Kako to da je Srbija jedina zemlja na Balkanu koja uvijek igra protiv sebe?

Italijana je bilo u selu Štivor kod Prnjavora (bosanskog), tu su došli krajem 19-og vjeka iz sjeverne Italije. I Poljaka je bilo u 2 ili 3 sela kod Prnjavora, došli su u istom periodu iz današnje zapadne Ukrajine. Većina njih se odselila nakon WW2 i naseljeni su u zapadni dio Poljske.
Ukrajinaca ima i danas u većem broju kod Prnjavora i Prijedora.
Mnogi su bili u VRS.

Zanimljivo viðenje.
Da je NATO baza napravljena u Srbiji devedesetih mislim da bismo bili jača država i Kosovo ne bi otišlo. Paradoksalno, bilo bi nam u interesu da smo članica NATO.
Mislim da je opet do onog azijatskog mentaliteta koji sam spominjao...zov istoka umesto zapada.
Neki kažu da Milošević čak nudio bazu na Kosovu Amerima, ali da oni nisu pristali.

I da je Kosovo ostalo pod punim suverenitetom Srbije šta sa 1.5 milion Albanaca? Ameri bi privremeno mogli zaustaviti njihov separatizam, ali on bi ponovo buknuo kad tad. Jugoslavija koja je bila jača, bogatija i razvijenija zemlja od Srbije je jedva kobtrolisala Albance na Kosovu, tamo je stalno bilo napeto i na ivici pucanja. Kaže moj stric kad služio JNA na Kosovu 1987. kroz albanska sela oko Prizrena su mogli proći samo pod punom ratnom opremom. U Drenicu srpska noga maltene nije kročila od cara Dušana.

Neki kažu da Milošević čak nudio bazu na Kosovu Amerima, ali da oni nisu pristali.

I da je Kosovo ostalo pod punim suverenitetom Srbije šta sa 1.5 milion Albanaca? Ameri bi privremeno mogli zaustaviti njihov separatizam, ali on bi ponovo buknuo kad tad. Jugoslavija koja je bila jača, bogatija i razvijenija zemlja od Srbije je jedva kobtrolisala Albance na Kosovu, tamo je stalno bilo napeto i na ivici pucanja. Kaže moj stric kad služio JNA na Kosovu 1987. kroz albanska sela oko Prizrena su mogli proći samo pod punom ratnom opremom. U Drenicu srpska noga maltene nije kročila od cara Dušana.
Đed mi je služio vojsku u Prizrenu (KNOJ) 1959. Šiptari se popeli na stražarsku kućicu i zaklali stražara.

Hrvati imaju puno jaču nacionalnu svjest od Srba, pogotovo od Srba iz uže Srbije iliti Srbijanaca.
Ne znam kako se ta "svjest" meri na veliko i koliko je to merenje tačno. Međutim, fakat je da na svetu ima relativno malo naroda koji su u 19. veku stvorili svoju nacionalnu državu, a da su do tada živeli u nekoj carevini. Hrvati nisu među njima, dok su se Srbi iz tzv. uže Srbije sasvim sami, bez ičije stvarne pomoći sa strane, oslobodili osmanskog poretka i stvorili svoju nacionalnu državu – Kraljevinu Srbiju koja im je priznata od strane velikih sila na Berlinskom kongresu.

Ne znam kako se ta "svjest" meri na veliko i koliko je to merenje tačno. Međutim, fakat je da na svetu ima relativno malo naroda koji su u 19. veku stvorili svoju nacionalnu državu, a da su do tada živeli u nekoj carevini. Hrvati nisu među njima, a Srbi iz tzv. uže Srbije su se sami, bez ičije stvarne pomoći sa strane, oslobodili osmanskog poretka i stvorili svoju nacionalnu državu – Kraljevinu Srbiju koja im je priznata od strane velikih sila na Berlinskom kongresu.
Najbolji Srbi iz Srbije su poginuli u balkanskim ratovima i 1.svj.ratu.Poslije toga se Srbija nije do danas oporavila.Ostali samo pretežno zgubidani.

Moj jedan rođak je služio vojsku oko 1952. u Tetovu. Pričao je da su Šiptari ubili nekoliko vojnika noću iz zasjede dok je on bio tamo.
U Paraćinu 1986 šipak pobio par vojnika.
U Tetovu mi je služio vojsku poznanik iz susjednog sela 1986.Kaže bio na straži, Šiptari poslali dijete s janjetom.Došlo do ograde/žice i kaže mu evo janje daj pušku.

Zemo vijeruj mi da uživam.
Ovi forumaši iz Srbije samo što se ne izvinu Hrvatima na temi što su rođeni ko Srbi.
Navijam za Hrvate da ih jače nagaze.
Njihova najveća želja je da postanu Hrvati. Ali ipak neće to baš tako otvoreno da kažu pošto bi ih Hrvati gledali kao još veće gnjide pa i ismijavali. Pa onda pokušavaju sebe predstaviti Hrvatima u nekom svjetlu da ih ovi prihvate kao ravnopravne sebi, ali to ne prolazi i Hrvati će ih i dalje gledati kao ciganiju čak i da dube na trepavicama.
Ja ovoliko opravdanja Hrvatima nisam doživio u životu,čak ni kod male djece kad pogrješe.
Samo punim gasom u provaliju.Ni u ludilu popuštat gas.
Hrvati su najbolji na planeti. :mrgreen:
Kao u vrtiću.

🤣

Nego, mislim da hrvatski desničari više vole srpske desničare nego autošovene.
Polažim od toga da ja kao -U-staški autošoven uvijek prije nađem zajedničku riječ s četničkim autošovenom, pa bi bilo logično da hrvatski desničar gaji veće simpatije prema srpskom desničaru i obrnuto.
Recimo, @момоа i ja bi se super složili.

Ne znam kojem je točno biskupu skakao tlak od Josipovića, kada bi se ovaj deklarirao agnostikom, ovaj bi planuo i rekao da više voli otvorene ateiste nego ove koji sumnjaju.

Najbolji Srbi iz Srbije su poginuli u balkanskim ratovima i 1.svj.ratu.Poslije toga se Srbija nije do danas oporavila.Ostali samo pretežno zgubidani.

И најбољи међу вама су силно изгинули на Церу.

Бежали сте преко Дрине, све ударајући ногицама у дупенце.

Back