Šta čitate?

Borislav Mihajlović Mihiz piše nešto vrlo zanimljivo u ''Autobiografiji o drugima'' -
Na ''Književnom petku'' u Zagrebu Meši Selimoviću je, na savijenoj ceduljici, dobačeno pitanje: ''Zašto se vi, Mehmed Selimović, osjećate Srbinom?''
Meša je razvio ceduljicu, glasno pročitao pitanje i odgovorio:'' Do 1941. godine ja sam se osećao Srbinom, a nisam se pitao zašto.
Od 1941. znam zašto sam to''.

Poslednja izmena:
Posle knjige Starac i more, Proces i Nechista krv chitam...

Na Drini cuprija

(a, da moram i da napomenem da mrzim bibliotekarku,
bitch, kaze da ne mogu da uzmem dve lektire,
a jednom sam uzela 3 odma')
blah.... -.-

Pročitala sam Pilgrim- ne sećam se imena pisca, knjiga je dobra.

drugu sam čitala Knjiga bez naslova- nepoznat autor, toliko je glupa, vestern-vampirska radnja u nekom ludom gradu... ne preporučujem nikom.

i da, čitam Lovac na zmajeve- Haled H., ona mi se dopada, više od prve dve.

bacio sam ga vec na pocetku, kada je Selimovic poceo da baca neka sranja iz kurana... Mrzim muslimanske pisce, stoga pretpostavljam da nikada necu procitati to delo.

Drugar, poenta knjizevnosti nije da pisce posmatrash kroz versku prizmu, vec da budesh dovoljno shirok da kroz literaturu upoznash i druge obichaje/kulture. Mesha Selimovic jeste vishe-manje smor, al' da propustish jednog Rumija, Pamuka, Kishevica, Hafeza... jer su muslimani, je toliki idiotluk da me mrzi shto sam uopshte troshio vreme da ovo napishem :dash: :dash:

"Fidel Castro - biografija u slikama". To je ono što trenutno čitam. Jako zanimljivo štivo, koje nije usko vezano samo za život ove legende, već ima dosta podataka o istoriji, ekonomiji, pravnom i političkom sistemu Kube, kao i o ličnostima koje su se kroz istoriju borile za nezavisnost(recimo Hose Martiju). Detaljno je objašnjen kubanski Ustav od 12. juna 1901. godine, kao i čuveni Platov amandman pridodat ovom Ustavu i njegovih zluradih osam tačaka kojima je Kubi data samo formalna nezavisnost, uz mogućnost vojne i svake druge intervencije američke države na njenoj teritoriji, pa je to i početak sadašnjih problema.

Preporučujem svakome!

Imam inače još dve knjige iz ove edicije, "Adolf Hitler" i "Mao Ce Tung", sjajno štivo...

Poslednja izmena:
Drugar, poenta knjizevnosti nije da pisce posmatrash kroz versku prizmu, vec da budesh dovoljno shirok da kroz literaturu upoznash i druge obichaje/kulture. Mesha Selimovic jeste vishe-manje smor, al' da propustish jednog Rumija, Pamuka, Kishevica, Hafeza... jer su muslimani, je toliki idiotluk da me mrzi shto sam uopshte troshio vreme da ovo napishem :dash: :dash:

Ocigledno je da me nisi lepo razumeo, nemam nista protiv muslimanskih pisaca (npr. citao sam Krstaske ratove u ocima muslimana, koje je napisao neki muslimanski autor), samo ne gotivim da se u delo non-stop ubacuju citati iz kurana, biblije i drugih verskih spisa... Posto sam zavrsio 4. razred gimnazije, a lektiru smo obradjivali u skoli, a ja je nisam procitao, sumnjam da cu je u narednom periodu procitati, jer imam na umu poprilican broj zanimljivijih naslova.

pokušavam da čitam neko džimi-krimi britansko sranje sa opisima astala na 3 strane

a imam ČAK i wish-list ovog leta
mada čitanje mi svakako nije na listi prioriteta

među njima su ljubavnik ledi četerli i neki oskar vajld.

any comments by iskusni forumski čitaoci?

Stalno nekako zaboravim na Rasela iako je fascinantno shtivo , prochitam malo , pa dva dana pauziram , u medjuvremenu sam pocheo Uliks Dzhejma Dzhojsa .

@bezibre!: Ako mislish na Sliku Dorijana Greja Oskara Vajlda , onda je to odlichna knjiga i preporuchujem je .

"Derviš i smrt" je sjajno štivo, samo treba strpljenja i koncentracije. Ima dosta stvari za citiranje, puno dobrih pouka.

Je l' čita neko Borislava Pekića? Ja sam čitao "Novi Jerusalim" i " Besnilo", kao i neke filozofske spise iz njegovih dnevnika... moram reći da je sjajan pisac, po mom mišljenju!

na nešto tako sam i ja mislio. ali eto, valjda ima nekoliko razloga zbog kojih to nije uradio:

- kao prvo, on je pre svega l'homme des lettres, tkd ne verujem da mu je bio cilj da 'udari na vlast', već da napiše knjigu. to je sasvim sporedno u ovoj knjizi. sporedna je i ta egzistencijalistička - da i ti možeš biti tragična ličnost - klima. bitno je kako je knjiga napisana.
- da su mu namere ipak bile drugačije, to što si pomenula bio bi zaista najsrećniji izbor (najsrećniji u vidu potrošenog mastila, manje srećan za samog mešu u vreme diktature)

ukratko. mada je meša ovde značajan uglavnom kao 'onaj što je bio musliman, a rek'o je da je srbin.'

***** ***** ***** sisa.

Poslednja izmena:

Back