Šta čitate?

Zavrsila Vilet,od Sarlot Bronte. Zavrsila sa zakljuckom:OVAKVI ROMANI SE VISE NE PISU!!!!
Izuzetno,do krajnosti realistican,pomalo boli jer posvecujete svoje vrijeme osobi koja naizgled nije niko i nista,ali iznutra krije mnogo. Medjutim,umjesto hepienda koji svi mi prizeljkujemo,ta osoba zivot zavrsi isto onako kako ga je zivjela,ne postigavsi nista znacajno,nikada se ne probivsi iz svoje ljusture :((

Meni se lektire iz osnovne skole TADA nisu nikako dopadale. Stalno sam govorio da treba da promene lektiru,da izbace neka smorila-su-vise-partizanska-dela i uvedu nesto zanimljivije za nas uzrast.
Sto se tice gimnezije,sve je jako kvalitetno.Knjizevnost se proucava putem istorije knjizevnosti,te obradjujemo najbolja dela svake epohe. Nemam zamerke. ;)

Ja pre par 'dina kupio Silmarilion,i dok sam citao nista nisam razumeo :lol: razlikuje se od GP
A eto,skoro sam procitao celu i stvarno se odusevio..Hobit je klasika..imam i neku malu knjizicu,neke pesmice i price od Tolkina,stvaranje vilinske price-drvo i list.

Ja pre par 'dina kupio Silmarilion,i dok sam citao nista nisam razumeo :lol: razlikuje se od GP
A eto,skoro sam procitao celu i stvarno se odusevio..Hobit je klasika..imam i neku malu knjizicu,neke pesmice i price od Tolkina,stvaranje vilinske price-drvo i list.

ma nemam pojma,ja volim tako :P
a i treci dio filma mi je omiljeni..mozda zbog toga sto sam samo treci dio i procitala???? :D

Propustiti prve dve knjige je greh :P
Ne postoji neko ko je ravan Tolkinu.

ne lupaj, keve ti

Tolkin, kao i epska fantastika u globalu je obično sranje bez poente

@direkt1Ima dosta pojmova u SIlmarilionu i malo je teza da se pohvataju svi delovi slagalice.

@dubai I'm razocaran padawan. :mrgreen:

@direkt2 Vaistinu mudro zboris direkte. :mrgreen: Ovo danas sto plasiraju pod epskom fantastikom, pa...Cenim ga da Tolkin time ne bi ni dupe brisao.Doduse, izdvojio bih Gaja Gavrijela Keja.Covek sta pravi od knjige, to je neverovatno.

@filozof Cekaj, obicno sranje zato sto se tebi ne svidja EF?Opet da se vratim na G.G.Keja, kojeg bih ja nazvao Dostojevskim EF.A tu je takodje i Skot Linc.U obe ove knjige imas izuzetne "opise" ljudskih odnosa.

sve je to u redu, ali mene to ni najmanje nije dotaklo. ne pronalazim ništa u tome.

ja sam fan malo drugačije književnosti - one koja se više bavi čovekom, a manje hobitima.

pozdrav

svaka knjizhevnost ima svoj cilj i svoju publiku, kao i svaka muzika. Opet, to shto ti ne volish EF ne znachi da je ona losha, jer nije cilj nijedne Tolkinove knjige hermeneutika subjekta ili kritika ljudskog drushtva vec upravo kvalitetno napisana pricha.

Meni se lektire iz osnovne skole TADA nisu nikako dopadale. Stalno sam govorio da treba da promene lektiru,da izbace neka smorila-su-vise-partizanska-dela i uvedu nesto zanimljivije za nas uzrast.
Sto se tice gimnezije,sve je jako kvalitetno.Knjizevnost se proucava putem istorije knjizevnosti,te obradjujemo najbolja dela svake epohe. Nemam zamerke. ;)

ja mnogo volim Malog Princa...procitala sam ga vise puta.... i mogu jos sto...i mislim da ne bi trebao da se cita u petom razredu nego tek kasnije...jer smo tada previse mali da shvatimo dublju poruku koju knjiga nosi....

svaka knjizhevnost ima svoj cilj i svoju publiku, kao i svaka muzika. Opet, to shto ti ne volish EF ne znachi da je ona losha, jer nije cilj nijedne Tolkinove knjige hermeneutika subjekta ili kritika ljudskog drushtva vec upravo kvalitetno napisana pricha.

:klap::ok::D

Pokusao sam da citam Tolkina, procitao Hobita, Gospodara i Silmarilion nisam, ali ga zaista cenim kao pisca, mada svakako vise gotivim G.R.R. Martina, covek ubacuje naturalisticke scene u EF okruzenje, zaista odlicna kombinacija... sto se Tolkina tice, ipak mi se cini da je prica malo detinjasta, hobiti i sl, dok su mi Aragorn i ekipa ok, bar u filmu...

ne lupaj, keve ti

Tolkin, kao i epska fantastika u globalu je obično sranje bez poente

Ne bih se bas slozio. Tolkin u neku ruku i jeste dosadan, poceo sam da citam GP i odustao vec na prvoj knjizi, ali po meni svakako postoje dosta kvalitetnija dela EF, npr. probaj sa DZ.R.R.Martinom, lik je objasnio neke stvari, moglo bi se reci da pise EF za odrasle, tj. unosi scene sexa i nasilja, kao i mnogih brutalnosti, a i likovi se ne dele na dobre i lose kao uvecini drugih EF dela, vec su blizi realnosti, imaju i vrline i mane... u svakom slucaju preporuka! Al sam se nalozio na ovo, ne ispustam knjigu iz ruku. :D

:klap::ok::D

Pokusao sam da citam Tolkina, procitao Hobita, Gospodara i Silmarilion nisam, ali ga zaista cenim kao pisca, mada svakako vise gotivim G.R.R. Martina, covek ubacuje naturalisticke scene u EF okruzenje, zaista odlicna kombinacija... sto se Tolkina tice, ipak mi se cini da je prica malo detinjasta, hobiti i sl, dok su mi Aragorn i ekipa ok, bar u filmu...

Moze se reci da Martin ima vise akcije u svojim delima, to sam barem ja primetio.Ali reci za Tolkinova dela da su detinjasta...pa pobogu, covek je stvorio citav svet, jezik i kulturu...gde reci za tako nesto da je detinjasto?

Imate Pulmana,njemu je Tolkin uzor,kao i Dzon Milton,pa se mogu sresti slicne stvari od obojice u knjigama,mada sve to deluje veoma sveze i inovativno.
Isto ima trilogiju,Njegova Mracna Tkanja,mesavina zanrova,pa imate EF,deciju avanturu ,sa primesom religije,filozofije i politike :)
Inace,lik je ateista,pa takav stav cvrsto drzi i u knjigama

Back