Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Добар је Рекс. Мене су саветовали да бена држим на доњој граници тежине због наглог раста, да не би искривио ноге и појачане дозе Калцијума и фосфора, без истрчавања до 10. месеца.

Да не искриви ноге. Мада сам и ја понекад пуштао Бена да се истрчи, али нисам претерао са истрчавањем. То је разлог, јер је СОП специфична раса, тј. брзо расте до 9-10 месеца.

Dona 6.9.2008.

Prilozi

• slike 001.jpg
    slike 001.jpg
    62,1 KB · Pregleda: 48
Потражи на нету Кликер методу дресуре. Користи храну за награду и увек када га храниш позови га по имену и команда ДОЂИ.

Прво га мораш научити да неколико дана носи огрлицу да се навикне на њу, па затим неколико дана му веђи неки канап на огрлицу, нека је тако вуче. После тога пкокушај да иде уз ногу уз благу команду ПОРЕД, ако пође лево десно ти га кратким цимањем поводцем вратиш поред ноге уз оштрију команду ПОРЕД и наравно награда храна. Кад год иде уз ногу ти га наградиш и нешним гласом команда ПОРЕД. Најбоље је да га кретање уз ногу учиш поред зида.

Команда СЕДИ се изговара за почетак кад сам седне. Можеш га и натерати да седне тако што ћеш му храну ставити изнад његове главе и померати према њему тако да сам мора да седне, Када нешто уради правилно по кликер методи ти кликнеш и наградиш га, касније уводиш гласовне команде. Клик моше бити било који константан звук например пуцкање прстима, звук упаљача, али је најбоље наћи прави кликер, да не дође до забуне као код мог Бена, кад год сам упалио цигарету упаљачем он је дошао испред мене и сео.

Посети сајт How to Train your Dog. Имаш на нету пуно сајтова о томе

Fun puppy training 7 weeks

Spratly K9 Puppy Training 101

Puppy Training 3 Months-Trainer Bora Erbek

Poslednja izmena:
Добро изгледа. Колико је стар на сликама. Мада би могао мало да му појачаш исхрану. Требало би да се виде само задња 2-3 ребра, с друге стране боље је што си га држао на минимуму тежине да не би искривио ноге. Током летњег периода, за време великих врућина, пси мање једу. Стави неку слику где се виде груди, неки полупрофил.

Mrsav mi nesto taj Don, ja sam video uzivo SOPA ovde u Beogradu, mnogo je misicaviji i nije tako nekako dugacak...izduzen...relano Ben je najlepsi primerak kojeg sam video i mislim da njegove slike treba da se postavljaju kao slike standarda! ;)

Pretera ga malo Vlado86. Ja nisam toliko zadovoljan Benovim izgledom, voleo bih da ima malo šire grudi, jače butine kao onaj prvi pas iz Peđinog filma. Sve to se može postići vežbom. A i nije Don nego Čeda ako se ne varam.

Nabavio sam digitalni fotoaparat, pa ću češće postavljati Benove fotke, i fotke drugih Sopova iz mog kraja.

Jeste mozda mrsav,a to sto je dug to je jos i bolje,ovakav je bio i Pedjin Maks otprilike u uzrastu od 10 meseci.Ovaj pas kad dobije na masi u 2-3 g. svog zivota ima da bude pravi dzin.Mozda bi mu trebalo malo vise fizickih napora,da se ne bi udebljao,a da ne dobije na misicnoj masi.

Čeda je star godinu i dva meseca. Jeste malo viši i duži od beogradskih Sopova ali šta ću. :) Šalim se, naravno. Visok je nešto preko 75cm u grebenu i kao što ste primetili dugačak je. Što se tiče kilaže poslednji put kada sam ga merio kod veterinara imao je 65kg, ali se na njemu to stvarno nije primećivalo tako da su svi bili iznenađeni. Od onih je pasa koji neće pojesti sve što mu se stavi u posudu već samo onoliko koliko njemu treba.

Čeda je star godinu i dva meseca. Jeste malo viši i duži od beogradskih Sopova ali šta ću. :) Šalim se, naravno. Visok je nešto preko 75cm u grebenu i kao što ste primetili dugačak je. Što se tiče kilaže poslednji put kada sam ga merio kod veterinara imao je 65kg, ali se na njemu to stvarno nije primećivalo tako da su svi bili iznenađeni. Od onih je pasa koji neće pojesti sve što mu se stavi u posudu već samo onoliko koliko njemu treba.

U pravu je Jevđa da treba da bude dugačak, to je po standardu. Ne mislim da je Čeda premršav, već da je na minimumu dozvoljene težine, što je i poželjno zbog krivljenja nogu u periodu rasta. Za istrčavanje mu je najbolje u plitkoj vodi ili oranicama koje imaš u izobilju u Vojvodini. Plivanje je takođe dobro. Ja sam pokušao da nabavim am za vuču tereta, ali slaba vajda, moraću sam da ga napravim. Kod nas postoje sam amovi za šetnju pasa sa tankim kožnim i sintetičkim kaiševima, koji nikako nisu dobri za vuču tereta. Vuča tereta je dobra da bi se psu zategle tetive, izgradila mišićna masa, tako sam barem pročitao na nekom sajtu. Naravno da ne treba preterivati. Da bi se povećala mišićna masa verovatno treba i pojačati ishranu u smislu kvaliteta. Ja mom Benu odavnom dodajem u hrani surutku u prahu, to sam rekao i Peđi i on mi reče da je to odlično i da zna nekog Sopa koji se između ostalog hrani i surutkom (ne u prahu) i da je taj Sop prerastao standard. Takođe mi je Peđa rekao da se psu u poriodu posle 2 godine, može davati živo meso i da će takav pas biti nabildovan. Toliko ja znam o tome.

Ako neko često vozi psa kolima ili ga eventulno pušta u kuću, stan, verovatno ima problem s otpalom dlakom. Ja sam nabavio četku Furminator, za koju sam siguran da će mi taj problem rešiti. O Furminatoru imate i video klipove na YouTubu.

Zbog same Cedine duzine,smatram da bi njegova tezina trebala da bude po maksimumu standarda 70-75-kg. i cisto sumnjam da bi i tad izgledao ugojeno.
A sto se tice kracih i duzih sopova,pa nemogu svi da budu isti u santimetar,nisu ni ljudi svi isti.
Zato je i napisan standard sa diletacijom tezine i visine.

Back