Srpski lekari u Nemačkoj

Poštovane kolege, molim Vas za savet. Naime, da li je neko dobio vizu sa ugovorom na Teilzeit ( Hessen je u pitanju, 20 sati nedeljno). Ponudjena mi je za pocetak takva opcija ( postoji mogućnost promene) pa nisam sigurna da li uopšte mogu dobiti vizu i radnu dozvolu ( plavu kartu vec pretpostavljam da ne mogu, ali mi mozda za pocetak nije neophodna). Videla sam da je ranije bilo takvih pitanja na forumu ali ne i konkretnih iskustava i uglavnom pre više godina.
Takodje me zanima da li neko ima iskustva sa Median REHA- klinikama ?
Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav

https://www.kununu.com/de/median-kliniken/kommentare -Mozda bude od pomoci,pozdrav!

Takođe me interesuje da li neko ima iskustvo sa direktnom Aprobacijom ( kod Gutachter-a), ako je Fakultet završio/la po starom Programu ( 6 godina, pre Bolonje), i ako se ima radno iskustvo duže od npr. 8-9 godina.
Postovani/vana
Ja sam ove godine u maju u Bajernu nakon osam mjeseci cekanja dobio direktnu aprobaciju bez ispita, imam 15 godina staza i 5 kao specijalista. Bitno je kod predaje dokumentacije da dokumentujete da ste imali tokom studija, ili staza ili pocetkom vaseg rada iskustva na internoj medicini minimalno 4 mjeseca i na hirurgiji isto 4 mjeseca i da za to imate adekvatne potvrde.
Pozdrav

Postovani/vana
Ja sam ove godine u maju u Bajernu nakon osam mjeseci cekanja dobio direktnu aprobaciju bez ispita, imam 15 godina staza i 5 kao specijalista. Bitno je kod predaje dokumentacije da dokumentujete da ste imali tokom studija, ili staza ili pocetkom vaseg rada iskustva na internoj medicini minimalno 4 mjeseca i na hirurgiji isto 4 mjeseca i da za to imate adekvatne potvrde.
Pozdrav

Da li ti dokumenti mogu biti za vreme radnog odnosa ili iskljucivo moraju kako kazete za vreme studija ili staza? Sta ste vi predali jos od dokumenata (prevod plana i programa sa studija, specijalisticki program)? Jeste li imali radnog iskustva u Nemackoj ili ste odmah predali za Gutachtera?

Kolege da li neko u ovim okolnostima imao iskustva sa odlaskom u Nemacku? Ja sam trebao da odem u aprilu na razgovor oko posla ali se zbog korone to odlozilo. Da li postoji neki nacin da se ipak ode? Neko pozivno pismo sa klinike ili neki dokument cime bi me pustili na granici? Da li neko ima iskustva sa tim?

Postoji nacin ako Vam klinika posalje zvanican poziv i imate test na COVID-19 koji nije stariji od 48h i putno osiguranje. Za sve sto se tice daljih koraka kada tamo stignete, morate nazvati nadlezni Gesundheitsamt i pitati za detalje. Ja cu bar na ovaj nacin da probam za nedelju dana, pa cu javiti iskustvo

Jedini razlog za brinu mi je KP i to sto ako ne polozis 2 puta gubis pravo na aprobacii. Mislim da je previse rizik da polazem B2, FS ispita, a na kraju ako ne polozim KP ispit da se vratim kuci. Zatim imam nekolika pitanja:
1. Koliko je tezak KP?
2.Dali ima neku pokrajinu gde se ne mora polagati KP ili neki nacin da ne moras da polagas?
3.Dali ako ne polozis KP je moguce da radis u nekim neklinicki poslova( lab, research, medical consultant, medical teaching..)? I dali ti poslova su trazeni?

Pozdrav,
nov sam i imam jedno pitanje. Zbog nemara poslodavca, koji me nije prijavio u Bendesagentur für Arbeit, dobio sam odbijenicu. Sada bih se opet prijavio za termin. Ja sam lekar sa Berufserlaubnis-om za Bayern i prijavljujem se za Plavu kartu. Ranije nisu postojale opcije, ranije je bila samo plava karta. Da li se neko od kolega u skorije vreme registrovao, koju od opcija je izabrao? Idem samo na opcije plava karta?
Hvala unapred!

Pozdrav svima, dali neko zna , na sajtu Ambasade pise da osoba koja je u postupku nostrifikacije diplome pod uslovom da ima samo jedan ispit da polozi da ima pravo BEZ VIZE da bude u DE 90 dana , da li sam ja to dobro shvatila i dali ovo vazi i za period Corone, tj sada kada je kretanje ograniceno?

Hvala puno na informacijama, javi kako je bilo na granici, drzim palceve
Samo da javim da je sve prošlo dobro- na aerodromu u BG su me zadrzavali - pregledali dokumenta pa je neka gospodja koja je nadlezna na osnovu toga odlucila da mogu da se ukrcam ( pre toga mi nije bio dozvoljen ni chek-in). Kod sebe sam imala zvanican poziv od klinike sa tacno odredjenim predvidjenim periodom hospitacije, negativan test na Covid-19, licencu ( mislim da nije neophodno) i povratnu kartu ( screenshot- to je bitno da imate- traze i u Nemackoj). U Nemackoj sam samo dala sva dokumenta- covek je pogledao- ništa me nije pitao- sve je bilo ok. Da znate da je izvodljivo. Pozdrav.

Samo da javim da je sve prošlo dobro- na aerodromu u BG su me zadrzavali - pregledali dokumenta pa je neka gospodja koja je nadlezna na osnovu toga odlucila da mogu da se ukrcam ( pre toga mi nije bio dozvoljen ni chek-in). Kod sebe sam imala zvanican poziv od klinike sa tacno odredjenim predvidjenim periodom hospitacije, negativan test na Covid-19, licencu ( mislim da nije neophodno) i povratnu kartu ( screenshot- to je bitno da imate- traze i u Nemackoj). U Nemackoj sam samo dala sva dokumenta- covek je pogledao- ništa me nije pitao- sve je bilo ok. Da znate da je izvodljivo. Pozdrav.
odlicno!!!
da li je negativan test neophodan - koliko sam upucen oni ga u DE ne priznaju?

odlicno!!!
da li je negativan test neophodan - koliko sam upucen oni ga u DE ne priznaju?

Почетком септембра путовали смо на четири дана до МК. Тамо смо урадили тест.Кад смо се вратили на аеродром, нису тражили ништа.негативног теста од МК и Aussteigekarte смо их послали до Gesundheitsamt за наш град и сутрадан смо добили повратну информацију да пошто имамо негативан тест, ослобођени карантина.

Drage kolege,
da li ma neko da mi proporuci dorbog Rechtsanwalta?
Treba mi za Anerkennung Weiterbildungsabschnitt-a u Nemackoj pre sticanja Aprobacije.
Naime, pocela sam da radim dva meseca nakon stupanja na snagu zakona "da se sa specijalizacijom moze poceti tek nakon sticanja aprobacije" (zakon stupio na snagu u Bajernu maj 2015). Obzirom da je moja aprobacija auromatski priznata i da nije bilo deficita u diplomi, ideja je da preko advokata podnesem zahtev komori da mi prizna vreme u Nemackoj pre aprobacije. Obim mog posla i odgovornosti su bili identicni pre i posle aprobacije.
Da li je neko uspeo u ovome? Ima li iskustava?

Poslednja izmena:
Dali ako radim 21 mesec kao lekar sa Blue card BE moze da dobijem Niederlassungserlaubnis bez aprobacija? Ili za Niederlassungserlaubnis je potrebno aprobacija?
Teoretski je moguce, mada je prilicno tesno. BE ti po pravilu u tom trenutku traje jo 3 meseca,a verovatno i ugovor. Ne znam sta zakon kaze, ali ako sluzbenik, koji ti bude obradjivao dokumenta, smatra da nema osnova za dalji boravak nista od Niederlasungserlaubnis. U principu bi ta 3 meseca trebalo da budu dovoljna... Ako ti produze BE onda imas bolje karte, mada bi za 21 mesec vec trebalo da steknes aprobaciju, a ne da razbijas glavu time da dobijes Niederlassungserubnis sa BE...

Back