Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

pozdrav Bata brdo..
cekamo da se osteni.................Luna

otac Medo Romanijski

laik sam po pitanju ,sopova ( imao sam kontakt sa sarcima )
interesuje me što smetaju psi koji su malo više odlakaniji kao ovi na slici?

tj negde sam čitao da je sam gavrilović težio psima sa jačom gušćom dlakom zbog vremenskih uslova koji kod nas vladaju

meni lično ne smeta ni boja ni dužina dlake kod ovog psa , čak što više svidja mi se
mada svidja mi se i tigrasti a lično žute pse ne volim (stvar ukusa)

takodje interesuje me dali je neplašljivost ( i prema psima i ljudima) povezana sa odredjenim bojama dlake ............
nadam se da ste me razumeli , svidja mi se rasa i verovatno će mi biti prvi izbor ako ikad pobegnem iz stana u kuću
kad bih birao,birao bih psa prvo po karakteru zdravlju pa sve ostalo

Poslednja izmena:
Pas treba da ima gustu i meku poddlaku i to im je dovoljno za prijatan osećaj na hladnom vremenu. čak neki odgajivači pišu da im je bolje zimi nego leti. Znači, dlaka treba da bude gusta, ali ne duga.

Meni se boja ne sviđa iako je po standardu, i mislim, ALI NISAM BAŠ SIGURAN da su ovi Batini psi iz novije linije koju je Gavrilović stvorio da se psi ne bi parili u srodstvu. Ja sam pristalica žutih i tigrastih pasa, koje uzgaja najveći broj odgajivača, a ne ovih smeđih, braun, sivih, crno-civih i svih mogućih kombinacija ovih boja (još više mi smeta to što nemaju neku karakterističnu obojenost, nego su boje izmešane i razbacane po telu).

Mislim da međusobnim parenjem žutih i tigrastih pasa ne može nastati jedan pas koji je obojen kao Batini psi. Nisam stručnjak, pa molim nekog (Sasha, Dishi ) da me isprave ako ovo što sam naveo nije tačno.

Pas treba da ima gustu i meku poddlaku i to im je dovoljno za prijatan osećaj na hladnom vremenu. čak neki odgajivači pišu da im je bolje zimi nego leti. Znači, dlaka treba da bude gusta, ali ne duga.

Meni se boja ne sviđa iako je po standardu, i mislim, ALI NISAM BAŠ SIGURAN da su ovi Batini psi iz novije linije koju je Gavrilović stvorio da se psi ne bi parili u srodstvu. Ja sam pristalica žutih i tigrastih pasa, koje uzgaja najveći broj odgajivača, a ne ovih smeđih, braun, sivih, crno-civih i svih mogućih kombinacija ovih boja (još više mi smeta to što nemaju neku karakterističnu obojenost, nego su boje izmešane i razbacane po telu).

Mislim da međusobnim parenjem žutih i tigrastih pasa ne može nastati jedan pas koji je obojen kao Batini psi. Nisam stručnjak, pa molim nekog (Sasha, Dishi ) da me isprave ako ovo što sam naveo nije tačno.

Хвала Драгане Србине, што мислиш да сам стручњак, али ја сам само власник Бен Акибе. Бата је имао Беновог старијег брата Бака, такође и његов шурак има Беновог брата из претходног легла и ја сам од виђења са њиховим псима заволео СОП-ове.

offf
u srbiji treba prvo da postoji policija za ljude jer je nemamo(na papiru da)
a policija za životinje jel postoji u rusiji?

Nesto nisam upoznat dal ima neko posebno odeljenje milicije,al da su zivotinje zasticene,jesu i to od strane samog stanovnistva,druga je kultura ljudi ovde,druga svest. Otprilike kao kod nas po Vojvodini i Macvi,a ne kao u Sumadiji i Zapadnoj Srbiji gde je pas samo obicna dzukela za lanca.

šta ćeš tako je kod nas , ne može da se meri vojvodina i mačva sa zapadnom srbijom
zapadna srbija što vislje to pasivnije
tamo su ljudi i sebe teško hranili a kamoli pse, samo im je stoka bila "blago" na koje se gledalo sa četvoro očiju , a sve ostalo mačke ,psi što dobiju sa stola i što sami ulove
to je u narodu ostalo urezano
lagano i taj način razmisljanja se menja

Ssle i ako mu ostane malo tamnija dlaka na ledjima nece izgledati lose nego naprotiv bice vrlo upecatljiv i prepznat pas po tom obelezju.
Ja sam imao u proslom leglu dve zenkice na jednoj se izgubila a na drugoj se primecuje,mogu da kazem da je odlican pas.
Ja nemam a de sel,zato te pitam za njihove roditelje, cini mi se da taj par ima neku liniju sa mojim Malim.

Pozdrav i svako dobro. ;)

pozdrav Bata brdo................

Da malo pojasnim stvari .....svi psi kod nas do godinu dana izgledaju mrsavo iz razloga formiranja skeleta a kasnije sa dobrom bazom lako je nabaciti misicavost i tezinu psu, sto se po odraslim psima i vidi.......,to je nacin odgajanja i nismo ga mi izmislili vec se to pokazalo najbolje u odgajanju molosa.
Lako je stene dovesti do idealnje tezine do godinu dana......................kasnije nastaju problemi sa krivljenjem kicme a nepravilno razvijeni i lose izuglovani udovi se ne mogu ispraviti kasnije........

Odi i Mila su prosecne "devojke"i mogli bi ih odstraniti jer ne deluju impresivno ali su one direktni potomci SORAPA I Luna je parena snamerom i kao genetski autenticne su nama jako vredne.....
Od pocetka drzimo izvorne i autenticne pse i ne mesamo sa drugim psima .Parimo iskljucivo na Romaniji kod Nenada Gavrilovica ili sa nasim muzjacima ........i tako ce i nadalje biti jos dugo....

Boje su stvar ukusa /nasa misljenje da pas treba biti sa palezom u vise nijansi /a duzina dlake takva da pas bez kucice moze preziveti sva godisnja doba...........................,

Sve zenke u priplodu su preko 60-65 ..........a muzjaci 70-75
proporcijalne tezine ,razvijenih ekstremiteta,pravilno izuglovanih, .................................

Za neki dan nadamo se da ce se osteniti dve kuje /Luna ,Mila/ Beta i Odi su uparene ..............
a krajem Leta parimo mlade sa Romanije...........................................................................

Svakom kome treba bilo kakav savet i pomoc stojimo na raspolaganju /ishrana,selekcija,bolest/......................24 h..................................

Ne komentarisemo zlonamerne komentare/ bilo toga i ranije i preziveli kad je bio samo jedan pas/
a odgovaracemo sa sto vise slika i naravno pasa kojih ocekujemo ove godine oko 120.......

pozdrav Bata brdo

ps

Jako nam imponuje podrska Nenada Gavrilovica i njegova ocena nasih pasa

Back