Шта би било кад би било?

• Začetnik teme Začetnik teme BG5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mislim da precenjujes i Dusana i grcku zelju za zajednickom drzavom pod Dusanom
da su oni njega zeleli ne bi se njihove dve dinastije borile za prevlast...

Управо због династијске борбе у Византији, народ је био разочаран у своју елиту и били су спремни прихватити и страног владара, српског вјероватно најрадије јер је Православан, само да их заштити од турске крволочности. То је давало лијеп простор Душану да себе наметне као новог византијског династа, заштитиника и обновитеља јединства балканских, Православних народа. То је уосталом био једини начин и да освоји Цариград.

Мислим да је супротно. Такви као ти желе да докажу инфериорност српског народа.

А ја као дио доказа прилажем изводе из књига српских историјских ауторитета, а од тебе нисам видио ништа томе слично.

Hajde navedi te autoritete i sta je ko od njih napisao!!!

Moj narod je takav-kakav je i ja ga volim takvog-nije mi potrebno da izmisljam nasu superiornost da bih voleo svoj narod...eto ti Grka,voli njih onda,bili su napredniji od nas,kada Srbe ne mozes da prihvatis onakvima kakvi su bili...

Ma cista glupost,samo je jedna frakcija u Solunu zapala jednom u takvo ocajanje da su pretili da bi i Dusana (kao da su rekli "crnog djavola") pustili u grad samo da njihovi protivnici ne pobede...

Oduvek su gledali na nas kao na varvare...

Не сумњам у твоју жељу да прикађжеш Србе инфериорним варварима. А ето, тим "варварима" Грци дадоше толике своје принцезе...

Него, да поновим ко зна који пут овај цитат из Ћоровићеве Историје Срба:

"U širokom narodu, koji je najviše stradao, strah od Turaka pretvarao se ponegde u paniku. Jedan mletački izveštaj iz Carigrada od 6. avgusta 1354. govorio je, da bi tamošnji građani pristali i na tuđu vlast, čak i na mletačku ili srpsku, samo ako bi ta mogla da ih zaštiti od azijatskog saveznika."

Управо због династијске борбе у Византији, народ је био разочаран у своју елиту и били су спремни прихватити и страног владара, српског вјероватно најрадије јер је Православан, само да их заштити од турске крволочности. То је давало лијеп простор Душану да себе наметне као новог византијског династа, заштитиника и обновитеља јединства балканских, Православних народа. То је уосталом био једини начин и да освоји Цариград.

Da li ti uopste gledas sta pises covece-govoris o jedinstvu balanskih naroda u srednjem veku?Znas li ti kada nastaju nacije,kada nastaju takvi programi o nekakvom jedinstvu?Pa Dusana je bolela ona stvar za Srbe u Zahumlju a ti pricas o "Pravoslavnoj Federaciji'???

Hajde navedi te autoritete i sta je ko od njih napisao!!!

Moj narod je takav-kakav je i ja ga volim takvog-nije mi potrebno da izmisljam nasu superiornost da bih voleo svoj narod...eto ti Grka,voli njih onda,bili su napredniji od nas,kada Srbe ne mozes da prihvatis onakvima kakvi su bili...

Ћоровић и Ферјанчић.

А ти само понављај као покварена плоча, без цитата, да су Срби варвари. А ето, Грци им дају своје принцезе, призивају Душана да преузме контролу над Византијом у Константинопољу...

Da li ti uopste gledas sta pises covece-govoris o jedinstvu balanskih naroda u srednjem veku?Znas li ti kada nastaju nacije,kada nastaju takvi programi o nekakvom jedinstvu?Pa Dusana je bolela ona stvar za Srbe u Zahumlju a ti pricas o "Pravoslavnoj Federaciji'???

Ма шта кажеш. Не знам на бази чега се католички крсташи ујединише па кренуше да ратују против муслимана.

Нису те добро издресирали у тој Сорошевој школи србомрзаца.

nikad nije postojalo to jedinstvo balkanskih pravoslavnih naroda da bi se ono trebalo obnoviti
koliko ja znam mi smo ceo Srednji vek upravo najvise ratovali sa Vizantijom i Bugarskom, nije tu bilo nikakvog jedinstva...
cak smo cesce bili u savezu sa katolicima, Ugarima i Normanima protiv te Vizantije, nego sto smo ih pomagali protiv katolika ili muslimana
stvarno mislim da nema osnova za neku zajednicu pravoslavaca na Balkanu....

Ма шта кажеш. Не знам на бази чега се католички крсташи ујединише па кренуше да ратују против муслимана.

Нису те добро издресирали у тој Сорошевој школи србомрзаца.

Krstasi se ujednili u istu drzavu???:klap:

Jezivo... :hahaha:

Nisi ti kriv sto si takav,to je sad u modi,a ti si vidim u trendu...:whistling:

Krstasi se ujednili u istu drzavu???:klap:

Jezivo... :hahaha:

Nisi ti kriv sto si takav,to je sad u modi,a ti si vidim u trendu...:whistling:

Немој да подмећеш. Нико није рекао да су се крсташи ујединили у исту државу, већ да су јединствено на бази хришћанског (католичког) савеза ратовали са муслиманима.

Мада подметања и полуистине којима се служиш и јесу карактеристика Сорошевих, недовољно издресираних , чланова Отвореног друштва.

Него, ниси ми одговорио на низ питања о Сулејману Величанственом и његовој селекцији синова, о историјским изворима и цитатима којима би поткријепио своје тезе и многа друга... Може мали Сорошевац и боље од тога како се ти упињеш.

nikad nije postojalo to jedinstvo balkanskih pravoslavnih naroda da bi se ono trebalo obnoviti
koliko ja znam mi smo ceo Srednji vek upravo najvise ratovali sa Vizantijom i Bugarskom, nije tu bilo nikakvog jedinstva...
cak smo cesce bili u savezu sa katolicima, Ugarima i Normanima protiv te Vizantije, nego sto smo ih pomagali protiv katolika ili muslimana
stvarno mislim da nema osnova za neku zajednicu pravoslavaca na Balkanu....

Ево ти јединства. Истина мало насилно спроведеног, али које је могло бити успјешно да се Грци нису почели издизати као бољи од Срба и Бугара и на тај начин стимулисали сецесионизам. византија је била вишенационална држава у којој је везивно ткиво било Православље а не национализам. Иако је година прије 1054 и Велике шизме, јасно је да је Источно Хришћанство и Западно одвећ било подјељено.

Врхунски филм, вриједи сваке утрошене секунде.

На крају крајева највеће посједе у новоосвојеним територијама су добиле оне српске велможе који су били и најзаслужнији. Према томе било је итекако позитивне селекције.

Ако се сетимо да је Душана управо властела побунила против оца, и да је помоћу ње преузево власт, онда можда можемо и да се заопитамо: да ли су територије и титуле добијали највреднији или они који су Душана највише задужили?

Ако се сетимо да је Душана управо властела побунила против оца, и да је помоћу ње преузево власт, онда можда можемо и да се заопитамо: да ли су територије и титуле добијали највреднији или они који су Душана највише задужили?

војвода Прељуб је примјер способног велможе, ударна игла српске војске, који је ломио Византију по Тесалији и касније исту добио на управу као награду. Сматра се да би и сам Урош имао више шансе да одржи власт у за њега превеликој царевини да Прељуб није умро брзо по Урошевом ступању на власт и на тај начин су створени услови за губитак јужних дијелова царевине.

А и да је било таквих награда о којим причаш, сигурно нису ни ти великаши били неспособни, јер извести тако смјелу диверзију у Неродимље могу само способни људи.

Poslednja izmena:
Тај исти Прељуб је, благо речено, почетнички изгубио битку код Стефанијане ;)

Нисам рекао да су били неспособни, него да је тај модел можда пре био заснован на враћању дуга (рука руку мије) него на објективним способностима.

На који конкретно цитат мислиш?

Ако је онај који се тиче спремности отварања врата Константинопоља за Душана који би заштитио Грке од злочиначког терора Турака онда је то Ћоровићева Историјa Срба.

"Jedan mletački izveštaj iz Carigrada od 6. avgusta 1354. govorio je, da bi tamošnji građani pristali i na tuđu vlast, čak i na mletačku ili srpsku, samo ako bi ta mogla da ih zaštiti od azijatskog saveznika."

http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/3_8_l.html

Немој да подмећеш. Нико није рекао да су се крсташи ујединили у исту државу, већ да су јединствено на бази хришћанског (католичког) савеза ратовали са муслиманима.

Мада подметања и полуистине којима се служиш и јесу карактеристика Сорошевих, недовољно издресираних , чланова Отвореног друштва.

Него, ниси ми одговорио на низ питања о Сулејману Величанственом и његовој селекцији синова, о историјским изворима и цитатима којима би поткријепио своје тезе и многа друга... Може мали Сорошевац и боље од тога како се ти упињеш.

Izvini,bio sam do banke,legle pare od Sorosa...:hahaha:

Da si malo vise proucio ekonomiju i drustvo u Turskoj pri kraju Sulejmanove vladavine pa nadalje,uvideo bi da je jos u toku vladavine Sulejmana Velicanstvenog pocela duboka kriza u njihovoj carevini...ali posto vidim da si nesto "nacuo" o toj krizi-bilo ti je dovoljno da procitas imena tadasnjih vladara i doneses "dubokoumne zaljucke" o tome da citav sistem lezi na jednom coveku...e pa,da je po tvome-Amerika je za vreme budalastog Dzordza Busa trebala da propadne,ali nije-zato sto sistem radi kako treba makar i majmuna imao za vladara...

Тај исти Прељуб је, благо речено, почетнички изгубио битку код Стефанијане ;)

Нисам рекао да су били неспособни, него да је тај модел можда пре био заснован на враћању дуга (рука руку мије) него на објективним способностима.

Ако баш инсистираш потражићи неке цитате, али и здравом логиком размишљајући лако се долази до закључка, да Срби не би створили такву империју, која је скоро стално била у рату од Византије преко Босне до сјеверних граница са Угарском, на тај начин изложена бројним непријатељима са свих страна, да је нису покретали способни људи.

Izvini,bio sam do banke,legle pare od Sorosa...:hahaha:

Da si malo vise proucio ekonomiju i drustvo u Turskoj pri kraju Sulejmanove vladavine pa nadalje,uvideo bi da je jos u toku vladavine Sulejmana Velicanstvenog pocela duboka kriza u njihovoj carevini...ali posto vidim da si nesto "nacuo" o toj krizi-bilo ti je dovoljno da procitas imena tadasnjih vladara i doneses "dubokoumne zaljucke" o tome da citav sistem lezi na jednom coveku...e pa,da je po tvome-Amerika je za vreme budalastog Dzordza Busa trebala da propadne,ali nije-zato sto sistem radi kako treba makar i majmuna imao za vladara...

Баљезгаш. Период Сулејманове владине знам јако добро. Него ми објасни, како то да у тој "позитивној" османској селекцији и то у вријеме највећег османског владара Сулејмана, на власт дође највећа будала у дотадашњој турској историји, умјесто ДАЛЕКО способнија остала два сина?

А систем функциоионише, то си лиијепо рекао, али ништа ниси схватио, јер га је створио неко прије Селима другог, па онда и он може бити будала а да се то много не осјети јер има Соколовића да влада умјесто њега.

Да би систем профункционисао, потребан је низ врхунских владара који би систем успоставили, одржали га стабилним и препустили да се дорађује и сам по себи функционише. То је оно што су Турци имали од Османа, преко Органа и Мурата до Бајазита.

Срби су стали одмах код Душана. Добили су младог, недовољно поученог и вјероватно уплашеног Уроша. Лоша срећа. Као што су је имали много народи сем Срба.

Ако баш инсистираш потражићи неке цитате, али и здравом логиком размишљајући лако се долази до закључка, да Срби не би створили такву империју, која је скоро стално била у рату од Византије преко Босне до сјеверних граница са Угарском, на тај начин изложена бројним непријатељима са свих страна, да је нису покретали способни људи.

Te "sposobne ljude" je pokretala pljacka i podela zemlje slabe,izmrcvarene Vizantije...inace,ta njihova "sposobnost" je jako pomogla nakon Dusanove smrti,tada je stvarno sve kipelo od "sposobnosti"...

Ево ти јединства. Истина мало насилно спроведеног, али које је могло бити успјешно да се Грци нису почели издизати као бољи од Срба и Бугара и на тај начин стимулисали сецесионизам. византија је била вишенационална држава у којој је везивно ткиво било Православље а не национализам. Иако је година прије 1054 и Велике шизме, јасно је да је Источно Хришћанство и Западно одвећ било подјељено.

Врхунски филм, вриједи сваке утрошене секунде.

ranije sam gledao film, osnovna poruka je da bi novi Vladimir Veliki Putin trebao da se ugleda na Vasilija II i da izabere dobrog naslednika, a ne sonju ko Vasilije
ima i onaj deo gde se govori o opstoj depresiji u Vizantiji s kraja XIII i XIV veka, moze lepo da se primeni na sadasnjost u Srbiji
lep film, ali vise duhovan nego istorijski

ovom "ujedinjenju" o kom ti pricas je predhodilo 40 godina konstatnih ratova i odmah nakon Vasilijeve smrti dolazi do pobuna i novih ratova, to je bila okupacija, a ne ujedinjenje...

Баљезгаш. Период Сулејманове владине знам јако добро. Него ми објасни, како то да у тој "позитивној" османској селекцији и то у вријеме највећег османског владара Сулејмана, на власт дође највећа будала у дотадашњој турској историји, умјесто ДАЛЕКО способнија остала два сина?

А систем функциоионише, то си лиијепо рекао, али ништа ниси схватио, јер га је створио неко прије Селима другог, па онда и он може бити будала а да се то много не осјети јер има Соколовића да влада умјесто њега.

Да би систем профункционисао, потребан је низ врхунских владара који би систем успоставили, одржали га стабилним и препустили да се дорађује и сам по себи функционише. То је оно што су Турци имали од Османа, преко Органа и Мурата до Бајазита.

Срби су стали одмах код Душана. Добили су младог, недовољно поученог и вјероватно уплашеног Уроша. Лоша срећа. Као што су је имали много народи сем Срба.

Nemas ti pojma,ali dosta ti je i to sto si nacuo,neki koji ne znaju nista o tome ce pomisliti da si ekspert...

ranije sam gledao film, osnovna poruka je da bi novi Vladimir Veliki Putin trebao da se ugleda na Vasilija II i da izabere dobrog naslednika, a ne sonju ko Vasilije
ima i onaj deo gde se govori o opstoj depresiji u Vizantiji s kraja XIII i XIV veka, moze lepo da se primeni na sadasnjost u Srbiji
lep film, ali vise duhovan nego istorijski

ovom "ujedinjenju" o kom ti pricas je predhodilo 40 godina konstatnih ratova i odmah nakon Vasilijeve smrti dolazi do pobuna i novih ratova, to je bila okupacija, a ne ujedinjenje...

Нема то везе како је дошло до уједињења. Битно је да је понашање Грка било такво да је стимулисало побуну Срба и Бугара. Да су Грци имали фин однос Немањи не би падало на памет да бјежи од њих.

Свака империја се ствара на насиљу и приморавању других власти центра. Тако је било и код Турака и у ИРму и свуда. Успјех Империје је у томе да покорене народе учини дтаквим да заволе ту државу, да је осјећају својомм и да доприносе њеној експанзији или очувању. византија у томе није потпуно успјела, није ни Душан, вјероватно јер није имао времена. Ипак, поједини извори говоре да је размишљао у том смјеру и да би Србовизантија био добар оквир и за Србе и за Грке, а касније би вјероватно и Бугари потпали под Немањиће јер су већ били полураспаднути.

Докле више Југославија/Византија!? ... Грци су чинили стравичне злочине над Србима, нико нас више није понизио него Византија, болело је уво тадашњих Срба за судбину Византије.
Српски план је био да се растури Византија и да се ми ослободимо њих, Немања два пута покушао да направи с Немцима савез против Цариграда а Цар Душан је отерао гркчке управитеље (територија) и заменио их Србима а са осталим грцима играо завади па владај (исто што су претходне векове они нама радили). Савез базиран на вери је велика глупост, национални/државни интерес је битнији од верског, каква је то Хришћанска Вера у коме само једна националност има право на Васељенску Патријаршију, зашто се уопште зове Васељенска Патријаршија када је она заправо Грчка Патријаршија!? Ево финих грка...

Отуда Турци нису имали више вјере у Србе, те су, у споразуму с цариградским патријарсима, почели постављати Грке за пећске патријархе. Први Грк патријарх П. П. био је Вићентије III. Карађжа, који се спомиње као српски патријарх до 1746, касније као халкидонски митрополит и најзад 1760 као цариградски патријарх. Грци патријарси постављали су и за епископе само Грке, те су заједно глобили српски народ и пљачкали цркве и манастире. Утицај Грка Фанариота учинио је, да су се отуда и на пећском патријаршком пријестолу врло брзо мијењали патријарси, као што је то већ од 17 вијека био обичај на цариградском и охридском пријестолу. Стога се за не пуна три деценија, послије бијега патријарха Арсенија IV., од 1737—1766 на пећском пријестолу измијенило 10 патријарха, 5 Грка и 5 Срба. Све је то учинило, да је углед пећских патријарха у другој половини 18 вијека сасвим пао, и да се П. П. силно задужила државној благајници и приватним вјеровницима. То тешко стање П. П. искористио је енергични цариградски патријарх Санмило I. (1763—1768) за своје циљеве, и спремио је терен, да укине аутокефалност П. П. и да све њено подручје подвргне својој јурисдикцији. Посљедњи Србин пећски патријарх био је Василије Бркић, родом из Сријемских Карловаца (1763—1765). Њега су Грци оптужили пред турским властима као уходу и издајника, те је априла 1765 послан у прогонство на оток Ципар, а на његово мјесто послан је из Цариграда Грк Калиник II. Овај је ускоро, по споразуму с цариградским патријархом Самуилом Л, поднио оставку, и описавши тешко материјално стање П. П., заједно с осталим Грцима епископима П. П., предложио султану, да се П. П. укине и сједини с цариградском. Самуило је успио да увјери султана, да је укидање П. П. и њено сједињење с цариградском патријаршијом потребно и из државних интереса, јер ће државна благајна моћи уредно добивати прописани данак за П. П. и утјерати сав заостали дуг, а уз то ће Грци епископи умјети боље чувати Србе у вјерности султану, него њихови епископи, који су увијек показивали склоност аустријскому цесару и рускому цару. Пред таковим разлозима султан Мустафа III. је 13/9 1766 издао ферман, којим се укида П. П., с тим, да сав њен дуг плати цариградска патријаршија и у будуће, одвојеном сумом од свога данка, редовно плаћа годишњи данак, одређен за териториј укинуте П. П.

Послије укидања П. П. сви њени митрополити и епископи српске народности скинути су са својих катедара, а на њихова мјеста су постављени Грци, који су брзо од српских цркава, свећенства и народа наплатити дуг и данак П. П., па затим покупили дарове за цариградску патријарси ју и обогатили себе. Српски митрополити и епископи укинуте П. П., њих девет (штипски, самоковски, скопски, ниски, ново-пазарски, ужички, херцеговачки, босански и београдски), молили су, преко црногорског владике Василија Петровића, заштиту руске цркве и државе, и тражили су да се П. П. одржи. Али се тада на руском двору радило на тзв. грчком пројекту (на обновљењу Византије), и српски вапаји су остали без успјеха. Грци су, међутим, одмах узели власт у своје руке на подручју укинуте П. П. Патријарх Василије Бркић отишао је у Русију, гдје је умро 1772, а Срби епископи остали су дијелом у заточењу, дијелом су се сами повукли у Св. Гору или друге манастире, и помрли су као изагнаници. Њихова мјеста заузели су готово сами Грци. А да би се сасвим затро и траг П. П., у Пећи није постављен епископ, већ је патријаршки манастир, с цијелом старом хвостанском епархијом, потчињен је призренском митрополиту.

Извор

ПС: Ја не видим разлику између Грка и усташа сем што су једни Православци а други Католици (Ето и Бугари су Православци и видимо како су се понашали у Србији за време првог и другог светског рата)

Back