Šta čitate?

Auuu 85 strana, al' ljudi čitaju, a niko ne priča niš'.Na ovom forumu sve pismeni...Ja sam trenutno u fazi Balzak inače.....u toj fazi sam već dugo, dugo.....

Francuska socijala.Da bi se stvorila kompletna slika tog društva,treba pročitati celu "Ljudsku komediju".

Hemigvej je car.....

Itekako... :mrgreen:

Uf,baš si me prijatno iznenadila...Neko ovde čita nešto.
A ne da se razglaba na dve strane strane na kog se od tri autora,koji su napisali knjigu sa istovetnim nazivom,misli kada se pomene knjiga "Sponzoruša"...

Radim na čitanju Ljudske komedije....samo ima 97 knjiga.....Nije preterano težak, al' opet.....ima delova kada se toliko iznerviram zbog nekih njegovih likova da zabatalim knjigu na neki dan...Mnogo se pronalazim u njima....
A te knjige tipa Sponzoruše, Kupoholičarke su maligni tumor za književnost definitivno....Mislim ko latinoamerička serija...Pročitaš jednu sve si pročitao, samo menjaju imena likova....

Meni se čini da ima 91 knjiga :)
Mada,ne treba se zamarati.Sve što pročitaš tamo,možeš da vidiš oko sebe svakog dana.
Ništa se bitno nije promenilo.Sve je to i dalje kaljuga,časni su oni koji kroz nju prolaze kočijama,a propalice i lopovi oni koji kroz nju idu pešice.
Što se tiče šunda,ne znam zašto bi iko čitao knjigu u kojoj piše kako smuvati ribu,umesto da probaju u praksi? :mrgreen:

A kako bi i čitali...Da bi shvatili "Majstora i Margaritu",morali bi da znaju ko je Staljin.
Morali bi da poznaju vojnu diktaturu u Kolumbiji da bi shvatili Markesa - "Pukovniku nema ko da piše".
I mnoštvo drugih stvari i knjiga.

Meni se čini da ima 91 knjiga :)
Mada,ne treba se zamarati.Sve što pročitaš tamo,možeš da vidiš oko sebe svakog dana.
Ništa se bitno nije promenilo.Sve je to i dalje kaljuga,časni su oni koji kroz nju prolaze kočijama,a propalice i lopovi oni koji kroz nju idu pešice.
Što se tiče šunda,ne znam zašto bi iko čitao knjigu u kojoj piše kako smuvati ribu,umesto da probaju u praksi? :mrgreen:

A kako bi i čitali...Da bi shvatili "Majstora i Margaritu",morali bi da znaju ko je Staljin.
Morali bi da poznaju vojnu diktaturu u Kolumbiji da bi shvatili Markesa - "Pukovniku nema ko da piše".
I mnoštvo drugih stvari i knjiga.

Pa dobro je da bilo šta i čitaju današnji klinci osim časopisa Cool Girl i ostale gluposti...to tek truje mozak...U pravu si za ovo da to sve može da se vidi svakog dana, ali mene nervira ono koliko likovima malo treba da budu srećni i to upropaste tako na brzinu....tu se često nađem i onda se baš iznerviram.....tako da je jedina njegova knjiga koju sam pročitala, a da nisam stajala bila Čiča Gorio, ostale sam čitala po pet dana sa pauzama....dok se smirim....:rotf: U pravu si za 91 knjigu....ali je predvideo da ima 137 pa ja pomešala zadnje cifre....Da li si čitao njegove Golicave priče to ne pripada tom ciklusu....???E za nedostatak opšteg obrazovanja su najviše krivi roditelji.Ne možeš ti da očekuješ da će te to naučiti u školi.Staljin se pominje tek u drugoj godini srednje, ali je normalno da neko zna za njegov režim i pre toga.Nažalost normalnost je vrlo relativna.....Mene je pre neki dan drugarica što sedi iza mene na matematici pitala ko je napisao Anu Karenjinu i to onako ko da je to normalno pitanje.....tako da sam se na te bisere stvarno navikla, više ništa ne može da me zaprepasti.....a čula sam i da je Sofka lik iz Hamleta....tako da sam stvarno postala imuna na neke stvari.....

Poslednja izmena:
Ah,Vene mi je mnogo poznat,mislim da se moj matematicar(tako bih ga nazvala) lozi na njega:mrgreen:
Raimo iz njegove zbirke,koja je inace puna gresaka i uopste mi se ne svidja.

mi iz njega dobijamo pismene...i svaki put ja vidim kuci taj zadatak, kazem ma znam ja to, i ne uradim ga na pismeni:mrgreen:

trenutno citam slika dorijana greja....hmm...interesantno...mada malo previse blago...:think:

Oj otkad nisam citala Dorijana, kraj je upecatljiv, fina knjizica, kad sam je citala u 7 razredu bibliotekarka se bunila da mi je da, kaze -Previse je filozofije u njoj- a ja knjigu odmah svarila...

Majstor i Margarita... vec od 8 razreda se kanim da procitam jos nesto od Bulgakova, kako bi bilo lepo procitati sva njegova dela, i to ne cenzurisana. Ha ha Ivan i njegova sizofrenija, a svidja mi se prica o Pilatu i glavobolji, a tek Berlioz i tramvaj, pa prica o majstoru. Jel bese profesor Volden, a macak, ne mogu da se setim.Ta knjiga ima sve sto je meni potrebno... filozofija, psihologija, istorija i malo fantastike, bunta...

Cudno je kako se covek odusevi kad mu neko pomene nesto sto voli, i to u pozitivnom svetlu...

Oj otkad nisam citala Dorijana, kraj je upecatljiv, fina knjizica, kad sam je citala u 7 razredu bibliotekarka se bunila da mi je da, kaze -Previse je filozofije u njoj- a ja knjigu odmah svarila...

Majstor i Margarita... vec od 8 razreda se kanim da procitam jos nesto od Bulgakova, kako bi bilo lepo procitati sva njegova dela, i to ne cenzurisana. Ha ha Ivan i njegova sizofrenija, a svidja mi se prica o Pilatu i glavobolji, a tek Berlioz i tramvaj, pa prica o majstoru. Jel bese profesor Volden, a macak, ne mogu da se setim.Ta knjiga ima sve sto je meni potrebno... filozofija, psihologija, istorija i malo fantastike, bunta...

Cudno je kako se covek odusevi kad mu neko pomene nesto sto voli, i to u pozitivnom svetlu...

Voland,a mačak je Behemot. :)
Još Azazelo i Korovjov-Fagot
Ima dosta toga zanimljivog u vezi sa njihovim imenima.

Ali knjiga je fantastična,pouka nenadmašiva.
Najbolji momenat kada na balu kod Satane,na poslužavniku donose glavu Berlioza.
I Voland mu kaže - "Mihaile Aleksandroviču,sve se obistinilo,zar ne?"
..."Vi ste pobornik teorije koja tvrdi da,kada je glava odrubljena,život se prekida.
Moram priznati,vaša je teorija oštroumna,iako moji gosti služe kao dokaz sasvim suprotne teorije.Uostalom,svaka teorija je dostojna jedna druge.Postoji i ona,po kojoj će svakome biti dato prema njegovoj veri.Pa neka tako i zbude.Vi odlazite u nepostojanje,a mene će radovati da iz pehara u koji se preobraćate ispijem za postojanje !"

Genijalno.Znam taj deo napamet.

Mene je pre neki dan drugarica što sedi iza mene na matematici pitala ko je napisao Anu Karenjinu i to onako ko da je to normalno pitanje.....

Tolstojevski :rotf:

Nisam pročitao Golicave priče.Tj,nisam još. ( :

Moji nisu ni čuli za Hemingveja...A fenomenalno je slušati ih kako odgovaraju lektiru.
Reče jedan,Dafina de Nisežan...E,kad se tad nisam šlogirao...Po meni je krajnje debilno prepričavati lektiru...A i oni nemaju drugog izbora kad je ne kapiraju nikako... :mrgreen:

Jedan je odgovarao realizam,i kaže: "Profesore,realizam,to je od latinske reči realis,
što na našem jeziku,i na mnogim drugim jezicima znači stvaran,to jest realan,tako da profesore,vi biste,realno,za to mogli meni da date dvojku..." :lol:

mene nervira ono koliko likovima malo treba da budu srećni i to upropaste tako na brzinu

Tu je Hemingvej majstor. :mrgreen:

Samo da Santjagu nije preostao samo skelet sabljarke.Samo da Katarina nije umrla pri porođaju.Samo da se Robert Džordan nije povredio po zavšetku diverzije.
Uvek ostaje to "samo".

Mnogi ga nisu cenili, dovodili su u pitanje njegovu moralnu ispravnost.Za njega je bila furka da pije apsint sa agentima Kominterne unutar domašaja neprijateljske artiljerije.Na kraju,kad ga je susrela starost,kad nije više mogao jurcati za ženama,bikovima i sabljarkama,ubio se.Svako će reći - kakav život,ali kad se malo zagrebe ispod površine, neko ko je sve to morao raditi da bi pronašao zadovoljstvo nije mogao biti srećan čovjek. Ili,da parafraziram jednog drugog velikana,sva čovekova nesreća sastoji se u tome što ne može s mirom sedeti u svojoj sobi.

Tolstojevski :rotf:

Nisam pročitao Golicave priče.Tj,nisam još. ( :

Moji nisu ni čuli za Hemingveja...A fenomenalno je slušati ih kako odgovaraju lektiru.
Reče jedan,Dafina de Nisežan...E,kad se tad nisam šlogirao...Po meni je krajnje debilno prepričavati lektiru...A i oni nemaju drugog izbora kad je ne kapiraju nikako... :mrgreen:

Jedan je odgovarao realizam,i kaže: "Profesore,realizam,to je od latinske reči realis,
što na našem jeziku,i na mnogim drugim jezicima znači stvaran,to jest realan,tako da profesore,vi biste,realno,za to mogli meni da date dvojku..." :lol:

:rotf: Pa realno da li mu je dala dvojku??A pa gledaj treba analizirati, a ja i dalje ne kapiram u čemu je fora sa tim analiziranjem...ja ne mogu da opišem osećaj koji imam kada me neko pita da mu analiziram neku pesmu....ko je doživeo shvatiće....Ne pravim se pametna, ali te analize zaista nisu teške...pa to je nešto nomalno, logično....nešto što svako može da zaključi i ne kapiram......I to prepričavanje....pa valjda se događaji trebaju uzimati samo da pokažu neku simboliku ili psihologiju lika posebno u REALizmu....Ne razumem, a verovatno ni vi nećete ništa skapirati šta sam ja htela reći ovim postom pošto neke stvari prosto ne mogu da izrazim....

Tu je Hemingvej majstor. :mrgreen:

Samo da Santjagu nije preostao samo skelet sabljarke.Samo da Katarina nije umrla pri porođaju.Samo da se Robert Džordan nije povredio po zavšetku diverzije.
Uvek ostaje to "samo".

Mnogi ga nisu cenili, dovodili su u pitanje njegovu moralnu ispravnost.Za njega je bila furka da pije apsint sa agentima Kominterne unutar domašaja neprijateljske artiljerije.Na kraju,kad ga je susrela starost,kad nije više mogao jurcati za ženama,bikovima i sabljarkama,ubio se.Svako će reći - kakav život,ali kad se malo zagrebe ispod površine, neko ko je sve to morao raditi da bi pronašao zadovoljstvo nije mogao biti srećan čovjek. Ili,da parafraziram jednog drugog velikana,sva čovekova nesreća sastoji se u tome što ne može s mirom sedeti u svojoj sobi.

Zamalo i samo.....joj ubijaju me sa tim u knjigama, pričama iz svakodnevnice i filmovima....to nekako najviše mrzim i najviše se toga plašim...da ne bude jednom...E zamalo sam živela...

Meni je fantastican deo...
ma ne fantastican....

ne znam rec...
kada jasu na mesecini...aaaa....

Jel mislis na M i M. Evo mi knjige u krilima, dobila sam je pre 4 godine. Nego da se vratim na mesecinu, kad je Margarita pretvorila onog debelog Nikolaja u vepra, a ona letela gola ili je to bila njena drugarica, ne znam, bila je jos neka devojka tu, sve mi se pomesalo, a mrzi me da trazim. Ona je letela na metli ali je neka druga devojka letela na tom vepru. Nije vazno, moram opet procitati knigu, pozaboravljala sam dosta. Ali se secam pomade...

P.S. Ti mora da si imao 5 iz nadrealizma:lol:.

Inace ja sam stala kod Kad jaganjci utihnu i ne mogu da se maknem. Da mi je samo da imam celu triologiju Venac od trave ili Prvi covek Rima...Ovako moram i ja da procitam Hemingveja, mada je bas mala knjizica. Kad zavrsim sa nekim knjigama koje su mi na ceknju citam Imati i nemati.

Back