Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Stabilan i uravnotežen pas dobro procenjuje situaciju i zna kada treba da se reaguje a kada za to nema potrebe.

Сам си рекао да су се Напуљци залетали на вас.На мене кад се неко залеће,сигурно да нећу да стојим и да чекам шта ће тај неко уради,већ ћу да одреагуем.То исто очекујем и од мог пса.Стабилност и уравнотеженост немају везе са проценом ситуације,тј. проценом претње.Ал' нема ни везе...

Сам си рекао да су се Напуљци залетали на вас.На мене кад се неко залеће,сигурно да нећу да стојим и да чекам шта ће тај неко уради,већ ћу да одреагуем.То исто очекујем и од мог пса.Стабилност и уравнотеженост немају везе са проценом ситуације,тј. проценом претње.Ал' нема ни везе...

Naravno da ima veze,neuravnotežen pas nikada neće procenjivati sitauciju nego će odmah reagovati "na prvu loptu".
Da napuljac se jedan zaletao i lajao na nas ali je bio na povodniku , kao i moj pas.Kapo ga je samo posmatrao i nije pravio nikakvu galamu...
Imao sam priliku da se sretnem sa gomilom "lajavaca" koji jednostavno ne predstavljaju nikakvu pretnju.Kako naš narod kaže :"Ker koji laje ne ujeda"...
Pas koji je svestan svoje snage nikada ne rasipa energiju bez potrebe (ne bavi se zastrašivanjem - to mu nije potrebno).

Gate 4 :Ti ja nikada ne možemo razgovarati o psima na istoj talasnoj dužini jer nas dele godine , iskustvo u držanju pasa,i da me neko ne shvati pogrešno - količini psećih govana koje sam očistio za 8 legala koje sam izveo u poslednjih 10 godina...
Beskorisna naglabanja i nadmudrivanja neće promeniti moje stavove koje sam godinama izgrađivao...

Наравно да не можемо да причамо на истим дужинама,јер се ја држим једне приче и не мењам мишљење како ветар дуне.Ако се сећаш,скоро је била прича на БК где сам поставио снимак где жути и браон пас се склањају од маркиранта.За тог жутог си тврдио,а то има и записано,да је веома стабилан,уравножен пас са добрим чуварским способностима.Све би то било уреду,да на другом месту,овога пута на фејсбуку,за тог истог пса,на окупљању које сте правили,ниси рекао да вас је нон стоп одмеравао и да нико није могао да му приђе...Е сад,зашто је он реаговао на све вас,сигурно му нисте сви ви били претња,а већ си рекао да је стабилан и уравнотежен?

Наравно да не можемо да причамо на истим дужинама,јер се ја држим једне приче и не мењам мишљење како ветар дуне.Ако се сећаш,скоро је била прича на БК где сам поставио снимак где жути и браон пас се склањају од маркиранта.За тог жутог си тврдио,а то има и записано,да је веома стабилан,уравножен пас са добрим чуварским способностима.Све би то било уреду,да на другом месту,овога пута на фејсбуку,за тог истог пса,на окупљању које сте правили,ниси рекао да вас је нон стоп одмеравао и да нико није могао да му приђе...Е сад,зашто је он реаговао на све вас,сигурно му нисте сви ви били претња,а већ си рекао да је стабилан и уравнотежен?

Opet mešaš babe i žabe , po običaju...
Za tog psa se lepo videlo na tom snimku kako se sklanja od markiranta ,jer ne zna šta se od njega očekivalo.Posle izvesnog rada sa tim psom ,kada je pas ,shvatio šta se od njega traži, pas je reagovao kako se i očekuje..
To sve lepo ide u prilog činjenici da postoje stečene i nasledne osobine...

Opet mešaš babe i žabe , po običaju...
Za tog psa se lepo videlo na tom snimku kako se sklanja od markiranta ,jer ne zna šta se od njega očekivalo.Posle izvesnog rada sa tim psom ,kada je pas ,shvatio šta se od njega traži, pas je reagovao kako se i očekuje..
To sve lepo ide u prilog činjenici da postoje stečene i nasledne osobine...

Не мислим на тај део где се склања од маркиранта,него на део где причаш како је стабилан и уравнотежен,а нико не сме да му приђе и све вас одмерава.Горе си рекао да стабилан и уравнотежен пас одлично процењује ситуацију.Немогуће је да сте му сви ви представљали претњу.
Пре Рине и Дона,сам имао и Немачког овчара,птичаре и бретона.
Сам нисам изево ни једно легло.Тако да у складу са годинама,више сам времена провео са псима него ти.Шта више проходао сам уз птичара која се звала Рина и по коме је женка сопа добила име.
То колико је ко извео легала,није толико битно,јер је битан квалитет,а не квантитет.Са 23 године живота,само једну и по годину сам провео без пса у дворишту.

Не мислим на тај део где се склања од маркиранта,него на део где причаш како је стабилан и уравнотежен,а нико не сме да му приђе и све вас одмерава.Горе си рекао да стабилан и уравнотежен пас одлично процењује ситуацију.Немогуће је да сте му сви ви представљали претњу.
Пре Рине и Дона,сам имао и Немачког овчара,птичаре и бретона.
Сам нисам изево ни једно легло.Тако да у складу са годинама,више сам времена провео са псима него ти.Шта више проходао сам уз птичара која се звала Рина и по коме је женка сопа добила име.
То колико је ко извео легала,није толико битно,јер је битан квалитет,а не квантитет.Са 23 године живота,само једну и по годину сам провео без пса у дворишту.

Iskustvo uči psa kako će se ponašati u datim situacijama , kako sam sve lepo i objasnio.
Da tebi objašnjav nema svrhe jer sve tumačiš na neki pogrešan način tako da sam odustao od toga...Sve sam lepo objasnio pa ko ume i želi da shvati shvatiće...
Imam dovoljno i godina i iskustva i znam kakvih sve profila ljudi ima psi mi nisu jedina preokupacija u životu , samo velika ljubav i hobi...

Kvalitet je bitan , to je tačno.Koje od mojih štenaca do sada nije kvalitetno?
Izvesti jedno leglo je bitno - tek kada to budeš uradio videćeš o čemu pričam ...

Od 1991 sam imao prvog rotvajlera i neke pse i pre toga ali prvog psa službene rase 1991 , o kome sam se samo ja brinuo.Šetao sam rota u godini kada si ti derane rođen.
Taj rot je bio moj pas.A intezivno se bavim psima od 2004.godine, od kada ih samostalno finansiram...
Pozdrav i svako dobro ti želim u odgoju tvog prvog legla....

Iskustvo uči psa kako će se ponašati u datim situacijama , kako sam sve lepo i objasnio.
Da tebi objašnjav nema svrhe jer sve tumačiš na neki pogrešan način tako da sam odustao od toga...Sve sam lepo objasnio pa ko ume i želi da shvati shvatiće...
Imam dovoljno i godina i iskustva i znam kakvih sve profila ljudi ima psi mi nisu jedina preokupacija u životu , samo velika ljubav i hobi...

Kvalitet je bitan , to je tačno.Koje od mojih štenaca do sada nije kvalitetno?
Izvesti jedno leglo je bitno - tek kada to budeš uradio videćeš o čemu pričam ...

Od 1991 sam imao prvog rotvajlera i neke pse i pre toga ali prvog psa službene rase 1991 , o kome sam se samo ja brinuo.Šetao sam rota u godini kada si ti derane rođen.
Taj rot je bio moj pas.A intezivno se bavim psima od 2004.godine, od kada ih samostalno finansiram...
Pozdrav i svako dobro ti želim u odgoju tvog prvog legla....

Хвала лепо...

Ево једног снимка СОП-ова који су били на ЦАЦИБ-у
Иначе Дон ми се свиђа и од мене имаш све похвале што се њега тиче. Нисам сигуран, али мислим да је женка по имену Рина(црна ако се не варам) твоја такође. И она је одлична женка.

Да напоменем да сам ја свог пса узео да га шетам и да ми буде љубимац :D мада га никада не бих водио на оценивања и такве ствари, али могу да га одведем да људи виде и упознају се мало боље са расом коју волимо.

ovaj zhuti mi se mnogo svidja...
generalno,meni se svidja rodezijski ridzbek,a ovaj podseca na njega s tim shto je krupniji... :)
svaka chast!

Мој је сличних габарита, само што је месец дана старији. Ево једне слике.

IMAG0056.jpg

Да, да, лошу сам слику поставио, ништа се не види. Мислим да је ова боља. Отац је Гери, а мајка је Мала.

IMAG0070.jpg

Мени се пас са слике свиђа,правилан,што би се рекло по стандарду.Како реагује на непознате особе?Ја сам чекао Дона да напуни 13-14 месеци и лагано сам га уводио у физичке тренинге.Шетње(увек по неким ораницама,њивама),вуча терета,рвање и јурцање са Рином ;).

У дворишту се показао добро за сад иако је још млад. Реагује јако добро. Морам да нађем неког да ми помогне да га снимим па бих окачио клип. Напољу је јако сталожен и миран. Штене је још па хоће да се игра али не са свима. Потукао се два пута и то тако да смо и ја и друг мисли да неће, јер су се мој и његов пас лепо играли. Додуше његов пас је мало оштрији. Али све у свему за сад сам задовољан социјализацијом. Живим у урбаном делу где има много деце и разних паса.
Некима уопште не да да му приђу, некад се склони а некад режи, а према некима је равнодушан. Са истрчавањем и тако тим стварима још нисам почео. Чекам да му се костур формира да ојача скроз па ћемо онда лагано.

Што се тиче одгајивачнице, одгајивачница на жалост више не постоји. Звала се "Српски понос" и био сам 2006/2007, не сећам се тачно године, да видим псе. Слободно могу да кажем да су то једни од најоштријих и најкрупнијих паса које сам видео до сада. Ти пси су пуштани у борбе. Окачићу ти два пса из те одгајивачнице да видиш.

- - - - - - - - - -

Ако се ја не варам, прва одгајивачница у Србији је била код Баланца из Сремске Митровице.

Не знам где сам прочитао,могуће да сам и погрешио.Знам да Српски Понос нажалост више не постоји.Предпостављам да мислиш на Блуа и Дебелог?Могуће да сам за Дебелог погрешио...

Могуће је да је то прва одгајивачница. Нисам се распитивао. Али, мислим да је Баланац први почео са СОП-овима у Србији. Има одгајивачницу од 1999. Можда и нисам у праву. Мислим на Дебелог и његовог сина Лакија. Ниси погрешио за Дебелог. Он је пас који је био у борбама, видео сам га уживо, и речима само могу да ти дочарам да то није пас него дивља животиња...Видео сам његове борбе на касетама, и нисам издржао више од минут и по, нисам ја за те ствари :)

За Дебелог сви кажу да је био моћа пас и да га добро памте питови.Сад,ја стварно нисам видео те снимке,само сам чуо приче,а ако је бар 20% тога тачно,а верујем да јесте,онда је то био један врхунски СОП.

По мом мишљену, бесмислено је укрстити пита од 25-35кг са псом од 75-80кг који је такође спреман само за борбе. Био је он много више од 20%, али на жалост само за борбе. Бацао је и мастифе од 100кга, кажем ти да нисам имао желудац да гледам такве ствари преко траке а камоли и уживо...снимке ћеш тешко видети, јер се за такве снимке иде у затвор.

Back