Srpsko ime u Dubrovniku

Vi ste sebe diskvalifikovali iz rasprave kada ste rekli da u Dubrovniku 1857. ima 99,32% Hrvata.
Da budem direktan uhvaćeni sa prstima u pekmezu. I sad nema nazad.
Dakle, bez imalo stida ste svesno lagali u cilju obmanjivanja. Ali to nije ništa novo od vas.
Da ja nisam objavio ovo bez pardona bi govorili da je u DU tada bilo 99,32% Hrvata.
Te vaše smicalice bi trebali da promptno uočavaju Slaveni sa ovog foruma i da vas hvataju u vlastitim lažima, ali oni su tu da zvanični dokument Austrije negiraju, obesmišljavaju.

Vi se hvalite da ste bili deo Austrije, uređene, pravnog nasleđa, za razliku od nas pravoslavnih Turaka.
Onda izvinite u čemu je problem sa ovim službenim dokumentom vaše zemlje AU?
Sad samo glumiš da ti je IQ 56 ili se moram ispričati kod tebe što te smatram slaboumnim jer to je jesi i nije tvoja krivnja?
Ovo nisu podaci tipa ca. 18500, nego "u glavu", a to se ne radi napamet. Postoje i takvi, ali tu piše otprilike ovako. Dalmacija 75000 Srba 150000 Hrvata, Slavonija 200000 Hrvata, itd., a ne kao ovde. Pritom, ja ne kažem da je ovo sveto pismo, ali nije baš ni za baciti. Kako su prebrojali 420 Hrvata u Požegi i 340 Srba u Zagrebu? Kojim metodom su ih razlikovali i upisali u odvojene kolone?
Kad ti dokažeš da se pitalo za narodnost 1857. tada možemo razmatrati te tabele.
Ja sam postavio originsle sa rezultatima popisa gdje to nigdje ne piše.
Te tabele tkz. Volkertafel monarhije su rađene do 1857. i poslije više ne jer nisu bile od velike koristi posto su bila nagađanja.

Izgleda da nisu ni tu. Jedino, ako su Požega i Osijek van Slavonije.
Lepo su vaša braća Radić objasnila odakle Hrvati u Slavoniji:
Da, očito ti je IQ56 jer ne razumiješ sarkazam Radića kojim se izruguje Pravašima koji tvrde da su oni zaslužni za održavanje hrvatstva.

Sad samo glumiš da ti je IQ 56 ili se moram ispričati kod tebe što te smatram slaboumnim jer to je jesi i nije tvoja krivnja?

Nzm ja ko je ovde tvrdio da je 1857 u Du živelo 99,32% Hrvata, da bi po prikazivanju originalnog dokumenta sada pričao drugu priču.

Kad ti dokažeš da se pitalo za narodnost 1857. tada možemo razmatrati te tabele.
Ja sam postavio originsle sa rezultatima popisa gdje to nigdje ne piše.
Te tabele tkz. Volkertafel monarhije su rađene do 1857. i poslije više ne jer nisu bile od velike koristi posto su bila nagađanja.

Okrećete vodu na svoj mlin.
Zato dokaži da je u Dubrovniku bilo Hrvata 1857. godine ili prestani da se sramotiš!
Ja imam dokaz na papiru da je bilo 99,32% Srba i 0% Hrvata. Tako da 1:0 za mene.
Kada nađete dokaz da je u Du bilo i Hrvata javite.

Da, očito ti je IQ56 jer ne razumiješ sarkazam Radića kojim se izruguje Pravašima koji tvrde da su oni zaslužni za održavanje hrvatstva.

"I to su bili Raci i Šokci"- a Hrvatima kakovim ni traga
Pametnom dovoljno

Nzm ja ko je ovde tvrdio da je 1857 u Du živelo 99,32% Hrvata, da bi po prikazivanju originalnog dokumenta sada pričao drugu priču.
E je***, jel sam napisao da je to šala ili nisi shvatio?

Okrećete vodu na svoj mlin.
Zato dokaži da je u Dubrovniku bilo Hrvata 1857. godine ili prestani da se sramotiš!
Ja imam dokaz na papiru da je bilo 99,32% Srba i 0% Hrvata. Tako da 1:0 za mene.
Kada nađete dokaz da je u Du bilo i Hrvata javite.
Nemam ja što okretati vodu na svoj mlin jer voda već teče preko njegove vodenice.
To što ti smatraš dokazom je ništa.
Da je tamo bilo Srba ili srpsko osjećanje, danas bi tamo bili Srbi.
Izborni rezultati do prvog svjetskog rata, kulturna i druga društva, Srbi izrazita manjina.

"I to su bili Raci i Šokci"- a Hrvatima kakovim ni traga
Pametnom dovoljno
Pročitaj cijeli tekst, nemoj vaditi stvari iz konteksta.

E je***, jel sam napisao da je to šala ili nisi shvatio?

Nemam ja što okretati vodu na svoj mlin jer voda već teče preko njegove vodenice.
To što ti smatraš dokazom je ništa.
Da je tamo bilo Srba ili srpsko osjećanje, danas bi tamo bili Srbi.
Izborni rezultati do prvog svjetskog rata, kulturna i druga društva, Srbi izrazita manjina.

Pročitaj cijeli tekst, nemoj vaditi stvari iz konteksta.
Javi mi se kada nađeš službeni austrijski dokument da u Dubrovniku žive Hrvati.
Do tada, bye,bye!

Ne znam jesam li već pitao ovde...
Čitao u nekim hrvatskim izvorima na netu, tragajući za nekim prezimenima u Dalmaciji.

U Dubrovniku je 1245. zabeležen izvesni Domanja de Gverero (negde stoji Gvereris), sudija i savetnik. Ženski članovi porodice sa imenima Prvoslava, Draga, Desa, Dobra... Sve poudate za lokalne plemiće, recimo Volcasse (Vukassović). Rod navodno izumro 1304.

Elem, ko su ti ljudi bili? Vidi se očigledna latinizacija prezimena (našao sam brdo primera po Dalmaciji). Jesu to bili neki lokalni Sloveni, Srbi, šta...

Постоје и данас презимена Гверо и Гверовић.

@risoh ne znam šta je smešno, ali to što si postavio nije dokaz o nacionalnom izjašnjavanju Dubrovčana, već kako su ih drugi posmatrali.
Баш ти си овде писао трактате о методологији читања и разумевања извора.
Типа како упоређивати, да ли постоји још неки документ на који се одређени
наслања, постоји ли неки који га побија итд.
Ако овом аустријском документу додамо Држићевог Мароја слика постаје
потпунија. Понављам се али морам, Држић једном од ликова даје улогу
Хрвата. Да ли је то нормално ако су остали Дубровчани Хрвати?
Дакле, овај документ има потпору од стране истакнутог дубровачког писца.
Screenshot - 07312018 - 11:54:30 AM.png

Pogledajte prilog 885528
Сем одреднице Хрват, веома је занимљиво и његово име – Гулисав, а и начин на који је тај лик приказан.

Pogledajte prilog 885528

Ti pričaš o tome da li se može zaključiti da li su Dubrovčani Hrvati iz Dunda Maroja...kakve to ima veze sa demografskom procenom vekovima docnije o tome jesu li Srbi?

Ne kapiram uopšte.

Ti pričaš o tome da li se može zaključiti da li su Dubrovčani Hrvati iz Dunda Maroja...kakve to ima veze sa demografskom procenom vekovima docnije o tome jesu li Srbi?

Ne kapiram uopšte.
Никакве Србе ја нисам помињао, само скрећем пажњу недостатка
Хрвата у Дубровнику у време Држића као подршку овом документу
пар векова касније који их такође не налази у Дубровнику.
И кад ћеш престати са тим безвезним питалицама неразумилицама?

Никакве Србе ја нисам помињао, само скрећем пажњу недостатка
Хрвата у Дубровнику у време Држића као подршку овом документу
пар векова касније који их такође не налази у Дубровнику.
И кад ћеш престати са тим безвезним питалицама неразумилицама?

Pa citirao si mene, dakle treba da bude upućeno meni i u nekakvoj vezi sa onim što sam ja pisao?

Dum Ivo.jpg

Вид Вулетић-Вукасовић

Над лијесом Ивана кан. Стојановића

Мудра главо, свијетли образе,
Дубровника прва и задња дико,
Ко да каже поштења нам стазе,
Права, вјерна Сократова слико?

Јаох нама, овог часа – нико!
Јер по праху многи гмижу, плазе,
А народ се невољи навик’о,
Па године иду и пролазе….

Ти почивај у тој родној груди,
Па ће људи опет бити људи,
Опет ће се родит племе ново

И укресат ово златно слово:
-Пред Богом су твоји мудра труди
Кршћанине, слава Теби буди.

Босанска вила, Сарајево 1900.

Над гробом
Дум Ивана Стојановића

Дум Иване, ти под плочом хладном
Вјечни санак спаваш у самоћи;
Дед’, погледај ученика Твога
Над гробом Ти, сад сред црне ноћи,

Гдје уздасим млада прса мőри
И тихано праху Твоме збори:

Плакао сам, плакô… кад те самрт
Из наручја дигла Српског рода
Прије, нег’ што ц’јели народ Српски
Живу теби славе в’јенац пода;

Из срца сам сипô сузу сваку,
Кад те пратих до на ову раку!...

Плакао сам! … Сад не плачем, него
Над светијем овим гробом Твојим
-Да би сватко стопам Твојим ступô-
Ја Господа Свемоћнога молим!

…Ти почиваш на гробова ńиви:
“Благо томе ко довијек живи!”

Абећедовић, Срђ, Дубровник 1903.

ZIVOT-I-DELO-DUM-IVANA-STOJANOVICA-Tatjana-Rakic_slika_O_82048985.jpg
ZIVOT-I-DELO-DUM-IVANA-STOJANOVICA-Tatjana-Rakic_slika_O_82048981.jpg

Danas u Dubrovniku nema ni 10% potomaka starih Dubrovcana. Oni su se gotovo svi raselili posle serije pozara, zemljotresa i Napoleona. Danasnji Dubrovcani su uglavnom katolicki kolonisti iz zapadne Hercegovine, Primorja, ali i Hrvati iz unutrasnje Hrvatske ili Dalmacije koji su tu dosli za vreme SFRJ. Dubrovnik je u vreme ujedinjenja Jugoslavije imao svega 10.000 stanovnika. Poredjenja radi, selo Curug u Vojvodini ima 8000 stanovnika.

Danas u Dubrovniku nema ni 10% potomaka starih Dubrovcana. Oni su se gotovo svi raselili posle serije pozara, zemljotresa i Napoleona. Danasnji Dubrovcani su uglavnom katolicki kolonisti iz zapadne Hercegovine, Primorja, ali i Hrvati iz unutrasnje Hrvatske ili Dalmacije koji su tu dosli za vreme SFRJ. Dubrovnik je u vreme ujedinjenja Jugoslavije imao svega 10.000 stanovnika. Poredjenja radi, selo Curug u Vojvodini ima 8000 stanovnika.

То је делимично тачно.
Откуд процена за потомке старих Дубровчана? Је ли то више интуитивно или...?

Seobe Hrvata za SFRJ u Dubrovnik ?
Pa nije da nisi slagao ako si pokušao reći nešto da zvuči da ima smisla, a zapravo nije istina. Te "nagađajuće poluistine" kada se tvrde decidirano još su ljigavija laž od običnih laži "iz voleja"...
Također izuzetno glupa ideja za zamišljat da su se Dubrovčani raselili za potresa. Ono udario potres, pa svi ljudi napustili Dubrovnik. Koja glupost. Al kad već hoćeš o tim potresima i onim Dubrovčanima koji su se raselili za potresa - imaš tu naprimjer Janjevce, koji su otišli na kosovo nakon potresa iz Dubrovnika. I tamo su ostali Hrvati sve do danas. Dakle nisu ostali Dubrovčani do danas nego su ostali Hrvati do danas što ti je najbolji dokaz hrvatstva ljudi iz Dubrovnika...

Back