Šta fali srpskoj književnosti?

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dont_Break_The_Oath:
Srpskoj književnosti je oduvek nedostajala distanca od društvenih dešavanja okolo.Svaki,skoro svaki naš pisac je bio vođen odeđenom dozom patriotizma i domoljublja pa nam zato sada danas naša književnost izgleda totalno bedno i mogu reći,genocidno.
Pa pogledajte samo danas šta se sve piše.Svaka tematika je prožeta ili iditskim sarkazmom na račun onog drugoga,ili se bavi socijalnim pitanjima i time kako neke stvari treba rešiti da bi se živelo bolje.
Ja sam pisac,i kažem,naređujem,umetnici-ostanite po strani.Izmislite neko delo koje će biti sasvim autetično i sasvim vaše.Ostavite sve te komplekse male i jadne Srbije po strani!
Ili ako hoćete jednostavnije-vodite se Germanskom,Skandinavskom i Finskom književnošću.Tamo se nalaze ljudi koji su vekovima pisali dela pred kojima treba da se klanjamo svi mi Sloveni.

Pa o cemu pisci da pisu,ako ne o onom sto vide,cuju,sto ih okruzuje,bilo to dobro ili lose.Nece valjda samo pisati o proslosti,a kraj njih zivot prolazi...Ili ja tebe ne razumijem? :shock:

meni se svidja i jerotic i basara... ne znam, sto se tice ovih mladih, ranije sam citala "u potpalublju" /bljeeeeeeeeeeek!/ i mirjanu bobic, dok je to josh bilo svezhe, i moram da priznam da veche gluposti u zivotu nisam procitala...
a po meni da bi neko napisao nesto kvalitetno potrebna je odredjena doza zrelosti... jean paul sartre je npr napisao MUCNINU sa tridesetak godina i to je bilo i ostalo jedno od jacih njegovih dela /inace meni najomiljenija knjiga!/... ne podnosim knjige koje su pisane iz cisto komercijalnih razloga, u njima uglavnom neodostaje ona iskrena ljubav prema delu => pishem da bi zaradio, pishem da bi bio sokantan, pishem da bi...
ali ne "pishem jer je u meni sazrela jedna dobra ideja koju zhelim da podelim sa drugima"... ne podnosim jeftine romane!!!

malecka:
meni se svidja i jerotic i basara... ne znam, sto se tice ovih mladih, ranije sam citala "u potpalublju" /bljeeeeeeeeeeek!/ i mirjanu bobic, dok je to josh bilo svezhe, i moram da priznam da veche gluposti u zivotu nisam procitala...
a po meni da bi neko napisao nesto kvalitetno potrebna je odredjena doza zrelosti... jean paul sartre je npr napisao MUCNINU sa tridesetak godina i to je bilo i ostalo jedno od jacih njegovih dela /inace meni najomiljenija knjiga!/... ne podnosim knjige koje su pisane iz cisto komercijalnih razloga, u njima uglavnom neodostaje ona iskrena ljubav prema delu => pishem da bi zaradio, pishem da bi bio sokantan, pishem da bi...
ali ne "pishem jer je u meni sazrela jedna dobra ideja koju zhelim da podelim sa drugima"... ne podnosim jeftine romane!!!

Ko moze da procita Basaru svaka mu cast....ja do pola i odustanem, ne mogu da ispratim sumu njegovih misli...sve bre nepovezano.... :shock:

Ja bih pomenuo i 1 manje poznatog ili barem nepomenutog pisca, naseg naravno: Mihajlo Pantic. Kao i svi dobri pisci u svom prezimenu ima skupinu slova "antic"... :lol: Ne, ozbiljno, covek pise sjajne price, navescu naziv jedne, uvek ima nade da se ljudi zaintrigiraju (za nesto novo i dobro): "Zasto cu se ozeniti pevacicom novokomponovane narodne muzike" (mozda parafrazirano, ali svakako otprilike -to!)
Nekada sam gutao Albaharija... eto, on je nesto drugacije, narocito kratke price... Jos 1 preporuka: prica "Specijalno za radio" iz zbirke "Jednostavnost"...
I najzad - sta fali SK? Mozda citaoci??? (da malo izvrnemo ?) Jer neko pomenu, cini mi se Milena_9, da ovaj forum Knjizevnost i nije nesto posecen... Mislim da se mi u Srbiji nemarno odnosimo prema kulturnom nasledju, narocito prema onom koje se stvara. Doduse, retko koji pisac je za zivota bio slavljen, cak i u drugim zemljama, ali cini mi se da su drugi malo uznapredovali, a mi ne...
Fali mozda malo vise istrazivanja! Mislim da ga ima malo i kod citalaca i kod pisaca...
Uostalom, da imamo odgovor na to ?, imali bismo odgovor i na sva ostala ? koja u ovom trenutku muce Srbiju... sve je to jedan kruzni proces, ta promena, a treba da dodje do nekog trenutka kada ce sve to prosto da iskoci, kao zglob... ali do toga nece doci ako prethodno nema mukotrpnog rada!!!
Nishta ne dolazi samo od sebe... valjda... :D

malecka:
POZDRAV TEBI.SASVIM JE O.K. STO IMAS SVOJE MISLJENJE.U TO NE ZELIM DA ULAZIM.ZANIMA ME,ZASTO KAZES ZA KNJIGU VLADIMIRA ARSENIJEVICA DA JE BLJAK?NISTA LICNO,SAMO ME TO INTERESUJE.MENI LICNO,U POTPARUBLJU I ANDJELA SU SASVIM O.K KNJIGE.DOPADA MI SE NJEGOV STIL PISANJA I NACIN NA KOJI PRIKAZUJE SVET OKO SEBE,ALI I SVET KOJI NOSI U SEBI.

VARNA:
anakin:
U potpalublju uopste nije losa knjiga...

meni je na prvih nekoliko strana delovalo malcice ..pa onako....ali kad sam zavrsila, knjiga mi se svidela. mnogo.
SLAZEM SE SA TOBOM.MISLIM DA SU RAZLIKE U TOME KO KAKO DOZIVI KOJU KNJIGU. :oops: :oops:

eh ukusi su razliciti. meni se svidja potpalublje a andjela manje..kao da se on malo ispraznio na toj prvoj knjizi. mihajlo pantic mi je onaako deluje kao ok covek citala sam ;novob. pricice; i nisu lose ali malo sam mozda vise ocekivala.
volim selenica, jel citao neko timor mortis?
od tih novijih dopala mi se i jelena lengold, zbirka 'lift'..... nije mozda savrseno ali nekako je lirski i nezno i etericno, i preporucujem! sad je izasao i njen roman ;baltimor;
jel volite boru stankovica :)

hrcak:
VARNA:
anakin:

meni je na prvih nekoliko strana delovalo malcice ..pa onako....ali kad sam zavrsila, knjiga mi se svidela. mnogo.
SLAZEM SE SA TOBOM.MISLIM DA SU RAZLIKE U TOME KO KAKO DOZIVI KOJU KNJIGU. :oops: :oops:

eh ukusi su razliciti. meni se svidja potpalublje a andjela manje..kao da se on malo ispraznio na toj prvoj knjizi. mihajlo pantic mi je onaako deluje kao ok covek citala sam ;novob. pricice; i nisu lose ali malo sam mozda vise ocekivala.
od tih novijih dopala mi se i jelena lengold, zbirka 'lift'..... nije mozda savrseno ali nekako je lirski i nezno i etericno, i preporucujem! sad je izasao i njen roman ;baltimor;
NAJVECI MOGUCI POZDRAV TEBI!!!! :oops: BORA STANKOVIC JE PISAC SA DUSOM.JEDAN MI JE OD OMILJENIJIH.SVIDJA MI SE NACIN NA KOJI CITAOCA UVODI U SVET DESAVANJA RADNJI IZ KNJIGA. :oops:

hrcak:
VARNA:
anakin:

NARAVNO DA SU UKUSI RAZLICITI.TO JE DOBRO,JER NA TAJ NACIN MOZEMO DISKUTOVATI.NERVIRA ME VID KOMUNIKACIJE TIPA,OSOBA A GOVORI,A OSOBA B KLIMA GLAVOM IL UZGRED DODA DA...DA...DA

VARNA:
["... ne podnosim jeftine romane!!!
POZDRAV TEBI.SASVIM JE O.K. STO IMAS SVOJE MISLJENJE.U TO NE ZELIM DA ULAZIM.ZANIMA ME,ZASTO KAZES ZA KNJIGU VLADIMIRA ARSENIJEVICA DA JE BLJAK?NISTA LICNO,SAMO ME TO INTERESUJE.MENI LICNO,U POTPARUBLJU I ANDJELA SU SASVIM O.K KNJIGE.DOPADA MI SE NJEGOV STIL PISANJA I NACIN NA KOJI PRIKAZUJE SVET OKO SEBE,ALI I SVET KOJI NOSI U SEBI.[/quote]

u knjizi mi se ne svidja sto mi deluje da mu je cilj da bude sokantan tim opisivanjem trudne zene kako piski ili njih kako zajedno duvaju. cula sam da je rastko lupulovic odigrao tu predstavu fantasticno i jako mi je zao sto tad nisam bila u pozoristu. a koliko sam u toku knjiga je neopravdano dobila NIN-ovu nagradu kao kompromisno resenje izmedju gomile dobrih knjiga. sta mi jos smeta kod tog autora...? sto se TOTALNO uobrazio nagradom i...

nervira me preterano kukumakanje te generacije koja je imala mladost koju je prekinuo rat. oni su mogli da putuju svuda i da se provode do mile volje. ne vidi se da na bilo koji nacin pokazuje da je ipak srecan zbog onih lepih uspomena koje je mogao da stekne nego se samo zhali i zhali sto se promenila situacija i sto moraju svi da se uozbilje.

uporedi generaciju koja je sa 17 mogla da putuje do trsta i generaciju koja sa 17 godina sedi u sklonistu zbog bombardovanja i shvatices zasto me toliko nerviraju... odvojeno sto se u nase vreme i umetnost srozala sa bedom, sto se ne moze reci za njihovo vreme...

da dodam, bilo je pisaca koji su doziveli i gore stvari od toga sta je on napisao /dragoslav mihajlovic npr./ pa su i pored toga pisali kvalitetne knjige...

moji stavovi, ne kazem da su 100% ispravni... ;)

hrcak:
VARNA:
anakin:

BORUUUUUUUUUUUU STANKOVICAAAAAAAAAAAAAAA - MOJ FAVORIT...SALIM SE..JUZNA PRUGA..OBOZAVAM JE...SVE SU MU PRIPOVETKE ODLICNE....MA NISAM PRISTRASNA..NIKAKO... :lol:

malecka:
VARNA:
["... ne podnosim jeftine romane!!!
POZDRAV TEBI.SASVIM JE O.K. STO IMAS SVOJE MISLJENJE.U TO NE ZELIM DA ULAZIM.ZANIMA ME,ZASTO KAZES ZA KNJIGU VLADIMIRA ARSENIJEVICA DA JE BLJAK?NISTA LICNO,SAMO ME TO INTERESUJE.MENI LICNO,U POTPARUBLJU I ANDJELA SU SASVIM O.K KNJIGE.DOPADA MI SE NJEGOV STIL PISANJA I NACIN NA KOJI PRIKAZUJE SVET OKO SEBE,ALI I SVET KOJI NOSI U SEBI.

u knjizi mi se ne svidja sto mi deluje da mu je cilj da bude sokantan tim opisivanjem trudne zene kako piski ili njih kako zajedno duvaju. cula sam da je rastko lupulovic odigrao tu predstavu fantasticno i jako mi je zao sto tad nisam bila u pozoristu. a koliko sam u toku knjiga je neopravdano dobila NIN-ovu nagradu kao kompromisno resenje izmedju gomile dobrih knjiga. sta mi jos smeta kod tog autora...? sto se TOTALNO uobrazio nagradom i...

nervira me preterano kukumakanje te generacije koja je imala mladost koju je prekinuo rat. oni su mogli da putuju svuda i da se provode do mile volje. ne vidi se da na bilo koji nacin pokazuje da je ipak srecan zbog onih lepih uspomena koje je mogao da stekne nego se samo zhali i zhali sto se promenila situacija i sto moraju svi da se uozbilje.

uporedi generaciju koja je sa 17 mogla da putuje do trsta i generaciju koja sa 17 godina sedi u sklonistu zbog bombardovanja i shvatices zasto me toliko nerviraju... odvojeno sto se u nase vreme i umetnost srozala sa bedom, sto se ne moze reci za njihovo vreme...

da dodam, bilo je pisaca koji su doziveli i gore stvari od toga sta je on napisao /dragoslav mihajlovic npr./ pa su i pored toga pisali kvalitetne knjige...

moji stavovi, ne kazem da su 100% ispravni... ;)[/quote] :oops: :oops: ARGUMENTI,NEMA STA :oops: :oops: :D HVALA TI :oops: POZDRAV :oops:

hrcak:
VARNA:
anakin:

"Timor mortis" je genijalan roman....Mene je, u toku srednje sdkole sam citala Selenica i Pavica, najvise iz stroja izbacio Aleksandar Tisma....

Betty:
hrcak:
VARNA:
anakin:
"Timor mortis" je genijalan roman....Mene je, u toku srednje sdkole sam citala Selenica i Pavica, najvise iz stroja izbacio Aleksandar Tisma....
Daaaa, srednja škola... Tišma... UPOTREBA ČOVEKA... nešto me je nagnalo da o životu već tad počnem da razmišljam intenzivnije, dublje... Ne, nema utehe za sopstvene muke u tuđim nevoljama, strahovima i stradanjima... ali sve dobija drugu boju... i drugi ram...
Hvala Betty!... za podsećanje... moraću da mu se vratim... opet.

Petar Pajic

KAD SU SRBI CITALI USIMA

Kad su Srbi citali usima,
imali su velike usmene biblioteke,
guslari su bili knjige,
knjige su same isle po narodu,
govorile su, mogle su se cuti,
umesto lepih ilustracija
svirale su i pevale.

dovoljno je bilo da odu na pijac,
pred crkvu, ili na vasar,
da cuju neku knjigu,
da je nauce napamet,
tako su se uzgredno i skolovali,
pa su se sa pijace vracali kao iz skole
sa celom bibliotekom u glavi.

ucitelji su im bili slepci i prosjaci,
mozemo reci da je to bio nepismen narod,
al ne mozemo reci da je bio i nenacitan,
kao sada.
.

ena28:

Petar Pajic

KAD SU SRBI CITALI USIMA

guslari su bili knjige,
umesto lepih ilustracija
svirale su i pevale.

da cuju neku knjigu,
da je nauce napamet,

kao sada.
.

:shock: :shock:

ena28:

Petar Pajic

KAD SU SRBI CITALI USIMA

guslari su bili knjige,
umesto lepih ilustracija
svirale su i pevale.

da cuju neku knjigu,
da je nauce napamet,

kao sada.
.

:shock: :shock:

ms:
Da li Srbima nesto fali, da li su mali, da li bi nam dali, izrodili, a ne ukrali - NOVI TALAS PISANIZMA.
Malo lupam, ali STA FALI SRPSKOJ KNJIZEVNOSTI NASEGA VREMENA?FALI R.BR.13.
1. pravi pisci
2. prave teme
3. prava razmisljanja
4. otkacenizam
5. nadrealizam
6. pridrzavanje etike govora
7. vise para-manje pica
8. novi klubovi za matore
9. ukidanje postojecih klubova za mlade
10.plitkost
11.glupost
12.overa po krevetu......