Srpski lekari u Nemačkoj

Drage kolege,

Nova sam na forumu i vidim da ima dosta korisnih informacija.
Htela bih da pitam da li neko ima informacije o prekovremenim satima u nemackim bolnicama. Da li smo obavezni da radimo te sate i da li mozemo da trazimo novac, a ne slobodne dane? Ja radim kao specijalista i zaista mi nisu potrebni ni slobodni dani ni neki sitan novac koji bih dobila. Zelim samo svoje slobodno vreme za svoju porodicu i sebe. Dakle da li mogu da odbijem prekovremene sate, sto u prevodu znaci da svaki dan radim po 11h? Postoji li neko ogranicenje u broju prekovremenih sati ako me zakon kao lekara obavezuje na to.

Unapred hvala na odgovoru.

Srdacan pozdrav

Ja mogu da napisem iz ono iskustva sto sam ja dosad imala.. Zasad radim u maloj klinici gdje se da iskombinirati, i vecinom svaki dan ostajem sat vremena duze, ali za to uzimam slobodne dane, a ni u kom slucaju ne zelim da mi to placaju jer to podlijeze poreznoj klasi 6 (ako se ne varam) i tebi ne ostane ni 50% od butto zarade za te prekovremene.. Uglavnom moramo ostajati duze, zavisi od obima posla i plana, ja kao anesteziolog ne mogu otici usred operacije ako je tad oficijelno kraj mog radnog vremena, nego moram ostati do kraja i jos plus Überwachung pacijenta od nekih pola sata. Ali stvarno me nikad nisu zakinuli ni za minut. Od septembra idem u vecoj klinici i tu mi je receno da se podrazumijeva da se duze ostaje, iz istih razloga.. Tako da meni se cini, rijetko je da neko na vrijezavrsi radni dan..

Drage kolege,

Nova sam na forumu i vidim da ima dosta korisnih informacija.
Htela bih da pitam da li neko ima informacije o prekovremenim satima u nemackim bolnicama. Da li smo obavezni da radimo te sate i da li mozemo da trazimo novac, a ne slobodne dane?

Kao što reče koleginica @dr.med. prekovremeni sati nisu obavezni ali lako nastaju jer ne možeš da odeš ako posao nije završen. Kod nas na anesteziji ne sakupi se nešto puno prekovremenog, mada zavisi od klinike. Dok npr. na internoj ili psihijatriji početnici (pogotovo stranci) ostaju često duže posle radnog vremena jer treba obraditi obimnu dokumentaciju i to uraditi koliko toliko ispravno na nemačkom. Obično se za prekovremene sate dobiju slobodni dani ali se i isplaćuju zavisi od načina rada u bolnici, a naravno mogu da budu isplaćeni i na zahtev radnika. Prekovremeni se inače oprorezuju isto kao i normalna plata za poresku klasu u kojoj se nalazite, s tim što je u Nemačkoj porez progresivan pa je procenat poreza veći sa većom zaradom.

Ja radim kao specijalista i zaista mi nisu potrebni ni slobodni dani ni neki sitan novac koji bih dobila.
Izvinite na pitanju, da li radite kao specijalista u Nemačkoj ili ne? U prvom slučaju prekovremeni sati nisu neki sitan novac s obzirom da su sati specijaliste više plaćeni nego sati asistenata :) . U drugom slučaju, specijalizacija Vam nije priznata u Nemačkoj pa ćete raditi neko vreme kao asistent. Poslodavac je inače obavezan da izmiri prekovremene sate bili kao slobodne dane bilo novčano.

Dakle da li mogu da odbijem prekovremene sate, sto u prevodu znaci da svaki dan radim po 11h? Postoji li neko ogranicenje u broju prekovremenih sati ako me zakon kao lekara obavezuje na to.
Dakle prekovremene sate ne možete da odbijete, ali možete da se trudite da posao brže završite :). Po zakonu je radno vreme (ne računajući dežurstva) 8 sati plus vreme za pauzu (obično pola sata) što znači na poslu ste minimum 8,5 sati. Dalje zakon kaže da ne možete da radite dnevno više od 10 sati odnosno više od 60 sati nedeljno (subota se računa kao radni dan u ovom slučaju) osim ako su pitanju hitni slučajevi. A ovih 60 sati se čini mi se gledaju u preseku u toku 6 meseci.

Hteo bih još da napomenem da je bitno kako se vrši evidencija rada. Najbolje je ako bolnica ima elektronsku evidenciju dolazaka i odlazaka, onda ne mogu da zakidaju na satima. Neke bolnice to još nemaju pa radnici sami upisuju, a ponekad rukovodstvo to koriguje. Čini mi se da je skoro postignut dogovor da sve bolnice uvedu elektronsko evidentiranje.

evo nije me dugo bilo, pa da odgovorim na par pitanja koja su ovdje postavljena. Za one koji me ne znaju, imam poprilicno staza na forumu, jer sam prosla i sito i reseto dok sam dobila Aprobaciju, pa dajem sebi za pravo da korigiram odredjene odgovore. Berufserlaubnis nije vezan iskljucivo za radno mjesto, bar ne u Bajernu. Vazi za cijelu pokrajinu, mozete normalno mijenjati radno mjesto, samo vam ne tece Weiterbildung ili specijalizacija. A ovo znam jer radim sa koleginicom koja ima samo BE i prvo je radila u jednom malom gradicu na internoj, a nakon 6 mj radi sad u Münchenu na anesteziji. Jos nema Aprobaciju... Drugo, kolegi Vjlauan bih preporucila svoju sadasnju kliniku, Paracelsus Klinikum München za prve korake u anesteziji. Zaista su svi susretljivi i ljubazni, hoce da pokazu, ali nakon par mjeseci tu nema sta vise da se nauci. Ali lako se nadje drugo radno mjesto. Ja sam tu bila 9 mjeseci i sad prelazim u jednu Maximalversorgung kliniku, pa ce biti slobodnih radnih mjesta.
Ne mogu za Bajern da tvrdim, ali isto tako znam da u Brandenburg-u, Thüringen-u, Bremen-u...Berufserlaubnis podrazumeva dozvolu za rad na radnom mestu npr. Assistentsarzt Innere Medizin. Ukoliko u okviru cak iste klinike zelis da budes Ass.na klinici za neurologiju, MORAS da trazis da ti promene BE. Ukoliko ne dobijes drugi, na kome pise drugo radno mesto, ne mozes da radis, jednostavno nemas dozvolu za rad. Naglasavam, da se od Bajerna ogradjujem. Inace u Bremenu ne mora FSP da se polozi pre dobijanja BE, rok je 2 godine.

Postovane kolege,
Da li moze neko ko je u skorije vreme otisao kao lekar u Nemacku, da se javi?
Muz i ja smo zavrsili pre mesec dana, ja sam trudna, i na klinickom stazu smo. On ima 25 god., ja 24. Pisali smo naucne radove, njemu je prosek 9,9, meni 9,0. Zavrsili smo Medicinski fakultet u Beogradu.Poceli smo da spremamo jezik.
Znacile bi nam neke sveze informacije.
Nemamo nikoga ko bi nas ovde pogurao za posao(tacnije mi smo prvi iz porodica ko je zavrsio u medicini).
Znacile bi nam neke smernice i saveti.
Moj email:jovanaaaaaa16@gmail.com
Zahvaljujem se unapred dobroj dusi koja bude raspolozena da podeli sa nama informacije!
Pozdrav!

Postovane kolege,
Da li moze neko ko je u skorije vreme otisao kao lekar u Nemacku, da se javi?
Muz i ja smo zavrsili pre mesec dana, ja sam trudna, i na klinickom stazu smo. On ima 25 god., ja 24. Pisali smo naucne radove, njemu je prosek 9,9, meni 9,0. Zavrsili smo Medicinski fakultet u Beogradu.Poceli smo da spremamo jezik.
Znacile bi nam neke sveze informacije.
Nemamo nikoga ko bi nas ovde pogurao za posao(tacnije mi smo prvi iz porodica ko je zavrsio u medicini).
Znacile bi nam neke smernice i saveti.
Moj email:jovanaaaaaa16@gmail.com
Zahvaljujem se unapred dobroj dusi koja bude raspolozena da podeli sa nama informacije!
Pozdrav!
Koleginice, grupa na fb "Lekari u Nemackoj - informacije" ima sve sto vam treba i odmah dobijate sve odgovore.

Drage kolege. Ne savetujem odlazak u Nemačku. Posebno specijalistima. Specijalizacija u Nemačkoj je jako loša, više se radi o besomučnom trčanju, prekovremenom radu koji je skoro pravilo, a veoma malo učite. U proseku je tako. Kada napuštate poslodavca dobijate svedočanstvo o radu zbog čega morate sve da istrpite jer se, ako je loše više nigde nećete zaposliti. Poniženja koja lekar mora da otrpi od sestara, sekretarica i sl.su u Srbiji nezamisliva a ovde su pravilo... Zadovoljni su ljudi koji dođu ovde u grad a živeli su npr.na selu, nezaposleni, izbeglice, migranti,socijala. Oni su najbolje prošli. Nastaviću priču.....

Drage kolege. Ne savetujem odlazak u Nemačku. Posebno specijalistima. Specijalizacija u Nemačkoj je jako loša, više se radi o besomučnom trčanju, prekovremenom radu koji je skoro pravilo, a veoma malo učite. U proseku je tako. Kada napuštate poslodavca dobijate svedočanstvo o radu zbog čega morate sve da istrpite jer se, ako je loše više nigde nećete zaposliti. Poniženja koja lekar mora da otrpi od sestara, sekretarica i sl.su u Srbiji nezamisliva a ovde su pravilo... Zadovoljni su ljudi koji dođu ovde u grad a živeli su npr.na selu, nezaposleni, izbeglice, migranti,socijala. Oni su najbolje prošli. Nastaviću priču.....
Odlazak u inostranstvo je initimna odluka i nikoga ne bi trebalo ubedjivati da ode, niti da ostane.
Bilo bi dragoceno da sa nama podelite neko konkretno iskustvo (dobro/lose) i date savet kako da se odredjena situacija resi ili sta ste Vi uradili.
Evo npr. ja sam u Srbiji zaposlena za stalno, na spec, zivim "dobro" za nase standarde, a to znaci da imam da platim racune, napunim frizider i odvedem dete na more. Sve preko toga je teski luksuz, a i suprug i ja smo fakultetski obrazovani. Ne fali nam 500€ mesecno da bi bili namireni, nego nam fali uredjena drzava, sigurnost, izvesnost, politicka stabilnost, hocemo vise i bolje. Moj razlog za odlazak je bolji zivot mog deteta, pa onda moje profesionalno usavrsavanje. A kako je usavrasavanje tokom moje spec. u Srbiji bilo jedna mizerija u Nemackoj moze samo da bude bolje. Imam vise od 10 relativno bliskih prijatelja koji su vec godinama u Nemackoj, niko, ali niko, nije imao primedbu na profesionalno usavrsavanje, naprotiv, vrlo su zadovoljni.
Zao mi je sto ste imali lose iskustvo, ali to je Vase iskustvo, ne mora da znaci da ce i ostali proci lose.

Znači počeo Vučić i ovde da salje sendvičare. Jel si dobio i crvenu za ovaj komentar?

Postovane kolegice i kolege,

u potrazi smo za ljekarima kako specijalistima tako i onima bez specijalizacije.

Specijalisti:

moraju imati minimum B2 , fleksibilnost, sposobnost za brzi pocetak rada u Njemackoj. Radno iskustvo, najvise su trazeni neurolozi,psihijatri,internisti, anesteziolozi, pedijatri, ginekolozi, ortopedi i kirurzi.

Ljekari bez specijalizacije:

moraju imati minimum B2, radno iskustvo, a mozemo Vam pomoci u sljedecim granama medicine: interna medicina, neurologija, psihijatrija, anestezija, pedijatrija, ginekologija, kirurgija i ortopedija.

Javite nam se Vasim CV-em na mail proselectvermittlungsagentur@gmail.com

Imamo vlastitu nastavu ili uzivo u Njemackoj ili putem interneta koja ce Vas pripremati za polaganje FSP-a, a pomazemo i oko cjelokupne papirologije koja je neophodna da zapocnete raditi kao ljekari u Njemackoj.

Naravno nase usluge su besplatne

Hm...sigurno da u Nemackoj nije lako ali mozda je bolja volonterska specijalizacija u Srbiji koja se skupo placa, dok vas roditelji izdrzavaju i prolaze vam godine bez garancije da cete se po zavrsetku zaposliti (cak ni privatno jer kako nam nije razvijena privatna praksa tu i ne mozete da naucite). Na specijalizaciji se skoro nista ne radi, uci se kod kuce, samo poslednju godinu naravno, iz prezentacija i skripti i preslusavaju se predavanja sa ciljem da se dodvori profesoru dok iz knjiga uce samo "streberi" ). A i ako hocete da naucite i dolazite- ne mozete od guzve zbog velikog broja specijalizanata i raznih drugih volontera i udvorica sa vezom. Sto rece jedan doktor specijalista u toku mog kruzenja- specijalizanti treba da cute i kuvaju kafu.

A da li ste ponizeni dok radite u drzavnoj ustanovi u Srbiji, ako niste muvator koji prosledjuje pacijente u privatnu ordinaciju i napredna udvorica pozitivnih misli i ideja? Dok radite u zurbi pod stresom, u prostoriji bez klime, sa peskircetom oko vrata, u pocepanoj uniformi koju sami kupujete od bedne plate koja se dodatno smanjuje kad ste na odmoru.

Dobar dan narode! Imamo neka pitanja, a ako je neko prosao kroz ovo ili ima odredjena znanja neka nam pise, dragoceno ce nam biti!
Supruga je od 2017. u Nemackoj,lekar je, ja sam od prosle godine (tad sam najzad sredio papire,spajanje porodice). Preko Gutachtera nam Aprobacija nije prosla,pa je supruga morala da polaze Kenntnis Prüfung.Na zalost pala je, to je prvi put, prokleti Münster. Radna dozvola joj traje do decembra, do tada moze da radi, ali pretostavljamo nakon toga ne. Prvo pitanje vezano za Arbeitslosegeld? Radi bez malo 2 godine, pa mislimo da ima paravo na isti. Drugo pitanje vezano za Aufenhaltstitel? Traje joj do kad i radna dozvola tj. do decembra. Da li ce joj mogu produziti, tipa za jos 6 meseci ili godinu dana, (ona je na plavoj karti EU i ima pravo da opet polaze Kenntnis Prüfung)? Jos jedno pitanje, da li je neko nakon pada ispita promenio Bezirksregierung i pokusao u drugoj nemackoj drzavi. Da li mozemo u toj drugoj drzavi opet da pokusamo sa Gutahterom ili moramo na Kenntnis Prüfung? Da li npr. tokom primanja Arbeitslosegeld-a mozemo ostati u mestu gde smo sada, u NRW-u, a prijaviti se u drugi Bez.reg. za Aprobaciju.
Hvala unapred dobri narode!

Odlazak u inostranstvo je initimna odluka i nikoga ne bi trebalo ubedjivati da ode, niti da ostane.
Bilo bi dragoceno da sa nama podelite neko konkretno iskustvo (dobro/lose) i date savet kako da se odredjena situacija resi ili sta ste Vi uradili.
Evo npr. ja sam u Srbiji zaposlena za stalno, na spec, zivim "dobro" za nase standarde, a to znaci da imam da platim racune, napunim frizider i odvedem dete na more. Sve preko toga je teski luksuz, a i suprug i ja smo fakultetski obrazovani. Ne fali nam 500€ mesecno da bi bili namireni, nego nam fali uredjena drzava, sigurnost, izvesnost, politicka stabilnost, hocemo vise i bolje. Moj razlog za odlazak je bolji zivot mog deteta, pa onda moje profesionalno usavrsavanje. A kako je usavrasavanje tokom moje spec. u Srbiji bilo jedna mizerija u Nemackoj moze samo da bude bolje. Imam vise od 10 relativno bliskih prijatelja koji su vec godinama u Nemackoj, niko, ali niko, nije imao primedbu na profesionalno usavrsavanje, naprotiv, vrlo su zadovoljni.
Zao mi je sto ste imali lose iskustvo, ali to je Vase iskustvo, ne mora da znaci da ce i ostali proci lose.
Iskreno, ostanite u Srbiji, ni ovde nije kao npr. pre nekoliko godina, na svakom koraku nailazimo na probleme. Supruga je lekar, ja geograf. Nakon 2 godine smo jos uvek na pocetku, zestoko su poostrili kriterijume za Fachsprachprüfung i Aprobaciju. Suprugu su 2 puta obarali na FSP i evo skoro na Aprobaciji. Daju nam na kasicicu a uzimaju i kapom i sakom, da se prosto izrazim. Administracija je UZASNA i nekorektan je (bezobrazan) odnos prema strancima, a slobodno mugu reci i posebno prema Srbima. Sigurnost je posebna stavka, losija je nego pre nekoliko godina, previse je iligalnih legalnih kako god,migranata. Vozovi, busevi konstantno kasne, zacudite se kad stignu na vreme. Nekada je cistoća bila na vrhunskom nivou (javni prostori npr...) sada se i tu stagnira, svuda djubre i po ulicama itd...Ovo su iskusta iz NRW-a , opet Nemacka je ogromna, pretpostavljam da su Bavarska ili Baden Witenberg bolji...Jos jednom, mnogo se toga promenilo na gore, moj savet je Srbijica

Pa evo kolege, dodjite u M-V. Iz prve sam polozila FSP i prosle godine iz prve KP. Uvek su me ljubazno primili, i dobila odgovor na svako pitanje. Specijalista sam bila u Srbiji, a sada ovde specijalizant. Kao specijalizant u Srbiji trpela sam ponizavanje od sestara, cistacica..a kao specijalista u Srbiji i od roditelja.. ko je zadovoljan zivotom u Srbiji, ne treba da dodje u Nemacku. Ko zeli ispite da polozi neka ne ide u NRW. Ah da, mora i da se puno uci...

Pa evo kolege, dodjite u M-V. Iz prve sam polozila FSP i prosle godine iz prve KP. Uvek su me ljubazno primili, i dobila odgovor na svako pitanje. Specijalista sam bila u Srbiji, a sada ovde specijalizant. Kao specijalizant u Srbiji trpela sam ponizavanje od sestara, cistacica..a kao specijalista u Srbiji i od roditelja.. ko je zadovoljan zivotom u Srbiji, ne treba da dodje u Nemacku. Ko zeli ispite da polozi neka ne ide u NRW. Ah da, mora i da se puno uci...
Poštovanje.

Da li znate koliko su priznate naše specijalizacije? Koliko je potrebno razlike da biste postali specijalista u Nemačkoj?
Unapred zahvalan.

U startu specijalizacije nisu priznate. Tamo odlazite kao specijalizant. Kada dobijete aprobaciju, mozete predati za uporedjivanje, kako bi vam se deo priznao. Mozda moze i cela specijalizacija da se prizna, ukoliko vec dugo kao specijalista u srbiji radite. U svakom slucaju mora specijalisticki ispit ponovo da se polozi.

Ovako, svima bih preporucila odlazak u Njemacku, ja sam imala sva najgora iskustva i kad je to jednom proslo, sad mi je samo nebo granica. FSP sam polozila iz drugog pokusaja, KP iz prvog. Ali prije ispita ja nisam nikako radila kao doktor, u Bosni samo pripravnicki od 6 mj. Ima raznih mogucnosti, zasad je najbolja opcija da se preskoci Gutachter i ide na ispit. U prvoj klinici su svi bili ispred mene, sestre, sekretarice, cistacice.. Ali cim je to pocelo da mi smeta, promijenila sam posao. I to je dobra opcija, jer su ljekari toliko trazeni da ne morate nista trpjeti jer brzo promijenite posao. Neki Zeugniss od klinike nisam dobila, cisto jer je sef zaboravio (moram ga podsjetiti), ali u novoj mi nisu trazili. Znaci ja sam jos uvijek pocetnik, nemam ni godinu radnog staza, a dobila sam posao u jednoj od najvecih klinika u Minhenu. Doduse, za Minhen se mora imati aprobacija. Ono sto meni smeta je Kinderbetreuung, nikakav je, radno vrijeme vrtica katastrofa,7:30-17, a gdje je tu moj odlazak i dolazak sa posla, svako malo neko ferije tako da ja tokom cijele godine imam goste iz Bosne koji mi paze dijete.. Ali kad sve saberem j oduzmem, opet bih otisla, isplati se.. Za kolege koji cekaju odgovor od nekog regierunga, samo budite dosadni i zovite, nije normalno da vam papire obradjuju duze od 2 god, a kako rekoh idite direktno na ispite, najkrace je, a najveci dio zavisi od vas

Drugo pitanje vezano za Aufenhaltstitel? Traje joj do kad i radna dozvola tj. do decembra. Da li ce joj mogu produziti, tipa za jos 6 meseci ili godinu dana, (ona je na plavoj karti EU i ima pravo da opet polaze Kenntnis Prüfung)?
Jeste li pokusali da dobije stalnu boravisnu dozvolu, koliko znam ima pravo nakon 21 mjesec, sad ne znam kakav ima ugovor, mora biti unbefristet..

Meni su rekli kad sam predavala posle 21 meseca, da mi treba ugovor da u tom momentu imam posao, moze i samo mesec dana jos da traje...mozda se razlikuje po pokrajinama
Ja kad sam predavao u BW moj ugovor nije bio unbefristet. Milsim da to ne bi trebalo da se razlikuje po pokrajinama, jer je to u vezi sa plavom kartom i zakonom na saveznom nivou. Mada se se njima nikad ne zna :think:.

Back