Šta govore jučerašnji izbori?

Brate, praviš se nevešt. Prelazna vlada nije "nova vlast koja vodi zemlju 3 godine", nego kratka tehnička faza da se obezbede fer izbori i razdvoji država od stranke.
iskren da budem sumnjam u ovo.
a ko ce onda biti na tim fer izborima?
sadasnja opozicija?
studentska lista dobija izbore jer narod veruje u nju a ne u izbore posle na kojima ce marinika da pobedi i vodi politiku.

У ствари ефектније је да ћуте него да на свако стварно битно питање одговоре са "не знам", "није то сад битно", и "нећемо о томе"

Da, to je tačno. Plan mora biti konkretan oko svih stvari. Pa evo, nije mi bilo teško da odvojim 5 minuta da napravim skicu:

1. Prelazna vlada traje kratko i služi samo da očisti institucije, obezbedi slobodne medije, fer izbore i prekine vezu stranke i države.

To planiramo tako što ograničavamo mandat na par meseci, smenjujemo partijske direktore, čistimo birački spisak i vraćamo medije pod kontrolu zakona, a ne stranke.

2. Ne diramo strateška pitanja: Kosovo, NATO, Rio Tinto, spoljna politika. Sve to ostaje zamrznuto i čeka izabranu, legitimnu vladu sa punim mandatom.

To planiramo tako što donosimo pravno obavezujuću odluku da prelazna vlada ne pregovara o Kosovu, NATO-u, Rio Tintu ni o bilo kom dugoročnom državnom pitanju.

3. Korupciju napadamo tehnički, a ne politički: transparentni konkursi, smene partijskih kadrova, javni uvid u ugovore, potpuna kontrola trošenja budžeta.

To planiramo tako što uvodimo javne konkurse, objavljujemo sve ugovore, blokiramo partijsko zapošljavanje, otvaramo finansije države i uvodimo nezavisne revizije.

4. Posle toga, pravi izbori i političke stranke predstavljaju svoje programe, a građani odlučuju u kom smeru Srbija ide.

To planiramo tako što obezbeđujemo slobodne medije, ravnopravnu kampanju, nadzor domaćih i stranih posmatrača i jasno pravilo da institucije ne rade za stranke.

iskren da budem sumnjam u ovo.
a ko ce onda biti na tim fer izborima?
sadasnja opozicija?
studentska lista dobija izbore jer narod veruje u nju a ne u izbore posle na kojima ce marinika da pobedi i vodi politiku.

Samo ti ime kaže, fer izbori. Može da se prijavi svako ko želi i ponudi svoj program. Tako i funkcioniše demokratija. Ako narod hoće Mariniku, dobiće Mariniku ;)

da, politicki razgovori na forumu "politika" za koju si mi jendom napisao da te ne zanima.
evo npr. ja na podforumu Šoubiz nikad ne postujem nista jer me apsolutno ne zanima, ne ulazim tamo.
ne ucestvujem u Šoubiz-razgovorima :nono3:
... ili te ipak politika malo i zanima sad?

... њега занима подхевавање....

мало динста.. мало похује... осоли.. побибери ...

све/и га требају .. а ника/о му ништа не може .. цар ...

сања да отвори дејт апликацију на Ипхону ... али немож' да плати уфур

Ne postoje neutralni.
"Neutralni" su vec odabrali stranu zla.
Aksiom.

Па има неутрална павлака .... Правда за неутралну павлаку !

@Stojkov Menidjer

9007527755806.png

Samo ti ime kaže, fer izbori. Može da se prijavi svako ko želi i ponudi svoj program. Tako i funkcioniše demokratija. Ako narod hoće Mariniku, dobiće Mariniku ;)
i ko ce biti na tim izborima ..ali stvarno?
otvoricu i temu o tome za neki dan..podseti me :D

ako sadasnja opozicija ne moze da pobedi zaista mislis da ce na tim fer izborima pobediti i da se nece sns vratiti kao sto se vratio pre 12 godina?

da, politicki razgovori na forumu "politika" za koju si mi jendom napisao da te ne zanima.
evo npr. ja na podforumu Šoubiz nikad ne postujem nista jer me apsolutno ne zanima, ne ulazim tamo.
ne ucestvujem u Šoubiz-razgovorima :nono3:
... ili te ipak politika malo i zanima sad?
sta znaci "ne zanima"
politika je oko nas.. mene politika ne zanima u pogledu da izadjem na izbore ali mi je zanimljivo da pricam o njoj.
kao neko ko na stvari ne gleda ostrasceno nego sa strane uocavam stvari koje ostrasceni ne uocavaju i onda kad skrenem paznju na njih dobijem etiketu "caci" jer boze moj, pricam o nedostacima ...
to je problem trenutnog odnosa snaga u nasem politickom zivotu..ta ostrascenost i pomisao da ako ne misilis u svemu kao ja onda si protiv..

i ko ce biti na tim izborima ..ali stvarno?
otvoricu i temu o tome za neki dan..podseti me :D

ako sadasnja opozicija ne moze da pobedi zaista mislis da ce na tim fer izborima pobediti i da se nece sns vratiti kao sto se vratio pre 12 godina?

Na izborima posle studenata će verovatno biti svi postojeći politički akteri, plus neke liste koje proisteknu iz studentskog pokreta, a možda i neki novi igrači kao Šarović i slični.

Prosto biće izbori kao što i trebaju da budu, stim što će biti slobodni, pa svako može da iznese svoj program i da građani glasaju bez pritisaka i ucena. Kakve će rezultate tu neko napraviti, to ne može da se zna, ali poenta je da bude ispoštovana volja građana.

Ne znam šta te tu toliko buni?

Istina 100/1...takvi kao on, pametni po svojoj licnoj proceni, su komplet sjebali studentske napore i priču...a mnogo ih je..dohvatili se neta i pljuj po narodu i misle da neće biti posledica..
Posledica će biti pobeda stranke koja poštuje narod kakav god da je...
Daavno još sam bio prisutan svađi nekog seljaka sa nekim čovekom i ne znam oko čega su se svađali uglavnom seljak na kraju lepo reče kako nema gorih glupaka od učenih ljudi. A opet ove budale na N1 rekoše pre neki dan kako u Srbiji vladaju šloseri , vozači , roštiljdžije ...... koji su kupili diplomu. Ta televizija je zapravo u pravu ali ako hoćeš da dođeš na vlast to se ne govori.
Mada ostaje nejasno da li N1 uopšte želi da se Vučić zameni.

Daavno još sam bio prisutan svađi nekog seljaka sa nekim čovekom i ne znam oko čega su se svađali uglavnom seljak na kraju lepo reče kako nema gorih glupaka od učenih ljudi. A opet ove budale na N1 rekoše pre neki dan kako u Srbiji vladaju šloseri , vozači , roštiljdžije ...... koji su kupili diplomu. Ta televizija je zapravo u pravu ali ako hoćeš da dođeš na vlast to se ne govori.
Mada ostaje nejasno da li N1 uopšte želi da se Vučić zameni.

Следи да Н1 неће да дође власт .. јер ко дође на власт како да леси плоблеме ?

Можда зато Протести и намерно неће да владају ?!

💡

Da, to je tačno. Plan mora biti konkretan oko svih stvari. Pa evo, nije mi bilo teško da odvojim 5 minuta da napravim skicu:

1. Prelazna vlada traje kratko i služi samo da očisti institucije, obezbedi slobodne medije, fer izbore i prekine vezu stranke i države.

To planiramo tako što ograničavamo mandat na par meseci, smenjujemo partijske direktore, čistimo birački spisak i vraćamo medije pod kontrolu zakona, a ne stranke.

2. Ne diramo strateška pitanja: Kosovo, NATO, Rio Tinto, spoljna politika. Sve to ostaje zamrznuto i čeka izabranu, legitimnu vladu sa punim mandatom.

To planiramo tako što donosimo pravno obavezujuću odluku da prelazna vlada ne pregovara o Kosovu, NATO-u, Rio Tintu ni o bilo kom dugoročnom državnom pitanju.

3. Korupciju napadamo tehnički, a ne politički: transparentni konkursi, smene partijskih kadrova, javni uvid u ugovore, potpuna kontrola trošenja budžeta.

To planiramo tako što uvodimo javne konkurse, objavljujemo sve ugovore, blokiramo partijsko zapošljavanje, otvaramo finansije države i uvodimo nezavisne revizije.

4. Posle toga, pravi izbori i političke stranke predstavljaju svoje programe, a građani odlučuju u kom smeru Srbija ide.

To planiramo tako što obezbeđujemo slobodne medije, ravnopravnu kampanju, nadzor domaćih i stranih posmatrača i jasno pravilo da institucije ne rade za stranke.

Не бих хтео да будем непотребно циничан, али већ ова прва ставка захтева такве измене, такве нове законе, такве компликоване судске процесе, такве енормне напоре против институција које ће се озбиљно бранити да је то нешто што се не може спровести ни за месец дана, ни за три, ни за шест, ни за годину, ни за две, него је врло озбиљан - револуционарни, не административни - политички пројекат са упитним шансама на успех и на средње и дуже стазе.

Битно је бити реалан. То је нешто што је тешко врло младим људима, разумем.

Back