Srpskohrvatski jezik

• Začetnik teme Začetnik teme zoe68
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ма то је као званично.....али је латиница много присутнија и наравно дозвољена.....Наравно да ће бити прихваћен, нисам чула да је ико икада имао проблем због латинице.

Nije mi jasno zbog cega se vodi tolika polemika oko cirilice i latinice.Cirilica je sluzbeno pismo i cirilicom bi morale da pisu sve javne ustanove, a kod kuce ti pisi latinicom koliko hoces.Latinica je bila marginalna sve do zavrsetka II sv. rata.

U mojo gimnaziji na tablonu(slike maturanata) iz kraljevine Jugoslavije(ne znam tacno godinu) pisu imena i prezimena cirilicom, sve je na cirilici, a u tom razredu nije bilo ni petoro Srba!!!Danas u mom razredu koji ima 28 ucenika od kojih je 20-ak srpske nacionalnosti, tablon verovatno nece biti ispisan cirilicom.Pa sad gledaj ako onim Madjarima iz kralj. Jugoslavije nije smetala cirilica, zasto bi nama sada smetala?Apsurd do apsurda, cirilica je ispljuvana i otudjena od Srba kroz citavu eru komunizma.Moji su porekolm iz Crne Gore i pricao mi je deda da do II sv. rata nisu znali za latinicu.A pogledaj sada moje djetice, pljuju sve srpsko

xpforswodniw:
xexeexexe,. Izgleda da su Srbi u RS, malo veci Srbi od onih u Srbiji.exexexexexex

Ma vi ste Srbende za ove ovde.Imate srpsku zastavu, srpski grb, srpsku himnu, znate bolje nasu istoriju(u to sam se uverio u nekoj emisiji), mislim sta reci vise.A mi nemamo ni zastavu, ni grb, ni himnu, nemamo ni drzavu, a o poznavanju istorije da i ne govorim

Pa ja sam vec napisao. Sluzbeno pismo bi trebala biti i latinica i cirilica. Pa ako mislis da nije u redu da koristis latinicu, pisi cirilicu, ili obrnuto. Da je tako niko nebi vodio polemiku o upotrebi ta dva pisma. Medjutim, ako u Ustavu RS pise da su oba sluzbena pisma, onda onaj koji to zabranjuje ocigledno krsi USTAV.

Rujevit:
Ma vi ste Srbende za ove ovde.Imate srpsku zastavu, srpski grb, srpsku himnu, znate bolje nasu istoriju(u to sam se uverio u nekoj emisiji), mislim sta reci vise.A mi nemamo ni zastavu, ni grb, ni himnu, nemamo ni drzavu, a o poznavanju istorije da i ne govorim

Hvala na pohvalama, ali pravi ( veliki SRBIN ) se ne postaje time sto zabranjujes latinicu ili kao sto nama po skolama ispiraju mozgove o velikosrpstvu i tim sranjima. Ili time kako je Zapad bezveze.... , ali niko neprica kako je Zapad bogat, visok standard. Pa nam onda stalno pricaju kako u USA 3/4 dana radis, a 1/4 dana spavas. A kada sam ja na to rekao da Ameri rade duplo vise od nas, ali zato imaju i 3-4 puta vise para od nas, svi su ucutali. Tako je ovde, u malim sredinama, koje su pune sranja.

Brate mi smo zatrovani sa kvazi patriotizmom, ja ne podnosim Zapad i Ameriku ali bez njih se ne moze.Jeste rmbaju oni tamo, ubijaju se ali zato su im drzave sredjene.Nervira me sto je taj isti Zapad sve ovo zakuvao, napravio ovde veliko s.ranje i sad nas miri, pa nece moci druze.To je jedno.Drugo, ma koliko se mi pravili Evropljanima i veoleli taj Zapad oni ce u nama uvek videti divlje Balkance, a ja se tog svog balkanskog poekla necu odreci nikada.

Зар је вама ЗАБРАЊЕНА латиница???

Мислим, ја инсистирам да моји ђаци пишу ћирилицом јер предајем српски језик, али друге предмете пишу писмом којим хоће... (Мада нема разлога да и њих не пишу ћирилицом, али то је неко помодарство, мисле да ће изгледати ''светскије'' ако пишу латиницом!)

Ma koja bre latinica?Koji ce mi?Sta kao ako ne pisemo latinicom necemo znati engleski?Pa to su izjavljivali samo kreteni.ЋИРИЛИЦА!!!! mora da ima prednsot nad latinicom.Starija je(kod nas), a stariji imaju prednost, lepsa je, a dame idu napred, prostija je, a proste stvari su uvek lakse za razumevanje.Naravno sve je ovo kroz salu, ali tako je.
Pisi kuci latinicom, ali sluzbeno ЋИРИЛИЦА!!!

Hellen:
Зар је вама ЗАБРАЊЕНА латиница???

Мислим, ја инсистирам да моји ђаци пишу ћирилицом јер предајем српски језик, али друге предмете пишу писмом којим хоће... (Мада нема разлога да и њих не пишу ћирилицом, али то је неко помодарство, мисле да ће изгледати ''светскије'' ако пишу латиницом!)

E vidis to me je uzasno nerviralo. 365 dana u godini pisem latinicom i onda kad dodje pismeni zadatak iz srpskog morao sam da pisem cirilicom i to jos stampano zbog loseg rukopisa. Onda sednem i nabadam slova, svako trece mi uleti latinicno, pa umesto da mislim kako da stilski postavim rad, ja mislim dal cu lepo da napisem slovo ili ne.

Ma ravnopravnost cirilice i latinice. Eventualno da cirilica ima prednost u administraciji (diplome, svedocanstva, licne karte, izvodi iz knjige rodjenih i sl.) za sve ostalo kako je kome volja.

А што тих 365 дана ниси писао ћирилицом? Не би било проблема...

Ја тражим да све пишу ћирилицом, не само писмене...ћирилица и латиница нису равноправне и у Србији нема потребе да то буду.

У РС су равноправне због Хрвата, и то је ОК.

Ma bre ЋИРИЛИЦА i tacka.Jbt kod Grka sve na njihovom alfabetu, i reklame na ulicama, i evri, i saobracajni znaci.A kad putujem kroz ovu jadnu Srbiju i gledam latinicu na znacima muka mi bude
Prof. srpskog trazi da se pise cirilicom, jednom je neke nakrpila zbog toga sto su pisali latinicu, nije htela da im cita rad
Ne vidim razlog zasto bi latinica imala prednost.Evo ponavljam, ako onim Madjarima iz moje skole koji su pohadjali gimnaziju u kralj. Jugoslaviji nije smetala cirilica, zato onda smeta nama?Otudjili su nam je za vreme komunizma.

Hellen:
А што тих 365 дана ниси писао ћирилицом? Не би било проблема...

Ја тражим да све пишу ћирилицом, не само писмене...ћирилица и латиница нису равноправне и у Србији нема потребе да то буду.

У РС су равноправне због Хрвата, и то је ОК.

Zbog toga sto je latinica korisnija od cirilice. Komp. imam od devete godine, engleski ucim od desete, otac mi je uvek pisao latinicom dok mi je pomagao oko nekih skolskih stvari, pa mi je zbog svega toga lakse da koristim latinicu.

A delom je kriva i uciteljica, jer nas je u cetvrtom razredu osnovne, terala da citavu godinu pisemo latinicom jer 90% djaka je zaboravilo da je pise posto smo je samo naucili u II razredu i pisali njome nekih nedelju-dve, pa se vratili na cirilicu. E od tad vise za mene nema povratka na cirilicu.

Nemam ja nista protiv cirilice, nemoj pogresno da me shvatis, cak mislim da smo izuzetno bogati sto se sluzimo sa oba pisma, ali mislim da treba da bude stvar izbora kojim ce ko pisati pa cak i na pismenom iz srpskog.

Користим 5 писама, међу којима је и латиница, али њу "ручно" никада не употребљавам, сем када пишем нешто на енглеском језику. Повремено откуцам нешто латиницом, када ме мрзи да мењам писмо на рачунару.
Кад смо већ код писмених задатака, увек ми је било мука када смо морали да пишемо латиницом. Не видим ни један разлог због којег би у српском постојала латиница. Сувишна је.
Латиница код мене изазива асоцијације на Ватикан, Језуите, инквизицију, папу, усташе, унијаћење, перфидност, глобализам и остале негативне појаве које су дошле са запада. Зато не волим да је користим.

Уз то, латиница није никакво "светско писмо" јер је користи мањи део човечанства. Такође, латиница није универзална, јер сваки народ који користи латицу има своје посебно писмо које за основу има латиницу. Тако на пример пољска и француска латиница нису исто, а обе се разликују од холандске латинице. Један Финац, који свој језик пише латиницом, не може да чита текст на словачком језику, уколико не зна тај језик. Може нешто да натуца. Исто као и да чита српску ћирилицу. Тако да... Ћирилица Рулз!

Zbog toga sto je latinica korisnija od cirilice. Komp. imam od devete godine, engleski ucim od desete, otac mi je uvek pisao latinicom dok mi je pomagao oko nekih skolskih stvari, pa mi je zbog svega toga lakse da koristim latinicu.

ОК је ако си тако навикао, или ако сматраш да ти је лакше (а није лакше, то је само ствар навике)...али је бесмислен је став да латиница ''кориснија'' од ћирилице.
За шта кориснија?

Многи људи имају тај изговор, као..''латиница нам је потребнија због света и због енглеског''!
Па шта неком вреди познавање хрватске латинице ако не зна енглески?
Видите, и Грци, једини на свету, пишу грчким писмом, па су ипак у ЕУ, сви знају енглески, и не пада им на памет да уводе латиницу.

То што знам латиницу не значи да ћу моћи да читам румунски или мађарски, или албански....

Мени некако изгледа да се у српском народу створила поларизација поводом ћирилице и латинице, а на потпуно погрешним ставовима.

Ћирилица је била једино српско писмо све до после 1. светског рата када је стварањем Југославије требало да се ојача братство СХС, па је латиница политички уведена и тамо где је никада није била. После 2. св. рата такође у име братства и јединства ми смо се некако одрекли ћирилице, све у циљу ''мира у кући'' и вештачког изједначавања.

Последњих 15 година, јачањем свих тих радикалних националних покрета ћирилицу су некако почели да својатају и пропагирају они ''јако велики Срби''....и то на помало неприкладан начин...уз агресивну и наметљиву иконографију.

То је изазвало контраефекат код оних ''грађански оријентисаних''....па су се још више закопали у превазиђену причу о равноправности (иако нема разлога за равноправност та два писма у српском језику), о Европи, о грађанском друштву где свако треба да пише како хоће...али нико од њих неће ћирилицу јер је она ''мрачна, назадњачка, четничка'' (заиста сам имала прилике да чујем такве ''аргументе'')....

И ето, ту смо где смо....
Данас сам водила децу код лекара и СВЕ пише латиницом, од натписа на ординацијама, реклама, разних обавештења.....нема ћирилице нигде...

Хелен је у праву. Понекад идући улицом анализирам натписе на излозима и слично. Свуда само латиница. Најобичније помодарство.
Често они полуобразовани користе латиницу (при томе не мислим на Ахенатона) јер мисле да је то кул, западњачко, напредно писмо и мисле да су паметнији ако пишу латиницу. Сирома.

Милијарду и по Кинеза користи своје писмо, милијарду индијаца своје, 200 милиона Јапанаца употребљава јапанско писмо, Корејанци своје, Највећи део република бившег СССР + Монголија користе неку врсту ћирилице, сви Арапи (а има их доста) користе арапско писмо, Етиопија такође има своје писмо настало из Грчког, Бугари, Грци, ми, Јевреји, Грузини, Јермени. Иранци, Пакистанци, Авганистанци, Вијетнамци, Бурманци, 150 милиона Индонежана, гомила Малежана... Сви ти људи имају своја писма која нису латиница. Латиница је ограничена на Западну Европу, Северну и Јужну Америку, Аустралију и делове Африке.
Закључак је да латиница није универзално писмо, него писмо подједнако добро као и друга писма. А што се тиче српског језика, мислим да је ћирилица сасвим довољна, а ако баш хоћете и естетски је лепша од латинице.

Hellen:
ОК је ако си тако навикао, или ако сматраш да ти је лакше (а није лакше, то је само ствар навике)...али је бесмислен је став да латиница ''кориснија'' од ћирилице.
За шта кориснија?

Многи људи имају тај изговор, као..''латиница нам је потребнија због света и због енглеског''!

Nije lakse, a nije ni teze koristiti latinicu. A svakako je latinica korisnija u danasnje vreme, jer se danas trazi znanje jezika koji se pisu latinicom (engleski, francuski, spanski), proslo je ono vreme kad su svi ucili ruski, pa je bilo bitnije znati cirilicu.

Hellen:
Па шта неком вреди познавање хрватске латинице ако не зна енглески?
Ne vredi za engleski, ali vredi kad odes u Hrvatsku, :wink:

Hellen:
Видите, и Грци, једини на свету, пишу грчким писмом, па су ипак у ЕУ, сви знају енглески, и не пада им на памет да уводе латиницу.

E sad kad je u pitanju pismo pozivamo se na Grke, koji cuvaju svoju tradiciju, a u svemu osralom pljujemo po tradiciji. Dvostruki moral....

hellen:
То што знам латиницу не значи да ћу моћи да читам румунски или мађарски, или албански....

Da ali ti je u svakom slucaju lakse da ako resis da naucis pomenute jezike, ako znas vec latinicu, nego da nikad za nju nisi cuo pa tek onda sednes da je ucis.

Znanje latinice je NEOPHODNO za danasnji svet, cirilice manje-vise. Evo Hrvati uglavnom nemaju pojma cirilicu, pa im nista ne hvali. A zamisli samo kako bi nama bilo da ne znamo latinicu?

Naravno to ne znaci da treba da izbacimo cirilicu, daleko bilo, vec da pisma budu ravnopravna, eventualno sa blagom prednoscu cirilice u administraciji.

Да се и ја мало укључим у расправу.
До војске сам писао латиницом ни сам не знам зашто.
А у војсци пошто сам био техничка служба и служио у Травнику имали смо разна предавања.
Када је један предавач из Србије почео на табли да пише ћирилицом настала је права побуна Хрвата и Словенаца.
Знам да су и они у другом основне по тадашњем програму учили ћирилицу.
То је невереватно како су се бунили.
Е од тада пишем ћирилицом и искључиво ћирилицом.
Писану латиницу сам већ заборавио мада бих се подсетио врло брзо.
Ми морамо да чувамо оно што је нама својствено и више вредимо у очима неког са стране него да им подилазимо.Грчка нам је пример.
Али не треба бити ни искључив.Не кошта нас много да нам знакови на путевима буду и ћирилични и латинични.
Мада волео бих да ми неко каже како су то решили Јапанци,Кинези.
И још нешто на амбасади Америке стоји ћирилични натпис поред енглеског.
Они знају да је код нас ћирилица.

Back