Mislim da se nikad nisi susreo sa pravim sarplnincem imao sam ga kao klinac i cak ga i setao sam iako je bio 3 puta tezi i veci od mene, vukao ga tamo vamo po dvoristu i svasta nesto decije nikada me nije mrko pogledao mogao sam ruku u usta da stavim kad god mi padne na pamet ,on nikada nije video vise od 5 ljudi istovremeno,a ubrzo je bio dovodjen medju 20-30 klinaca+odraslih ljudi i ponasao se kao da je ceo zivot sa njima naravno uz prisustvo mene i mog oca u dvoriste kada mi tj. ukucani nisu tu retko kome je dozvoljavao da udje i sa 6 meseci ali kada je neko tu nije bilo nikakvih problema osim naravno ako ne mases rukama prema meni ili nekom iz kuce kao neki manijak ili se dere isto tako.Mislim da ima dosta toga preko genetike i kvaliteta samih roditelja psa naravno i kako se vlasnik ophodi prema njemu, i takodje mislim da je to kod svake rase ne samo kod Sarplaninaca u pitanju,ako ga neko tuce i maltretira svaki dan na metru lanca nikada pustenog itd. naravno da ce dobiti nestabilnog psa ma koje rase bio.