Знаш шта је фасцинантно код човека?
Животиње имају чопоре који ратују око територије и ресурса.
И људи имају те исте чопоре, које називају народима. Своје територије називају државама и дају им сакралну вредност. Али иза свих тих застава, грбова, химни, хералдике и митова о оцима оснивача крије се прост животињски инстинкт чопора.
Што је по мом мишљењу непотребно, јер човек има свест, за разлику од других животиња. И управо је кооперацијом, због емпатије која омогућава кооперацију, стигао дотле да има скоро 9 милијарди јединки. Ниједна друга животиња осим инсеката нема 9 милијарди појединаца.
Тако да је кооперација пут ка успеху, а скупљање по чопорима је пут у статус животиња које имају по пар стотина хиљада појединаца у најбољем случају.
Kolektiviteti su normalna stvar. Niti ja, niti bilo ko iz moje ideoloske misli apsolutno nikad nisu protiv kolektiviteta samih po sebi. Same drustvene nauke modernog doba, nauke kojima je poenta kolektivno delovanje, su izgradjene na individualnim osnovama, sto znaci da se pocinje od coveka. To ni u kom smislu ne znaci da je covek samo i jedino individua, to znaci da mu je to osnova, na koju, kroz individualne izbore, mogu da se grade razni kolektiviteti.
Stvar je samo u sistemima u kojima se javljaju.
U sistemima 'odozdo-nagore', to su veoma cesto i izrazito pozitivne stvari, ljudske, humane, jako, jako pozitivne.
U sistemu 'odozgo-nadole', to su cesto jako, jako, jako negativne pojave.
U jednom drustvu danas, postoje obe vrste sistema, paralelno.
Kada ja i ti organizujemo grupu ljubitelja ljubitelja HBO serija, ili ako zivimo u nekom planisnkom selu, pa zajedno organizujemo hajku na vukove koji nam dave ovce. To je prva vrsta kolektiviteta.
Druga vrsta je kada Drzava donese regulaciju o tome da Tihi i Sava moraju da se jave u vojni odsek.
Ovi nasi srpski moderni nacionalisti, oni su reper za ovo drugo. Kolektivitet u sistemu koji se razvija 'odozgo-nadole'. Sva negativnost, zatucanost, fasizam tih sistema se odlicno ogleda u njihovim narativima, koji su narativi takvih sistema.
Narativi i kolektivi prvih sistema, kooperacija kako ti kazes, je kada ja pomislim: 'Znam da on voli Planscape:Torment, hm, ova igra koji sada igram bi mu se sigurno dopala', iako se sa tom osobom nisam cuo i 10 godina. Ti kolektivi i kooperacija radjaju vezivno i gradivno tkivo ljudskog drustva, ljudske civilizacije, naravno.