Srpski lekari u Nemačkoj

To je sve na neki nacin u slobodnoj prodaji, odes u knjizaru, kazes sta zelis pa to i dobijes.
Mozes da se registrujes i na Amazonu pa tamo to pazaris, ali kakve veze ima Interna sa Hirurgijom
pa jos i nemacki jezik za pocetnike?
Dobar dan,

na žalost promašila si poentu. Dovoljno je studirati medicinu par nedelja pa da shvatiš neke stvari u vezi sa literaturom i njenim nabavljanjem u Srbiji gde je prosečna plata tolika kolika je. Ne znam ni kakvu posebnu vezu, i iz kog razloga, želiš da vidiš u literaturi koju ja želim da posedujem. Veza je medicina. Ne vidim razlog da to pitanje bude predmet tvog interesovanja. Možda je bolje da se zapitaš kakve veze imaš ti sa literaturom koju želi da nabavi neka članica foruma koju ni ne poznaješ. Inače nisam početnik nemačkog, naprotiv, ali ne bih ti dalje objašnjavala jer to što si upitala stvarno nema baš nikakvog značaja za tvoj profesionalni i lični život i tiče se isključivo mene.

Ali dobro, verovatno si mnogo ljubopitljiva pa zato taj komentar.

Eto toliko

Pozdrav!

Mislim da se ta regulativa ne odnosi na nas lekare.

Kolege znate li gde bih mogla da nabavim nemačku literaturu, linkovi na koje sam naišla ne rade. Zanimaju me najviše:

Fallbuch Innere Medizin,
Fallbuch Chirurgie
Deutsch für Ärztinnen und Ärzte
Kommunikation für ausländische Ärzte
Herold Innere Medizin
50 wichtigsten Fälle Innere Medizin
Chirurgie für Studium umd Praxis Müller

Rado naravno i u privatni mejl.

Pozdrav!
Imam Deutsch für Ärztinnen und Ärzte, mislim da moraju da mi odobre 3 poruke prvo

Dobar dan,

na žalost promašila si poentu. Dovoljno je studirati medicinu par nedelja pa da shvatiš neke stvari u vezi sa literaturom i njenim nabavljanjem u Srbiji gde je prosečna plata tolika kolika je. Ne znam ni kakvu posebnu vezu, i iz kog razloga, želiš da vidiš u literaturi koju ja želim da posedujem. Veza je medicina. Ne vidim razlog da to pitanje bude predmet tvog interesovanja. Možda je bolje da se zapitaš kakve veze imaš ti sa literaturom koju želi da nabavi neka članica foruma koju ni ne poznaješ. Inače nisam početnik nemačkog, naprotiv, ali ne bih ti dalje objašnjavala jer to što si upitala stvarno nema baš nikakvog značaja za tvoj profesionalni i lični život i tiče se isključivo mene.

Ali dobro, verovatno si mnogo ljubopitljiva pa zato taj komentar.

Eto toliko

Pozdrav!
Svaki od ovih naslova ukuckas u Amazon i pojavi se odgovarajuca knjiga koju mozes da porucis.
Sa literaturom inace imam mnogo veze, narocito na nemackom jeziku:D

Kolege, imam dva pitanja. 1) Ima li većih razlika u čekanju na termin za KP u različitim pokrajinama, ili je svuda otprilike isto - 12 do 18 meseci? 2) Da li većina ljudi sa privremenom/ograničenom BE prima punu platu (ili malo manje, recimo 75%) ili su to ređi slučajevi? Taschengeld od 400-500 evra mi deluje malo za rad od ujutru do uveče 2 godine, čak i uz obezbeđen smeštaj. Hvala na odgovorima.

Kolege, imam dva pitanja. 1) Ima li većih razlika u čekanju na termin za KP u različitim pokrajinama, ili je svuda otprilike isto - 12 do 18 meseci? 2) Da li većina ljudi sa privremenom/ograničenom BE prima punu platu (ili malo manje, recimo 75%) ili su to ređi slučajevi? Taschengeld od 400-500 evra mi deluje malo za rad od ujutru do uveče 2 godine, čak i uz obezbeđen smeštaj. Hvala na odgovorima.
Ja vam dajem moj primer iz pokrajine Nordrhein Westfalen: ja sam od prijave do termina čekao oko 8 meseci, a moguće je da bih termin dobio i ranije, da nisu u međuvremenu centralizovali polaganje ispita u Münster-u (od februara 2021 se KP u NRW-u polaže samo u Münster-u) i da ja prvobitno nisam naveo da ne želim da polažem ispit pre 1. aprila 2021. Inače to može biti i vrlo individualno kada ćete dobiti termin, jer postoji mogućnost da Vi navedete kada biste želeli da polažete ispit. Na primer: “ne pre 15. januara”, “između januara i aprila” itd. Oni uglavnom uzmu u obzir Vašu želju. Verovatno će je teško uvažiti, ako se navede neki tačno određeni datum, jer mislim da nisu toliko fleksibilni, mada nije isključeno.

Što se plate sa BE-om tiče - u NRW-u se dobija sasvim normalna, puna plata, kao i svi ostali lekari. Vi se morate prijaviti u nadležnu lekarsku komoru, ide Vam penziono osiguranje, znači, sve kao da imate aprobaciju. Razlika je u tome što sa BE-om ne teče specijalistički staž.

Poslednja izmena:
Ja vam dajem moj primer iz pokrajine Nordrhein Westfalen: ja sam od prijave do termina čekao oko 8 meseci, a moguće je da bih termin dobio i ranije, da nisu u međuvremenu centralizovali polaganje ispita u Münster-u (od februara 2021 se KP u NRW-u polaže samo u Münster-u) i da ja prvobitno nisam naveo da ne želim da polažem ispit pre 1. aprila 2021. Inače to može biti i vrlo individualno kada ćete dobiti termin, jer postoji mogućnost da Vi navedete kada biste želeli da polažete ispit. Na primer: “ne pre 15. januara”, “između januara i aprila” itd. Oni uglavnom uzmu u obzir Vašu želju. Verovatno će je teško uvažiti, ako se navede neki tačno određeni datum, jer mislim da nisu toliko fleksibilni, mada nije isključeno.

Što se plate sa BE-om tiče - u NRW-u se dobija sasvim normalna, puna plata, kao i svi ostali lekari. Vi se morate prijaviti u nadležnu lekarsku komoru, ide Vam penziono osiguranje, znači, sve kao da imate aprobaciju. Razlika je u tome što sa BE-om ne teče specijalistički staž.
Hvala na odgovoru, zvuči ohrabrujuće

Koliko je meni poznato plata sa BE u svim pokrajinama je ista kao i sa aprobacijom osim u Baden-Württemberg, gde često daju pola plate lekara početnika (nekih 1500 € neto). To baš i nije zakonski opravdano, ali do sada se niko nije pobunio... Tih 400-500 € džeparca i smeštaj obično (ali mali broj bolnica) daju za vreme hospitacije (što ja lično ne bih radio duže od mesec dana). Savet za sve koleginice/kolege, takve uslove (rad za džeparac i smeštaj) sa BE nemojte nikako da prihvatate!!! Ima dovoljno drugih bolnica.

Pozdravljam sve koleginice i kolege,
nekada je i meni ovaj forum pomogao oko informisanja o odlasku ljekara za Njemacku... Mozda je vrijeme da se i oduzim.
Elem, jedna vrlo "pogodna" klinika kako za pocetnike u Njemackoj, tako i za one koji vec u ovoj zemlji rade, zainteresovana je za ljekare na odjeljenju anestezije/jedinice intezivnog ljecenja.
Prednost imaju ljekari sa iskustvom u ovoj oblasti, sto nije presudno. Preduslov je takodje vrlo dobro poznavanje njemackog jezika.
Klinika se nalazi u pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, za sve detaljnije informacije-putem privatnih poruka.
Lijep pozdrav

Back