Sta je ajmokac i kako se pravi?

Ај мало да будем нормална,, нисам јела ајмокац, нисам баш љубитељ таквих кашастих јела ал негде ћу да направим да пробам.
Јамачно, моју верзију.
Ја сам често спремала кад је ово моје било мавецко, обожавала је...сад баш дуго нисам спремала, занима ме да ли би јој се сада свиђало. Пробаћу..
 
Krajem 19. i početkom 20. veka pojavljuju se i prve knjige sa pravim srpskim jelima. Sima Trojanović je 1896. objavio "Starinska srpska jela i pića", a 1908. godine su se pojavile dve knjige: "Srpska narodna jela u Levču i Temniću" Stanoja Mijatovića i "Srpska narodna jela u Hercegovini i u Bosni" Luke Grđića Bjelokosića. U te tri knjige zabeležen je način pripreme jela u srpskim selima: posni i mrsni pasulj, posna i mrsna sarma od kiselog kupusa, punjene paprike, krompir i meso "na tepsiju", udrobica, kavurma, pihtije, pihtije od boba, kačamak, gruvanica, kovrljan, gibanica, popara, cicvara, tikvenjak, česnica, prevrtača, varica…

U tim kuvarima su se našli isamarluk- staro srpsko jelo od kiselog kupusa i pirinča. U mrsnoj verziji u samarluk se dodaju čvarci. Ćulama- jelo od pilećeg belog mesa - nešto kao ajmokac.

Jelo koje se takođe izdvaja kao autentično je belmuž (belmož)- staro pastirsko jelo još iz srednjeg veka, a koje je ostalo takvo do danas. Belmuž se sprema od mladog punomasnog sira i kukuruznog brašna, uz dodatak soli.


ОВО МИ ГРЕШКОМ ОТИШЛО НА ЉИС, ТЕК САД ВИДЕЛА!
Zakuvavaš tamo?! :mrgreen:
 
Е, вако..скуваш пилеће бело, то је по рецепту, али можеш и батачић.
Упржиш на уљу бели лукац, пазиш да не прегори и додаш 5 кашика брашна. Пропржиш као за запршку све заједно.
Кутлачу по кутлачу додајеш врелу воду у којој си кувала коку и брзо мешаш, да се не направе грудве.
На крају додаш искидано пилеће месо.
Густина ко како воли, кад ти буде довољно густо само престанеш да доливаш воду.
Ја волим кад је гушће, укусније је, тек да може да се једе кашиком а не виљушком :lol:
To za gradjane srbije bez zuba....tj za politicki aktivne seniore....
 

Back
Top