Šta je srž vašeg socijalnog identiteta?

Nije to osnova komunizma, ali je lepo sto iznosis kako ga ti vidis i ostali koje ti posmatras...
Posto si rekao da nije, trebalo bi da kazes sta po tebi jeste. Ja to vidim kao religiju koja za Boga postavlja Vodju,
sa potrebnim obozavanjem kao bozanstvo i radnim logorima, ispiranjem mozga i dresiranjem ljudi kao stoke
i opstim siromastvom te robovlasnistvom...

Posto si rekao da nije, trebalo bi da kazes sta po tebi jeste. Ja to vidim kao religiju koja za Boga postavlja Vodju,
sa potrebnim obozavanjem kao bozanstvo i radnim logorima, ispiranjem mozga i dresiranjem ljudi kao stoke
Ne, nije u tome stos, pa vidis da svima treba neka njihova zvaka...
Nije uopste bitno da li je odrziva , ostvariva i slicno...
Ima u jednom filmu , klinac zeli da moze da leti....
Sta je sustina?
Pa oseca se ostecenim zbog belega u obliku munje pa zeli da bude neki heroj iz stripova koji ima taj znak a zna da leti....nasao vezu...za svoju zvaku...

Dobar primer je tema za sastav ludilo ljubavi...Tu cete medju fakultetlijama i srednjoskolcima videti svu raskos razlika zvaka i shvatanja, a zasto?
Zato sto je ljubav licna ideja...razlicita za svakog, a ako se direktno pita, nastupa autostigmatizacija...ili pravilo hajzenberga, svesnost da te neko pita menja odgovor....i svesnost zasto te pita...stvara podobnost...

Sustina komunizma je u materijalizmu, dijalektickom materijalizmu. Pametnom dosta...
Pa cak i fizicki zakoni, npr gasni zakoni , mehanika, sve to zavisi od radnog opsega....tako i sustina neke drustvene forme i kreativa zavisi od radnog opsega, tj na kakvim se ljudima primenjuje...
Uzimati da je univerzalnije nesto je smesno , apsurdno , na nivou deteta...

Usput i religija ti je takva..
Znaci pravoslavlje za seljaka, pravoslavlje za gradjanina, pravoslavlje za duhovnu ovcu , pravoslavlje za duhovnog pastira i na kraju mozda pravoslavlje za duhovnog lidera, iskusenika, filozofa...

Mrzim ga u biti, zato sto se zasniva na teoriji koja zagovara da su ljudi stoka i da se tako tretiraju...
Ti imaš totalno krivo tumačenje svega postojećeg...ne znam, vredi li objašnjavati ti nešto?

Lepo je to kad nadjes svoju zvaku..

Dok vas je 1% nije problem...kao ni ljubitelji starki koje izazivaju ravne tabale i reumu stopala deci...
Sam pao sam se ubio...

Problem je kad to pocne da prelazi neku cifru, jer povodni mediokriteti onda pocnu da to uzdizu i sto je najgore namecu kao moranje ili kao napredno..
Komunizam je uzas od sistema..
Za boraniju ...

Komunizam zahteva IQ od bar 160, a toga nemas nikako ili vrlo malo po Svetu.
Sve ispod je nedovoljno za komunizam....
Tako da je komunizam kod glupih vrlo negativan sistem...prepun nasilja, diktata, sto znaci dikstatorski za vecinu i ako to vole onda znas kakvo je drustvo...grupa.

Ali kao izvor razlicitog misljenja je dobro...ako se konkretizuje , ali zacudo kad su glupi ljudi u pitanju , obicno se ne radi konkretizovanje, evo Srbija danas je primer..
Svaka debata je sve samo nije konkretna....nego opsta...jer se u nedefinisanom i opstem mnoge stvari podrazumevaju a i svako se prepozna...
Tako da i to sto je pozitivno u komunizmu mora da zahteva bar 120IQ i to po staroj skali...sto je negde 130IQ po novoj minimum, znaci minimum...

Nije to osnova komunizma, ali je lepo sto iznosis kako ga ti vidis i ostali koje ti posmatras...
Mnogo nas je više od 1%. Zato nas ubijaju, zatvaraju i zabranjuju.

Hahahaaa
Ovde govorimo o ekstremnom staljinizmu što nije normalno.
Ja govorim o marksizmu-lenjinizmu sa crtama titoizma i staljinizma. Nešto umerenije. Ovo što ti navodiš je kapitalizam i fašizam.

Sustina komunizma je u materijalizmu, dijalektickom materijalizmu. Pametnom dosta...

Hahahaaa
Ovde govorimo o ekstremnom staljinizmu što nije normalno.
Ja govorim o marksizmu-lenjinizmu sa crtama titoizma i staljinizma. Nešto umerenije. Ovo što ti navodiš je kapitalizam i fašizam.
Video sam titoizam, mrzim ga, video sam maoizam, jos gore, sta su tim ljudima radili kad sam radio tamo, koje
su to neslobode i maltretiranja, a za SK znam po cuvenju. Marksizam je nesto sto od coveka pravi mulu, a
lenjinizam unistava i ubija seljaka. Unistenje i uzas, zlo u svom iskonskom nepatvorenom obliku.

Video sam titoizam, mrzim ga, video sam maoizam, jos gore, sta su tim ljudima radili kad sam radio tamo, koje
su to neslobode i maltretiranja, a za SK znam po cuvenju. Marksizam je nesto sto od coveka pravi mulu, a
lenjinizam unistava i ubija seljaka. Unistenje i uzas, zlo u svom iskonskom nepatvorenom obliku.
Maoizam da. Glupost obična. Titoizam je suviše blag. Marksizam-lenjinizam je nešto najbolje što se pojavilo u prošlom veku.

Moja neka teorija, ( vi pišite ako se ne slažete) je da je svako od nas u pubertetu kada je pronalazio sobstvo , jednu karakteristiku svoje ličnosti koja mu se najviše dopala usvojio, i potom čitav svoj socijalni identitet ili ti način na koji želimo da nas drugi opažaju, podredio njoj. Kod žena su "lepota i nežnost" mnogo česte, ali i "društvenost, prihvaćenost, popularnost" . Kod muškaraca su "sposobnost" "buntovnost" i "pamet i inteligencija" najčešći. Ima naravno tu i brojnih drugih koje je malo teže uočiti, ali pričam o bukvalno jednoj rečenici koja bi mogla opisati vas kao društvenu osobu. Kul tip, pametnjaković, lepotica, popularna i voljena itd.
Zamislimo tako na primer dečaka koji svoj socijalni identitet gradi na "pameti", sam govor tela i način izražavanja (usmeni i pism) uči po modelu ljudi za koje on proceni da su pametni, i tako postepeno gradi svoj društveni identitet i značajan deo celokupnog identiteta, samo na osnovu te jedne karakteristike. Ta jedna osobina je srž njegovog identiteta i ukoliko njegova potreba ne bude zadovoljena da se u skladu sa njom i identifikuje, on doživljava "narcističku povredu" i pada u duboku emocionalnu krizu koja može dovesti i do ludila.
možda u pubertetu nastanu neka interesovanja koja nam se čine atraktivnim ali šta nam zaista leži može samo život da nam objasni...

konkretno, mene je u pubertetu privlačilo čudo zvano elektromagnetizam

neki drugi, iskusniji, sa strane, su uočili da mi jezici ne predstavljaju problem, opet neki sledeći da mi kombinatorika deo ličnisti, sasvim treći su videli administracijski talenat "vatikan ti nije ravan" a sve to zahvaljujući organizatorskim odnosno optimizatorskim sklonostima...

a na sasvim slučajan način sam otkrio da imam talenat za trgovca

dizvineš, sve ovo u pubertetu - teško

a šta sam iskoristio od svega ovoga?
ništa

živimo u šatri bezobraznih probisveta

WTF....
Ovo mi je rekao nastavnik istorije, roditelji su smatrali da se mlatim... nije to bilo konstantno, ajde, ali mi se zapažanje jako svidelo, pa sam ga zapamtio i zapisao.
Moje političko i komunističko (mahom marksističko i umereno staljinističko) delovanje je bilo izrazito primetno, a kako sam bio priličan poznavalac prirodnih i društvenih nauka, skovali nadimak:"Crveni naučnik".
Deo nastavničkog kadra je bio izrazito protiv mog delovanja (disident je uvek na udaru) ali među decom sam uživao fantastičnu popularnost. A kad je sve to zapazio psiholog škole, pozvao me je na razgovor i kratko rekao:
"Moram da te odvedem na prvu sledeću debatu o bilo kojoj temi, da izdominiraš." (Malo pojašnjenje:U pitanju je nešto kao nasilje diskriminacije itd itd, pa se par puta godišnje organizuju nekakvu seminari, šta ja znam...)
Isprva, mnogi nisu bili komunisti, ali kako je vreme prolazilo, deca su bila vrlo zainteresovana za ono što pričam, i shvatili da je moja parola "Komunizam jedini izlaz" vrlo tačna (možda čak i neophodna)
Nastavnici su mislili da ću zbog toga što sam revolucionar da budem i nekulturan i nevaspitan, ali eto, bili su u krivu, verovatno zato što sujeta ne zna protiv koga i čega je buntovnost uperena (protiv režima, ne obavezno svakog, nego trule raspale demokratije).
Sveukupno, za četiri godine sam stekao makar 100 slušalaca. Srećan sam, što sam ih svojom idejom naveo na nešto lepo, da veruju u sebe i svoju zemlju. Niko od njih više ne misli da se iseli, kao što su ranije pričali...

Znači mrziš komunizam zbog pojedinih ljudi, a ne u biti. Za mene je komunista svaki borac za pojedinca i narod
Ал си издоминир'о! Че Гевара ти је добар, поштен, правичан...?
Тај је био ликвидатор, хладнокрвни убица, који је додуше ликвидирао
доста индивидуа које су то и заслужиле али убица је убица и такав не
може донети боље сутра. Као што и није!

Moja neka teorija, ( vi pišite ako se ne slažete) je da je svako od nas u pubertetu kada je pronalazio sobstvo , jednu karakteristiku svoje ličnosti koja mu se najviše dopala usvojio, i potom čitav svoj socijalni identitet ili ti način na koji želimo da nas drugi opažaju, podredio njoj. Kod žena su "lepota i nežnost" mnogo česte, ali i "društvenost, prihvaćenost, popularnost" . Kod muškaraca su "sposobnost" "buntovnost" i "pamet i inteligencija" najčešći. Ima naravno tu i brojnih drugih koje je malo teže uočiti, ali pričam o bukvalno jednoj rečenici koja bi mogla opisati vas kao društvenu osobu. Kul tip, pametnjaković, lepotica, popularna i voljena itd.
Zamislimo tako na primer dečaka koji svoj socijalni identitet gradi na "pameti", sam govor tela i način izražavanja (usmeni i pism) uči po modelu ljudi za koje on proceni da su pametni, i tako postepeno gradi svoj društveni identitet i značajan deo celokupnog identiteta, samo na osnovu te jedne karakteristike. Ta jedna osobina je srž njegovog identiteta i ukoliko njegova potreba ne bude zadovoljena da se u skladu sa njom i identifikuje, on doživljava "narcističku povredu" i pada u duboku emocionalnu krizu koja može dovesti i do ludila.
Zanimljivo, nikad nisam na taj način razmišljala o tome.

Uvek sam bila introvert, rođena od roditelja introverta, iz (obe strane) porodica introverta, tako da su mi genetika i odgoj jasni. Međutim, nisam nikad razmišljala da li sam svoj stav u životu izgradila ZATO što sam introvert, ili zbog načina na koji su ljudi na mene reagovali. Na Balkanu su introverti i dan danas tele s dve glave, i uglavnom se misli da s njima neki đavo nije u redu. U tom te smislu ljudi doživljavaju i spram tebe se odnose, kao prema teletu s dve glave. Kako niko ne voli da ga vasceli svet gleda ko kakvo čudovište, čovek se počMe ponašati/usvajati stav koji bi ga od sveopšteg neodobravanja društva poštedeo. Kad su u pitanju ljudi meni nalik, gluma može da traje neko vreme, ali se brzo potroši i svaki put kad glumiš ludilo (odnosno, da NISI zatvoreni osobenjak) snage je sve manje, dok najposle ne dođeš do tačke kad više nemaš nimalo snage da se ponovo glupiraš i izigravaš nešto što nisi. Pametniji se i ne bakću time, znajući da nema vajde, pa i ne pokušavaju da glume.

Uzevši oba obrasca u obzir, pitanje je da li je društvo uslovilo mene, ili sam se uslovila sama. Kako god, obzirom da - ponavljam - pokušaji da se uklopiš uvek i definitivno dođu do kraja, pa najposle završiš na početku, onakav kakvog te bog dao; stvarno ne znam? Ja bih rekla da nisam ja nikog vraga usvajala, no da sam bila što jesam, a tuđa je reakcija bila uvek samo to, tuđa reakcija.

Inače, ta moja osobina, moja zatvorenost i agresivna privatnost, nije nikada bila nešto što sam "izabrala" u ovu ili onu svrhu. Nisam ni znala da ja tu mogu nešto da biram. To sam prosto bila ja.

Zanimljivo, nikad nisam na taj način razmišljala o tome.

Uvek sam bila introvert, rođena od roditelja introverta, iz (obe strane) porodica introverta, tako da su mi genetika i odgoj jasni. Međutim, nisam nikad razmišljala da li sam svoj stav u životu izgradila ZATO što sam introvert, ili zbog načina na koji su ljudi na mene reagovali. Na Balkanu su introverti i dan danas tele s dve glave, i uglavnom se misli da s njima neki đavo nije u redu. U tom te smislu ljudi doživljavaju i spram tebe se odnose, kao prema teletu s dve glave. Kako niko ne voli da ga vasceli svet gleda ko kakvo čudovište, čovek se počMe ponašati/usvajati stav koji bi ga od sveopšteg neodobravanja društva poštedeo. Kad su u pitanju ljudi meni nalik, gluma može da traje neko vreme, ali se brzo potroši i svaki put kad glumiš ludilo (odnosno, da NISI zatvoreni osobenjak) snage je sve manje, dok najposle ne dođeš do tačke kad više nemaš nimalo snage da se ponovo glupiraš i izigravaš nešto što nisi. Pametniji se i ne bakću time, znajući da nema vajde, pa i ne pokušavaju da glume.

Uzevši oba obrasca u obzir, pitanje je da li je društvo uslovilo mene, ili sam se uslovila sama. Kako god, obzirom da - ponavljam - pokušaji da se uklopiš uvek i definitivno dođu do kraja, pa najposle završiš na početku, onakav kakvog te bog dao; stvarno ne znam? Ja bih rekla da nisam ja nikog vraga usvajala, no da sam bila što jesam, a tuđa je reakcija bila uvek samo to, tuđa reakcija.

Inače, ta moja osobina, moja zatvorenost i agresivna privatnost, nije nikada bila nešto što sam "izabrala" u ovu ili onu svrhu. Nisam ni znala da ja tu mogu nešto da biram. To sam prosto bila ja.
Stvarno saosećam. Ono što vremenom počinjem da shvatam jeste da je u ovakvom društvu u kakvom živimo, bolje biti i lud nego introvert. Kada je neko lud, on kroz razgovor i dalje otkriva svoje motive i misao generalno , smešan je i ostavlja utisak iskrene osobe (jer što bi neko lažno glumio ludilo, pa to je strašna sramota). Ali ne postoji neko ko više ledi krv u žilama prosečnog Srbende od introverta. Ovde ako nisi komunikativan nešto opasno kriješ (najverovatnije će pomisliti da si homoseksualac ili sektaš) a što manje znaju o tebi i tvom privatnom životu (a ti se to i trudiš jer si introvert) , utoliko strah bude još veći. Šta tako krije, šta tako krije??? I onda u tom strahu i bezkonačnoj gluposti, spale te na lomači. A ima i onih hijena koji kad vide da si sama, nađu neki razlog da te mrze, da bi mogli na nekom da iskale svoje frustracije. Introverti nisu uopšte retki, više od 30% populacije, ali se mnogi prilagode ovdašnje društvu jer imaju visoku emocionalnu inteligenciju pa znaju da se ponašaju u društvu i fejkuju. Ljudi kao ja, Introverti sa niskom emocionalnom inteligencijom, mi preživljavamo pakao. Ali vremenom se navikavam na to da budem Kvazimodo, i to me plaši. Jer ako se navikneš da si ludak onda se počneš i ponašati kao ludak.

Back