Srpski lekari u Nemačkoj

Bok svima,
Mene zanima kako dobiti Hospitacija ?

Hvala svima

Zavisi dali ste lekar/specijalist,koliko govorite Nemacki, dali u toku hospitacija zelite posecivati i neki kurs.
Vidite u koja pokraina zelite, ili blizinu koj grad pa pretrazite klinike tamo i na svoj veb sajtovima generalno 80% klinike imaju del za hospitaciju i opisano dali da aplicirate onlajn ili da posaljite negde email. Neki daju smestaj i hrana besplatno i ne placaju vas nista. U germanska ambasada u Makedonija vidim da sada ima i posebna takva viza-za hospitacija.
Sretno😊

Bok, nova sam na ovom forumu. Prije svega želim svima zahvaliti na svim informacijama.
Puno mi pomažu.
Zanima me isto što je prethodno kolega pitao (tj.slično) doktorski studij završen u Zagrebu, završena specijalizacija iz patologije.

Postovane kolege,

Mozete li mi reci da li nase(beograd), doktorske studije na medicinskom fakultetu vrede nesto u nemackoj?
Hvala

Ako ima netko s istom specijalizacijom bila bih zahvalna ako mi se može javiti samo za par informacija...

Drage kolege,

Ima li neko od kolega da radi ili da moze dati preporuku za neku Reha kliniku u Hessen-u/Saarland-u/Schleswig-Holstein-u? Imam Fsp koji mi vazi za ove 3 pokrajine i u potrazi sam za poslom... Fakultet sam zavrsio u Beogradu, prosle godine i od klinickog iskustva imam jedino osmomesecno iz oftalmologije. Svaka pomoc je dobrodosla.

Mozete mi pisati na 2bookandbook5@gmail.com

Pozdrav kolege,
Nova sam na Forumu, a imam pitanje u vezi dobijanja direktne Aprobacije. Moze li neko da mi odgovori kolike su moje sanse za dobijanje direktne aprobacije, zavrsila sam Med.fakultet u Sarajevu prije bolonje, odradila godinu dana staza u CG, radila oko 2 god u opstoj praksi, i oko 2.5 god Specijalizacije na Ginekologiji? Ukoliko ima neke sanse u kojoj pokrajini bi bilo preporucljivo da predam?
Unaprijed zahvalna!

Pozdrav kolege.
Ineteresuje me da li je neko ove godine predavao dokumenta u Hessenu i da li ima nekog iskustva iz te države.
Takođe ako neko ima neku preporuku za REHA kliniku u Frankfurtu ili okolini molila bih da je podeli. U suštini svaka informacija vezana za Hessen mi je dobrodošla. Unapred se zahvaljujem.

Pozdrav kolege.
Ineteresuje me da li je neko ove godine predavao dokumenta u Hessenu i da li ima nekog iskustva iz te države.
Takođe ako neko ima neku preporuku za REHA kliniku u Frankfurtu ili okolini molila bih da je podeli. U suštini svaka informacija vezana za Hessen mi je dobrodošla. Unapred se zahvaljujem.

Koleginicr, predavala sam ja u februaru i dobila BE. Naravno zbog ove situacije cekam vizu jos. Sto ste tice ostalih klinika koje nisu Reha ne ocekujte punu platu, mora da se odradi ta Praktisches Jahr do aporobacije, gde Vam za to vreme placaju oko 900e i smestaj, ja sam pristala na to jer moram. Ali poznajem dosta ljudi koji u REHA klinikama imaju normalnu platu plus nekima se i obezbedi wmestaj do aporbacije. Za BE sada treba C1 medizin. Termin za KP se ceka i do 16 meseci. Slobodno pitajte ako Vas jos nesto interesuje.

Pozdrav svim kolegama, istovremeno zahvaljujem na odličnim informacijama. Završio sam Stomatološki u BG-u, po starom programu.
Interesuje me da li neko ima preveden Plan i program Stomatologije, ili , ako je neko već prevodio, gde ( kod koga) je to uradio i koliko je koštalo.

Drage kolege, zanima me da li je moguce u pocetku uzeti stan na Airbnb, a prijaviti se na adresu poslodavca?
Pitam ovo zbog situacije posto sam knap sa vremenom za trazenje stana, a trebalo bi uskoro da pocnem sa radom.
Ukoliko poslodavac nema sopstvene stanove onda nije moguće. Za prijavu adrese je potrebna pismena potvrda stanodavca (vlasnika stana ili nekog ko već živi na toj adresi) koja doakzuje da ćeš ti tu da živiš. Ne verujem da će neki ćata u bolnici to da potpiše. Možeš da pitaš tog koji ti izdaje stan preko Airbnb da ti to potpiše ili ako imaš nekog kolegu, prijatelja ili rođaka u blizini na čiju adresu bi mogao da se prijaviš. Možda bi ti i neko sa klinike izašao u susret....🤔 Posle kad nađeš stan adresa se očas posla promeni, a u pošti za nekih 25 € daš nalog za preusmeravanje pošte (ovaj nalog je moguće napraviti za minimum godinu dana i barem 7-8 dana unapred pre preseljenja) na novu adresu.

Koleginicr, predavala sam ja u februaru i dobila BE. Naravno zbog ove situacije cekam vizu jos. Sto ste tice ostalih klinika koje nisu Reha ne ocekujte punu platu, mora da se odradi ta Praktisches Jahr do aporobacije, gde Vam za to vreme placaju oko 900e i smestaj, ja sam pristala na to jer moram. Ali poznajem dosta ljudi koji u REHA klinikama imaju normalnu platu plus nekima se i obezbedi wmestaj do aporbacije. Za BE sada treba C1 medizin. Termin za KP se ceka i do 16 meseci. Slobodno pitajte ako Vas jos nesto interesuje.

Koleginice hvala najlepše na opširnom odgovoru. Ja sam u fazi pripreme za FSP-Telc u Beogradu, jer je u Hessenu priznat koliko mi je poznato. Imala sam neke razgovore vec, ali naravno FSP mi je neophodan. Srecom, nece mi biti potreban smestaj, ali nisam znala da i do godinu dana moze biti takva plata. Da li Vas mogu zamoliti da mi u privatnoj poruci posaljete mail ako bude potrebe da Vas kontaktiram. Unapred hvala😊

Koleginice hvala najlepše na opširnom odgovoru. Ja sam u fazi pripreme za FSP-Telc u Beogradu, jer je u Hessenu priznat koliko mi je poznato. Imala sam neke razgovore vec, ali naravno FSP mi je neophodan. Srecom, nece mi biti potreban smestaj, ali nisam znala da i do godinu dana moze biti takva plata. Da li Vas mogu zamoliti da mi u privatnoj poruci posaljete mail ako bude potrebe da Vas kontaktiram. Unapred hvala😊

Ne znam kome sam sve odgovorila, dobila sam dosta poruka, ali isto tako msm da treba da pisemo sve javno kako bi i druge kolege videle.
Ja sam isto polagala FSP u Beogradu i prupremla me je prof. Olivera Sabo. Odlicna profesorka!!! Mnogo mi je pomogla i poseduje ogromno znanje nemackog i med. nemackog. Planiram da uzmem casove sa njom i za KP zato sto sam se za to odlucila.
Inace kolege mi pisu da nikako ne mogu da nadju kliniku za hospitaciju i naravno posao. Ja sam prvobitno bila odbijena za kliniku sa kojom sam sada potpisala ugovor, kada sam slala elektronskim putem. Ali kada sam psole otisla kod chef arzta i tj prvo kod sekretarice i predala licno svoj cv bio je jako zainteresovan i cak sy imali manjak lekara. Tako da ako neko ima mogucnost licno da preda cv bilo bi odlicno.

Zao mi je ali ovo apsolutno nije tacno... Ne mora da se radi nikakva praktisches Jahr do aprobacije... Kada se dobije BE, imate pravo da radite na istim radnim mjestima kao i aprobirani doktori Vollzeitstelle i da na taj nacin zaradjujete punu platu po Tarifvertrag. Aprobacija je u sustini jedna dozvola vise, i posao i plata sa i bez Aprobacije su isti. Molim vas Kollege ne dozvolite da vas neko ubijedi da nesto morate i da manje vrijedite, kad se zna koliko kosta jedan sat doktorskog posla po Tarifvertrag.

Kao sto sam odgovorila koleginici prethodno, platu odredjuje Tarifvertrag https://www.marburger-bund.de/bundesverband/Tarifverträge. Brutto platu dobijate zavisno od godina iskustva kao sto pise u tabeli ako udjete na link koji sam ostavila i zavisno od Steuerklasse cete dobiti i Netto. Ako imate Vollzeitstelle sa recimo 42h rada sedmicno a pripadate Steuerklasse I (ledig) i pocetnik ste u poslu (Stufe 1 po Tarifvertrag) onda vam do kraja ove godine Brutto iznosi 4600€ to je Netto otprilike 2600-2700 €. Vi ste u tom slucaju radni koji radi 42h sedmicno (cak I vise jer sve svaki dan rade prekovremeni sati pogotovo ako ste pocetnik. Molim sve Kollege jos jednom da se ne dozvoljavaju ubjediti da manje vrijede jer je obim posla bez i sa Aprobacijom isti.

Kao sto sam odgovorila koleginici prethodno, platu odredjuje Tarifvertrag https://www.marburger-bund.de/bundesverband/Tarifverträge. Brutto platu dobijate zavisno od godina iskustva kao sto pise u tabeli ako udjete na link koji sam ostavila i zavisno od Steuerklasse cete dobiti i Netto. Ako imate Vollzeitstelle sa recimo 42h rada sedmicno a pripadate Steuerklasse I (ledig) i pocetnik ste u poslu (Stufe 1 po Tarifvertrag) onda vam do kraja ove godine Brutto iznosi 4600€ to je Netto otprilike 2600-2700 €. Vi ste u tom slucaju radni koji radi 42h sedmicno (cak I vise jer sve svaki dan rade prekovremeni sati pogotovo ako ste pocetnik. Molim sve Kollege jos jednom da se ne dozvoljavaju ubjediti da manje vrijede jer je obim posla bez i sa Aprobacijom isti.

Pricam iz licnog iskustva i iskustva jos 5 kolega koji su odustali od pokrajine Hessen zbog ovoga, ne racunajuci Reha klinike. Pogledajte samo oglase za posao u Hessenu sve ce Vam biti jasno. Niko nece sada da razgovara ni da cuje za nekoga u Hessenu ko nema aprobaciju. I 5 dana sam tamo muku mucila sa pravnikom iz administracije ali mi je covek pokazivao plan posle zavrsenog fakulteta i sta meni nedostaje, i da tako moram. U ostalim pokrajinama nije tako.
Jeste li Vi mozda u Hessenu? Volela bih da znam da li je neko dobio punu platu a da nije Reha klinika. Tako bih i ja mogla da se zalim. Ali ne mogu da nadjem nikoga.

Koleginice hvala puno na pojašnjenju. Ja od Hessena ne mogu odustati iz privatnih razloga, tako da nakon FSP-a krecem u potragu, a drago mi je da cujem da ipak postoji vise opcija. Svako dobro.😊

Pricam iz licnog iskustva i iskustva jos 5 kolega koji su odustali od pokrajine Hessen zbog ovoga, ne racunajuci Reha klinike. Pogledajte samo oglase za posao u Hessenu sve ce Vam biti jasno. Niko nece sada da razgovara ni da cuje za nekoga u Hessenu ko nema aprobaciju. I 5 dana sam tamo muku mucila sa pravnikom iz administracije ali mi je covek pokazivao plan posle zavrsenog fakulteta i sta meni nedostaje, i da tako moram. U ostalim pokrajinama nije tako.
Jeste li Vi mozda u Hessenu? Volela bih da znam da li je neko dobio punu platu a da nije Reha klinika. Tako bih i ja mogla da se zalim. Ali ne mogu da nadjem nikoga.

Draga koleginice, mi svi ovdje pisemo iz nasih licnih iskustava, forum tome i sluzi, da se razmjene iskustva i da se pomogne ljudima. Moje iskustvo se i tice Hessena, kao i iskustva mojih bliskih prijatelja... Svi smo radili sa BE za punu platu po Tarifvertragu, koji sam gore navela... Zavisi samo sa kojim pravnikom i iz koje administracije ste razgovarali? Da li su to ljudi iz Regierunga koji su zaduzeni da vam izdaju BE ili se radi o administraciji klinike? Jer Verwaltung klinike pokusava uvijek da ustedi pare na radnicima zato i pokusavaju da vas tako ubjede pa kod koga prodje-prodje... Jer vas BE ili Approbacija se ne tice klinike i ne treba nikakav pravnik iz Verwaltunga klinika da vam pokazuje plan i program jer to nije njegov zadatak, time se bave ljudi iz Hessisches Landesprüfungsamt Im Gesundheitswesen u Frankfurtu.

Evo ja sam dobila posao u Hessenu za punu platu sa BE i ne u Reha klinici i Jos su me cekali da dobijem vizu. Aprobaciju sam dobila u martu nakon polozenog ispita.

Koleginice, imate aprobaciju i mozete da radite gde hocete. Ja nemam ne mogu da biram. Da se razumemo. Cekace svakoga ko ima aprobaciju i sa aprobacijom cete imati punu platu. Ko nema , sve teze ide. Sada je tako.

Ja sam pre oko mesec dana dobio posao u jednoj rehabilitacionoj klinici i primam punu lekarsku platu, čak mi je ustanova dala i specijalizaciju (koja u ovoj klinici traje 3 godine, kasnije moram u neku drugu na rotaciju). Znači, ugovor mi je zaključen na 3 godine, iako BE važi 2 godine. Ja sam mislio da mi neka bolnica može dati specijalizaciju tek nakon položenog KP, ali nije tako. Od mene se naravno očekuje da u roku ove 2 godine položim KP i da dobijem aprobaciju.

Back