Dobro situirani gospodin
Elita
- Poruka
- 19.640
Rim je Srpski!Srpsko pravo mislim da je bazirano na rimskom pravu, dok je američko zakonodavstvo zasnovano na anglosaksonskom pravu.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Rim je Srpski!Srpsko pravo mislim da je bazirano na rimskom pravu, dok je američko zakonodavstvo zasnovano na anglosaksonskom pravu.
Ako se ispostavi da su Etrurci odnosno Raseni bili Srbi nije daleko od te tvoje pretpostavke.Rim je Srpski!

Римско право је постојало миленијумима пре западне мисли, и појма западног света.То што су западњаци касније присвојили Рим и стару Грчку, не мења чињеницу да та античка друштва немају скоро ништа заједничко са западним друштвима која су касније настала.pravo ste pokupili iz zapadne misli,
Глупости.Београдска митрополија је аутокефалност добила 1879 године, и до тада је српска држава већ била конституисана у пуном обиму, и без аутокефалне цркве.... да је СПЦ потчињена Софији или Фанару, данашња Србија би вероватно припала Бугарској, па би и српске династије биле ревидиране као бугарске, а Срби би остали неки куриозитет у Војводини и Лици, као Русини.
Napravio si poprilicno los izbor.
Američko pravo se zasniva na običajnom pravnom sistemu i jako je strano srpskom pravu, koje se temelji na antičkom rimskom.
Potpuno je drugačiji sistem u pitanju.
te parcele ovde i problemi su nasleđe otomanskog perioda.Англосаксонски правни систем, сви Харварди и Кембриџи нису у стању да поделе једну катастарску парцелу неправилног облика у КО Сибница.
Ljudi koji su pravili srpsku Drzavu 19-og veka su sistematski unistavali sve institucije koje su mozda i postojale u srpskom drustvu 'odozdo-nagore', i stvorile poptuno modernu, zapadnu ideju Drzave. Etatizam kao tradicionalna vrednost postoji samo u glavama indoktriniranih nacionalistickih genijalaca. Ja ne znam sta oni misle da je tradicionalno u etatizmu?Meni je uvek zabavno kad čujem nekog patrijotu da kaže kako mi Srbi trebamo sami da napravimo svoju državu, po svojoj meri.
A zapravo sve na čemu počiva sadašnji državni aparat je izmišljeno na Zapadu. Ta neka mitska buduća država Srbija nije moguća ni iz objektivnih (Srbi ne mogu da izmisle ništa novo i bolje od ovog sadašnjeg) ni iz subjektivnih razloga (Srbi zapravo ne žele pravnu državu).
Sta je to 'prirodno i nevestacko' u etatizmu? 
Zapadana Civilizacija je nastala u Staroj Grckoj, onog trenutka kada je Tales rekao 'Sve je voda'.Римско право је постојало миленијумима пре западне мисли, и појма западног света.То што су западњаци касније присвојили Рим и стару Грчку, не мења чињеницу да та античка друштва немају скоро ништа заједничко са западним друштвима која су касније настала.
Tako je , samo ima jadnika koji ma je zapadna balega sladja od svegaSrpsko pravo mislim da je bazirano na rimskom pravu, dok je američko zakonodavstvo zasnovano na anglosaksonskom pravu.

Oho, ovaj tip se baš potrudio da zazvuči pametno, ali na kraju ispada smešno kao cirkuska klaun na visokom konju! Evo ga kako pokušava da proda svoju teoriju, kao da je otkrio tajnu svemira. "Sistematski uništavali sve institucije" - pa jasno je da je očistio prašinu sa svojih dosadnih teorija iz 19. veka i sad se pravi da je to neka velika stvar. Pa znaš šta, ti si moderni mislilac, a mi smo svi samo deo nekog školskog pokušaja iz istorije.Ljudi koji su pravili srpsku Drzavu 19-og veka su sistematski unistavali sve institucije koje su mozda i postojale u srpskom drustvu 'odozdo-nagore', i stvorile poptuno modernu, zapadnu ideju Drzave. Etatizam kao tradicionalna vrednost postoji samo u glavama indoktriniranih nacionalistickih genijalaca. Ja ne znam sta oni misle da je tradicionalno u etatizmu?Sta je to 'prirodno i nevestacko' u etatizmu?
![]()
Српско "право" је тренутно на племенском нивоу права јачег, тако да је далеко и од УСА, и од Душана.
Da. To su vise bile panmediteranske civilizacije, a ne evropske. Uvek im je bio blizi ''civilizovani'' Sirijac ili Egipcanin nego ''divljak'' German ili Sloven.Римско право је постојало миленијумима пре западне мисли, и појма западног света.То што су западњаци касније присвојили Рим и стару Грчку, не мења чињеницу да та античка друштва немају скоро ништа заједничко са западним друштвима која су касније настала.
Jews badMože se i tako reći, ako pod KABALOM podrazumevamo onog koji je jači.
U srbiji je na pozornici PRAVOSUDJE KABALE.
možete se smetaji, ali to JESTE TAKO.
kabala takodje ima svoj pravosudni sUstav!
То би значило да је западна цивилизација настала у Азији, тачније у Анадолији.Zapadana Civilizacija je nastala u Staroj Grckoj, onog trenutka kada je Tales rekao 'Sve je voda'.
На добром путу си да закључиш да је римско право настало из англо-саксонског права, само да Римљани нису знали одакле им.Nije to bas tako jednostavno. Upravo sam i pisao na temi sta to znaci da se kontinentalno pravo zasniva na rimskom; i zasto je i samo rimsko pravo, u samoj svojoj sustini, kako je nastajalo, slicno common law-u, a ne kontinentalnom.
Americki Ustav je prvi moderan Ustav moderne Drzave, u pisanom obliku, ustav koji je bio uzor svim kasnijim pisanim ustavima. Naravno, i ovo je komplikovanije i specificnije objasniti, ali recimo da je generalno tako.
I u kontinentalnom sistemu sudska praksa moze da bude izvor prava.
I u Americi i u Engleskoj zakoni koje donose skupstine su izvori prava. Narocito danas, sve se to jako pomesalo.
To je jako tehnicka stvar, ovde je stvar o pravno-teorijskoj sustini.
I Sopenhauer je bio istocni mislilac, iako je delao na Zapadu.То би значило да је западна цивилизација настала у Азији, тачније у Анадолији.
То што западњаци својатају античке грчке филозофе ништа не значи.То је била балканска цивилизација, вероватно настала под утицајем Египта или Феничана, која је касније прерасла у хеленистичку цивилизацију, хибрид грчке, азијске и египатске цивилизације.I Sopenhauer je bio istocni mislilac, iako je delao na Zapadu.
На добром путу си да закључиш да је римско право настало из англо-саксонског права, само да Римљани нису знали одакле им.
Мислим да си негде чуо за англосаксонски, континентални правни систем, и римско право, али да суштински немаш појма о чему пишеш.
Оно што данас називамо римским правом, то је римско приватно право, и везе нема са државним уређењем и Уставом.Дакле, уставно право је нешто потпуно друго и нема везе са рецепцијом римског права.Римљани нису били баш много успешни у јавном праву, и због тога се данас уопште и не изучава римско кривично право или римско јавно право.
Уставност и подела власти нема никакве везе са римским правом, већ је то настало знатно касније.То је последица борбе свештенства, племства и касније буржоазије да ограниче власт монарха