Srpsko pravo danas je blize Ustavu USA, negoli Dusanovom Zakoniku

Znate li zbog cega? :ceka:

I pravo ste pokupili iz zapadne misli, ali mislite da da bi postojali kao moderno drustvo bez Zapada.:lol:

Autorska pravno-teorijska tema.
jako umna "teoretska tema" klasičan primer gde sram ne smeta prstićima da mlate po tastaturi...to čak nisu poredjenja babe sa žabljim batacima, nego recimo mlaćenje prazne slame praznom glavom....

То што западњаци својатају античке грчке филозофе ништа не значи.То је била балканска цивилизација, вероватно настала под утицајем Египта или Феничана, која је касније прерасла у хеленистичку цивилизацију, хибрид грчке, азијске и египатске цивилизације.

Право извориште западне цивилизације је мрачно доба које је настало када су германски варвари уништили скоро све тековине античког света, и тако вековима заостајали за арапском и византијском цивилизацијом.
Naravno da ce anticka Grcka da nastane pod uticajem i Vavilona i Egipta, to su normalne kulturoloske pojave. Cak, i mnogo racionalnije nego kako bi to likovi poput tebe objasnjavali, da je ona nastala samo iz Homerovih mitova i zaboravljene mikenske civilizacije. Mislim, ima i mitova, naravno, ali realna desavanja i kulturoloski uticaji u sadasnjosti su No1 uticaj.

Mracno doba je bilo kada su pale civilizacije Bronzanog doba.

Mracno doba koje ti pominjes, nije bilo ni priblizno kao to mracno doba u Starom Veku, kada se gubi pismenost. Apsolutno je stara Grcka pocetak zapadne civilizacije. To sto ti hoces da poentiras bi bilo tacno da je sva misao stare Grcke zaboravljena skroz.

Poslednja izmena:
jako umna "teoretska tema" klasičan primer gde sram ne smeta prstićima da mlate po tastaturi...to čak nisu poredjenja babe sa žabljim batacima, nego recimo mlaćenje prazne slame praznom glavom....
Nisam vam ja kriv sto ste drzavna nacionalisticka bulaznjenja i indoktrinacije 19-og veka, pretvorili u nekakve tradicionalne vrednosti, koje kobajagi postoje milijardu godina u ljudskoj istoriji. Posle ste to kroz 20-i vek usavrsili, i na jos megalomasnkiji i pomahnitaliji nacin nastavljate sa indoktrinacijom i dan danas.

Istina je upravo da ste vi, nacionalisti, samo jos jedan moderni produkt moderne i vestacke ideje kao sto je Drzava-nacija. Vasi plemenski narativi ne mogu da sakriju tu cinjenicu. Dupe vam je ogrizlo u etatizmu i vestackim idejama.

Poslednja izmena:
Nisam vam ja kriv sto ste drzavna nacionalisticka bulaznjenja i indoktrinacije 19-og veka, pretvorili u nekakve tradicionalne vrednosti, koje kobajagi postoje milijardu godina u ljudskoj istoriji. Posle ste to kroz 20-i vek usavrsili, i na jos megalomasnkiji i pomahnitaliji nacin nastavljate sa indoktrinacijom i dan danas.

Istina je upravo da ste vi, nacionalisti, samo jos jedan moderni produkt moderne i vestacke ideje kao sto je Drzava-nacija. Vase plemenski narativi ne mogu da sakriju tu cinjenicu. Dupe vam je ogrizlo u etatizmu i vestackim idejama.

Знаш шта је фасцинантно код човека?

Животиње имају чопоре који ратују око територије и ресурса.

И људи имају те исте чопоре, које називају народима. Своје територије називају државама и дају им сакралну вредност. Али иза свих тих застава, грбова, химни, хералдике и митова о оцима оснивача крије се прост животињски инстинкт чопора.

Што је по мом мишљењу непотребно, јер човек има свест, за разлику од других животиња. И управо је кооперацијом, због емпатије која омогућава кооперацију, стигао дотле да има скоро 9 милијарди јединки. Ниједна друга животиња осим инсеката нема 9 милијарди појединаца.

Тако да је кооперација пут ка успеху, а скупљање по чопорима је пут у статус животиња које имају по пар стотина хиљада појединаца у најбољем случају.

И људи имају те исте чопоре, које називају народима. Своје територије називају државама и дају им сакралну вредност. Али иза свих тих застава, грбова, химни, хералдике и митова о оцима оснивача крије се прост животињски инстинкт чопора.

Што је по мом мишљењу непотребно, јер човек има свест, за разлику од других животиња. И управо је кооперацијом, због емпатије која омогућава кооперацију, стигао дотле да има скоро 9 милијарди јединки. Ниједна друга животиња осим инсеката нема 9 милијарди појединаца.

Тако да је кооперација пут ка успеху, а скупљање по чопорима је пут у статус животиња које имају по пар стотина хиљада појединаца у најбољем случају.

Kolektiviteti su normalna stvar. Niti ja, niti bilo ko iz moje ideoloske misli apsolutno nikad nisu protiv kolektiviteta samih po sebi. Same drustvene nauke modernog doba, nauke kojima je poenta kolektivno delovanje, su izgradjene na individualnim osnovama, sto znaci da se pocinje od coveka. To ni u kom smislu ne znaci da je covek samo i jedino individua, to znaci da mu je to osnova, na koju, kroz individualne izbore, mogu da se grade razni kolektiviteti.

Stvar je samo u sistemima u kojima se javljaju.

U sistemima 'odozdo-nagore', to su veoma cesto i izrazito pozitivne stvari, ljudske, humane, jako, jako pozitivne.

U sistemu 'odozgo-nadole', to su cesto jako, jako, jako negativne pojave.

U jednom drustvu danas, postoje obe vrste sistema, paralelno.

Kada ja i ti organizujemo grupu ljubitelja ljubitelja HBO serija, ili ako zivimo u nekom planisnkom selu, pa zajedno organizujemo hajku na vukove koji nam dave ovce. To je prva vrsta kolektiviteta.

Druga vrsta je kada Drzava donese regulaciju o tome da Tihi i Sava moraju da se jave u vojni odsek.

Ovi nasi srpski moderni nacionalisti, oni su reper za ovo drugo. Kolektivitet u sistemu koji se razvija 'odozgo-nadole'. Sva negativnost, zatucanost, fasizam tih sistema se odlicno ogleda u njihovim narativima, koji su narativi takvih sistema.

Narativi i kolektivi prvih sistema, kooperacija kako ti kazes, je kada ja pomislim: 'Znam da on voli Planscape:Torment, hm, ova igra koji sada igram bi mu se sigurno dopala', iako se sa tom osobom nisam cuo i 10 godina. Ti kolektivi i kooperacija radjaju vezivno i gradivno tkivo ljudskog drustva, ljudske civilizacije, naravno.

417486924_814978890672553_4554225232219556819_n.jpg

Једини привлачан сегмент Душановог законика су они "да се удари сто батина себру који опсује господичића" параграфи.

То би требало опет увести.
А која је била казна за кмета који опсује властелина по common lаw из 14 века?

А која је била казна за кмета који опсује властелина по common lаw из 14 века?

Petty treason.

Жена која убије свог мужа, слуга који нападне свог господара, дакле нижи који нападне вишег није крив само за чин, него и за издају инхеретну чину, јер је напао неког коме је дужан верност; то је гори злочин него напасти насумичног пролазника, јер је издаја.

Вешање.

Kolektiviteti su normalna stvar. Niti ja, niti bilo ko iz moje ideoloske misli apsolutno nikad nisu protiv kolektiviteta samih po sebi. Same drustvene nauke modernog doba, nauke kojima je poenta kolektivno delovanje, su izgradjene na individualnim osnovama, sto znaci da se pocinje od coveka. To ni u kom smislu ne znaci da je covek samo i jedino individua, to znaci da mu je to osnova, na koju, kroz individualne izbore, mogu da se grade razni kolektiviteti.

U sistemima 'odozdo-nagore', to su veoma cesto i izrazito pozitivne stvari, ljudske, humane, jako, jako pozitivne.

Kada ja i ti organizujemo grupu ljubitelja ljubitelja HBO serija, ili ako zivimo u nekom planisnkom selu, pa zajedno organizujemo hajku na vukove koji nam dave ovce. To je prva vrsta kolektiviteta.

Druga vrsta je kada Drzava donese regulaciju o tome da Tihi i Sava moraju da se jave u vojni odsek.

Ovi nasi srpski moderni nacionalisti, oni su reper za ovo drugo. Kolektivitet u sistemu koji se razvija 'odozgo-nadole'. Sva negativnost, zatucanost, fasizam tih sistema se odlicno ogleda u njihovim narativima, koji su narativi takvih sistema.

Narativi i kolektivi prvih sistema, kooperacija kako ti kazes, je kada ja pomislim: 'Znam da on voli Planscape:Torment, hm, ova igra koji sada igram bi mu se sigurno dopala', iako se sa tom osobom nisam cuo i 10 godina. Ti kolektivi i kooperacija radjaju vezivno i gradivno tkivo ljudskog drustva, ljudske civilizacije, naravno.
Apsolutno. Kolektivizam tog tipa, odozgo na dole, se uvek završi sa nekim masovnim gulazima.

Naime poslednjih 250 godina ljudske istorije su pokušaj da se jedinki da vrednost i država pretvori u vessel za umrežavanje jedinki umesto u mravinjak.

Petty treason.

Жена која убије свог мужа, слуга који нападне свог господара, дакле нижи који нападне вишег није крив само за чин, него и за издају инхеретну чину, јер је напао неког коме је дужан верност; то је гори злочин него напасти насумичног пролазника, јер је издаја.

Вешање.
Није ваљда било вешање за неку псовку, то ни Турци нису радили.

Иначе, амерички федерализам је само модернизована верзија персијских сатрапија.Постоји један Краљ(Председник) али постоје и регионални подкраљеви(гувернери).

Значајни федерални елементи законодавства и надлежности су по узору домородачких (Iroquois Federation) које су "оци" озбиљно проучавали, вероватно ради рационализације противречности феудализма и "демократије".

Зашто онда лгбт чопор са све заставом и перверзњачком "хералдиком" на парадама срама када и код животиња има аномалија али се не чопоришу на тој основи?

Доста си се унериђивао у уста аколита а сад у тандему рушиш и саме премисе са "ја и ти" уместо "ти и ја" док овамо без те културе трабуњате о емпатији као основном мерилу одозго-на доле и обрнуто и чак лупетате о фашизму док амерољубиво игноришете нај релевантнији и илустративни пример праксе одозго-на доле стварањем "нације" прото фашистичким обликовањем идентитета и свести.

Istina je upravo da ste vi, nacionalisti, samo jos jedan moderni produkt moderne i vestacke ideje kao sto je Drzava-nacija. Vasi plemenski narativi ne mogu da sakriju tu cinjenicu. Dupe vam je ogrizlo u etatizmu i vestackim idejama.
Немаш појма.Српски национални идентитет није настао "одозго", јер није било српске националне државе која би стварала српску нацију, већ су Срби стварали и чували свој национални идентитет у туђинским царствима.Прво је настао српски национални идентитет, па је кроз националну и социјалну револуцију створена српска национална држава, а не обрнуто.

Стварање нација одозго је карактеристика западњачких нација.Прво су створене Француска и Италија као националне државе, па су онда стваране француска и италијанска нација.

Немаш појма.Српски национални идентитет није настао "одозго", јер није било српске националне државе која би стварала српску нацију, већ су Срби стварали и чували свој национални идентитет у туђинским царствима.Прво је настао српски национални идентитет, па је кроз националну и социјалну револуцију створена српска национална држава, а не обрнуто.

Стварање нација одозго је карактеристика западњачких нација.Прво су створене Француска и Италија као националне државе, па су онда стваране француска и италијанска нација.

Jeste, eto npr., to sto Srbin iz Vranja i Srbin iz Subotice govori istim jezikom, i imaju isti skolski program, to je nastalo 'odozdo', kako da ne. Gramatika i pravopis jezika isto tako nastaju skroz prirodnim putem, nema nista nametnuto tu.

Sama sustina nacionalizma, svakog nacionalizma, je da je to moderna pojava, koja je unistila sve tradicionalne oblike drustvenog organizovanja. To vazi svuda, pa tako i u raspad Srbiji, gde su seoski zborovi i knezevi postali potpuno nebitni pojavom centralistickih Vojvoda; pa i nadalje, gde pojedinac postaje potpuni indoktrinirani poslusnik, gde mu centralisticki guslari kroz razne Radikalne Stranke lupaju o tome kako je Lazar u stvari bio car, i kako postoji kontinuitet srpske nacije u poslednjih 34 milenijuma.

Back