SOUDEN:
ideja je (jedinstvena) rezultanta misaonog procesa.
misaoni proces može biti racionalan(svestan) i nesvesan.
rezultantu racionalnog misaonog procesa često zovemo i zaključkom.
NIJE TAČNO!
Ideja u umu (svesnom subjektu) postoji pre svakog mišljenja. Mišljenje je samo psihička radnja pomoću koje mislilac (um-subjekt) vadi ideju iz samoga sebe i rasprostire namentalnom ekranu, tj. u sebi samome (u umu-subkektu) da bi moglo da je postao svestan.
Ideju stvara sam um (subjekt) uz pomoć sposobnbosti opažanja, osećanja, razumevanja i pamčenja objekta (objekt se uvek manifestuje kao naprezanje i kretanje), a koristi je uz pomoć mišljenja o opaženom i zapamćenom objektu, tj. o naprezanju i kretanju, pomoću kojega sam subjekt stvara želju(volju) za naprezanjam i kretanjem i tako pomoću te želje samoga sebe dovodi u stanje naprezanja i kretanja i tako sam počinje istovremeno da se manifestuje i kao fizički objekt.
U beskrajnom nebesko prostoru ništa drugo ne postoji do Um (svest-subjekt) i njegovih sedam sposobnosti, pomoću kojih se napreže i kreće i stvara ideje o različitim oblicima svog naprezanja i ketanja. Koje mu služe da bi uvek iznova mogao da stvara želju (volju za ponavljanjem uvek istih svojih oblika naprezanja i kretanja.
Ovo nije filozofija, već NAUKA. U nauci se odavno zna da sem materije (naprezanja i kretanja) i informacija (ideja) o različitim oblicima organizovanog kretanja i rada , ničeg drugog nema.
Uz napomenu da ideje (informacije) i kretanje po idejama (informacijama) nemaju značenje postojanja, već UM = SUBJEKT koji raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti:
naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. Dakle, nikada ne postoji kretanje samo po sebi, već uvek i samo krertač (Um-Subjekt) koji se kreće. Nikada ne postoji mišljenje samo po sebi, već uvek i samo Um (subjekt), tj. mislilac koji misli. Nikada ne postoji ideja, tj. znanje, odnosno informacija, sama po sebi, već uvek i samo Um (subjekt), tj Znalac koji znanje zna.