Томислав Николић, заменик председника СРС за "вести"
Тадићу, дај нам мандат
У року од недељу дана формирали бисмо Владу Србије или бисмо вратили мандат шефу државе, истиче Николић
ВЕСТИ из Франкфурта, 24.01.2007.
Заменик председника Српске радикалне странке Томислав Николић у интервјуу за "Вести" каже да председник Србије Борис Тадић треба радикалима да понуди мандат за формирање Владе Србије, сходно резултатима избора на којима је СРС освојио 81 посланичко место у парламенту.
• Шта би радикали у том случају урадили?
- Наша обавеза била би, да неког пошаљемо по тај мандат, али тај неко не би био из најужег врха странке. Не бисмо дуго мучили Србију, у року од недељу дана објавили бисмо: "сазивајте седницу Скупштине Србије, успели смо да обезбедимо већину која ће подржати наше предлоге за министарске функције". У супротном рекли бисмо "изволите назад премијерски мандат, нисмо успели да обезбедимо већину, дајте прилику странци која је друга по снази у парламенту, па нека она формира владу".
• Да ли је могућ евентуални договор СРС-а са странком Војислава Коштунице?
- То није до нас. Пре три године понизио сам СРС, јер сам после изванредних изборних резултата позвао Војислава Коштуницу и понудио му коалицију, а он ме одбио уз објашњење: "Не смем од Запада". Ништа се ни данас није променило. Ако се Коштуница плашио Запада пре три године, плаши га се и сада. Ево му сада Бориса Тадића и Чеде Јовановића због којих неће имати страх од Запада. Али, сарадња са њима Србију неће одбранити и држава неће напредовати. У сваком случају, на Коштуници је да реши шта хоће.
• Без обзира на добар изборни резултат, изгледа да СРС нико не види у будућој влади?
- Превише је новца и политичара, па се десило да незаслужено у парламент уђу две мале странке са петнаестак, двадесетак посланичких мандата тако да ми не можемо да формирамо владу, али тешко ће то урадити било ко други. Коштуница је највећи губитник ових избора, упропастио је своју странку тиме што није дефинисано са ким може да сарађује после избора, са ким може да се договара. Зато ће бити слабији партнер ако се договара са ДС-ом око нове владе, а требаће им још једна странка, што значи нова одрицања и свађе.
Zajedno dočekali izborne rezultate: Sergej Baburin i Tomislav Nikolić
У Хаг на јагњетину
- Са Војиславом Шешељем чули смо се, добро је и задовољан је нашом победом. Вратио се у стару форму, па опет уме на телефонским брифинзима да нам подвикне као у стара добра времена. Ових дана ће морати да почасти хашке оптуженике прасетом и јагњетом, изгубио је опкладу (у број посланичких мандата СРС) и то таман кад Драган Тодоровић и ја будемо у Хагу, а путујемо средином недеље - каже Николић.
• Зашто вас брину Коштуничина одрицања и међусобне размирице ДСС-а и ДС-а?
- То су нове свађе и компромиси, односно нова мука за Србију. Кад све ДОС-ове странке изгубе изборе од радикала, након гласања они промешају карте и опет се удруже против нас, па формирају нову владу која траје неко време уз компромисе, свађе, уцене... На крају падну с власти, а народ само губи време и тапка у месту.
Кредит од 875.000 евра
- Изборну кампању смо радили најбоље што знамо, народу смо понудили оно што смо можемо да проведемо у дело. Трошкови кампање су били велики, али ми смо легално најбогатија и најмоћнија странка у парламенту. Донекле нас је финансирала држава, али смо морали да подигнемо кредит од банке у износу од 70 милиона динара (875.000 евра) - објаснио је саговорник "Вести".
• Шта очекујете у наредном периоду?
- До краја године имаћемо највероватније нове изборе и на њима ћемо коначно освојити довољно гласова који ће нам омогућити да мирно владамо и водимо земљу. Формирањем још једне владе на силу, под притиском Западне Европе, имаћемо нову агонију и то у време кад нам се спрема решење за Косово и Метохију. Онај ко жели да одбрани и сачува Косово и Метохију, имаће нашу потпуну подршку. Нама није стало да будемо министри, већ да Србији буде боље. - Ј. ОЛУИЋ