Шта би било кад би било?

• Začetnik teme Začetnik teme BG5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na Mojkovcu je bilo 1 prema 2, i da su stvarno planirali Srba da zaustavu isli bi preko morske obale a ne preko najgorih planina evrope.

K.Veliki,
Težka greška, odnosno dvije.

1. Odnos je bio 6500:20.000 na Mojkovcu.
2. Zaboravljaš, da su na moru bili saveznici (Francuzi, Englezi) u premoći.

Zato je bio cilj, zatvoriti Mojkovačka vrata i južno prema Makedoniji su se pobrinuli Bugari.

Pa još i ovo na znanje:
Mnogi brkaju 3 mjesečne uspješne borbe Crnogoraca na cijelom frontu od mora do Mojkovca sa zadnjim i najvećim okršajem na Božić 1916g na samom Mojkovcu, đe su Crnogorci stravično nastradali i izgubili 2/3 vojske.
Preostala 1/3 se rasformirala ito jedva.

Poslednja izmena:
K.Veliki,
Težka greška, odnosno dvije.

1. Odnos je bio 6500:20.000 na Mojkovcu.
2. Zaboravljaš, da su na moru bili saveznici (Francuzi, Englezi) u premoći.

Zato je bio cilj, zatvoriti Mojkovačka vrata i južno prema Makedoniji su se pobrinuli Bugari.

Pa još i ovo na znanje:
Mnogi brkaju 3 mjesečne uspješne borbe Crnogoraca na cijelom frontu od mora do Mojkovca sa zadnjim i najvećim okršajem na Božić 1916g na samom Mojkovcu, đe su Crnogorci stravično nastradali i izgubili 2/3 vojske.
Preostala 1/3 se rasformirala ito jedva.

Pod Mojkovcem na crnome polju,
Crnogorci sa Švabom se kolju,
ne kolju se oni da se spase,
no da silu dočekaju na se,
koja šćaše Srbe da preteče,
da im živa oka ne uteče...

Ovu je moj đed uz gusle pjev'o... ;)

Da se vratimo na temu.Ja mislim da su Srbi i Crnogorci mogli sami da dignu zajednički ustanak naravno uz pomoć Rusa i podršku Austrije i da se bar u Grčkoj u isto vrijeme digao ustanak.Narod bi izginuo ali bi bar(ako bi ustanak uspio) Srbija dobila Bosnu i istjerala muslimane iz nje dok se to još moglo.Te bi Srbi jednom zasvagda imali veliku i ujedinjenu državu.

Da se vratimo na temu.Ja mislim da su Srbi i Crnogorci mogli sami da dignu zajednički ustanak naravno uz pomoć Rusa i podršku Austrije i da se bar u Grčkoj u isto vrijeme digao ustanak.Narod bi izginuo ali bi bar(ako bi ustanak uspio) Srbija dobila Bosnu i istjerala muslimane iz nje dok se to još moglo.Te bi Srbi jednom zasvagda imali veliku i ujedinjenu državu.

Srbi nikada do 1912. nisu digli ustanke uz koordinaciju sa ostalim hrišćanima (Grcima, Bugarima, hrišćanskim Albancima) pa ni u međusobnoj koordinaciji, niti su to bili dugo pripremani i dobro organizovani ustanci, nego više spontani revolt običnih ljudi koji je iznenađivao i Turke i zapad.

А што би Аустрија подржала Србе? Метерних заводи ред по Европи, а овамо ће да подржава Србе.

Nista se ne bi desilo, opet bi crni Djordje bio skracen za glavu ali ovaj put ne od svojih nego od nekog Mustafe. Grci i Bugari ne bi takodjer imale snage da se same odupru Osmanlijama bez podrske Rusije.

Rusija je ionako bila u stalnom ratu sa Turcima. Ona bi se sigurno pridružila jer je zbog svojih interesa stalno podstrekavala borbu balkanskih naroda a posebno Crnogorce.

Вјероватно би их уједињена Европа разбила, пошто би ОСманлије направиле царевину чију популацију не би могли контролисати.

Мада, ХАбзбурзи су постојали док је постојала османска опасност. Они су били препрека ОСманлијама. Релно оно што је било иза Хабзбурга је било расцјепкано и разједиљњено. Питање је како би се крсташки рат организовао.

Вјероватно би их уједињена Европа разбила, пошто би ОСманлије направиле царевину чију популацију не би могли контролисати.

Мада, ХАбзбурзи су постојали док је постојала османска опасност. Они су били препрека ОСманлијама. Релно оно што је било иза Хабзбурга је било расцјепкано и разједиљњено. Питање је како би се крсташки рат организовао.

To bi se čas skupilo preko Pape i blagoslova i obećanja , garancije interesa prema nekoj teritoriji i podrške u nečemu. Kao i mogucnost exkomunikacije sa druge strane koja bi vodila da prvi sused napadne uz blagoslov , a uvek ih ima više koji mogu da napadnu onog koji se ne bi odazvao :D

Back