Шта ће ти твоја мајка, ти си сада наш!

Šta pričate koješta, Mađari imaju iste običaje kao i ostali i kod nas, i u Mađarskoj. Nisu oni neka sekta, ili tako mešto. A ta ujna, htela je nešto drugo da kaže, samo nije shvaćeno na pravi način. Mađarice, i kada se udaju za nekog druge nacije, vode računa da im deca nauče mađarski, čime se ne bi mogle pohvaliti i sve žene drugih nacija u mešovitim brakovima, što je šteta, jer znanje jezika je veliko bogatstvo, a naročito kad ide uz poznavanje kulture naroda čiji jezik se uči.

E pa nije tako, ja znam Madjare koji kada su se ozenili otisli su kod zene da zive, kapiras?
Hoces da ti dam njihov broj iz maticne knjige rodjenih da proveris?:rtfm:

E pa nije tako, ja znam Madjare koji kada su se ozenili otisli su kod zene da zive, kapiras?

Maričičak, ne bih da vređam ni tvoju inteligenciju ni tvoj ego, ali ti stvarno nemaš pojma o čemu pričaš. Poznaješ jednu porodicu i šta još znaš ne samo o toj porodici no uopšte o Mađarima, bilo ovde u Vojvodini, Srbiji, Mađarskoj, kako-god. Pročitaj malo istoriju, bilo čiju, a najviše našu Srpsku pa ćeš da vidiš draga kako se Srbi lakome na imanje, pa im nije bitno ni po babu ni po stričevima, samo da dođu do nekog imanja, a ti se baš u'vatila Mađara, a nemaš pojma ni o kulturi, ni o navikama, ni o običajima.
Ništa ti ne bih da prigovaram, al nemoj više da napadaš kad treba da se braniš;););)

Maričičak, ne bih da vređam ni tvoju inteligenciju ni tvoj ego, ali ti stvarno nemaš pojma o čemu pričaš. Poznaješ jednu porodicu i šta još znaš ne samo o toj porodici no uopšte o Mađarima, bilo ovde u Vojvodini, Srbiji, Mađarskoj, kako-god. Pročitaj malo istoriju, bilo čiju, a najviše našu Srpsku pa ćeš da vidiš draga kako se Srbi lakome na imanje, pa im nije bitno ni po babu ni po stričevima, samo da dođu do nekog imanja, a ti se baš u'vatila Mađara, a nemaš pojma ni o kulturi, ni o navikama, ni o običajima.
Ništa ti ne bih da prigovaram, al nemoj više da napadaš kad treba da se braniš;););)

A jel vi znate da razlikujete mnozinu od jednine, Madjari od Madjar?
Ako znate procitajte sta sam napisala.
Iskreno bas me briga ko sa kim zivi, ja sam navela primerE iz svoje okoline, jer zivim u Vojvodini, i u mom gradu ima dosta Madjara, a i u ostalim okolnim mestima.

Kapiram ja, ali ti ne kapiraš da se to dešava i u ostalim nacijama, kada su takvi materijalni uslovi, ili neki drugi - posao npr, ili u porodici nema muške dece, pa treba produžiti porodični posao, itd. Nije to nikakav mađarski specijalitet, nago potreba. Ali udaljili smo se od teme, čovek propatio što su njeni bili u najmanju ruku netaktični, da ne kažem nešto drugo, jer nikome se ne može reći "šta će ti tvoja majka", i "ti si sada naš", u današnje vreme. Bračni par je taj koji stvara novu porodicu, a roditeljima svaka čast i poštovanje. Jedino mi se čini da je momak malo prebrzo "digao ruke" od braka, kako da je jedva dočekao da ode. Da sam ja na mestu njegove (bivše) žene, bila bih jako ljuta na svoje, ali i zahvalna, jer se ta njegova osobina da napušta "bojište" kod prvog problema barem na vreme pokazala, pre nego što su uložili više života u u taj brak.

Kapiram ja, ali ti ne kapiraš da se to dešava i u ostalim nacijama, kada su takvi materijalni uslovi, ili neki drugi - posao npr, ili u porodici nema muške dece, pa treba produžiti porodični posao, itd. Nije to nikakav mađarski specijalitet, nago potreba. Ali udaljili smo se od teme, čovek propatio što su njeni bili u najmanju ruku netaktični, da ne kažem nešto drugo, jer nikome se ne može reći "šta će ti tvoja majka", i "ti si sada naš", u današnje vreme. Bračni par je taj koji stvara novu porodicu, a roditeljima svaka čast i poštovanje. Jedino mi se čini da je momak malo prebrzo "digao ruke" od braka, kako da je jedva dočekao da ode. Da sam ja na mestu njegove (bivše) žene, bila bih jako ljuta na svoje, ali i zahvalna, jer se ta njegova osobina da napušta "bojište" kod prvog problema barem na vreme pokazala, pre nego što su uložili više života u u taj brak.

Potpisujem, od prve do zadnje

Šta pričate koješta, Mađari imaju iste običaje kao i ostali i kod nas, i u Mađarskoj. Nisu oni neka sekta, ili tako mešto. A ta ujna, htela je nešto drugo da kaže, samo nije shvaćeno na pravi način. Mađarice, i kada se udaju za nekog druge nacije, vode računa da im deca nauče mađarski, čime se ne bi mogle pohvaliti i sve žene drugih nacija u mešovitim brakovima, što je šteta, jer znanje jezika je veliko bogatstvo, a naročito kad ide uz poznavanje kulture naroda čiji jezik se uči.
Slovaci rekla bih prednjače kada su majke u pitanju i ja ne znam nikoga (a u mestu pored je jako puno Slovaka) ko ima majku Slovakinju da ne zna Slovački.

A ta ujna šta je htela da kaže ne znam, evo pitaću je, ja samo znam šta jeste rekla. Ne vidim kakve to ima veze sa sektom.

Slovaci rekla bih prednjače kada su majke u pitanju i ja ne znam nikoga (a u mestu pored je jako puno Slovaka) ko ima majku Slovakinju da ne zna Slovački.

A ta ujna šta je htela da kaže ne znam, evo pitaću je, ja samo znam šta jeste rekla. Ne vidim kakve to ima veze sa sektom.

Pa normalno je jel da ako ti je majka Slovakinja, Bugarka, Mađarica, Srpkinja, znaš maternji jezik. Mislim da kod nas, Srba ima dovoljno te mutljavine, snaja-svekrva, zet-tašta, da je bolje da ne zalazimo u tuđe živote (pogledati temu "svekrve", a ni jedne Mađarice tamo, samo Srpkinje čini mi se) i ocenjujemo i procenjujemo naciju i ljude zbog jednog-dva primera koje smo videli, čuli...

Ја сам скоро био на свадби где се један мој рођак женио мађарицом, међутим она се претходни дан крстила да би се сутрадан венчала у цркви, православној наравно.Али они су се ваљда раније договорили да иду и живе код њених, што су тако и урадили након пар дана.

Ne ocenjujem ja i procenjujem naciju :eek: samo kažem šta mi je ujna rekla da je njihov običaj. Ona inače živi kod muža i prešla je u pravoslavnu veru na venčanju, jer inače ne bi bilo venčanja.

Ne razumem zašto ne bi bilo venčanja, kad su se crkve dogovorile da nije obaveno prelaženje jednog od budućih supružnika u veru onog drugog, i venčavaju po obredu crkve u kojoj se venčanje odigrava, one koji su kršteni u bilo kojoj hrišćanskoj crkvi. Ovo sigurno znam. Nekada je bilo uobičajeno da devojka pre venčanja ide da se krsti u crkvi budućeg muža ( ili, ređe, obrnuto), ali to sada više nije neophodno, osim ako jedan od supružnika insistira, što već dovoljno govori o njegovoj toleranciji.
(Krštenje spada u jednu od svetih tajni, i obavlja se jednom u životu, pa je, verujem to i rukovodilo različite hrišćanske crkve da se ovako dogovore). Ne bih dalje, ovo je sve što znam o tome.

To je tako u mestima gde ima Slovaka (i svih drugih nacija) u velikom broju (ili u većini)u jednom mestu, a u gradovima se obično govori srpski i u mešovitim brakovima, prosto zato što se nalaze u sredini u kojoj preovlađuje srpski jezik, pa deca govore srpski i u vrtiću, i u školi, i sa jednim roditeljem, i roditelji međusobno, pa je malo teže insistirati da deca sa jednim roditeljem govore jedan jezik, a sa svima ostalima drugi. I ne prednjače Slovakinje, već Mađarice, a i ostale nacije su dosta neaktivne u očuvanju svoje tradicije i identiteta, što je šteta, jer se tako gubi kulturno bogatsvo i navika na toleranciju. Ja sam iz mešovitog braka, pa odlično poznajem situaciju, i rasla sam u gradu, na srpskom jeziku, (iako i tata i mama znaju jezik onog drugog) kod jedne bake smo govorili jedan jezik, a kod druge drugi, jer one su živele u selima u kojima je stanovništvo skoro potpuno jednonacionalno. Tako sam rasla govoreći dva jezika istovremeno, i dobro poznajem i nosim u sebi mentalitet obe nacije, što smaram svojim velikim bogatstvom. Moram da kažem još i to, da deca koja od rođenja govore dva jezika, kasnije lakše uče strane jezike uopšte - to je dokazano, nije moja konstatacija. Želim sreću svima koji su dovoljno tolerantni i dobronamerni, da im druge nacije ne smetaju, nisu čudne i strane, već ih posmatraju kao ljude, ocenjujući ih po njihovim ljudskim kvalitetima, i uče jedni od drugih ono što je dobro.

Poslednja izmena:
Gde ode tema???A coveku receno da mu ne treba majka!

Mislim da je njegov problem malko zaboravljen.:dontunderstand:
Čudi me što su ljudi toliko zainteresovani za međunacionalna pitanja, da zaborave na temu.:?:
Izgleda da bi nam trebala tema o toleranciji, to bi više pristajalo tamo, ali kako smo skloni prepucavanju, bojim se da bi ubrzo došlo do kršenja pravila foruma, pa ne preporučujem. :rtfm:
Svi smo mi ljudi, sa svijim razlikama i sličnostima, što je dobro, i tu nema razlga za neko čuđenje. Ni svi prsti jedne ruke nisu isti (hvala bogu, jer ruka ne bi dobro funkcionisala), pa to nije razlog za diskusiju.:):bye:

Brate pristao si da zivish sa njom i NJENIM RODITELJIMA? dal' si ti normalan?

Ma, čim je sa roditeljima, ne valja, ali šta da se radi ako nemaju mogućnosti? Muka natera čoveka na svašta, ali najbolje je kad je to samo privremeno rešenje. I da su svi zlatni, različite generacije imaju različit ritam života, pa to mora da pravi teškoće i najtolerantnijim ljudima. Samo, ovaj je nešto brzo "zbrisao", nije baš da je nešto pokušao da se bori za svoj brak.

Ne razumem zašto ne bi bilo venčanja, kad su se crkve dogovorile da nije obaveno prelaženje jednog od budućih supružnika u veru onog drugog, i venčavaju po obredu crkve u kojoj se venčanje odigrava, one koji su kršteni u bilo kojoj hrišćanskoj crkvi. Ovo sigurno znam. Nekada je bilo uobičajeno da devojka pre venčanja ide da se krsti u crkvi budućeg muža ( ili, ređe, obrnuto), ali to sada više nije neophodno, osim ako jedan od supružnika insistira, što već dovoljno govori o njegovoj toleranciji.
(Krštenje spada u jednu od svetih tajni, i obavlja se jednom u životu, pa je, verujem to i rukovodilo različite hrišćanske crkve da se ovako dogovore). Ne bih dalje, ovo je sve što znam o tome.

Не цркве се нису договориле ништа него је то одувек било тако да могу супружници да се венчавају у православној Цркви ако је један од њих православац, а и обратно исто. Зато кум на венчању не води се као кум него као сведок, а кум је само на крштењу. Прелазак из једне ере у другу је само ради супружника или наравно убеђења

Не цркве се нису договориле ништа него је то одувек било тако да могу супружници да се венчавају у православној Цркви ако је један од њих православац, а и обратно исто. Зато кум на венчању не води се као кум него као сведок, а кум је само на крштењу. Прелазак из једне ере у другу је само ради супружника или наравно убеђења

Jedna moja prijateljica pravoslavka se pre desetak godina udala za katolika, Mađara, venčali se u katoličkoj crkvi i nije bilo pod moraš da se pokrsti ili tako nešto, sveštenik je samo tražio dokaz da je krštena.

'Ajd dobro. Ja znam da to nije moglo ni da se zamisli pre drugog svetskog rata, da se devojka koja je druge vere uda a da ne pređe u veru svog izabranika, ali onda je to valjda bilo po narodnom, a ne crkvenom običaju. U svakom slučaju, u onom postu koji sam komentarisala, začudila me je rečenica: "inače venčanja ne bi bilo" - zvuči nakako prinudno, a ne kao uverenje. Nadam se da nisam pogrešno shvaćena.

I to mi je jednom rekla. Akcenat na nekada..... nigde nisam napisala da ujna ima 30 godina.

Meni tako nije rečeno.

Back