио до краја: ти веома слабо разумеш шта, заправо, заступаш.:lol:
Јер, тај твој класични либерализам, и у теорији, а нарочито у пракси- невероватна је мешавина фашизма, комунизма и расизма, коју западна коалиција на челу са САД спроводи неких 30 година свуда по свету, који је због тога мрзи из дна душе.
То је врло непоштен и неправедан "систем вредности", заснован на сили, пљачкању туђе имовине и рада, што је немогуће не видети, макар и са грамом личног морала и етике.
Ипак, многи који оду да живе и раде тамо, преузимају тај селективни приступ чињеницама, рационализују своје политичко слепило на најневероватније начине, из истог страха којег има свуда у свету- страха од искључености.:lol:
А у суштини, само не треба бити- укључен.
Све што овде говориш је неуважавање истих оних правила понашања, које твој фамозни КЛ декларативно (али, само декларативно!) заступа.
Ниси ти овде ради размене мишљења и ставова, већ пропаганде и релаксирања сопствене савести; осећаш да то што радиш није у реду, али немаш кохонес да то себи признаш, па нама продајеш овде своје "повленске магле", као ономад онај бркати Ваљевац Михајловић...:lol:
Ноу хард филингс...

Чекај, ниси разумео. Ви имате различите полазне тачке.

Алтер Его је балканска верзија америчких демократа и веома је љут на Вучића што му је преотео идеологију и што је спроводи много боље од његових љубимаца. Да све ово ради неко из ДС или ДЈБ, он би пуцао од среће. Дакле, реч је о просечној другосрбијанској љигавштини којој је личност важнија од политике. И није само Вучић на мети, него свако ко је довољно луцидан да схвати да је Вучић нови Ђинђић са ефикаснијом стратегијом одржавања на власти. То је што се његове мизерне маленкости тиче.

Мијак је по сопственом признању социјалдемократа који притом не разуме историјску улогу Америке на светској политичкој бини. Он заиста верује да овај наш свет може да постоји без иједне надмоћне суперсиле која би се истицала као лидер. Такав свет никад није постојао изван левичарских утопијских фантазија.

Што се тиче тебе, ти си братело националсоцијалиста. Такође по сопственом признању. Међутим, ти си квалитетнији саговорник од ове двојице јер не верујеш у утопију и ниси огорчен зато што ти је противник преузео политику. Ти врло добро разумеш да ће у свету постојати некаква суперсила, али не желиш да то буде Америка, што је легитиман став. Ја се не слажем с тобом по том питању, али те разумем.

Напокон, КЛ је веома жив и здрав у САД и остатку Англосфере. Мени, као неком ко се 15 година ложи на англосаксонске конзервативце, и ко те исте конзервативце тражи у српској политици, КЛ идеологија је врло добро позната. Америчко друштво је сво саткано од те идеологије. Од права на имовину, личну слободу, живот, у комбинацији са конзервативним друштвеним вредностима. Иако постоји јака опозициона струја, која је нарочито ојачала током 20. века, наши су и даље присутни и јаки.

Зато што накарадно сипаш со на ране “крезубима и грбавима” до чије судбине ти није стало него само до њиховом дивљењу твојем иберменштву а џинђић и вучић су марионете фашизма којег промовишеш комплексашком мимикријом американца.

Овде смо једини американци ја и она несрећница Невена која је одрасла у пупуљку и мантра лекције грађанства из основне школе док ти трабуњаш нешто из вечерње.

Опустите се већ једном, америка вам “даје хлеб” према способностима и доприносу без потребе мајмунисања у њено име.
Значи да вас, тако успешне и афирмисане, нешто друго мотивише да ке.ате по форуму.

Грешиш. Наравно да ме занима судбина Србије.

Али то истовремено не значи да не смем да се дивим америчком друштвеном систему. Увек треба јавно указати поштовање оном ко је то заслужио (Америка) и у истом даху критиковати по заслузи (Србија).

Такав став не би требало да те вређа.

Слобода не станује у САД. А и Бога су спржили напалмом. Да, то је једна невероватна, перверзна мешавина фашизма, комунизма и расизма. И та мешавина је главни њихов производ који "извозе".

Полицијска држава, ратна економија, злочини против мира и човечности, сумануте идеје о изузетности и делање из мржње храњене паранојом... Какве то везе има са класичним либерализмом?

Слобода не станује у САД. А и Бога су спржили напалмом. Да, то је једна невероватна, перверзна мешавина фашизма, комунизма и расизма. И та мешавина је главни њихов производ који "извозе".

Полицијска држава, ратна економија, злочини против мира и човечности, сумануте идеје о изузетности и делање из мржње храњене паранојом... Какве то везе има са класичним либерализмом?

Мало је држава које се већински могу окарактерисати као КЛ, Америка дефинитивно спада у то изабрано друштво.

Твоја, и перцепција Чомског и Рељића, није релеватна зато што чињенично стање стоји насупрот ваших емоција.

De će ti duša, ljudi se samo bore da zaštite sebe od takvih egzistencijalnih pretnji poput hindukuških i kavkaskih kozojebača.

Мало је држава које се већински могу окарактерисати као КЛ, Америка дефинитивно спада у то изабрано друштво.

Твоја, и перцепција Чомског и Рељића, није релеватна зато што чињенично стање стоји насупрот ваших емоција.

Твоја, Хитлерова и Труманова, Џонсонова, Никсонова, Реганова, Бушова, Клинтонова и Обамина перцепција је кул. И Кисинџерова и Чејнијева. И Кондолизина и Мадленина и Хиларина. И Норијегина и Сухартова. Плејада социопата. Све заслужни борци против комунизма. И, луд какав јеси, ту би некако угурао Смита, Лока и Баруха Спинозу.

Твоја, Хитлерова и Труманова, Џонсонова, Никсонова, Реганова, Бушова, Клинтонова и Обамина перцепција је кул. И Кисинџерова и Чејнијева. И Кондолизина и Мадленина и Хиларина. И Норијегина и Сухартова. Плејада социопата. Све заслужни борци против комунизма. И, луд какав јеси, ту би некако угурао Смита, Лока и Баруха Спинозу.

Нису сви које си навео поборници америчког конзервативизма, зато немој да се правиш кретен већи него што јеси.

Говорим о конзервативцима, не о социјалдемократама и осталим левичарским и ауторитарним бабунима.

Немогуће је да си толико избезумљен и неинформисан. Немогуће је да не разумеш да је навала перверзије из 20. народног века лева прича којој и сам припадаш. Немогуће је да не разумеш да чак ни САД није била потпуно имуна на те психотичне појаве.

Упркос свему, овде се одржао костур КЛ на којем је САД поникла. Што саму САД и даље чини светлом цивилизације.

П.С.

Спољна политика проношења тог светла се неће зауставити. Хвала Богу.

Najradikalniji i istovremeno misaono najsnažniji savremeni „libertarijanci“ vraćaju se starom nauku klasičnog liberalizma, veri u moralnu tradiciju i socijalni konzervativizam starih liberala, ideju Loka i Smita, Hjuma i Berka, Tokvila i Lorda Ektona. Američki filozof i ekonomista nemačkog porekla Hans Herman Hope objašnjava da je propast klasičnog liberalizma došla zbog njegovog ukrštanja sa demokratijom i da je „hijerarhijsko društvo, zasnovano na političkom primatu nekolicine sa izuzetnim postignućima“ bolja osnova očuvanju slobode nego demokratija, i čak razjašnjava mnoge prednosti tradicionalne monarhije u odnosu na demokratiju u pogeldu očuvanja slobode pojedinca. Valter Blok, ekonomista austrijske škole i anarhistički libertarijanac zvuči pre kao Tokvil ili Berk, nego Nozik: „Za mene sada religija predstavlja jednu od poslednjih velikih nada za društvo, pošto je to jedna od glavnih institucija koja se i dalje bori protiv prevelike i prenaduvane vlade“.

Da li sam loše upamtio ili ti nemaš neko preterano dobro mišljenje o libertarijancima?

De će ti duša, ljudi se samo bore da zaštite sebe od takvih egzistencijalnih pretnji poput hindukuških i kavkaskih kozojebača.
Јееесте, они су терорисали само своја села, док их Амери нису позвали бомбама у свет...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

:eek:
:rotf:
:super:
Који си ти лидбо, треба да ово радиш као стенд-ап, лове да се набереш!:hahaha:

Da li sam loše upamtio ili ti nemaš neko preterano dobro mišljenje o libertarijancima?

Добро си упамтио. Већина либертаријанаца има нереална очекивања, Овертонов прозор 20км удаљен од реалног стања на терену.

Али господа говори о најрадикалнијим и најинтелигентнијим либертаријанцима, што свакако није неистина. Постоје врло прибрани и реални либертаријанци.

- - - - - - - - - -

:eek:
:rotf:
:super:
Који си ти лидбо, треба да ово радиш као стенд-ап, лове да се набереш!:hahaha:

Значи, враћамо се на аргументе против личности???

Ништа боље од вас нисам очекивао. Ал' добар си ти опет, искрено. Форум је крцат ретардима који Америку изједначавају са Хитлером. Ти ниси толико кљусе, надам се.

Значи, враћамо се на аргументе против личности???
.
О томе ти и говорим- ти ни немаш личност. :lol: Ти имаш измаштану лакировку слике о себи, несвестан комичности те слике за све нас који је гледамо.
Покушавам да те упозорим на непријатност спознаје те ситуације, кад пукне мехур самољубља.:lol:

О томе ти и говорим- ти ни немаш личност. :lol: Ти имаш измаштану лакировку слике о себи, несвестан комичности те слике за све нас који је гледамо.
Покушавам да те упозорим на непријатност спознаје те ситуације, кад пукне мехур самољубља.:lol:

Очигледно си у офсајду.

Ја овде не представљам себе. Ни најмање.

Ја овде не представљам себе. Ни најмање.
Знам да ти тако мислиш, али све време само ти то успева- да представиш себе.
И то си успео, савршено, а у свему другом- омануо.
Само зато и разговарам са тобом; рекох, нема у теби злобе, изворне, људске пакости; ти си је преузео од ове накарадне "идеологије".:lol:

Back