Srpski lekari u Nemačkoj

Dobro veče kolege, imala bih par pitanja u vezi popunjavanja zahteva za vizu. Ambasada Beograd
Viza za spajanje porodice:
1. Stavka 13, iz kojih stedstava podmirujete izdržavanje za vreme boravka u De? ( sta napisati, suprug pocinje da radi kao doktor)
2. Da li se slike lepe na predvidjenom mestu ili se heftaju ili kače spajalicom?
3. Stavka 12, predvidjeno trajanje boravka u De, koji period se tu piše, od...do?
Plava karta:
1. Srpski originali nose se na uvid, da li ih treba sloziti na istoj gomili sa prevodima ili odvojeno?
2. Stavka 8, da li ćete doputovati sa nekim članom porodice? ( a obzirom na to da ce porodica veeovatno cekati vizu za spajanje)
Hvala unapred na odgovorima 😆

Postovani,
prodajem prevod nastavnog programa medicinoskog fakulteta univerziteta u Beogradu pre bolonje (stari program sa marksizmom). Cena je 200e.
Stariji programi su cesto bili isti na vise univerziteta, tako da ukoliko trazite preveden stari program sa drugih univerziteta, uporedite autore i sadrzaj, velike su sanse da je to jedan te isti program.
Za vise informacija mozete me kontaktirati mailom jovan.stefanovic93@gmail.com ili na +43 660 574 3548 .

Prilozi

• 2017-07-10 13.05.25.jpg
    2017-07-10 13.05.25.jpg
    50,6 KB · Pregleda: 73
  • 2017-07-10 13.05.49.jpg
    2017-07-10 13.05.49.jpg
    28,2 KB · Pregleda: 69
Pozdrav kolege,
Trebalo bi da uradim Ärztliches Atest u Nemačkoj za Regierung Oberbayern, ali zbog trenutne situacije sa Covidom ne mogu doći u Nemačku. Da li postoji neka opcija da taj Ärztliches Atest uradim kod doktora koji imaju nemački pečat u Beogradu ili Srbiji ili u Bosni? Da li je neko imao sličnu situaciju?
Hvala,
Pozdrav

Postovane kolege,

Mozete li mi reci da li nase(beograd), doktorske studije na medicinskom fakultetu vrede nesto u nemackoj?
Hvala

U Nemackoj je jako retko da neki lekar ide na doktorske studije (PhD), zato sto pre toga mora da se odradi master, a tek nakon mastera se krece na PhD koji traje min 3 godine gde je plata 1200 eura, tako da nijedan lekar nece da radi za tako malo para,jer oni tokom studija uzmu semestar-dva slobodno i rade Dr.med. doktorat, tako da kad zavrse fax vec imaju Dr.med.titulu, i jos jedna titula PhD ili Dr.rer.nat im ne treba. Vama Vasa PhD titula moze biti od koristi samo ako zelite da nastavite da se bavite naukom, znaci trazite posao za Post Doc. Ako zelite da radite kao lekar (znaci ne u nauci), nikog nece interesovati vas PhD, i nece vam biti veca plata,ali je svakako lepo za CV.

Ima neko info za specijalizaciju ArbeitsMedizin( Medicina rada) u Nemackoj? Ima ponude za ovu specijalizacija?

Moja drugarica je pre mesec dana polozila specijalizaciju za Arbeitsmedizin u Bayernu, kaze da je ispit trajao oko pola sata i da su bas sitnice pitali. Ona je radila 2 godine na internoj medicini, i onda je presla u jednu firmu, tamo je radila 3 godine, i onda izasla na specijalisticki ispit. Tokom specijalizacije se ide na neke kurseve koji su jako skupi, tako da prilikom potpisivanja ugovora treba dogovoriti sa firmom da Vam oni plate te kurseve. Mislim da je to jako dobra specijalizacija, vidim po oglasima u Ärzteblatt da je jako trazena, i specijalisti su jako dobro placeni (ako rade u firmama), jer onda sam pregovaras o plati. Nemam licnog iskustva sa tom specijalizacijom, to je na osnovu iskustva moje drugarice.

Pozdrav kolege, jedno pitanje..
Zbog nepolozenog KP u klinici Großhadern univerziteta LMU, i isteklog BE, izgubio sam Aufenthaltserlaubnis i morao da napustim DE i vratim za SRB. Prijavio sam sledeci KP, medjutim zbog Covida se to odlaze u nedogled na pomenutom univerzitetu, dok na nekim drugim uni-ima teku ispitni rokovi. Pitao sam Reg. Oberbayern za promenu Univerziteta kako bih polagao ispit sto pre, medjutim receno mi je: ein Wechsel der Universität ist nicht möglich. Mogu li ja iz Srbije da povucem dokumenta iz Reg Oberbayern i posaljem u na pr. Reg. Unterfranken? Obzirom da u Würzburgu i Nürnbergu teku ispitni rokovi? Jos jedno pitanje...Mogu li u drugoj pokrajini da se prijavim za FSP, iako sam u Bayernu u procesu Aprobacije? Zelim sto pre da se vratim u DE, ali ne znam kako je u ovoj situaciji najbolje.
Hvala na odgovorima unapred.

Pozdrav kolege, jedno pitanje..
Zbog nepolozenog KP u klinici Großhadern univerziteta LMU, i isteklog BE, izgubio sam Aufenthaltserlaubnis i morao da napustim DE i vratim za SRB. Prijavio sam sledeci KP, medjutim zbog Covida se to odlaze u nedogled na pomenutom univerzitetu, dok na nekim drugim uni-ima teku ispitni rokovi. Pitao sam Reg. Oberbayern za promenu Univerziteta kako bih polagao ispit sto pre, medjutim receno mi je: ein Wechsel der Universität ist nicht möglich. Mogu li ja iz Srbije da povucem dokumenta iz Reg Oberbayern i posaljem u na pr. Reg. Unterfranken? Obzirom da u Würzburgu i Nürnbergu teku ispitni rokovi? Jos jedno pitanje...Mogu li u drugoj pokrajini da se prijavim za FSP, iako sam u Bayernu u procesu Aprobacije? Zelim sto pre da se vratim u DE, ali ne znam kako je u ovoj situaciji najbolje.
Hvala na odgovorima unapred.

Znam samo odgovor za drugu pokrajinu. U Hessenu Vam je priznat FSP, ukoliko ste ga polozili u Bayernu. Pa da krenete tu da cekate KP, koji se ceka vise od 1 god ali mozete da radite. Ali kako ide to prebacivanje i dalje ne znam. Pisalo je negde na nekom forumu kako su to ljudi radila ali ne mogu da se setim.

Hvala puno na odgovoru.
Ja kada sam.dosao za DE 2016 nije se polagao fsp. Samo sam dobio BE. I dve godine koliko je predvidjeno sam vec iskoristio. Sad mogu ja u Hessenu sa c1 telc medizin da probam, samo ne znam imam li.uopste pravo na novi BE, i.nove 2 godine.

Da da moze Telcov C1 medizin.

Msm da mozete.
Samo treba nesto u Regierungu da odjavite i oni salju u Regierung Hessena. Tako sam cula. Ali bolje da se javi neko ko to bolje zna.

Hvala puno na odgovoru.
Ja kada sam.dosao za DE 2016 nije se polagao fsp. Samo sam dobio BE. I dve godine koliko je predvidjeno sam vec iskoristio. Sad mogu ja u Hessenu sa c1 telc medizin da probam, samo ne znam imam li.uopste pravo na novi BE, i.nove 2 godine.
Nažalost, nemaš nigde pravo na još dve godine, to je maksimum i važi za celu Nemačku bez obzira gde je izdat prvi BE. Promena pokrajine je moguća samo u okviru te dve godine, bez mogućnosti produženja trajana BE. Regirerung može (a ne mora) da dozvoli produženje u slučaju da si u procesu za polaganje KP, a koliko se sećam ti si i to produženje iskoristio.
Ostaje ti da sediš i čekaš termin ili da nađeš posao u drugoj pokrajini, da tamo prijaviš ispit i opet čekaš na novi termin (što će verovatno trajati duže od čekanja u Bavarskoj). Raspitaj se možda ima još uvek neka pokrajina gde može da se polaže KP bez potvrde da imaš tamo posao. Bez FSP mislim da ne može nigde više.

Dobro veče kolege, imala bih par pitanja u vezi popunjavanja zahteva za vizu. Ambasada Beograd
1. Stavka 13, iz kojih stedstava podmirujete izdržavanje za vreme boravka u De? ( sta napisati, suprug pocinje da radi kao doktor)
2. Da li se slike lepe na predvidjenom mestu ili se heftaju ili kače spajalicom?
3. Stavka 12, predvidjeno trajanje boravka u De, koji period se tu piše, od...do?
Plava karta:
1. Srpski originali nose se na uvid, da li ih treba sloziti na istoj gomili sa prevodima ili odvojeno?
2. Stavka 8, da li ćete doputovati sa nekim članom porodice? ( a obzirom na to da ce porodica veeovatno cekati vizu za spajanje)
Hvala unapred na odgovorima 😆
1. a) garantno pismo (prilog Verpflichtungerklärung), b) sopstvena sredstva (prilog izvod sa računa u banci), c) muž te izdržava (prilog njegov ugovor). Ako on ode pre tebe onda pod a) najjednostavnije
2. spajalicom (ako se dobro sećam)
Plava karta:
1. Orginali dokumenata se slažu zajedno sa originalima prevoda. Onda još kopije istih, koliko kopija toliko gomila za svaki set kopija, isto onako složenih kao i gomila sa originalima.
2. mislim da ovo važi samo ako putujete istovremeno

Ne znam kome sam sve odgovorila, dobila sam dosta poruka, ali isto tako msm da treba da pisemo sve javno kako bi i druge kolege videle.
Ja sam isto polagala FSP u Beogradu i prupremla me je prof. Olivera Sabo. Odlicna profesorka!!! Mnogo mi je pomogla i poseduje ogromno znanje nemackog i med. nemackog. Planiram da uzmem casove sa njom i za KP zato sto sam se za to odlucila.
Inace kolege mi pisu da nikako ne mogu da nadju kliniku za hospitaciju i naravno posao. Ja sam prvobitno bila odbijena za kliniku sa kojom sam sada potpisala ugovor, kada sam slala elektronskim putem. Ali kada sam psole otisla kod chef arzta i tj prvo kod sekretarice i predala licno svoj cv bio je jako zainteresovan i cak sy imali manjak lekara. Tako da ako neko ima mogucnost licno da preda cv bilo bi odlicno.

Poštovanje. Recite mi molim Vas, kako je moguće stupiti u kontakt sa prof O. Sabo? Kako i gde se održavaju časovi? Unapred zahvalan.

Poštovane kolege,
hteo bih da pitam da li neko trenutno čeka obradu zahteva za vizu, koliko dugo čeka i da li se uopšte vize izdaju lekarima? Na sajtu piše da su od ograničenja izdavanja viza izuzeti Pflegekraft, lekari se nigde ne pominju. Ja sam svoj zahtev predao 31.01. ali mi je zbog menjanja pokrajine BE stigao tek jula, kad sam dopunio zahtev. Otada nemam nikakve informacije iz amabsade. I kako mogu da stupim u kontakt sa viznim odeljenjem, kad se na telefon javlja sekretarica, a na nijedan mail nisam dobio odgovor.
Hvala unapred na bilo kojoj informaciji. :D

Drage kolege,

imao bih dva pitanja za vas. Verujem da nisam jedini lekar koji zeli da prijavi termin za vizu nakon 1.3., te stoga mislim da ce post koristiti i svim ostalim kolegama lekarima koji nemaju iskustva sa novom prijavom u ambasadi (Beograd). Naime:

1) Interesuje me da li je iko od vas podneo zahtev za Blau Karte nakon 1.3., s obzirom da na sajtu ambasade stoji da je za podnosenje zahteva neophodan "Defizitbescheid" (tj. odredjeni broj potvrde Defizitbescheid-a)? Da li je iko od vas dobio taj dokument? Gde se podnosi zahtev za njega, sta je taj dokument konkretno (znam da taj dokument govori sta mi "fali" od gradiva/iskustva itd.), i koliko se ceka na izdavanje tog dokumenta i da li se moze nekako podneti zahtev za Plavu kartu bez njega? Da li je potreban Einstellungszusage za izdavanje ovog dokumenta ili ne?

2) Da li se zna kada ce poceti sa radom vizno odeljenje ambasade u Beogradu, tj. kada ce opet moci da se prijavljuju termini za predavanje dokumenata? Ja trenutno na sajtu ne vidim nigde zvanicno obavestenje da ce punim kapacitetom nastaviti da rade od 15.6. iako sam tu informaciju mogao da procitam u razlicitim grupama...

Trenunto imam potencijalnog poslodavca iz Sachsen-a i puno bi mi znacio svaki odgovor/ link pouzdanog izvora.

Unapred se zahvaljujem na pomoci!

Poštovani kolega,
hteo bih da pitam da li ste predali zahtev za vizu, koliko dugo čeka i da li se uopšte vize izdaju lekarima? Da li je ova informacija sa Defizitbescheid-om tačna i da li ste vi dobili Defizitbescheid? Na sajtu piše da su od ograničenja izdavanja viza izuzeti Pflegekraft, lekari se nigde ne pominju. Ja sam svoj zahtev predao 31.01. ali mi je zbog menjanja pokrajine BE stigao tek jula, kad sam dopunio zahtev. Otada nemam nikakve informacije iz amabsade. I kako mogu da stupim u kontakt sa viznim odeljenjem, kad se na telefon javlja sekretarica, a na nijedan mail nisam dobio odgovor.
Hvala unapred na bilo kojoj informaciji.

Pozdrav, kolege!
Ja sam još uvek student, peta godina na Medicinskim fakultetu u Beogradu i krenula bih na jezik od oktobra, tražila posao u Nemačkoj, sa kasnijom specilizacijom itd. U moru nedefinisanih i nesigurnih informacija nadam se da ću od nekog od vas dobiti najbliže i najtačnije informacije i iskustva.:)
Ako postoji iko ko bi bio rad da mi kaze šta ja sa svršenom diplomom na fakultetu i odredjenim nivoom jezika (B2-C1)treba da radim dalje, i kako bi to nadalje izgledalo-kako sa traženjem poslodavca i radnog mesta tako i sa procedurom i napredovanjem u samom radnom odnosu?
Znam da je dosta individualno ali bi mi značila uopštena procedura i neki osnovni tok u napredovanju ( specijalizacija, nostrifikacija diplome)
Hvala unapred! :)

Poštovane kolege, molim Vas za savet. Naime, da li je neko dobio vizu sa ugovorom na Teilzeit ( Hessen je u pitanju, 20 sati nedeljno). Ponudjena mi je za pocetak takva opcija ( postoji mogućnost promene) pa nisam sigurna da li uopšte mogu dobiti vizu i radnu dozvolu ( plavu kartu vec pretpostavljam da ne mogu, ali mi mozda za pocetak nije neophodna). Videla sam da je ranije bilo takvih pitanja na forumu ali ne i konkretnih iskustava i uglavnom pre više godina.
Takodje me zanima da li neko ima iskustva sa Median REHA- klinikama ?
Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav

Kolege da li neko u ovim okolnostima imao iskustva sa odlaskom u Nemacku? Ja sam trebao da odem u aprilu na razgovor oko posla ali se zbog korone to odlozilo. Da li postoji neki nacin da se ipak ode? Neko pozivno pismo sa klinike ili neki dokument cime bi me pustili na granici? Da li neko ima iskustva sa tim?

Back