Srpskohrvatski jezik

• Začetnik teme Začetnik teme zoe68
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vladika Rufim:
Ljudi, pojam Srbin je nista, socijalni pojam iz srednjeg vijeka, koji kasnije gledajuci u crkvene knjige srpska crkva promovisala kao etnicki.
Nikakve jedinstvene etnicke grupe nije bilo u srednjevjekovnoj Srbiji, samo SEBRI, socijalni pojam.
A mozda ga je pravio shiptar pa sad mora da se dokaze.
Oops, pardon, Albanac iz Albanije. 8-)

Vladika Rufim:
Ljudi, pojam Srbin je nista, socijalni pojam iz srednjeg vijeka, koji kasnije gledajuci u crkvene knjige srpska crkva promovisala kao etnicki.
Nikakve jedinstvene etnicke grupe nije bilo u srednjevjekovnoj Srbiji, samo SEBRI, socijalni pojam.
Ma,... pogledaj mi sliku u profilu....Avenija u najelitnijem delu grada, centar Pariza......Gledaj i crkni!..:lol:

Vladika Rufim:

Руфим, потпуно си у праву кад кажеш да никакве јединствене етничке групе није никад било које су се називале Срби, али је постојала код свих Србских племена и родова, свест о заједничким прецима, припадности,... Зашто би босански, хрватски, црногорски владари, називали народ који живи на подручу данашње Србије браћом ?

По ономе што сам све прочитао никад и неће бити јединствене групе која ће се називати Србима, зато се и залажем за Србску федерацију са децентрализовано уређеном државом.

Zatim se car neko vrijeme zadrzao u Srbiji, koja je planinska oblast, posijana dubovim sumama, ima teske prilaze i lezi u sredini Ilirije, izmedju Dalmacije i Ungarske, sa ratobornim Srbima, koji su samopouzdani u opasnostima zbog teskih prilaza i neprohodnosti njihove oblasti. Imaju prastare obicaje, a sav ovaj narod vodi porijeklo od onih koji su u tim krajevima, upuceni i dovedeni u progonstvo, bili kaznjeni da sijeku mermer i kopaju rude, pa zato im ime dolazi od ropstva (servitutis). To je, pak, narod surov, bez reda, zivi u planinama i sumama i ne zna za poljoprivredu, ali izobiluje mnogobrojnim stadima sitnih i krupnih grla, mlijekom i sirom, maslacem, mesom, medom i voskom. Oni imaju magistrate, koje nazivaju zupanima, ponekad sluze caru, a ponekad, nadolazeci iz planina i suma, posto su neustrasivi i voinstveni muzevi, pustose citavu oblast oko sebe«.

Одавно је у историографији и лингвистици побијена ова теза да је национално има Срби настало од термина ''роб''.

Међутим, чак и да је тако (а није), мени не би сметало. Зашто је теби то толико важно? :roll:

Желиш нешто тиме да докажеш?
Или ћеш се ти боље осећати због тога?

Hellen:
Одавно је у историографији и лингвистици побијена ова теза да је национално има Срби настало од термина ''роб''.

Bas tako, samo sto Rufi misli da su svi ti lingvisti i istoricari Srbi ili sprski placenici, pa ga neces ubediti tako lako.

Hellen:

Међутим, чак и да је тако (а није), мени не би сметало. Зашто је теби то толико важно? :roll:

Желиш нешто тиме да докажеш?
Или ћеш се ти боље осећати због тога?

Извини,ал само мала исправка : не постоје србска нација, и колико сам историјски посматрао, можда никада и неће постојати(мада би ја искрено желео да то постоји), све што постоји су србска племена која су постали народи са различитм именима, које везује свест о заједничком пореклу, историја, језик, култура, а и вера(једним делом)

Postoje Hrvati, Crnogorci, Bosanci - Bosnjaci, Rumuni, Makedonci, Crnogorci, Hercegovci,... samo jos za Bugare nisam 100% siguran, ali to su sve narodi, iako pravno-formalno gledajuci imaju odlike nacije.
Ali to je vec teoretska rasprava oko nuznih i dovoljnih elemenata za formiranje nacije.

Чекај, сад Срби нису нација, а Херцеговци, Црногорци, Хрвати...то ЈЕСУ нације??? По којим критеријумима?

И Црногорску нацију чине различита племена која везује историја, језик, свест...бла, бла...али нека од њих су рецимо албанског порекла, нека никада нису имала заједничке историјске околности, на пример, Паштровићи, нека су досељена тек пре пар стотина година из Херцеговине...како су онда они једна нација, а Срби нису??? ( Да подетим: и Црногорци говоре различитим дијалектима: најзаступљенији су зетско-сјенички и источнохерцеговачки.)

Која је то нација Херцеговци? Мислим, који им је то посебан језик, национална свест, и посебна историја??? Од када су то Херцеговци ''правно-формално'' нација??? И где су они то признати као нација?
По чему се ''херцеговачка нација'' разликује од ''босанске''?

Хрвати??? Који Хрвати? Чакавци, кајкавци, штокавци??? Па они говоре на три различита наречја, историја им никада није била јединствена, а заједничка национална свест формирана тек у 19. веку...

Не негирам ни Хрватима ни Црногорцима да буду нација, наравно, свако нека буде оно што жели и како се осећа...али ми није јасно по ком критеријуму они ЈЕСУ нација, а Срби, нису???:roll:

Мислим, сад сам у дилеми, о мојим прецима постоје писана документа 300 година уназад, и сад се одјеном испоставља да су сви живели у заблуди да су Срби...
А шта су иначе, по твом мишљењу? Само ми немој рећи да су ''светосавска верска групација''... јер ћу умрети од смеха!:lol:

Ком том ''српском племену припадам'' ако се зна да су моји преци пре више од 300 година као Срби дошли из Босне у данашњу Војводину? Можда сам Босанка по националности? Хахаааахаа....:lol:

Ајде реци једном Немцу, једном Французу, или једном Италијану, Грку, Русу, да нема националну припадност, па да видиш како ће реаговати...:?

Ми нисмо Французи,или Италијани, Грци, па ме баш брига како ће реаговати...
Ниси добро прочитао, то су народи.

Иначе Руси припадају Србским племенима, што мислиш да их све ове векове веже за нас, а не за Италијане нпр. ?

Моји су иначе са очеве стране негде са простора Албаније (деда) и Далмације(бака), а са мајчине из Босне, па сам опет Србин, јер сам тако изабрао, и то ћу својим избором остати до краја живота, и живећу у Србији, где год она, и колика год она била...

#Хрвати??? Који Хрвати? Чакавци, кајкавци, штокавци??? Па они говоре на три различита наречја, историја им никада није била јединствена, а заједничка национална свест формирана тек у 19. веку...#
Лепо си приметио оно што је приметио и Милош Милојевић, то је зато што је 90% Хрвата, у ствари проистекло из србских племена, а један део (предео Загреба), доселио се са севера (мислим)

Па јес, а црногорска национална капа има црни флор у знак жалости за погинулим косовким јунацима и има 4 оцила која су у саставу српског грба!

СРПСКА САРМА, СРПСКА САРМА , СРПКА САРМА!!!

Ми нисмо Французи,или Италијани, Грци, па ме баш брига како ће реаговати...
Ниси добро прочитао, то су народи.

Иначе Руси припадају Србским племенима, што мислиш да их све ове векове веже за нас, а не за Италијане нпр. ?

Моји су иначе са очеве стране негде са простора Албаније (деда) и Далмације(бака), а са мајчине из Босне, па сам опет Србин, јер сам тако изабрао, и то ћу својим избором остати до краја живота, и живећу у Србији, где год она, и колика год она била...

#Хрвати??? Који Хрвати? Чакавци, кајкавци, штокавци??? Па они говоре на три различита наречја, историја им никада није била јединствена, а заједничка национална свест формирана тек у 19. веку...#
Лепо си приметио оно што је приметио и Милош Милојевић, то је зато што је 90% Хрвата, у ствари проистекло из србских племена, а један део (предео Загреба), доселио се са севера (мислим)

Аааа...ти си од оних срБских ..оно као ''Срби сви и свуда''?!

Онда се не бих упуштала у даљи разговор. Нема сврхе. Поздрав.

Vladika Rufim:
Angelico, moras razumjeti da je termin Srbin uzet od srednjevjekovnog socijalnog termina - Sebara.
Posto Srbi nemaju apsolutno nikakvo zajednicko porijeklo, vec su sastavljeni od 10 popravoslavljenih grupa, ti slobodno mozes sve Evropljane da proglasis za Srbe, u stilu: Srbi su sve i nista!
Znas dobro da su najvece srpske vrijednosti: srpska kafa, srpska pita i sarma, srpska Marakana, srpska Nova Godina...
Srpska nacionalna kapa je stara ni 100 godina, a srpska prezimena najvise 150 godina, neka i manje od stotinu!

Evropljani (ako mislis na narode u evropskoj uniji) nemaju sa nama zajednicke korene, osim Rusa, balkanskih naroda,i sacica onih koji su preziveli u EU (baskijci,gali,skoti, irci,...)

Termin sebr, oznaca rec koja se korisitila kolokvijalno, kao sto ti danas cujes da neko kaze brate, sestro, a nisu brat i sestra u pravom smislu, inace pre se korisio termin srbine, kad nekog vidis, onda kazes : gde si srbine!
Srpska nova godina, je Nova godina, a ono sto ti nazivas Novom godinom, je rimokatolicka nova godina, pita, sarma, kafa nisu nase najvece vrednosti, a i postoje pite sarme i kafe koje su ukusnije od nase.

Ja ti lepo po ko zna koji put kazem da kupis i procitas "Istorija Srba -Odlomci" od Milossa Milojevica. pa kad lepo procitas a ti onda iznosi argumente, ovako je besmisleno dalje sa tobom govoriti sa tobom o ovoj tematici.

@Hellen

Srbi nisu svi i svuda, pa to cak i zvuci smesno, a ne da i neko to pomisli da shvati ozbiljno...

Angelico_Payne:
Evropljani (ako mislis na narode u evropskoj uniji) nemaju sa nama zajednicke korene, osim Rusa, balkanskih naroda,i sacica onih koji su preziveli u EU (baskijci,gali,skoti, irci,...)

Termin sebr, oznaca rec koja se korisitila kolokvijalno, kao sto ti danas cujes da neko kaze brate, sestro, a nisu brat i sestra u pravom smislu, inace pre se korisio termin srbine, kad nekog vidis, onda kazes : gde si srbine!
Srpska nova godina, je Nova godina, a ono sto ti nazivas Novom godinom, je rimokatolicka nova godina, pita, sarma, kafa nisu nase najvece vrednosti, a i postoje pite sarme i kafe koje su ukusnije od nase.

Ja ti lepo po ko zna koji put kazem da kupis i procitas "Istorija Srba -Odlomci" od Milossa Milojevica. pa kad lepo procitas a ti onda iznosi argumente, ovako je besmisleno dalje sa tobom govoriti sa tobom o ovoj tematici.

@Hellen

Srbi nisu svi i svuda, pa to cak i zvuci smesno, a ne da i neko to pomisli da shvati ozbiljno...

Свака ти је ко Његошева!
Свака част Србине!

Angelico_Payne:

A mi recemo "majka Rusija".....

Angelico_Payne:

Bacas devojku na trosak....

komandir:
Свака ти је ко Његошева!

Nego, ti se bolje vrati da nesto ucis da ne ostanes za avgust.

Neka oni(Crnogorci) mlate sta hoce, mogu oni da budu ako hoce i Somalijci, Kenijci bilo ko i bilo sta, ali oni su geneticki SRBI!!! I ne samo oni, neka pogledaju nekoliko kolena unazad i Hrvati pa ce sve da vide.Za ove Bosnjake da ne govorim...

Vladika Rufim:
Kako bravu mogu biti geneticki Srbi kad prije Njegosa ima o Srbima 5 dokumenata o Srbima u Crnoj Gori, za 1000 godina.
Za TISUCU godina!
5 dokumenata, od 50 000 dokumenata.
Mislis, Njegos poceo da srbuje, izmislio Srbe i eto abrakadabra SRBI!

Od sada pa nadalje, sem ako me zesce ne iznervira, samo IGNORE

Back