Šta fali srpskoj književnosti?

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kojote:
ms:
Da li Srbima nesto fali, da li su mali, da li bi nam dali, izrodili, a ne ukrali - NOVI TALAS PISANIZMA.
Malo lupam, ali STA FALI SRPSKOJ KNJIZEVNOSTI NASEGA VREMENA?FALI R.BR.13.
1. pravi pisci
2. prave teme
3. prava razmisljanja
4. otkacenizam
5. nadrealizam
6. pridrzavanje etike govora
7. vise para-manje pica
8. novi klubovi za matore
9. ukidanje postojecih klubova za mlade
10.plitkost
11.glupost
12.overa po krevetu......

sta fali overi u krevetu?

ms:
Da li Srbima nesto fali, da li su mali, da li bi nam dali, izrodili, a ne ukrali - NOVI TALAS PISANIZMA.
Malo lupam, ali STA FALI SRPSKOJ KNJIZEVNOSTI NASEGA VREMENA?
1. pravi pisci
2. prave teme
3. prava razmisljanja
4. otkacenizam
5. nadrealizam
6. pridrzavanje etike govora
7. vise para-manje pica
8. novi klubovi za matore
9. ukidanje postojecih klubova za mlade
10.plitkost
11.glupost
12.overa po krevetu......

Našoj književnosti fali dosta toga. Ali ona sa teškim mukama nekako opstaje. Žalosno je to što pisac kao što je npr. Vladan Matijević, dobitnik NIN-ove nagrade, putuje na posao autobusom i što država ne podržava ljude koji nešto vrede u ovoj zemlji. Zato nije ni čudo što propadamo u svakom smislu, a nažalost, najviše u duhovnom.

Monty:
A zasto je zalosno da bilo ko putuje na posao autobusom? :?
I kakve veze drzava ima sa tim.
Bio dobitnik neke knjizevne, ili bilo koje druge, nagrade ili ne.

E pa to i jeste problem naše književnosti u našoj zemlji. Zašto koga zapaziti ko iole nešto vredi?
Zašto ih podržavati, neka ih neka istrule u svojoj rupi i neka umru za astalom sa kockastim stolnjakom i rukom u slaniku :!:

Novcic_u_fontani:
Monty:
A zasto je zalosno da bilo ko putuje na posao autobusom? :?
I kakve veze drzava ima sa tim.
Bio dobitnik neke knjizevne, ili bilo koje druge, nagrade ili ne.

E pa to i jeste problem naše književnosti u našoj zemlji. Zašto koga zapaziti ko iole nešto vredi?
Zašto ih podržavati, neka ih neka istrule u svojoj rupi i neka umru za astalom sa kockastim stolnjakom i rukom u slaniku :!:

Mi se ocigledno ne razumemo.
Moje pitanje u vezi sa drzavom se odnosilo na uticaj drzave na knjizevnost.
To nema veze za umiranjem za astalom sa kockastim stolnjakom i slanikom.
A ni sa podrskom, dirketnom ili indirektnom.
Pisac i njegovo delo moraju, i najcesce i jesu, biti odvojeni od direktne podrske drzave. U drugom slucaju dobijamo socrealizam, sa aktivom pisaca koji se bave svim sem pisanjem. I koji kada i pisu, pisu panegirike i dela kojih se za desetak godina niko i ne seca. A koja je malo njih i citalo kada su bila aktuelna.
Velicina i kvalitet pisca se ne ogledaju u sredstvu prevoza koji koristi, u tom slucaju bi, i bez direktne pomoci drzave, najveci pisci bile one bakute koje u Americi pisu ljubice, i voze se Rols-Rocevima.
A posao drzave je da obezbedi da ulaganjima u kulturu, uze u knjizevnost, knjiga kao finalni produkt bude dostupna.
Nije na drzavi da zapazi pisca, nije to ni na drustvu u kome zivimo...To je na citaocima...
A vrednovanje pisca, i njegovog dela, dace tek vreme...

Srpska književnost je izuzetna!!!!
Posebno knjizevnost XX veka,gde možemo uživati čitajući Stanislava Vinavera,Momčila Nastasijevića,Rastka Petrovića,Miloša Crnjanskog,Augustina(Tina)Ujevića,Isidoru Sekulić,Dragišu Vasića,Dučića,Ćopića,Andrića...huh...pa zatim Pekića,Kovača,Bulatovića,Mihailovića...Basaru...Petrovića...joj..mnoge sam izostavio ali ima mnogo izvan rednih pisaca.
Veoma bogata književnost.

Mislim da se tema vise odnosi na sadasnje pisce, nego na XX veki.
Savremenoj srpskoj knjizevnosti fali to sto su se namnozile glupave price o najglupljoj glupoj temi od svig glupih tema- musko zenski odnosi.

malo ironisem, ali grozna mi je ta pojava.

Kao i ta NINova nagrada. Pa sta ako Matijevic ide autobusom? Bolje po njega, nece se uobraziti. Roman za koji je dobio nagradu mi se ne dopada, ali je to druga prica.

Kada bolje razmislim, ne pamtim kada sma poslednji put procitala dobru knjigu autora koji je jos ziv.

Zvezdica:
Mislim da se tema vise odnosi na sadasnje pisce, nego na XX veki.
Savremenoj srpskoj knjizevnosti fali to sto su se namnozile glupave price o najglupljoj glupoj temi od svig glupih tema- musko zenski odnosi.

malo ironisem, ali grozna mi je ta pojava.

Kao i ta NINova nagrada. Pa sta ako Matijevic ide autobusom? Bolje po njega, nece se uobraziti. Roman za koji je dobio nagradu mi se ne dopada, ali je to druga prica.

Kada bolje razmislim, ne pamtim kada sma poslednji put procitala dobru knjigu autora koji je jos ziv.

Basara,Mihailović,Kovač,Petrović su živi pisci.
A pravo da ti kažem kod navedenih književnika nisam nailazio na takve teme.
Matijević je dobio NIN-ovu nagradu prošle godine odnosno za najbolji roman u 2003 godini.
A uveliko je doneta odluka za najbolji roman u 2004.
NIN-ovu nagradu je dobio Vladimir Tasić za roman "Kiša i hartija".
Pročitaj ga,nadam se da će ti se svideti.
Eto dodao bih i Tasića,zatim Radovana B.Markovića,
Tu su i Branimir Šćepanović,Filip David,Danilo Nikolić,Aleksandar Gatalica...

E jesu problem teme kao sto su musko zenski odnosi koji su ispricani na sasvim pogresan nacin,kroz kritike,kroz to ko je bolji,kroz taj odvratni rat izmedju polova i trazenja pravde u ljubavi.
A onda pisanje o socijalnom statusu i politici.

Ja pisem za ovo podneblje moje vidjenje o mom proslom braku,cisto kako sam se ja osecao,pa cemo da vidimo koliko kvalitetno moze to da ispadne.

Savremenoj srpskoj književnosti nedostaju punokrvni pisci, izdanci temelja autentičnin pisaca, podjednako kao što joj nedostaju i punokrvni čitaoci.
Nedostaje autentičan doživljaj, pretočen u istu tu literaturu.
Smeta nam mešetarenje sa ljudima i delima. Polovina pisaca koje čitam, nikada neće biti objavljeni. I to je dobro. Amerika ima tržište od 250 miliona čitalaca, ali ne i Srbija. Kod nas je trenutno na sceni kvazi književnost. Čast časnim izuzecima.

Osim dobrih pisaca koji mozda negde i postoje ali nema se sluha u izdavastvu za njih,srpskoj knjizevnosti nazalost najvise fale citaoci!
Nema dobre ,kvalitetne publike koja bi diktirala tempo.
Nazalost za prosecnog gradjanina knjiga je luksuz,a citalacka kultura misaona imenica.Ne mogu da verujem da casopisi tipa Skandal i Svet imaju tako siroku publiku,a vise od 70% ljudi u ovoj zemlji nije ni culo za Gorana Petrovica ili Svetislava Basaru.Zasto nasa deca ne umeju da citaju niti prepoznaju knjigu kao pravu vrednost vreme je da se zapitamo.
Moram da priznam da me ovaj forum stvarno raduje ,toliko pametnih i zrelih komentara na jednom mestu retko se srece.Samo ovde se vidi da u ovoj zemlji neko cita,ali stvarno cita.Pozdrav...

tiaz:
Basara,Mihailović,Kovač,Petrović su živi pisci. A pravo da ti kažem kod navedenih književnika nisam nailazio na takve teme.
Matijević je dobio NIN-ovu nagradu prošle godine odnosno za najbolji roman u 2003 godini.

Tiaz, nisam zelela da zvucim zlonamerno. Naravno da postoje mnogi pisci, dobri pisci koji tretiraju ozbiljen teme ili im barem prilaze iz malo ozbiljnijeg ugla (ozbiljnije ovde znaci ne-hornbijevsko). Samo sma htela da dam odgovor na temu- sta fali savremenoj srpskoj knjizevnosti? Na svakog Petrovica dodje 38 novinarki koje pisu kojesta. Na zalost, takve lake knjige su prijemcivije za citanje. Mislim da je problem zapravo u samom drustvu- sigurno da mladoj devojci zadojenoj zenskim casopisima nije stalo da cita kako se neki lik patio po logoru, vec voli stvari tipa prevario me, zasto su muskarci sa Marsa a zene sa Jupitera i sl.
Sto se tice Matijevica- znam kada je dobio NIN-a, samo mi i dalje nije jasno kakve veze ima sto ide autobusom. Mislim da je ove godine od tri knjige koje su usle u najuzi izbor zasluzeno pobedio Tasic. OK, mozda je Basara u nekom smislu bolji pisac, ali njegova su dela toliko nabijena sarkazmom da se gubi ostatak ideje *ovo je samo moje misljenje, bolje Basara nego Duska Jovanic*
Sto se tice novca- mislim da se ljudi "vade" na skupocu. Uzmes lepo muza, zenu, cerku, brata, sestru i odete da se upisete u biblioteku. Clanarina- 400 dinara za vas dvoje. Mislim da bi toliko svako mogao da izdvoji, da hoce.

Zvezdica:
tiaz:
Basara,Mihailović,Kovač,Petrović su živi pisci. A pravo da ti kažem kod navedenih književnika nisam nailazio na takve teme.

Tiaz, nisam zelela da zvucim zlonamerno. Naravno da postoje mnogi pisci, dobri pisci koji tretiraju ozbiljen teme ili im barem prilaze iz malo ozbiljnijeg ugla (ozbiljnije ovde znaci ne-hornbijevsko). Samo sma htela da dam odgovor na temu- sta fali savremenoj srpskoj knjizevnosti? Na svakog Petrovica dodje 38 novinarki koje pisu kojesta. Na zalost, takve lake knjige su prijemcivije za citanje. Mislim da je problem zapravo u samom drustvu- sigurno da mladoj devojci zadojenoj zenskim casopisima nije stalo da cita kako se neki lik patio po logoru, vec voli stvari tipa prevario me, zasto su muskarci sa Marsa a zene sa Jupitera i sl.
Sto se tice Matijevica- znam kada je dobio NIN-a, samo mi i dalje nije jasno kakve veze ima sto ide autobusom. Mislim da je ove godine od tri knjige koje su usle u najuzi izbor zasluzeno pobedio Tasic. OK, mozda je Basara u nekom smislu bolji pisac, ali njegova su dela toliko nabijena sarkazmom da se gubi ostatak ideje *ovo je samo moje misljenje, bolje Basara nego Duska Jovanic*
Sto se tice novca- mislim da se ljudi "vade" na skupocu. Uzmes lepo muza, zenu, cerku, brata, sestru i odete da se upisete u biblioteku. Clanarina- 400 dinara za vas dvoje. Mislim da bi toliko svako mogao da izdvoji, da hoce.

Ej uredu je!!!
Sorry,priznajem da sam zvučao malko...kao da sam se uvredio...izvinjavam se :) -ispao sam seljooooo :) :oops: :oops: :oops: .
Potpuno si upravu za Petrovića.
Ne znam,izgleda da je problem i u izdavačima,ali i svakako slučaj "Muškarci su sa marsa,a žene sa venere" koji si pomenula.
A za knjigu se uvek može naći i vreme...pa i novac.
Ej Zvezdice izvini još jednom-nov sam na forumu,popraviću se.

Omen:
Betty:
hrcak:
VARNA:
anakin:
U potpalublju uopste nije losa knjiga...
meni je na prvih nekoliko strana delovalo malcice ..pa onako....ali kad sam zavrsila, knjiga mi se svidela. mnogo.
SLAZEM SE SA TOBOM.MISLIM DA SU RAZLIKE U TOME KO KAKO DOZIVI KOJU KNJIGU. :oops: :oops:
eh ukusi su razliciti. meni se svidja potpalublje a andjela manje..kao da se on malo ispraznio na toj prvoj knjizi. mihajlo pantic mi je onaako deluje kao ok covek citala sam ;novob. pricice; i nisu lose ali malo sam mozda vise ocekivala.
volim selenica, jel citao neko timor mortis?
od tih novijih dopala mi se i jelena lengold, zbirka 'lift'..... nije mozda savrseno ali nekako je lirski i nezno i etericno, i preporucujem! sad je izasao i njen roman ;baltimor;
jel volite boru stankovica :)
"Timor mortis" je genijalan roman....Mene je, u toku srednje sdkole sam citala Selenica i Pavica, najvise iz stroja izbacio Aleksandar Tisma....
Daaaa, srednja škola... Tišma... UPOTREBA ČOVEKA... nešto me je nagnalo da o životu već tad počnem da razmišljam intenzivnije, dublje... Ne, nema utehe za sopstvene muke u tuđim nevoljama, strahovima i stradanjima... ali sve dobija drugu boju... i drugi ram...
Hvala Betty!... za podsećanje... moraću da mu se vratim... opet.

Ooo, nema na čemu. Evo ti još jedan hint iz mladosti: Proljeća Ivana Galeba :D

Back