Šta ako u Srbiji doživiš moždani udar, a nisi ministar?

Атомик™

Srebrna tastatura
Poruka
260.456

Šta ako u Srbiji doživiš moždani udar, a nisi ministar?​

4-18-e1751821014390-1000x560.jpg

Statistika kaže da moždani udar u Srbiji svake godine pogodi oko 25.000 ljudi. Deo te statistike postao je u utorak, uživo u jutarnjem programu televizije Pink, i ministar za javna ulaganja Darko Glišić.

Govorilo se o “blokaderima”, Hrvatskoj, ustašama i Severini. Ono naše, klasično, za razbuđivanje.

Ministar Glišić je zaustio da nešto odgovori na sugestivno pitanje voditelja o „blokaderima“ i ustašama, ali nije uspeo.

Iz medija saznajemo da je ministar hitno prevezen u bolnicu u teškom stanju, bez svesti. Od ministra Lončara saznajemo da je Glišić hitno operisan, a naprednjaci na društvenim mrežama šalju poruke podrške svom partijskom kolegi.

Međutim, šta je sa onih šezdeset i kusur (ako se vodimo statistikom) ljudi koji se tog jutra, a ni bilo kog drugog, u Srbiji možda nisu probudili kao ministar, predsednik izvršnog odbora SNS i kum predsednika Vučića, a takođe su imali tu nesreću da postanu deo neslavne statistike?

Ako se možda niste probudili kao deo vladajuće klase i moždani udar vas je zadesio kod kuće, a pogotovo još ako se to desilo u nekom manjem mestu, možda vašim najbližima iz hitne pomoći odgovore da trenutno nemaju slobodnih vozila i preporuče da se sami organizujete za prevoz.

Možda se niko od vaših najbližih u tom trenutku ne nađe pored vas, pa nema ko ni da pozove hitnu pomoć u tim prvim momentima koji su ključni za moždani udar. Možda stignete u bolnicu prekasno. Možda ni ne stignete do bolnice.

Možda vam se stanje u bolnici pogorša. Možda se u bolnici zarazite nekom bakterijom. Možda vam se pojave rane od ležanja.

Možda moždani udar ostavi posledice, pa preko noći postanete invalid. Možda stepen invaliditeta morate da dokazujete pred komisijom da biste dobili penziju. A ko zna, možda jednostavno umrete pre nego što dobijete rešenje o invalidskoj penziji.

Da se razumemo, ministru Glišiću želim oporavak, ali to želim i hiljadama onih koji nemaju privilegiju da se njihov život nalazi u rukama najstručnijih lekara u najbolje opremljenim ustanovama.

Hiljadama onih o čijem zdravstvenom stanju nikada neće govoriti ministar zdravlja.

Hiljadama nečijih majki i očeva čija će se deca godinama nakon njihove smrti pitati da li bi nešto bilo drugačije da se brže i bolje reagovalo.

Jesmo li pred državnim zdravstvom svi jednaki, ili su neki ipak jednakiji od drugih?

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...is-mozdani-udar-a-nisi-ministar-darko-glisic/

Za one koji nisu ministri Bolnica Sveti Sava, gde od terapije dobijas aspirin, a familija kupuje gomilu drugih lekova koji zavrsavaju sam Bog zna gde. Onda dobijas rehabilitaciju u Slankamenu, gde ce te sahraniti ako to nisu uspeli oni u Sv. Save. Centar koji opet nema apoteku, kupuju se lekovi na kilo, a pacijente niko ni ne gleda jer kako inace objasniti masovnu pojavu dekubitisa u centru za "rehabilitaciju". Sva sreca imaju barem mrtvacnicu.
Ako nisi ministar pravac neka od privatnih bolnica.

Statistika kaže da moždani udar u Srbiji svake godine pogodi oko 25.000 ljudi. Deo te statistike postao je u utorak, uživo u jutarnjem programu televizije Pink, i ministar za javna ulaganja Darko Glišić.

Govorilo se o “blokaderima”, Hrvatskoj, ustašama i Severini. Ono naše, klasično, za razbuđivanje.

Ministar Glišić je zaustio da nešto odgovori na sugestivno pitanje voditelja o „blokaderima“ i ustašama, ali nije uspeo.

Iz medija saznajemo da je ministar hitno prevezen u bolnicu u teškom stanju, bez svesti. Od ministra Lončara saznajemo da je Glišić hitno operisan, a naprednjaci na društvenim mrežama šalju poruke podrške svom partijskom kolegi.

Međutim, šta je sa onih šezdeset i kusur (ako se vodimo statistikom) ljudi koji se tog jutra, a ni bilo kog drugog, u Srbiji možda nisu probudili kao ministar, predsednik izvršnog odbora SNS i kum predsednika Vučića, a takođe su imali tu nesreću da postanu deo neslavne statistike?

Ako se možda niste probudili kao deo vladajuće klase i moždani udar vas je zadesio kod kuće, a pogotovo još ako se to desilo u nekom manjem mestu, možda vašim najbližima iz hitne pomoći odgovore da trenutno nemaju slobodnih vozila i preporuče da se sami organizujete za prevoz.

Možda se niko od vaših najbližih u tom trenutku ne nađe pored vas, pa nema ko ni da pozove hitnu pomoć u tim prvim momentima koji su ključni za moždani udar. Možda stignete u bolnicu prekasno. Možda ni ne stignete do bolnice.

Možda vam se stanje u bolnici pogorša. Možda se u bolnici zarazite nekom bakterijom. Možda vam se pojave rane od ležanja.

Možda moždani udar ostavi posledice, pa preko noći postanete invalid. Možda stepen invaliditeta morate da dokazujete pred komisijom da biste dobili penziju. A ko zna, možda jednostavno umrete pre nego što dobijete rešenje o invalidskoj penziji.

Da se razumemo, ministru Glišiću želim oporavak, ali to želim i hiljadama onih koji nemaju privilegiju da se njihov život nalazi u rukama najstručnijih lekara u najbolje opremljenim ustanovama.

Hiljadama onih o čijem zdravstvenom stanju nikada neće govoriti ministar zdravlja.

Hiljadama nečijih majki i očeva čija će se deca godinama nakon njihove smrti pitati da li bi nešto bilo drugačije da se brže i bolje reagovalo.

Jesmo li pred državnim zdravstvom svi jednaki, ili su neki ipak jednakiji od drugih?

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...is-mozdani-udar-a-nisi-ministar-darko-glisic/

... нисмо

Оставе те три дана ..па ако прођеш....оставете јошдесет ...памесец ..па ајмо напоље ..нема кревета ..

Za one koji nisu ministri Bolnica Sveti Sava, gde od terapije dobijas aspirin, a familija kupuje gomilu drugih lekova koji zavrsavaju sam Bog zna gde. Onda dobijas rehabilitaciju u Slankamenu, gde ce te sahraniti ako to nisu uspeli oni u Sv. Save. Centar koji opet nema apoteku, kupuju se lekovi na kilo, a pacijente niko ni ne gleda jer kako inace objasniti masovnu pojavu dekubitisa u centru za "rehabilitaciju". Sva sreca imaju barem mrtvacnicu.

Србски приватници ? немој да засмејаваш ....вештачки кук два пута скупљи негоу немачкој ...

Ако некој/м од министрове родбине затреба ..то све се кроз приватне лекарке/е плате 'обичне/ни'

Poslednja izmena:
Meni stric umro u Slankamenu, doziveo mozdani udar na ulici, 100m od kuce, prolaznici zvali hitnu pomoc i oni su relativno brzo stigli, kazu za 15min. Prebacili ga u zemunsku bolnicu, tamo ga kako tako osposobili i dobio posle 2-3 meseca rehabilitaciju u Slankamenu. Tamo izgleda niko nije vodio racuna o njemu, cimeri u sobi takodje shlogirani nista nisu primetili a sestre nisu ni obilazile preko noci, kazu da nisu ni duzne. Nasli ga ujutro, vec se ohladio, doziveo jos jedan mozdani udar, dzaba lekovi. To se desilo negde pred epidemiju covida.

Ne znam da li se neko jos seca slucaja ministra zdravlja Tomice Milosavljevica? On je kao tada aktuelni ministar zdravlja Srbije isao na operaciju diskus hernije u MinKen, toliko je imao poverenja u zdravstveni sistem kojim je rukovodio da ni tu relativno rutinsku operaciju nije hteo da obavi u Srbiji.
E to vam aspolutno sve govori o zdravstvenom sistemu Srbije, od tad nije poboljasan, naprotiv.

Poslednja izmena:
A ne, Tomica Milosavljevic ministar zvani tender, to ti je ministar koji se nije mnogo mesao oko zdravstva ali je bio odlican za pravljenje tendera...9 MR je lezalo u podrumu neke od klinika ili KC Srbije i polako nestajali , da li privatno ili drzavno , ja ne znam, ali to bi trebalo da moze da se nadje gde su..

Poznat po tome da se drzao dogovora korupcije, nikome se nije zamerio , uz njega su nedelje bile mirne i cuo se cvrkut ptica, tj nije bilo radova po ulicama u nedelju...

Tacno je da je isao u , sad ne znam da li je bio minhen ili cirih , ali je bio na relativno bezopasnoj operaciji u inostranstvu , tada kad nije bilo moguce ici na operacije o trosku RZO...
Ali bas u to vreme sam isao na letovanje i pitam za obavezno osiguranje, da li vazi u zemljama gde su potpisali sporazum, a bas tamo idem..kad meni u RZO kazu , sinka ti imas 130 sa 80 pritisak, i pijes pola nifelata dnevno , za tebe ne moze potvrda za obavezno osiguranje, a baba moje devojke otisla u austriju da se operise na potvrdu, em stara em stalno je glavobolja cepala, a nije joj nista u Srbiji , i ona ode kod svalera, bukvalno bez laganja, i 10 dana kod svalera da leci glavobolju , a posle na pregled u becku bolnicu i tamo joj nadju nesto , i operisu je i naravno nista nije platila ni lezanje ni operaciju..

A ja sam ostao u dilemi sta znaci potpisan protokol o zdravstvenom osiguranju kad ja nisam mogao da prodjem sa povisenim pritiskom nego sam morao da kupujem polisu zdravstvenog....to je bas tad bilo...
Ni danas mi nije jasno ali danas je kao Vucic pa ti je sve jasno..

od 1989-te ne živimo normalno
šta ste očekivali?
moždani ili srčani udar samo je pitanje gde će da zvekne kad ti donji pritisak 130 ili jače

doktorka se frapirala pita "kako se osećate?"
"ma maločas sam ustao, totalno opušteno, niko me nije iznervirao"

a opet nije dovoljna samo terapija za čuku - sve je to na nervnoj bazi

nikako na svoju ruku, ima ko odredjuke i gde odredjuje

i mogu vam reći da je mnogo bolje

Back