Šta bi bilo da Jugoslavija i dalje postoji

Na TikToku se nedavno pojavio video „Šta kad bi Jugoslavija danas i dalje postojala“ koji je zbog izloženih „konstrukcija“ privukao pažnju celog regiona.

Prema „analizi“ iz videa, ova današnja Jugoslavija brojala bi oko 21,5 miliona stanovnika i prostirala se na čak 255.800 kvadratnih kilometara. Drugim rečima, bila bi među većim evropskim državama – veća od Velike Britanije.

Ekonomija, bar na papiru, zvuči jako dobro, posebno s osvrtom na trenutnu situaciju u Srbiji. Ukupan BDP bi iznosio oko 230 milijardi dolara.

https://nova.rs/magazin/prica-se/po...-dalje-postoji-i-mreze-su-s-razlogom-planule/
Pogledajte prilog 1789451

Bilo bi bolje nego sada, mislim ja. A vi?

Уместо Вучићеве одвратне драмосерије имали бисмо ПР Комунистичке партије "Братство и јединство" које слатко и шаљиво прича како су се Срби на Косову сами понабијали на глогове коце јер су садо-мазо хомосексуалци, а не да су их Шиптари понабијали на колац.

А тупави Југословени и стручни новинари би се томе смејали. Зато бих увек пре гласао за Вучића него за југоносталгичарску гамад мада сам и против Вучића и подржавам ДСС. Ако студенти покажу да имају Коштуницину част онда могу и за њих да гласам, а ако покажу да су Динко Грухоњић онда ништа од мог гласа и било кога нормалног.

Мада верујем да неће изневеровати. Видећу кад будем видео ту листу.

Ништа ми се не гади као југоносталгија и накарадно братство и јединство.

Na TikToku se nedavno pojavio video „Šta kad bi Jugoslavija danas i dalje postojala“ koji je zbog izloženih „konstrukcija“ privukao pažnju celog regiona.

Prema „analizi“ iz videa, ova današnja Jugoslavija brojala bi oko 21,5 miliona stanovnika i prostirala se na čak 255.800 kvadratnih kilometara. Drugim rečima, bila bi među većim evropskim državama – veća od Velike Britanije.

Ekonomija, bar na papiru, zvuči jako dobro, posebno s osvrtom na trenutnu situaciju u Srbiji. Ukupan BDP bi iznosio oko 230 milijardi dolara.

https://nova.rs/magazin/prica-se/po...-dalje-postoji-i-mreze-su-s-razlogom-planule/
Pogledajte prilog 1789451

Da je Jugoslavija opstala bila bi po funkcionalnosti i standardu kao BiH danas.
U 2024. sve države nekadašnje Jugoslavije su imale zbiran BDP od 318 milijardi dolara, oko 16 000 dolara po stanovniku. To iz perspektive Srbije, Crne Gore, a pogotovo BiH, Makedonije i Kosova izgleda primamljivo. Ipak, više od pola tog BDP-a otpada na Sloveniju i Hrvatsku koje imaju zajedno tek 30% stanovnika tog područja.
U slučaju da je opstala Jugoslavija zbog blokada i nestabilnosti sve te brojke bi bile daleko manje i Bugarska bi po standardu bila duplo bolja.

To pitaj njih,ja samo kazem kako oni govore.
Ljubljana nije nikakva metropola.Bila sam prosle godine.Obican srednjoevropski grad,tipa Bratislave...nista specijalno.
Cak mi je prije par decenija bila sredjenija i ljepsa.

Ne,ovo su bas Slovenci sa kojima sam razgovarala.Recimo,vlasnik privatnog smjestaja u kom smo odsjeli.
Kukao je za Jugoslavijom,sto je meni bilo prilicno cudno.
E,ako su oni lagali mene i ja lazem vas.
Ljubljana nije metropola samo veličinom, ali za tvoje selo je svemir.

Ljubljana je bila selendra još u Jugoslaviji u kojoj posle 20h uveče ništa živo nije radilo i puste ulice.

I u pravu je koleginica kad kaže da su oni nostalgičari, možda i veći od bilo koga drugog.

U Jugoslaviji su bili gospoda, sad jesu samo nečiji donji konjušari.

Već sam na nekoj temi spomenula da ko hoće nađe njihov film:" Slovenka" i ništa više ne treba.
Jako mučan utisak posle gledanja istog.

Ljubljana je bila selendra još u Jugoslaviji u kojoj posle 20h uveče ništa živo nije radilo i puste ulice.

I u pravu je koleginica kad kaže da su oni nostalgičari, možda i veći od bilo koga drugog.

U Jugoslaviji su bili gospoda, sad jesu samo nečiji donji konjušari.

Već sam na nekoj temi spomenula da ko hoće nađe njihov film:" Slovenka" i ništa više ne treba.
Jako mučan utisak posle gledanja istog.
Šteta da čovjeku u životu nije samo do izlazaka, droge i opijanja, tu je Bg svakako vodeći u regiji.
Znaš kako kažu, nije sve u veličini.

Ih , kakva bi to ekonomija bila sa sve samoupravnim socijalizmom i radnickim savetima.:rotf:

Prije svega,ti ne znas iz kog sam ja "sela",tako da ne mozes ni da uporedjujes.
A kao drugo, iz koje god da si ti metropole,to ne znaci nista, jer ti manjka kulture i osnovnog kucnog vaspitanja.
Ljubljana je prosjecan srednjoevropski grad,daleko od bilo kakve metropole.
I po broju stanovnika i po velicini.
A ti lazi sebe koliko hoces,tvoj problem!

Kakvo pendrecenje Albanaca?
Ocigledno ih nisu dovoljno pendrecili dok su oteli Kosovo od Srbije.
Citav zivot se nesto Albanci zale,a rade i radili su sta hoce,uz sve uslove koji su im omoguceni i uz svu pomoc koja im je davana?
Koja je jos drzava dala nekoj svojoj nacionalnoj manjini ono sto je tada Jugoslavija,a kasnije Srbija dala Albancima?
A to joj se vratilo otcjepljenjem njene teritorije.

Kakvo pendrečenje? Jako, sustavno i bez milosti. Uglavnom su bili i drugi milicioneri iz svih republika na Kosovu, Slovenci su se prvi povukli negdje početkom 1990. Ili krajem 1989. Prošlo je dosta od toga.

Nemam pojma koja bi taktika i stragetija funkcionirala tamo. Očito nijedna.

Naravno da bi bilo bolje ,nacionalnost Jugosloven je bilo rjesenje ali nije bilo prihvatljivo jer kasnimo 200 godina za drugima u Evropi.

Као што си имао прилику да видиш, скоро нико није осећао верност према тој категорији.

Краљ Александар је покушао, није ишло. Тито је покушао, није ишло. То је био само сан из кога смо се пробудили.

Mogu da zamislim da je tako nešto bilo revolucionarno u Slovačkoj (iza čelične zavese).
Mi smo bili otvorenio prema zapadu znatno ranije. Otprilike odmah nakon su komunisti došli na vlast.
Da, ali ipak nisam video sličan kvalitet u jugoslovenskoj muzici i spotovima. Ako imaš neki dobar primer, obradovao bi me ako imaš link.
Ne kažem da nema orginalnih stvari, recimo spot za Bajaginu S druge str jastuka, ima tu recimo umetnosti apsolutno!
Ali upravo taj glam je nedostajao (ne govorim sad o Bajagi, to je stil za sebe), ali i umešnost rukovanja kamerom, osmišljavanja scenografije u spotovima...
Možda se Kerber - Ratne igre približio u muzici tome.
Slovaci i česi čini mi se bili su uspešniji u imitaciji zapada za vreme socijalizma.
U prvom redu mislim na 1980-te ali i rane 1990-te.

Back