Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Jevdjo druze ,niko nas nije posvadjao.Prezauzet sam poslom a i shvatio sam da ovde ima previse provokatora pa nisam hteo vise da pisem. Novost je da smo od Nenada dobili jos jednog muzjaka"Medo Romanijski " i poslacu ti slike direktno natvoj mail.Dishi je bio kod mene i uverio se da nista nisam na ovom ili bilo kom drugom sajtu slagao ali nezelim se vise ovde prepucavati.Kad dodjesu Srbiju izvoli kod mene bices mi dragi gost.

7df983422861.jpg

Pre neki dan videh jednog Sop-a starog oko 3 godine, koji nešto i nije u standardu, mislim samo na visinu upoređujući ga sa Zoranovim Sopom i dok sam razgovarao sa vlasnikom na moje iznenađenje, videvši mačku u dvorištu, ( boksu veličine 2x3 m) skočio je iz mesta sa sve četri noge paralelno sa zemljem, tako da mu je stomak bio na visini većoj od 1 m, kasnije je iz zaleta u jednom koraku skočio iznad ograde držeći telo iznad ogrede visoke 2 m prednjim nogama i za kraj je skočivši iz mesta u uglu boksa ostao zakačen na ogradi držeći se šapama tj. kandžama kao mačka. Neverovatno da mi je neko pričao ne bi mu verovao i svo vreme je bio oduševljen prisustvom vlasnika mrdajući svojim kupiranim repom.

Dali se moze drzati u stanu?

MOJE MISLJENJE TI JE DA OVO NISU PSI ZA STAN, ALI NARAVNO MOGU DA SE DRZE U STANU KO I SVAKI DRUGI PAS.
TO MISLIM ZATO STO JA IMAM KUCU SA DVORISTEM PA MOM SOP-U NI TO NIJE DOVOLJNO NEGO BI STALNO ISAO U SETNJU, I JAKO JE AKTIVAN NON STOP TRCI PO DVORISTU LAJE I SL.
SOP JE VELIK I JAKO AKTIVAN PAS I AKO SE ODLUCIS DA GA UZMES ZA STAN, MOJ TI JE SAVET DA GA DOBRO IZDRESIRAS KAKO BI PRAVIO STO MANJU STETU U STANU!

CENA IM JE OKO 100-150 EVRA, NAJPOUZDANIJI I NAJBOLJI PSI SU TI PO MENI IZ ODGAIVACNICE CARSKI CUVAR-SREMSKA MITROVICA. ILI STENE KOJE TI PREPORUCI VLASNIK OVE ODGAJIVACNICE

Brane slažem se sa vama naročito oko Peđine preporuke prilikom biranja šteneta od drugih vlasnika, jedino ovo oko lajanja, npr. Zoranov pas ne laje preterano, a takođe i Milanova kuja (iz Kraljeva kod Aleksinaca), koja se pre mesec i po dana oštenila. Koliko znam iz iskustava drgih odgajivača da lajanje Sop-ova ima veze više sa sredinom u kojoj Sop živi (ako ima u susedstvu više lajavih pasa, i Sop ce lajati). Uglavnom ne laje bez potrebe. I još nešto iz iskustva jednog vlasnika Sopa čiji je boks pored nekog prolaza, nikako ne dozvoliti da bude iritiran od komšija, a naročito nestašne dece, jer u tom slučaju neće imati miroljubiv odnos prema deci, kad ga izvedete u šetnju.

brane n.s:
MOJE MISLJENJE TI JE DA OVO NISU PSI ZA STAN, ALI NARAVNO MOGU DA SE DRZE U STANU KO I SVAKI DRUGI PAS.
TO MISLIM ZATO STO JA IMAM KUCU SA DVORISTEM PA MOM SOP-U NI TO NIJE DOVOLJNO NEGO BI STALNO ISAO U SETNJU, I JAKO JE AKTIVAN NON STOP TRCI PO DVORISTU LAJE I SL.
SOP JE VELIK I JAKO AKTIVAN PAS I AKO SE ODLUCIS DA GA UZMES ZA STAN, MOJ TI JE SAVET DA GA DOBRO IZDRESIRAS KAKO BI PRAVIO STO MANJU STETU U STANU!

CENA IM JE OKO 100-150 EVRA, NAJPOUZDANIJI I NAJBOLJI PSI SU TI PO MENI IZ ODGAIVACNICE CARSKI CUVAR-SREMSKA MITROVICA. ILI STENE KOJE TI PREPORUCI VLASNIK OVE ODGAJIVACNICE

Moj Sop je prilicno miran i kada ide u setnju uopste se neobazire na ljude, nije do sada zalajo na nikoga kada se seta a kamoli nesto vise. dok u dvoristu reaguje na svaku nepoznatu osobu koja se približi ogradi!
Mislim da je Sop idealan pas za cuvanje imovine jer ono sto je njegova teritorija to brani po svaku cenu i za to mu nije potrebna neka posebna obuka!

Свануо је 1. мај у исчекивњу новог члана породице. И негде око 9 сати ујутру, када су сви ортаци отишли на нека дружења у природи, ја дочеках мог малог СОП-а, директно довеженог из Пеђине одгајивачнице Царски чувар. Како никада нисам имао пса морате признати да је чување Сопа у двособном стану баш храбро, ако не и лудо. Него да не дужим, мали Бен је већ постао "филмска звезда" тако што се допао сниматељу РТС-а, приликом снимања репортаже о летењу параглајдерима изнад Сокобање. А било је и неких локалних ТВ станица и администратор сајта http://soko-banja.org/index.php?option=com_smf&Itemid=203&topic=86.new;topicseen#new , мада сам чуо да можда и нешто од тога заварши и на Б92. Како се моја маленкост бави и параглајдингом, те смо се тамо нашли на самом полетишту у Сокобањи у организацији Параглајдиг клуба "Албатрос" из Ниша, а били су присутни и момци из Бољевца, Зајечара и ми из Алексинца. Мислим да је освојио симпатије свих присутних тако да ће можда и бити "маскота" предстојећег Европског такмичења у параглајдигу које ће се одржати у Сићеву. Када се летење завршило и када смо се захваљујући љубазном домаћину Зорану из агенције Соко-турс нашли у чувеном Милошевом Конаку, скоро сви су приметили Бена. Није ни могао остати непримећен пошто је стар само седам недеља и наравно није могао бити на поводнику. Још бољи су били коментари када сам га прошетао Бањским корзом, од дечијих, каква лепа куца, до озбиљнијих коментара, какав поносан пас, чак су ме и заустављали да га сликају. Ето таква су моја искуства у прва два дана са Сопом.

Biće fotki možda i u toku dana. Verujte mi da je kao beba koja je tek prohodala, ponekad napravi lom u stanu. Zanimljivo je da kad sam ga vodio kod keve na selo Ben "Čapa" skoči sa jedno pola metra visoke terase napolju i lepo završi veliku nuždu i to dva puta niko ga nije učio, jedino još piški svuda.

Jevdjo:
Nek je sa srecom Dishi!
A sad nam daj neku sliku da vidimo tog lepotana.

Juce sam slikao Bena, a danas ću ih postaviti u toku dana. Muka je s njim, uostalom kao i sa svim Sopovima što ih ne drži mesto, a što je nestašan kad namiriše hranu, da vam ne pričam, uostalom videćete fotke. Kad sam ga vodio kod keve u selo da prespava, da ne verujete skočio je sa otprilike 70 cm neograđene terase i završio veliku nuždu, vido svojim očima. Keva mi kaže da je i kod nje to uradio, a niko ganije tome učio. Doduše ponekad se upiški u stanu, ali sve ređe, samo da mu uhvatim ritam.

Back