Srpsko zdravstvo postaje sve skuplje

Lovac Misterija

Obećava
Poruka
51
Aludiram na ovu temu o SAD zdravstvu. Mada mene više zanima srbijansko zdravstvo.
https://forum.krstarica.com/threads/zdravstvo-u-americi.1020462/

Konkretno sve više operacija se "ne izvode standardno u državnim ustanovama". Jednom mom roditelju je potrebna operacija koja "se ne finansira iz budžeta".
Cena prava sitnica tričavih 7.000 evra. Okej nije frka. Ne stojim loše, mogu da pripomognem, nisu ni oni loši, mogu.

Ali šta je sa oni koji ne mogu? Male penzije, cene zdravstvenih usluga sve veće...

Postoji li neki model zdravstvenog osiguranja i kombinovanja državnog i privatnog kako bi se divljanju cena zdravstvenih usluga stalo na kraj?
Šta kažu prakse u svetu?

1749790392689.png

Не каже се за Џ "здравље је највеће богатство".

Ко је здрав, нема финансиске издатке за здравство, тако да му остаје више пара да улагањем себи створи богатство.

Зато морамо да бринемо превентивно о свом здрављу. Да бисмо имали више пара у банци, сламарици, џепу, акцијама, форексу, С&П 500, становима, локалима, скупим летовањима (Сутоморе полупансион...).

To je jedan od osnova programa SNS , samo se ljudi prave da ne shvataju , kao nece , ali hoce.

Tako da ozbiljno se radi na tome, ali ne na isti nacin kao kod univerziteta, tu se unistava univerzitet, pravi se prava seljacka Srbija, mislim napravljena je..
Ali kod zdravstva se pravi bas USA kopija, a pricaju se price da ce sve biti kao prema penzionerima..
a najveci talas umiranja penzosa se ocekuje upravo ove godine, 2025...eventualno 2026 , mada koliko ja cujem bas ove 2025...

A to kad krene odjednom ce zavrnuti sve slavine, i onda ce ovi sto su osetljiviji bolesnici samo ubrzati svoje propadanje...a to brzo ide kad si nacet, 3 meseca vec si ozbiljan slucaj, 2 meseca preko toga vec ozbiljnije komplikacije i netabilnosti koji su na drugim organima, i za 8 meseci si pecen...

Ali mislim da ce lepo prihvatiti narod takve inovacije , jer osnova je seljacka, a to znaci 3 dana pred smrt idi kod doktora a ovako se duvaj, kao sto je bilo i u kovidu..
Na selu gde nisu morali da zaginu , nisu ni zaginuli , ali su zaginuli prvom prilikom kad im je trebala neka intervencija u bolnicama , i dosli u totalno haoticne bolnice, gde ne postoji kontinuitet medicinske paznje, i onda lecis bolesnika za jedno , a dobija promaju i prehladu , i slabu ishranu i rezes ga na drugoj strani njegovog zdravlja i to da rezultat, pacijent umre...

Znaci najveci broj seljaka koji je zaginuo , tj umro , ja licno znam da je bilo 2022, a ne 2020 ili 2021 , jer tada nisu bili pogodjeni kovidom , na selu su , a nisu isli kod lekara zbog kovida..ali cim je dosla 2022, kovid je smanjio pritisak na bolnice, cak se trazilo testiranje za ulaz u bolnicu , ali nije vracen ceo ciklus nege i onda su masovno preminuli usled neusaglasene nege...u selu mog dede je bas bilo masovno ....2, 3 umrlice na 2021 i 2020 ali 2022 je katastrofa...mar april maj ...i to sve mladji , od 50 godina...60 godina..ja se sokirao kad sam prosao selom a prica je da su svi od drugih operacija umrli ...od operacije kolena, kuka, slepog creva, mozdane kapi pa dobiju upalu pluca , jer ih voze nepokrivene u veci KC na dijagnostiku , a vrucina ljudima u kolima hitne pomoci , pa otvore promaju...a matori ljudi slabije greju , oni ne mogu da izdrze hirurgiju i onih 18 C kao optimum za lager , ja kao vojnik pa mi bilo hladnjikavo , ali dobro stvarno pali kod vojnika ta fora sa 18C , malo ti sokira imuni sistem, pa se javi dva dana reakcija, malo goris, 37C ...ali lece te cajevima...i to pali..

Ali to nece da upali kod 60 godina starca...nego ce da krene nos pa upala pluca...a onda je gotov...
Ja sam sebi sprecio pojavu bolesti na jednom mestu samo sto sam prebacio preko torza i preko nogu peskiric, tj preko stopala da mi ne budu ladna stopala a preko stomaka da malo ugreje stomak i pluca...i to me spasilo...
Kad otvore promaju , a to rade cesto , prebacim peskiric preko glave, umesto preko stopala...

Poslednja izmena:
Не каже се за Џ "здравље је највеће богатство".

Ко је здрав, нема финансиске издатке за здравство, тако да му остаје више пара да улагањем себи створи богатство.

Зато морамо да бринемо превентивно о свом здрављу. Да бисмо имали више пара у банци, сламарици, џепу, акцијама, форексу, С&П 500, становима, локалима, скупим летовањима (Сутоморе полупансион...).
Ali Sutomore polupansion, heh. 😎

Ako od moje plate godišnje ne odlazi 1000 eura na zdrav osiguranje, minimum. Uglavnom odem par puta ili jednom godišnje da dobijem antibiotik za grlo.

Koliko ljudi plaća to zdravstveno, nemoguće je da nema novca. Mada, od onih koji rade osiguranje imaju i svi na birou i penzioneri, kao i deca. A i mnoge priv firme plaćaju privatno osiguranje.
Potrebna je reforma. Zdravstvo mora biti i dotirano, nema ničeg prečeg.

Skoro na planinarenju upoznah nekog ko radi kao ekonomista u zdravstvenom, gde idu glavni tokovi novca. Zaboravih da ga pitam kakvo je stanje.

Konkretno sve više operacija se "ne izvode standardno u državnim ustanovama". Jednom mom roditelju je potrebna operacija koja "se ne finansira iz budžeta".
Cena prava sitnica tričavih 7.000 evra. Okej nije frka. Ne stojim loše, mogu da pripomognem, nisu ni oni loši, mogu.
Zavisi od operacije do operacije, mada kontam da bi na VMA trebale da se rade sve operacije, možda ne baš za dž ali ono da ne mora da se ide u privatni sektor.
Ali šta je sa oni koji ne mogu? Male penzije, cene zdravstvenih usluga sve veće...
Zavisi od usluge koja se traži, za sitnije stvari ovi što nemaju para baš i ne idu do lekara (što nekada može da se zakomplikuje).
Što se ozbiljnijih stvari tiče pa tu je već komplikovanije - čekanja na operacije ubijaju (nekada bukvalno).
Čini mi se ali možda grešim da nezaposleni imaju najbolje pokriće što se tiče zdravstvenih usluga? Ono u fazonu, nemaš primanja - ne plaćaš
Postoji li neki model zdravstvenog osiguranja i kombinovanja državnog i privatnog kako bi se divljanju cena zdravstvenih usluga stalo na kraj?
Pa u osnovi bi to bio izbor između privatnog i državnog zdravstvenog.
Oni što imaju keš da idu privatno i da tamo plaćaju, dok ovi što nemaju idu državno i leče se za dž.
Neka problematika nastaje kada se lični interesi umešaju u ovu priču pa iz državnog preporuče da se neko privatno operiše (znaju dobrog hirurga) ili kada neko radi i državno i privatno.

Aludiram na ovu temu o SAD zdravstvu. Mada mene više zanima srbijansko zdravstvo.

Šta kažu prakse u svetu?

Pogledajte prilog 1741628
1749799202275.jpeg

ŽIVJELE PETOOKTOBARSKE PROMJENE

Ako od moje plate godišnje ne odlazi 1000 eura na zdrav osiguranje, minimum. Uglavnom odem par puta ili jednom godišnje da dobijem antibiotik za grlo.

Koliko ljudi plaća to zdravstveno, nemoguće je da nema novca. Mada, od onih koji rade osiguranje imaju i svi na birou i penzioneri, kao i deca. A i mnoge priv firme plaćaju privatno osiguranje.
Potrebna je reforma. Zdravstvo mora biti i dotirano, nema ničeg prečeg.

Skoro na planinarenju upoznah nekog ko radi kao ekonomista u zdravstvenom, gde idu glavni tokovi novca. Zaboravih da ga pitam kakvo je stanje.
Здравствено осигурање кошта преко 4700 динара, и сваке године се увећава за десетину... геометријска прогресија. Следеће ће бити 5200, а 2027. ће бити око 5800... месечно.

Тако да ако узмемо 4700 пута 12 месеци, то је 56400... што би било око 500 евра, без да се уопште појавиш, да не купиш ништа.

Zdrastveno osguranje se placa 5,15% od bruto 1 i 5,15% od bruto 2. I u zavisnosti od visine plate se i placa. Do maksimuma od nekih 55 000 dinara mesecno ako je plata preko 3000 evra neto posle toga vise ne raste cena osiguranja bez obzira na visinu plate. Sto se tice privatnog zdrastvenog osiguranja ono uglavnom pokriva jedan sistematski pregled godisnje i neke jako skupe intervencije ili povrede ali ne i redovno lecenje. Tu je retko ukljucen budzet za naocare do reda velicine 150 evra i neka manja zubarska intervencija u recimo istom tom iznosu.

Poslednja izmena:
Здравствено осигурање кошта преко 4700 динара, и сваке године се увећава за десетину... геометријска прогресија. Следеће ће бити 5200, а 2027. ће бити око 5800... месечно.

Тако да ако узмемо 4700 пута 12 месеци, то је 56400... што би било око 500 евра, без да се уопште појавиш, да не купиш ништа.

?

Висина доприноса зависи од плате. 10,3 % од бруто плате, на већу плату, и износ је већи.

А повећава се како се повећава и плата.

Наше славно здравство је највећа отимачина пара, после пензионог фонда.

Није ни чудо што здравство, ПИО, трговину дрогом и оружјем СНС мафија не даје никоме...
ko nije upoznao humanost srpskih hirurga, taj ne moze razumeti Srbiju

Drzavne ustanove su se svele da budu servis za sirotinju koja tamo umire i one privilegovane, koji se lece jer imaju pristup svemu. Sta ti vredi zdravstvena ustanova kada ti zakazuju za 6-7meseci? Oni koji mogu idu u Eruromedic ili ostale privatne klinike, oni koji ne mogu da priuste mogu da se mole Bogu i cekaju na specijalistu, tipa dogodine kod kardiologa.

Šta kažu prakse u svetu?

Pogledajte prilog 1741628
Evo kod nas u Hrvatskoj:
https://hzzo.hr/zdravstvena-zastita...a-obveznim-zdravstvenim-osiguranjem/ugovoreni
Evo o dopunskom zdravstvenom osiguranju:
https://dzo.hzzo.hr/najcesca-pitanja

Back