Konstantin Veliki
Buduća legenda
- Poruka
- 28.842
Na Mojkovcu je bilo 1 prema 2, i da su stvarno planirali Srba da zaustavu isli bi preko morske obale a ne preko najgorih planina evrope.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na Mojkovcu je bilo 1 prema 2, i da su stvarno planirali Srba da zaustavu isli bi preko morske obale a ne preko najgorih planina evrope.
K.Veliki,
Težka greška, odnosno dvije.
1. Odnos je bio 6500:20.000 na Mojkovcu.
2. Zaboravljaš, da su na moru bili saveznici (Francuzi, Englezi) u premoći.
Zato je bio cilj, zatvoriti Mojkovačka vrata i južno prema Makedoniji su se pobrinuli Bugari.
Pa još i ovo na znanje:
Mnogi brkaju 3 mjesečne uspješne borbe Crnogoraca na cijelom frontu od mora do Mojkovca sa zadnjim i najvećim okršajem na Božić 1916g na samom Mojkovcu, đe su Crnogorci stravično nastradali i izgubili 2/3 vojske.
Preostala 1/3 se rasformirala ito jedva.
Da se vratimo na temu.Ja mislim da su Srbi i Crnogorci mogli sami da dignu zajednički ustanak naravno uz pomoć Rusa i podršku Austrije i da se bar u Grčkoj u isto vrijeme digao ustanak.Narod bi izginuo ali bi bar(ako bi ustanak uspio) Srbija dobila Bosnu i istjerala muslimane iz nje dok se to još moglo.Te bi Srbi jednom zasvagda imali veliku i ujedinjenu državu.
Da se vratimo na temu.Ja mislim da su Srbi i Crnogorci mogli sami da dignu zajednički ustanak naravno uz pomoć Rusa i podršku Austrije i da se bar u Grčkoj u isto vrijeme digao ustanak.Narod bi izginuo ali bi bar(ako bi ustanak uspio) Srbija dobila Bosnu i istjerala muslimane iz nje dok se to još moglo.Te bi Srbi jednom zasvagda imali veliku i ujedinjenu državu.
I nije tako da Srbi nisu imali veliku autonomiju posle 2 srpskog ustanka i onda 1831 fakticki Knezevina postaje nezavisna.
Kako da dodje do hrscanskog jedinstva na balkanu kad odmah posle krah osmanske imperije su se hrcani potukli oko Makedonije.
Srpske, bugarske, grčke i vlaške čete su se tukle međusobno (najviše Srbi protiv Bugara i Grci protiv Bugara) i dok je Makedonija bila pod Turskom!
Turci su bili tu dosta dugo i oni su usavršili sistem, zavadi pa vladaj.
Nista se ne bi desilo, opet bi crni Djordje bio skracen za glavu ali ovaj put ne od svojih nego od nekog Mustafe. Grci i Bugari ne bi takodjer imale snage da se same odupru Osmanlijama bez podrske Rusije.
Вјероватно би их уједињена Европа разбила, пошто би ОСманлије направиле царевину чију популацију не би могли контролисати.
Мада, ХАбзбурзи су постојали док је постојала османска опасност. Они су били препрека ОСманлијама. Релно оно што је било иза Хабзбурга је било расцјепкано и разједиљњено. Питање је како би се крсташки рат организовао.