Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Не знам, можда можеш кад се одлучиш да узмеш штене, да захтеваш од одгајивача да твом будућем штенету купира и уши, пошто се репови купирају.
А да ли сме да се купира, то не знам, мислим да не сме...можда грешим.

Jesi siguran da je bio SOP? Nesto ne verujem ali bolje neko iskusniji da odgovori.

Sa humane i veterinarske strane: usi se kupiraju kasnije, u uzrastu oko 3-4 meseca, kad je najintenzivniji metabolizam kalcijuma i fosfora, tj. dok se menjaju zubi. U EU je to zabranjeno, mada se negde i provlaci, recimo kod cane corso u juznim regijama Italije. FCI ciji clan i KSS je takodje zabranila kupiranje usiju i repova, s tim da pojedine sudije tu "progledaju kroz prste", za repove se slazem da ih treba kupirati kod rasa sklonih displaziji ali za kupiranje usiju ne vidim apsolutno nikakvo opravdanje, jer se zahvat izvodi u totalnoj anesteziji koja uvek nosi rizik, posle se skidaju konci, u medjuvremenu rezovi zarastaju i svrbe, stene mora da prima antibiotike, a sve zarad "lepote". Obicno, kad nam neki nadobudni klinac dovede psa na kupiranje usiju jer "mu se ne svidja klempav", uvedem ga u ambulantu "da proverimo duzinu", da bi video koliko je krvi tu i da bi cuo zavijanje jer obicno negde na pola mora da im se doda anestetika, ako veterinar dovoljno revnosno usiva rane.

copy-of-pict8122.jpg

Ево једног СОП-а са купираним ушима :)

Надам се да се власник неће љутити што сам окачио његовог пса као пример, ако прати овај форум. Ништа лоше не мислим, одмах да нагласим!

ne bih psu nikad kuprirao ushi,ali u nekim sluchajevima to ima svoju prednost.
ja sam video jednu "zhutu",zhensku srednjeazijskog ovcghara,koja je chuvala stoku na peshteru.
njoj su isechene ushi,kad se kolje sa vukom,da je ne cepa.imala je jednog vuka,to mi je rekao vlasnik...

Ја све Средњеазијске овчаре које сам видео, свима су купирани и уши и репови. Те псе које сам ја видео углавном служе за чување приватних имовина или неких пословних објеката. Углавном је разлог то што си навео, али не знам само како би толиког пса човек успео да ухвати за уши или реп! :per:

А ја сам говорио о псима у урбаним срединама, а ту нема вукова :D нисам видео псе у "дивљини" да се тако изразим :)
Мада може ту да се нађе неки чопор џукаца :P

Imao sam štence bandoga kojima smo kupirali uši 5-6 dan ,bez anestezije .Traumatično je iskustvo bilo i za mene i za štence ali je bolje kupirati psu uši i rep u prvih 5-6 dana nego kasnije.Naravno da ne može u tom periodu da se lepo odseku kao kada je štene starije.Ali nije loše ispalo ni ovako.

Не желим да се мешам, само желим да изнесем свој став. Не знам, али није ми се свидела та идеја са Српским бандогом, мислим генерално нисам љубитељ америчких булдога, па ми се због тога није свидела. Али, морам да признам да ми се Цезар, окачена је слика на теми Бандог, свидео. Леп је, масиван и свиђа ми се глава! :)

Не желим да се мешам, само желим да изнесем свој став. Не знам, али није ми се свидела та идеја са Српским бандогом, мислим генерално нисам љубитељ америчких булдога, па ми се због тога није свидела. Али, морам да признам да ми се Цезар, окачена је слика на теми Бандог, свидео. Леп је, масиван и свиђа ми се глава! :)[/QUOTE

Svi štenci iz te kombinacije su ispali bolje nego mnogi Sopovi.Da nisam rekao šta je upareno i da to nisam javno objavio niko ni nebi mogao da prepozna o čemu se radi.
Jaka kost, snažna konstitucija - sve u svemu snažni psi.Mnoge ženke iz te kombinacije su prešle 70cm u grebenu i izgledaju mnogo dobro.Gore pomenuti Cezar je visok 80cm i ima građu sopa sve je povukao na Kapa,koliko čujem odličan je čuvar a u isto vreme jako staložen pas.Da tim psima nisu kupirane uši ,većina pasa iz tog legla bi lako mogla proći kao Sopovi..
Ali da napomenem da nisam prevarant i da je kod mene sve transparentno,tako da ni ovi Srpski bandozi neće dalje ići u priplod sa Sopovima, ili ako slučajno i odu sigurno neće imati validne papire.
Trebalo bi da te pse vidite uživo i tek onda da imate kompletnu sliku.Ko zna šta se sve krije u "čistokrvnim " sopovima ,ali to se neće ni saznati jer pojedinci sigurno
neće obajvljivati šta su sve radili i ubacivali u sopa.
Ja znam da je to leglo burno propraćeno u javnosti ,posebno od odgajivača, ali niko tom leglu ne može da ospori kvalitet.Mnogi ljudi potroše godine rada u bandog programu pa ne dobiju ovakve rezultate ,ali šta da se radi, valjda zato ovo leglo i skreće toliko pažnje na sebe.

Znam da nije tema ali sam hteo sve malo da pojasnim i dam svoje viđenje.
Pozdrav i svako dobro...

Не желим да се мешам, само желим да изнесем свој став. Не знам, али није ми се свидела та идеја са Српским бандогом, мислим генерално нисам љубитељ америчких булдога, па ми се због тога није свидела. Али, морам да признам да ми се Цезар, окачена је слика на теми Бандог, свидео. Леп је, масиван и свиђа ми се глава! :)[/QUOTE

Svi štenci iz te kombinacije su ispali bolje nego mnogi Sopovi.Da nisam rekao šta je upareno i da to nisam javno objavio niko ni nebi mogao da prepozna o čemu se radi.
Jaka kost, snažna konstitucija - sve u svemu snažni psi.Mnoge ženke iz te kombinacije su prešle 70cm u grebenu i izgledaju mnogo dobro.Gore pomenuti Cezar je visok 80cm i ima građu sopa sve je povukao na Kapa,koliko čujem odličan je čuvar a u isto vreme jako staložen pas.Da tim psima nisu kupirane uši ,većina pasa iz tog legla bi lako mogla proći kao Sopovi..
Ali da napomenem da nisam prevarant i da je kod mene sve transparentno,tako da ni ovi Srpski bandozi neće dalje ići u priplod sa Sopovima, ili ako slučajno i odu sigurno neće imati validne papire.
Trebalo bi da te pse vidite uživo i tek onda da imate kompletnu sliku.Ko zna šta se sve krije u "čistokrvnim " sopovima ,ali to se neće ni saznati jer pojedinci sigurno
neće obajvljivati šta su sve radili i ubacivali u sopa.
Ja znam da je to leglo burno propraćeno u javnosti ,posebno od odgajivača, ali niko tom leglu ne može da ospori kvalitet.Mnogi ljudi potroše godine rada u bandog programu pa ne dobiju ovakve rezultate ,ali šta da se radi, valjda zato ovo leglo i skreće toliko pažnje na sebe.

Znam da nije tema ali sam hteo sve malo da pojasnim i dam svoje viđenje.
Pozdrav i svako dobro...

Само да се разумемо, мислим да ме не схватиш погрешно, нисам рекао ништа лоше о томе што је урађено, само сам изнео своје мишљење. Нисам љубитељ Америчких булдога, тј. не свиђају ми се. Нису по мом укусу...Нисам те осуђивао нити ништа лоше рекао о теби или о тој комбинацији. Шта више рекао сам да ми се Цезар свиђа.
Нисам никакв стручњак или особа од неке важности па да паметујем или да причам ово или оно. И да јесам никада то не бих радио. Једноставно сам ВЕЛИКИ љубитељ СОП-ова и то је то. Не само СОП-ова, него генерално волим велике псе. Слажем се да их треба видети уживо, и искрено бих волео да видим нпр. Цезара или неког пса из те комбинације.

У сваком случају надам се да смо се раумели у позитивном смислу :D Поздрав!

Интересује ме прича о калцијуму. Био сам на Ветеринарском факултету и тамо ми је проф. (глупо ми је да га именујем) рекао да се калцијум не даје пре 4. месеца. Пресато сам свом С.О.П.-у да дајем калцијум због јетре, имао је неке проблеме са органима, па су ме саветоватли да престанем са давањем калцијума неко време. Кад сам био на прегледу пре пар дана, речено ми је да њему уопште не треба калцијум, само добра храна и Сунце :D
Не знам, слажем се са овим другим делом али ме копка тај калцију. Ја сам ипак наставио да му дајем, јер шта знам велика раса, брзо расте и тако то. Иначе му нисам дава једно 10 дана због његових проблема.

Поздрав!

Kalcijuma uglavnom ne manjka u kvalitetnijoj hrani-kosti, mlecne preradjevine, susam... pa je problem samo resorpcija za sta mu treba vitamin D koga organizam najcesce moze sam da resorbuje iz Sunceve svetlosti. Ono sto je takodje bitno (i sam si pomenuo jetru) je RAVNOTEZA kalcijuma i fosfora. Jer kad nisu u ravnotezi, bez obzira na kolicinu, ono cega ostane u visku se izlucuje putem mokrace a da bi uopste doslo do bubrega, mora da se izmetabolise kroz jetru prvo. Ne znam cime ga inace hranis ali ako je hrana kvalitetna a stene dobrih gena, dodaci kalcijuma mogu da naprave vise stete nego koristi.

Па овако, мислим да га храним и више него квалитетно, од меса једе коњско, јунеће, пилећа леђа и пилеће бело...мислим то је најбоље месо које постоји и најквалитетније. Узео сам му и Ројал канин грануле. Пије јогурта, узимам му са најмање масти. Једе по мало бареног пиринча. Добија и кости да глође, мада је још мали и не може да је савлада, то мувише дајем због зуба. Од калциујма му дајем Pet-PHOS Ca/P=2 то је тај однос о коме си говорила. И мени су на Вет. фак. рекли само Сунца што више. Давао сам му раније АД3 капи. Генетски немам појма какав је, мислим видео сам му оца и он је како да кажем, по мом мишљењу нормалан пас. Бојим се да не претерам са калцијумом, има 3 месеца и 14кг и дајем му две таблете, једна ујутру и једна увече, пошто пише да да иде једна таблета на 5кг телесне тежине. Само гледам у ноге, можда сам мало оптерећен тиме да нема криве ноге :)

Nema krive noge!!! Samo je mali svrca koji je predodredjen da bude ogroman.Tako je to sa sopovima,i moj je bio takav.Iz onoga sto pises zakljucujem da putem hrane unosi sve sto mu treba.Sto se kalcijuma tice,kao dodatka ishrani ne preteruj!!!!Ozbiljno!!!Siguran sam da su ti davali savete da je takvim psima potrebna dupla doza itd.Bar su meni neki savetovali tako!Prevelika koncentracija kalcijuma daje neke mnogo lose posledice sa kojima nisam detaljno upoznat.Moj pas ima dve god. ,hvala bogu lepo se razvio.Kad bih se sada vratio unazad ,pored dobre ishrane davao bih mu samo kostano brasno.Mislim da se tako zove i daje se pilicima da im se ne iskrive noge tokom razvoja.Od svih hemiskih preparata je najmanje zlo.Moze da se nadje u poljoprivrednoj apoteci!Pas ti je mnogo lep i ne opterecuj se mnogo!
Evo ga moj Boca:
index2.jpg
Mnogo ga volim:heart::heart::heart::heart::heart::bye:
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Nema krive noge!!! Samo je mali svrca koji je predodredjen da bude ogroman.Tako je to sa sopovima,i moj je bio takav.Iz onoga sto pises zakljucujem da putem hrane unosi sve sto mu treba.Sto se kalcijuma tice,kao dodatka ishrani ne preteruj!!!!Ozbiljno!!!Siguran sam da su ti davali savete da je takvim psima potrebna dupla doza itd.Bar su meni neki savetovali tako!Prevelika koncentracija kalcijuma daje neke mnogo lose posledice sa kojima nisam detaljno upoznat.Moj pas ima dve god. ,hvala bogu lepo se razvio.Kad bih se sada vratio unazad ,pored dobre ishrane davao bih mu samo kostano brasno.Mislim da se tako zove i daje se pilicima da im se ne iskrive noge tokom razvoja.Od svih hemiskih preparata je najmanje zlo.Moze da se nadje u poljoprivrednoj apoteci!Pas ti je mnogo lep i ne opterecuj se mnogo!
Evo ga moj Boca:Pogledajte prilog 298879 Mnogo ga volim:heart::heart::heart::heart::heart::bye:
Pozdrav!
Evo jos jedne slicice:
Srpski Odbrambeni Pas.jpg

pozdrav sa brda.............

nadamo se da smo uparili Stelu..........

Uploaded with ImageShack.us

sa Vukom Romanijskim

Stela se nije stenila dosad i neznamo dali je plodna...............kuja je odlicna...............i nadamo se podmladku..........

vec sutra ocekujemo da uparimo Asku/ Aska R ..Meda R/ i kako je to Medina cerka parice opet Vuk Romanijski

pozdrav

Nema promasaja bice odlicni:klap:
P.S. Bato jel ima neka cica za Boleta?

Poslednja izmena:

Back