Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Vaistinu se rodi!Po meni,SOP nema slican temperament kao Sarplaninac.Ja licno ne znam vlasnika Sarplaninca,kojeg pas nije ujeo ili pokusao da ujede.Meni licno deluju "mutno".E,sad pitanje je,da li sam ja video "prave" Sarplanince.Isto,bitno je i kako su odgajeni.Po meni nemaju nekih velikih slicnosti,osim da su obe rase nase.To je moje misljenje.

Mislim da se nikad nisi susreo sa pravim sarplnincem imao sam ga kao klinac i cak ga i setao sam iako je bio 3 puta tezi i veci od mene, vukao ga tamo vamo po dvoristu i svasta nesto decije nikada me nije mrko pogledao mogao sam ruku u usta da stavim kad god mi padne na pamet ,on nikada nije video vise od 5 ljudi istovremeno,a ubrzo je bio dovodjen medju 20-30 klinaca+odraslih ljudi i ponasao se kao da je ceo zivot sa njima naravno uz prisustvo mene i mog oca u dvoriste kada mi tj. ukucani nisu tu retko kome je dozvoljavao da udje i sa 6 meseci ali kada je neko tu nije bilo nikakvih problema osim naravno ako ne mases rukama prema meni ili nekom iz kuce kao neki manijak ili se dere isto tako.Mislim da ima dosta toga preko genetike i kvaliteta samih roditelja psa naravno i kako se vlasnik ophodi prema njemu, i takodje mislim da je to kod svake rase ne samo kod Sarplaninaca u pitanju,ako ga neko tuce i maltretira svaki dan na metru lanca nikada pustenog itd. naravno da ce dobiti nestabilnog psa ma koje rase bio.

Mislim da se nikad nisi susreo sa pravim sarplnincem imao sam ga kao klinac i cak ga i setao sam iako je bio 3 puta tezi i veci od mene, vukao ga tamo vamo po dvoristu i svasta nesto decije nikada me nije mrko pogledao mogao sam ruku u usta da stavim kad god mi padne na pamet ,on nikada nije video vise od 5 ljudi istovremeno,a ubrzo je bio dovodjen medju 20-30 klinaca+odraslih ljudi i ponasao se kao da je ceo zivot sa njima naravno uz prisustvo mene i mog oca u dvoriste kada mi tj. ukucani nisu tu retko kome je dozvoljavao da udje i sa 6 meseci ali kada je neko tu nije bilo nikakvih problema osim naravno ako ne mases rukama prema meni ili nekom iz kuce kao neki manijak ili se dere isto tako.Mislim da ima dosta toga preko genetike i kvaliteta samih roditelja psa naravno i kako se vlasnik ophodi prema njemu, i takodje mislim da je to kod svake rase ne samo kod Sarplaninaca u pitanju,ako ga neko tuce i maltretira svaki dan na metru lanca nikada pustenog itd. naravno da ce dobiti nestabilnog psa ma koje rase bio.

Verovatno si upravu.Nisam se susretao tako cesto sa njima,a i kad jesam to mozda nisu bili pravi predstavnici rase.Da se razumemo,nisam ja toliko iskusan da ocenim kakva je koja rasa,i ono sto pricam je na osnovu onog sto sam video ili cuo.Od '98 godine sam imao Nemackog Ovcara(tada sam imao 7 godina),koji je uginuo 2010,izdrzao sam neko vreme bez psa,i onda sam kupio SOP-a i nisam pogresio.Sad uzimam jos jedno stene.

Kapo retrospektiva.

2-6-1.jpg

17-1.jpg

Pozdrav

pozdrav sa brda.........................

uparili smo.....Lunu

Uploaded with ImageShack.us

sa Vukom

i za desetak dana ...................parimo Abu

sa Medom

Uploaded with ImageShack.us.......................................i u pripremi nam je Sila

i bice parena sa Vukon

tako da cemo maksimalno doprineti da ima ovakvih natpisa

i vecina zenkica ce biti povoljno udomljena uz uslov parenja sa nasim muzjacima..........................i jos jednom pozdravljamo sve vise odlicnih i autenticnoh pasa.......i
naravno i dalje stojimo na raspolaganju svim vlasnicima pasa......

pozdrav

Poslednja izmena:
Malo smo porasli

Verovao sam da do ovakvih gluposti nece da dodje i da su ogovaranja i ostale gluposti iza nas ali ocigledno postoji problem sa svakim novim odgajivacem iz ovog ili onog razloga.Ovim putem se obracam "prijateljima" koji su napljuvali moje pse kod trecih ljudi recima da to nisu SOPovi uopste,da leglo koje trenutno imam nema veze sa SOPom a verovatno i sva naredna legla koja budu ostenjena u mojoj odgajivacnici nece biti SOPovi vec ko zna sta.Voleo bih da se to kaze meni licno ako je moguce pa da ja uvidim da sam u zabludi i odem kod tih dusebriznika i nabavim pse za dalju reprodukciju ,jer ocigledno Nenad Gavrilovic ne zna sta radi i nema pojma o Srpskom Odbrambenom psu vec pojedini odgajivaci i ljubitelji polazu ekskluzivno pravo na najbolje stence i pse koji su jedini pravi SOPovi a sve ostalo ne vredi pisljivu paru.Za vas kojima se moji psi ne svidjau ili imate kompleks od njihovog kvaliteta,stagod bilo,mogu samo da kazem da su svi moji psi dosli ili direktno od Nenada Gavrilovica ili su nabavljeni po njegovim instrukcijama i kombinacije parenja pravi Gospodin Gavrilovic iskljucivo i ja ga u tim instrukcijama slusam.Duze vec vremena stizu do mene price ovakve ili onakve o poreklu i kvalitetu mojih pasa pa sam imao potrebu da se javno obratim svima koji to govore da dodju kod mene i da povedu svoje pse da uporede kvaltet,eksterijerni i karakterni pa posle okolo da idu i pricaju gluposti a sve iz straha od toga da uskoro nece moci da se prodaju raznorazni akrepi od stenaca koji se zovu "pravi cistokrvni SOPovi" i da ce kvalitet iz ove i jos nekih odgajivacnica prevladati.Naravno ne tvrdim da su moji psi najbolji ali sam itekako svestan njihovove vrednosti i necu dozvoliti da po njima pljuje bilo ko a specijalno ne pojedinci koji ili imaju jednog psa i posisali su sva znanja o SOPu i znaju vise od Nenada ili su tzv.odgajivaci a psi im ne da ne lice na SOPa,negop ima jacih i stamenijih lutalica po ulici.Ja se nadam da ce se oni kojima je ovo namenjeno prepoznati,jer svako zna sta je pricao i da ce me izostaviti iz daljih ogovaranja i gluposti.Tu smo,hvala Gospodu Bogu,pa cemo videti kakvi ce psi iz moje odgajivacnice izlaziti i jesu li SOPovi ili neke dzukele.U ovu pricu sam usao iz ljubavi prema ovoj rasi prvenstveno i u saradnji sa tvorcem iste radim od pocetkla tako da me ce ove gluposti i ogovaranja biti kratkog veka jer ce kvalitet zatvoriti usta zlobnih ljudi,verovatno i neklih koji mi se predstavljaju kao prijatelji.Ja nastavljam zacrtanim putem i tacka.
I jedna lepa vest,Stela je usla u teranje i bice uparena sa Gromom i nadam se da ce sve biti ok i da u aprilu ocekujem jos jedno leglo pa vi sto imate komleks od mojih pasa mozete slobodno odmah da pocnete da pljujete po Steli i Gromu i njihovom poreklu i ne znam ni sam cemu.
Izvinjavam se svim ljudima koji su pravi ljubitelji ove rase na ovakvom pisanju ali imao sam potrebu javno da izrazim svoj gnev protiv svih ogovaranja iza ledja koja su,napominjem,pocela onog trenutka kad je prva kuja kod mene u odgajivacnici uparena.Bog Vam dao zdravlja svima!!!!!!
Marko

Ovo o cemu pricas si trebao da ocekujes od samog pocetka jer pse nisi nabavio od njih.
Pre neki dan kad je jedna persona na fejsu pitala sve odgajivace od koga je ko nabavio pse i postavljajuci sliku svog psa,koji je umro sa godinu ipo dana ( a tvrde kako je sop naj zdravija rasa) predstavljajuci ga kao pravog sopa,mada nekazem da nije dobar pas,ja sam znao da je to otprilike pocetak necega. Nisam bio siguran dal se odnosi na tvoje ili moje pse,jer smo otprilike u isto vreme postavili,al nasi su skoro svi psi istog porekla tako da je to receno u sustini i tebi i meni.
Ja sam godinama sa njima ratovao (odustao sam,nema vise smisla) i znam kako pocinju i kako se zavrsava. Pitaj na kraju krajeva Stajcica kakvu reputaciju ima zahvaljujuci njima i njihovim pricama,a realno gledajuci stajcicevi psi su bolji,pogotovo zadnja legla nego 50% njihovih lisica.

Back