Šta je - Ideja ?

Нешто си погрешно схватио,
ја нисам рекао да ти јеси филозоф,
само сам рекао да ја нисам !

Тако да једино можемо узајамно да се тешимо ...
С' тим што мени то не треба !

Nerazmu-zevanje je obostrano...Ludvig u pravu bejaše-moremo se sigrat priče...

DRAGOLJUB:

Briga Ljubu što gleda svet iz žablje perspektive i što iz njegovog iskustva je sve u tome da muvu lapi u letu...Šta njega briga što rodac skenira šire područje sa stotinak metara...
A s petsto metara orao merka rodca...

Kakva ti je ovo primedba i na šta si želo sa njom da ukažeš? Samo to da ne znaš šta je filozofija, da nisi filozof, da ne umeš logički da misliš i da ništa ne razumeš.

Filozofija nije nauka da putem opažanja, merenja i eksperimenta registruje stvari i pojave, opisuje ih, meri i imenuje, već OBJAŠNJAVA. Da traži odgovore na pitanja kako je moguće da stvari i pojave uopšte postoje i budu takve kakve jesu - po kojoj logici. I što se tiče filozofije, logike i onjašnjavanja kako je sve to moguće, ja sam po tom pitanju izveo stvari do kraja. Ma o kojoj stvari ili pojavi da je reč - o lapanju muva iz žablje perspektive ili o rodcu koji sa stotinjak metara skenira šire područje - odgovor na pitanje KAKO JE SVE TO MOGUĆE, uvek će da se svede na Bitak, tj. materijal od kojeg su sve stvari i pojave sačinjene i na njenih sedam sposobnosti.

I to je kraj filozofije. Nema dalje. Zašto od mene uvek tražiš još nešto i više? Jedino ako nisi u stanju ništa da razumeš.

KNJAZ MILOŠ:

Ljubo:
Naravno da materija i bitak nisu isto, ali u neku ruku i jesu. U tom smislu

Knjaz Miloš:
У том смислу сам ја ипак у праву,
само што то морате прво да забашурите,
па ћете касније то да продате као свој закључак !

Ne, Miloše, nisi u pravu. Kad kažeš da su materija i bitak isto, time nisi objasnio postojanje, ni bitka, ni materije, već samo izrekao jedno ubeđenje koje ne može da se dokaže, već samo veruje, iz razloga što uzrok i bitka i materije ostaje i dalje nepoznat. Sva moguća objašnjenja postojanja svih stvari i pojava uvek se svode na pronalaženje uzroka njihovog postojanja.

A kad se kaže je materija opažljivo kretanje sa značenjem posledice, a bitak neopažljivi kretač koji se kreće sa značenjem uzroka, koji deluje iz dubine kretanja, tada je sve jasno. Jasno je da materija i bitak nisu JEDNO, već NEDELJIVO DVOJE u obliku JEDNOGA. Bitak kao nevidljivi kretač i uzrok kretanja je nešto što apsolutno postoji, što ne može ni da nastane, ni nestane, a materija kao opažljivo kretanje bitka sa značenjem posledice nije nešto što postoji apsolutno, već samo relativno, jer može i da počne i da se završi.

I to nije sve. Tek sada kad smo analiitički i logički rasčlanili materiju na kretača i kretanje, nailazimo na još veći problem u vezi objašnjenja postojanja materije, jer ako smo objasnili materiju time što smo rekli da je ona kretanje sa značenjem posledice kretačevog kretanja, pojavljuje se pitanje: a šta je uzrok postojanja samoga tog nematerijalnog kretača (bitka) koji se kreće?

Kao što vidiš nije sve prosto kako se čini. To je slično kao kad kažemo da je Bog stvorio sve i da je on uzrok svega i pravimo se da smo sve rešili i da je sve jasno, a zapravo, nismo rešili ništa. Sve dok ne objasnimo šta je uzurok postojanja samog tog Boga stvoritelja.

...
To je slično kao kad kažemo da je Bog stvorio sve
i da je on uzrok svega
i pravimo se da smo sve rešili
i da je sve jasno,
a zapravo, nismo rešili ništa.

Sve dok ne objasnimo šta je uzrok postojanja samog tog Boga stvoritelja.

Ја, који не волим завлачење, паламуђење, нејасне одговоре,
једном речју замлаћивање, рећи ћу ти ( твојим језиком ) :

Узрок постојања нашег Бога је његов Бог.

DRAGOLJUB:

Kakva ti je ovo primedba i na šta si želo sa njom da ukažeš? Samo to da ne znaš šta je filozofija, da nisi filozof, da ne umeš logički da misliš i da ništa ne razumeš.

Filozofija nije nauka da putem opažanja, merenja i eksperimenta registruje stvari i pojave, opisuje ih, meri i imenuje, već OBJAŠNJAVA. Da traži odgovore na pitanja kako je moguće da stvari i pojave uopšte postoje i budu takve kakve jesu - po kojoj logici. I što se tiče filozofije, logike i onjašnjavanja kako je sve to moguće, ja sam po tom pitanju izveo stvari do kraja. Ma o kojoj stvari ili pojavi da je reč - o lapanju muva iz žablje perspektive ili o rodcu koji sa stotinjak metara skenira šire područje - odgovor na pitanje KAKO JE SVE TO MOGUĆE, uvek će da se svede na Bitak, tj. materijal od kojeg su sve stvari i pojave sačinjene i na njenih sedam sposobnosti.

I to je kraj filozofije. Nema dalje. Zašto od mene uvek tražiš još nešto i više? Jedino ako nisi u stanju ništa da razumeš.

Filozofija je :Četkaj da ti objasnim?:eek::hahaha::rotf:]E pa Ljubo NIJE!
Filozofija je ljubav prema mudrosti ili traženje mudrosti tj za svaku temu najmudrija rešenja,misli,reči...
Objasniti,razjasniti,pojasniti možeš samo onda kad nešto znaš,a s nećim upitnim ne možeš kompetentno "objasniti"! Tj učiniti nam rečima da nam bude jasnije!
Rasprava (dijalektićki dijalog!) ti može pomoći da do mudrosti dođeš.da je otkriješ,da ti "svane",a objašnjavajući nešto ,nekim zamišljenim sistemom,možeš
samo da se zapleteš ko pile u kučinu!
Tako su se zaplitali stari filozofi s "vatra,voda ,zemlja" sistemom,kasnije s monadama,negacijom volje,Weltgeistom,voljom za moć i td...Pokušavali da "objasne"!
A tebi se svidelo da bidneš neki Lajbnic? Ili Kant ili Šopenhauer?
E pa druže Ljubo,vremena objašnjavača su davno otišla,vozovi tom prugom više ne idu!
U prošlom veku su poslednji filozofi koji to više i nisu bili,već naučnici-fenomenolozi Hajdeger,Adorno ,Habermas i još neki,proglasili smrt filozofije!
Ne filozofije kao ljubavi prema mudrosti ,već filozofije kao veštine ili čak mogućnosti objašnjavanja!
Tako da si meni,budući da posedujem takve i te informacije od tih naučnika,ne samo smešan,već mi deluješ groteskno kao balerina na vrhu dine u sred Sahare...
Fatamorgana...:hahaha:

Da,mislim da je boldovano najbliže,ali samo intuitivno ,bitku...

Tako je - samo intuitivno. Ali to je lažno. Jer bitak ustvari nije ništa.

No kakogod,to je omeđeno samo našim osnovanim slutnjama (intuicija) u kojima vidimo samo delić horizonta saznanja,kao kružni isećak i
veoma je pretenciozno od strane Nemaca-filozofa težnja ka sveobuhvatnosti...

Pa meni je to jasno, ali ako govorimo o kategorijama (kao najopštijim pojmovima) onda se sveobuhvatnost ne može izbeći. Dakle: ne sveobuhvatnost pod svaku cenu, ali ne ni bežanje od iste pod svaku cenu.

Mislim da ti jasno kud moja misao hrli-to su predeli neiskazljivi rečima,samo slutnjama dodirnuti šta je Huserl svojom naukom pokušao izbistravati...
No ipak mi je bliže antropološko ,multidisciplinarno sagledavanje ,pri čemu sam do pola te reke u dekonstrukciji rušenja praznoverja govorne igre,a od pola reke u slutnjama njenih dubina...

Ti predeli kojima tvoja misao hrli su vredni svakog truda. I moja misao često hrli ka njima, ali se u tom nastojanju često pojavljuje crv sumnje u ispravnost spoznavanja koje je rečima neiskazljivo. To spoznavanje jeste ono što zovemo intuicijom. U umetnosti je ona neophodna. Ali, smatram da filozofija svoj čvrsti temelj ipak nalazi u kategorijama kao najopštijim pojmovima.

Kategorije su omeđivači koji subjektu služe da se orjentiše među svojim senzacijama...Drugo i nema...:lol:
Moje poređenje puža koji vidi samo svetlo i tamu i čoveka koji vidi i oblike i boje u proporciji s poređenjem
čoveka i božanstvo koje vidi i zvuk i ukus i miris i toplotu,ali i magnetizam i gravitaciju i neutrinski fluks i...
su na štetu čoveka...

KNJAZ MILOŠ:

Ја, који не волим завлачење, паламуђење, нејасне одговоре,
једном речју замлаћивање, рећи ћу ти ( твојим језиком ) :

Pa, ni ja ne volim palamuđenje, ni zavlačenje.

Ovo je već palamuđenje i zavlačenje, zato jer to je vera, jer nije iskustveno proverljivo, ni logički objašnjivo, ni razumljivo. Dakle, samo ono što je iskustveno proverljivo i logički objašnjivo i razumljivo nije palamuđenje i zavlačenje, tj. nije vera. A to je da je Bog, SVEST i da uzrok Boga, tj. Svesti, nije drugi Bog, već da je Svest sama svoj i uzrok i posledica. Sve uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. To je ono što u vezi Boga može i iskustveno i naučno da se proveri i logički objasni i razume.

DRAGOLJUB:

Filozofija je :Četkaj da ti objasnim?]E pa Ljubo NIJE!
Filozofija je ljubav prema mudrosti ili traženje mudrosti tj za svaku temu najmudrija rešenja,misli,reči...

Tačno, Dragoljube, u pravu si. filozofija je ljubav prema mudrosti. Ali problem je što nije moguiće biti mudar, niti znati odgovoriti ni najedno pitanje mudro i ispravno bez poznavanja Osnovnog prirodnog zakona po kojem sve postoji i sve se dešava. Zato se i danas u nauci, filozofiji, svetskim religijama i ideologijama dešava da su svi pametni i mudri, a i pored toga još uvek niko ništa ne zna. Još uvek svi se uzajamno lažu i svako se kune da samo njegova laž ima značenje mudrosti.

Objasniti,razjasniti,pojasniti možeš samo onda kad nešto znaš,a s nećim upitnim ne možeš kompetentno "objasniti"! Tj učiniti nam rečima da nam bude jasnije!

I ovo si u pravu; i ovo ti je tačno. Filozofi su uvek težili da pronađu Početnu istinu, tj istinu koja se podrazumeva sama po sebi, koja bi mogla da posluži kao čvrst temelj i premisa za izvođenje svih drugih istina. Da li je tebi poznata takva Istina? Mmeni jeste: Svest +7 njenih sposobnosti. Zato jer sem svesti i njenih 7 sposobnosti ničeg drugog nema o čemu bi se mogla saznavati istina.

Rasprava (dijalektićki dijalog!) ti može pomoći da do mudrosti dođeš.da je otkriješ,da ti "svane",a objašnjavajući nešto ,nekim zamišljenim sistemom,možeš samo da se zapleteš ko pile u kučinu!

I za ovo si u pravu - i sa ovim se slažem. Zato se i jesu svi naučnici, filozofi, duhovnjaci i ideolozi sveta zapleli ko pile u kučine što sve objašnjavaju svojim zamišljenim sistemima, a ne onim sistemom po kojem sve postoji i sve se dešava.

E pa druže Ljubo,vremena objašnjavača su davno otišla,vozovi tom prugom više ne idu!
U prošlom veku su poslednji filozofi koji to više i nisu bili,već naučnici-fenomenolozi Hajdeger,Adorno ,Habermas i još neki,proglasili smrt filozofije!

I sa ovim si u pravu. I ja sam odavno proglasio smrt filozofiji, kao i svim pogrešnim naučnim teorijama, religijama i ideologijama i na njihovo mesto postavio iskustveno i eksperimentalno proverljivu, logički objašnjivu i do kraja razumljivu Osnovnu prirodnu nauku, Nauku o nagonu samoodržanja, odnosno, Nauku o Svesti i njenih 7 sposobnosti.

Ne filozofije kao ljubavi prema mudrosti ,već filozofije kao veštine ili čak mogućnosti objašnjavanja!
Tako da si meni,budući da posedujem takve i te informacije od tih naučnika,ne samo smešan,već mi deluješ groteskno kao balerina na vrhu dine u sred Sahare...

Pa, boga mu dragog i za ovo si u pravu. Svi dogmatičari, tj svi oni zapleteni ko pile u kučinne koji sve objašnjavaju svojim izmišljenim sistemima me tako i vide - kao balerinu na vrhu dine u sred Sahare. I videćeme i dalje tako, dok god ne uspeju da se ispetljaju iz kučina. Sve dok ne shvate da sem Svesti i njenih "7" ničeg drugog nema.

Poslednja izmena:
Da da oni su se nalupali,a samo si ti u pravu...
Malo je čudno samo to kako to da su oni slavni,a za tebe niko i ne zna ,a tvojim hipotezama,hajd neću reči da se podsmevaju
oni koji se susretnu s njima,kojim uspeš da turiš pod nos,nego izgledaju baš seljoberski poput one seljačke "Kosa je obićno oštra kad je naoštriš"...:mrgreen:
Znaš ,nisi ti ni filozof ni naučnik...Pumpađija koji je namislio da je mudar!
Vidi...Nisi glup,svakako,ali si narcis što te čini neprijatnim za komunikaciju...
A šta kažeš za razmišljanja ovog Sigmunda?
On ti je bio i na hrvatskom forumu,(a verovatno je i dalje) dok si ti tamo bio i popio pedalu!
Sigmund je tamo No 1,vodi glavnu reč na dosta tema,a i ovde je korektan...

KNJAZ MILOŠ:
рећи ћу ти ( твојим језиком ) :

Љубо2:
Ovo je već palamuđenje i zavlačenje,
zato jer to je vera,
jer nije iskustveno proverljivo,
ni logički objašnjivo,
ni razumljivo.
...

Хе,хе
па зато сам ти и нагласио да ћу ти одговорити "твојим језиком" !

Ти си те неке трансцедентне ствари назвао "Бог"
па сам ти ја том терминологијом и узвратио.

Видиш како се ја трудим да будем јасан !?
Не би ти било лоше да кренеш мојим стопама
а не да нервираш Дракчета ! :zloca:

Ti predeli kojima tvoja misao hrli su vredni svakog truda. I moja misao često hrli ka njima, ali se u tom nastojanju često pojavljuje crv sumnje u ispravnost spoznavanja koje je rečima neiskazljivo. To spoznavanje jeste ono što zovemo intuicijom. U umetnosti je ona neophodna. Ali, smatram da filozofija svoj čvrsti temelj ipak nalazi u kategorijama kao najopštijim pojmovima.
Kasni rukopisi Ludviga Witgensteina odbacuju mogućnost jezika kao igre da bude dobro sredstvo komunikacije...Noam Čomski,u svom istraživanju jezika je ,nedavno,ustanovio
da svi jezici sveta imaju istovetnu sintaksu te da slede veoma slićan način iskazivanja iako se reči razlikuju,a što omogućava elektronsko simultano prevođenje!
Zahvaljujući tome se el.prevodioci veoma unapređuju.
Kud ciljam?
Ka elektronizaciji ljudskih misli i povratnoj informaciji!
Dakle:moguće je,ali strpljenja!
Dajmo informatićarima malo vremena.
Dotle,ok kategorije,ali fleksibilne i jezićki,poput Ničea,metaforičke,opisne i iscrpno informativne!
Zato imamo internet s povelikim mogućnostima...
A filozofija nije mrtva,samo je u opasnom nokdaunu od šamaranja naukama koje su takođe nekovrsne religije kao što je i filozofija uostalom...;)

...
Noam Čomski,u svom istraživanju jezika je ,nedavno,ustanovio
da svi jezici sveta imaju istovetnu sintaksu
te da slede veoma slićan način iskazivanja iako se reči razlikuju,
a što omogućava elektronsko simultano prevođenje!
...

Није ваљда да цениш Чомског као неки ауторитет ?
Ови на Истоку га подржавају
само да би подривали САД то ти је јасно ?

"Сви језици имају истоветну синтаксу !"
Немој више, мајке ти !

DRAGOLJUB:

Da da oni su se nalupali,a samo si ti u pravu...

Ova primedba ti ne stoji. Na vagu se ne stavljam i ne upoređujem "ja" sa "njima", već "moja" logička rešenja u vezi postojanja materije, života i prirode sa "njihovim". To je ono što ni ti, niti bilo ko drugi na ovom forumu još uvek nije učinio. Valjda iz razloga jer niko ne ume.

Malo je čudno samo to kako to da su oni slavni,a za tebe niko i ne zna ,

Na fizičkom planu slavni postaju uvek oni koji su jači. A na duhovnom uvek oni koji mnogo i lepo pričaju, a niko ih ne razume. Da nije tako, laži ne bi vladale svetom, već Istina. Na duhovnom planu lako je postati slavan. Napišeš jednu ili više knjiga od po 500 ili više stranica, nalupetaš svega i svačega i odmah si slavan. A oni koji te knjige bez razumevanja čitaju i napamet uče postaju pametni, učeni i u društvu priznati ljudi. To je naša svakodnevna stvarnost i razlog što snaga, laž i glupost i dalje vladaju svetom.

a tvojim hipotezama,hajd neću reči da se podsmevaju oni koji se susretnu s njima,kojim uspeš da turiš pod nos,nego izgledaju baš seljoberski poput one seljačke "Kosa je obićno oštra kad je naoštriš"...

Mojim "hipotezama" niko danas ne može ni da se podsmeva, ni da ih negira, pa čak ni da ih ne razume, sem ako je zlonameran poput tebe. Zato jer kod mene i nema nikakvih "hipoteza", već samo iskustveno i naučno proverenih činjenica, a to je da u beskrajnom nebeskom prostoru ničeg drugog nema do "7" različitih fizičkih i psihičkih psocesa. Mnogo puta sam tebe lično pozvao, a i sada te pozivam da to oboriš i još uvek nisi. Ali to ti ipak ne smeta da i dalje u vetar laprdaš.

Znaš ,nisi ti ni filozof ni naučnik...Pumpađija koji je namislio da je mudar!

Naravno da nisam ni filozof ni naučnik i naravno da sam "pumpadđija". Ali ne običan "pumpadžija", već "pumpadžija" koji je prvi shvatio da u beskrajnom nebeskom prostoru ništa drugo ne postoji do Svest + njenih "7" i da se uz pomoć Svesti i tih njenih "7" može objasni apsolutno SVE. Obori to ako možeš?

Vidi...Nisi glup,svakako,ali si narcis što te čini neprijatnim za komunikaciju...

Nije nužno da ni ti, niti bilo ko drugi komunicira sa mnom kao "narcisom", već sa mojim idejama, kao i ja sa vašim. Ja lično veoma uspešno negiram i logički i argumentovano većinu vaših ideja i to je ono što vam kod mene smeta i što ne podnosite, pa onda napadate mene, a ne moje ideje, jer tome niste dorasli.

A šta kažeš za razmišljanja ovog Sigmunda?

Sigmund je naučio Hegela na pamet i to je njegov najviši domet u filozofiji. To Sigmunda ne čini filozofom, već samo načitanim čovekom i dobrim poznavaocem Hegela. Ja lično u svako doba mogu uspešno i argumentovano da se nosim sa svim Hegelovim stavovima i gde je potrebno i da ih negiram. I ako je Sigmund voljan ja sam uvek spreman da naširoko i nadugačko povedem raspravu sa njim o svim ključnim filozofskim pitanjima kojima se bavio Hegel i rešenjima do kojih je došao. Od kojih mnoga, na nivou današnjih znanja iz oblasti prirodnih nauka i psihologije. više ne stoje.

On ti je bio i na hrvatskom forumu,(a verovatno je i dalje) dok si ti tamo bio i popio pedalu!

To je tačno, na hrvatskom forumu sam "popio pedalu" za sva vremena, s obrazloženjem: "zbog samoreklamiranja". Tamošnji moderator gospodin Beljki je moj filozofski sistem, pomoću kojeg sam, kao i ovde na ovom forumu, uspešno negirao mnoge stavove iz oblasti nauke, filozofije, ideologije i religije, okarakterisao kao "samoreklamiranje" i doneo odluku da mi trajno zabrani pristup njihovom forumu. A šta se uistinu iza ovog obrazloženja pod nazivom "samoreklamiranje" krije, nije teško pogoditi. Jadan i očajnički pokušaj da se zaštite katoličke verske dogme, imajući u vidu tamošnji veoma jak fanatički uticaj katoličanstva u svim oblastima života, pa čak i na forumu filozofije.

Sigmund je tamo No 1,vodi glavnu reč na dosta tema,a i ovde je korektan...

Slažem se da je Sigmund korektan sagovornik i da nije napadan, živčan i kategoričan poput mene, ali to nije merilo vrednosti ni Hegelovih, niti mojih stavova, kako ti to želiš da sugeriraš.

Poslednja izmena:
KNJAZ MILOŠ:

Хе,хе
па зато сам ти и нагласио да ћу ти одговорити "твојим језиком" !

Ти си те неке трансцедентне ствари назвао "Бог"
па сам ти ја том терминологијом и узвратио.

U onome što ja nazivam imenom "Bog", "Bitak" ili "Apsolut", nema ničeg "transcendentnog". Jer kod mene to je ono što se u psihologiji naziva imenom "Svest", "Subjekt" ili "Jastvo". Dok kod tebe reč "Bog" znači nešto drugo.

Видиш како се ја трудим да будем јасан !?
Не би ти било лоше да кренеш мојим стопама
а не да нервираш Дракчета !

NIsi jasan kad kažeš "Bog", ako ne umeš ni da ga pokažeš, ni objasniš. A kad ja kažem da je Bog, Svest, Subjekt ili Jastvo, to je već mnogo iskustveno i spoznatljivije i razumljivije.

Poslednja izmena:
...
ja kažem da je Bog, Svest, Subjekt ili Jastvo,
to je već mnogo iskustveno i spoznatljivije i razumljivije.

Тако сам те и разумео !

Иначе Бог није ни "свест", ни "субјект", ни "јаство"
није чак ни "нека сила" како га дефинишу наше домаћице
ни ко зна шта нам се све може учинити згодно за паламуђење.

Бог је творац овога света.
То значи реч Бог.

Ideja je potencijal u pokretu.

Potencijal je jedan od kvaliteta apsoluta. Manifestujuća vrijednost tog kvaliteta se može realizovati jedino kroz ideje.
Apsolut je sve-što-jeste, dakle nestvorivo, nepromjenjivo nešto (postojanje).
Apsolut je nestvoriv, nepromjenjiv, konačan, te je stoga jasno da nešto drugo mora da bude promjenjivo kako bi se stvarala beskonačna realnost ideja. Ono s čim i od čega apsolut gradi ideje jesu znanja-o-sebi-kvalitetima, koja aposlut može klonirati i multiplicirati po volji. Ta znanja jesu kontent njegove svijesti. Svijest je gradivna materija multiverzuma.

Multiverzum je ideja u realizaciji.
Apsolut je njegov bitak.

Primjer: Ako apsolut zamislimo kao skup brojeva 1234567890, te shvatimo da je ovaj skup brojeva nestvoriv, nepromjenjiv, ono-što-jeste, onda su ideje potencijalni skupovi izvedeni iz znanja ovog bazičnog skupa.
Znanje-o-1 + znanje-o-2 je ideja. 1+2+3 je ideja. I+2+3x4-5 je ideja i tako u beskonačnost kombinacija tih znanja. Ova nepromjenjiva, nestvoriva osnova, apsolut, jeste bitak dok su ideje sve jednačine izvedene iz njene svijesti.

Тако сам те и разумео !

Иначе Бог није ни "свест", ни "субјект", ни "јаство"
није чак ни "нека сила" како га дефинишу наше домаћице
ни ко зна шта нам се све може учинити згодно за паламуђење.

Бог је творац овога света.
То значи реч Бог.

I još samo dve reči da objasniš:Duh Sveti!
Neću ti ništa sugerisati,a o Tvorcu se slažem (mada baš i tvorove nije morao...:mrgreen:).

I još samo dve reči da objasniš:Duh Sveti!
Neću ti ništa sugerisati,a o Tvorcu se slažem (mada baš i tvorove nije morao...:mrgreen:).

Прво те нисам разумео,
задњих година сам све објаснио
и љубав
и слободу
и истину
и правду
и пријатељство
...
Ма све те апстрактне појмове
( филозофија се и не бави објашњавањем појмова као : шраф, точак, лепак, полуга, свеска ... јел'да ?).

Дакле Свети дух.
Ево како сам сад скоро сину објаснио
( мада све теже прима моја објашњења, меша ми се школа ! :evil:)

Бог отац је Творац нашег света.
Бог син је Господ наш Исус Христос.
Свети дух је оно нешто што нам се догађа ( понекима ) а не умемо да објаснимо.

Значи та невидљива веза између људи ( коју неки осећају, неки не )
између људи и ствари ( опет неки осећају, неки не )
између људи и животиња ( опет ...)
и све могуће даље комбинације
( пре свега веза са Богом ).

Даћу само једну илустрацију ...
Својевремено је једна старија глумица у заборавио сам којој емисији, којој теми,
причала о томе зашто не треба истраживати "неке ствари".

Каже, умрла јој мајка,
и вече после тога она седи сама у соби
и кроз отворен прозор улети лептир.

Не знам, каже, зашто
помислим да је тај лептир моја реинкарнирана мајка.
Дигнем руку и кажем :
- Ако си ти мама, слети на мој длан !
И лептир цап, слети на длан !

Толико сам се препала
да никада више ...
Итд.

Дакле
све што вам је онострано, чудно, натприродно
стрпајте у фијоку "Свети Дух"
заборавите
и наставите да живите свој живот безбрижно.

Лепо је Православље, зар не ?
Као што видимо Господ нас штити од свих погрешних мисли,
али хебига !

Бог ти даје, али понеким ђаво не да мира !

Још само да кажем
да сам ово објашњење Бога извукао читајући Библију
као једини ауторитет.

Кад ме интересује Општа теорија релативности, читам Ајнштајна.
Хебига, такав сам.

Има наравно и других извора где човек може да се информиша
ко је Бог, некима је шта је Бог ...
Нека читају Куран, Веде, Љубу2, моју маму ...

Ако случајно нисам био довољно јасан
Бог је главна личност светског бестселера "Библија"
или "Свето Писмо".

У тој књизи пише да је Бог створио свет,
да је имао љубљеног Сина
Господа Нашег Исуса Христа,
да је тај Син када би се напунио Духа Светога
оживљавао умрле,
претварао воду у вину,
лечио болесне
и волео људски род много више него овај њега.

Е сад,
ми да би нечему дали врхунску улогу, кажемо :
- мисао је Бог или
- сила је Бог или
- новац је Бог
итд.

Али то је све у пренесеном смислу.
Тај пренесени смисао нас много хебе у животу, ако га изгубимо,
па поверујемо да је пренесено - оригинално.
Јесте приметили ?

Back