HAKIM BEJ:
Nepoznati pojmovi su svi oni koje ne mozes definisati necim manjim, necim starijim, izvornim i gradivnim. Ti pojmovi su, kao sto je lepo Dragoljub primetio, monade.One su pocetak spoznaje, poluprava od koje se ide samo u jednom smeru, ka gradjenju, spajanju, usloznjavanju, integraciji.Od monada ne idemo unazad. One su nedeljive i ne sastoje se ni od cega osim od sebe.
Naravno da se "monade mogu definisati" i evo ti si ih već definisao rekavši da se
ne sastoje ni od čega osim od sebe. Ja bih samo malo šire to obrazložio i rekao da "monade" postoje same po sebi, kao svoj uzrok i posledica, uz pomoć svojih
sedam fizičkih i psihičkih sposobnoszi -
naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.
Ako nemamo zajednicku pocetnu definiciju monada, a nisu je imali ni klasicni filozofi, a nemaju ni svi danasnji naucnici, tada se ne razumemo.
Možemo savršeno da se razumemo ako se lužimo mojom definicijom "monada" koju sam upravo napred izrekao, a koja ovako precizna i potpuna do danas, u nauci, psihologiji, filozofiji ili svetskim religijama, nije bila izrečena, ni poznata.
Ja pojam ideje vidim kao pocetno, nedeljivo, monadu, ono od cega je sve nastalo. I odatle gradim i razumem svet.
Ideja nije početna "monada" i pomoću nje ne možeš objasniti, ni razumeti ništa, sve dok ne objasniš i ne razumeš, odnosno, dok jasno ne definišeš samu ideju. Jer ideje bez svesti kao nosioca ideje, koja ideju stvara uz pomoć svojih sedam sposobnosti i radnji, ne može da bude.
Ti prepoznajes da ideja nije pocetak nego je pocetak nesto sto mnogi ovde ne razumeju, "potencijal stvaranja", sedam necega, koji je stvorio i ideju.
Onih "7" koje ja nudim nije ništa ni apstraktno, ni nerazumljivo. Napritiv to je nešto što je od svega najspznatljivije, najproverljivije, najobjašnjivije i najrazumljivije. Jer tih "7" smo mi sami, naša JASTVA koja se i sastoje i postoje i svoje postojanje sebi dokazuju, sve uz pomć "7". I deje o svetu stvaraju uz pomoć "7", a zatim i svet po tim idejama stvaraju uz pomoć "7". Da bi na kraju shvatili da sem "JA + 7" ničeg drugog ni nema.
Iako svako dobro vlada svojim koordinatnim sistemom shvatanja, nasi koordinatni poceci se nalaze na razlicitim tackama, i otud svo nerazumevanje.
Ne postoje nikakvi različiti "koordinantni sistemi shvatanja", već samo različite zablude. Koordinsnti sistem shvatanja je samo JEDAN i u svemu postojećem je isti. To je "Ja + 7".
Ja vidim da se u korenu svega nalazi ideja. Ti vidis da je i ideja stvorena od neceg jos sitnijeg, od "sedam sposobnosti".
Koren svega je "JA + 7". To je početak i uzrok svega. Ideja je tvorevina "JA+7" i ima značenje posledice. Ideja ne može postojati sama po sebi, bez svog tvorca i nosioca zvanog "JA + 7".
Različite istine nastaju kad se ne krene od one prve i početne istine zvane "JA + 7", od koje niti i jedan naučnik, filozof, ni teolog sveta nije krenuo, jer je ta prva i početbžna istina, zvana "JA + 7", možemo je nazvati i imenom "Bog", do danas bila nepoznata.
Za pesnika je cvet izvor lepote, za biologa koordinisani skup celija, za hemicara skup secera i belancevina, za nuklearnog fizicara skup protona i neutrona.
I sve su to istine.
Ne to nisu istine, već uvek opisi tvorevine tvorca zvanog "JA +7" posmatrane iz različitih uglova iz kojih nije moguće videti i samog njihovog Tvorca. Jer kad je reč o "Istini", ona može da bude saznana i izrečena samo o Tvorcu, tj. o "JA +7", jer on je jedini koji postoji, pa prema tome i jedini o kojem je moguće saznati istinu. I tek kad saznamo istinu o Tvorcu (uzroku), moguće je saznati istinu i o Tvorevini (posledici). A pre toga saznati istinu o tvorevin, bez istine o Tvorcu - istinu o jednom cvetu, na primer - i reći da je cvet izvor lepote, koordinantni skup ćelija, skup belančevina i šećera, skup neutrona i protona itd, to nisu nikakve istine, već samo opisi svega onoga što Tvorac cveta uz pomoć svojih "7" čini i omogućuje nam da to vidimo kao izvor lepote, skup ćelija, šećera, ibelančevina, protona, neutrona itd.
Imamo izbor da odaberemo istinu i zivimo po njoj. Taj izbor je ideja.
Ne, nemamo izbor da biramo istinu, iz razloga jer ne postoji bezbroj istina da svako po želji može da bira svoju, zato što je Istina SAMO JEDNA. To je istina o Tvorcu svega koji je SAMO JEDAN i o njegovih "7". Ono što može da bude beskonačno raznoliko i brojno su Tvorčeve tvorevine, koje tvori uz pomoć različitih ideja, o kojima nikada nećemo saznati istinu putem njihovog opažanja i opisivanja, sve dok ne saznamo istinu o njihovom Tvorcu i njegovih "7". Pomoću kojih tvori i ideje o tvorevinama, kao ii same tvorevine. Koje su sve od reda samo organizovani i harmonični oblici Tvorčevog kretanja i rada, koje mi opažamo i opisujemo kao lepotu, kao ćelije, belančevine, protone, neutrone itd. A koje, sve odreda, nestaju, kad njihov Tvorac prestane da se kreće i radi. Koji uz pomoć svojih "7" uvek iznova može i da počne i prestane svojim kretanjem i radom da ih gradi.