Martin je najpre radio na Rajskoj Kapiji nakon Velike Greske dve godine , kada mu je mozak izgoreo i jedino sto je znao da kaze su sedam vulgarizama. Poceo je (istina, ne znam/ne secam se kako i na koji nacin) da pise Spev o Staroj Zemlji koji je sasvim slucajno videla zena jednog velikog urednika koji je bio nadaleko poznat u Mrezi. Nakon bombasticnog plasmana Speva koji je stampan u neznamkoliko primeraka ta zena koja je Sileniusa izvukla iz Rajske Kapije se razvela od muza i udala za Martina. Martin je u medjuvrmenu ozdravio, naravno i podvrgavao se stotinama tretmana kako baznog ozdravljenja tako i podmladjivanja i sl.
Mozda iz mene trenutno izgovara zagrejan fan SFa, cak i onog najlosijeg, ali sam opshrvana nezainteresovanoscu dece za ovaj pravac. Makar za planetarno popularne bestselere naucne fantastike. Naucna fantastika je istina prvenstveno interestantan zanr, za razbibrigu i podsticanje kreativnosti koji na prvi pogled ne salje nikakvu poruku sveopsteg otkrovenja, ali ko nije neka , primera radi, pogleda film "Silent running" i shvatice sta znaci oplemenjivanje na SF nacin.
Ako mu vec Hiperion kao najveca saga u istoriji Sfa - po mom skromnom misljenju, ne zvuci primamljivo.